Laos is een land in Zuidoost-Azië dat niet zo vaak door toeristen wordt bezocht. Het mist de echte highlights die de aangrenzende landen wel hebben en het heeft geen strand. Laos is echter wel één van mijn favoriete landen in Azië. Juist omdat het er minder toeristisch is, de mensen er aardig zijn en de natuur er prachtig is. Ook kun je er veel toffe activiteiten doen. Natuurlijk is het leuk om al iets meer van het land te weten als je het gaat bezoeken. Daarom vind je hieronder de 10 leukste weetjes over Laos.
1. Het koloniale Franse verleden
In 1893 kwam Laos in Franse handen terecht. Tijdens de WO2 bezette de Japanners het land, maar daarna wilden de Fransen het land weer terug. De Laotianen wilden graag onafhankelijk zijn en dat werden ze uiteindelijk ook in 1954.
De Franse invloeden vind je voornamelijk terug in de bouwstijl in Vientiane en in Luang Prabang. Verder is het meest opvallende voor reizigers misschien wel de lekkere baguettes die je op veel plekken kan vinden.
2. Sla liever de happy gerechten en drankjes over
Mocht je het woord ‘happy’ voor een gerecht op de menukaart zien staan, sla deze dan even over. Dit betekent dat er wiet, paddenstoelen of opium aan het gerecht of drankje is toegevoegd. Ondanks de vrolijke naam kan dit helemaal niet zo happy eindigen. Drugs is namelijk streng verboden in Laos.
3. De Laotiaanse keuken
Laotianen zijn dol op kleefrijst en noemen zichzelf ook wel luk khao niaow, wat zoveel betekent als ‘kinderen van de kleefrijst’. Nergens ter wereld wordt er zoveel kleefrijst gegeten als in Laos. Kleefrijst eten ze vaak gewoon met de hand, net als veel ander eten.
Twee bekende Laotiaanse gerechten zullen bezoekers van Thailand bekend in de oren klinken. Het bekendste gerecht is ongetwijfeld larb (laab), wat een pittige salade met gemarineerd vlees is. Daarnaast heb je Tom Sam, een pittige papajasalade, wat lekker is als je trek hebt in een iets lichts en fris.
Ik vond het eten over het algemeen best lekker in Laos, maar ik heb er ook de meest ‘rare’ dingen gezien. Zoals ratten op de markt, kikkers en een bordje met larven en rode mieren. Dat heb ik toch maar even overgeslagen.
4. Laos is nog niet zo lang open
Laos heeft pas sinds 1989 zijn grenzen opengesteld voor internationale toeristen. Sinds die tijd krijgt Laos steeds wat meer toeristen, maar nog steeds lang niet zoveel als buurland Thailand. Laos wordt ook wel eens het Thailand van 20 jaar geleden genoemd. Alleen dan wel zonder stranden.
5. Betalen met kippen
In Laos betaal je met kippen. Aangezien de naam van de Laotiaanse munteenheid kip is. 10.000 kip is ongeveer 1 euro (89 euro cent in 2021).
6. Bevolking
Laos heeft ruim 6 miljoen inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 23 inwoners per km² is Laos dunbevolkt. Dat merk je ook wanneer je door het land reist. Zelfs de hoofdstad Vientiane voelt aan als een groot dorp.
7. Laotianen behoren tot de kortste personen ter wereld
Een leuk weetje over Laos is dat het land op de tweede plaats staat op het lijstje van kortste mensen ter wereld. De gemiddelde persoon is zo’n 155 cm lang. Dan voel je je met 1.77 cm best lang af en toe. Zo lag ik op een gegeven moment in een bed in een guesthouse, waar ik niet helemaal in paste.
8. Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld
Het is helaas niet echt een leuk weetje, maar Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld. Dit komt doordat Amerika tijdens de Vietnamoorlog zo’n 270 miljoen clusterbomen op het neutrale Laos heeft gedropt. Ze wilden de Vietnamese sluiproutes van de Ho-Chi-Minh-Trail daarmee vernietigen, die door de oostelijke jungle van Laos liepen. Een groot deel van deze bommen is nooit geëxplodeerd. Naar schattingen liggen er nog zo’n 80 miljoen bommen in de Laotiaanse jungle. Dit zorgt ervoor dat er regelmatig verhalen naar buiten komen over kinderen die tijdens het spelen een bom tegenkomen. Als reiziger heb je hier overigens geen last van, omdat je in die gebieden eigenlijk niet komt.
9. Nachtklok
Tegenwoordig weten mensen over de hele wereld wel hoe dat voelt, om een avondklok te hebben, maar in Laos hebben ze dat al langer. Over het algemeen sluiten de restaurants en barretjes om 11 uur, zodat je om middernacht thuis kan zijn.
10. Geen kustlijn
Laos is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet verbonden is met de zee. Wat er natuurlijk ook voor zorgt dat er minder toeristen het land bezoeken. Al kun je Laos goed combineren met bijvoorbeeld Thailand als je wat meer tijd hebt. Maar zelfs zonder de zee, kun je toch de relaxte vibe van het strand vinden. Als je naar Si Phan Don (letterlijk de 4000 eilanden) gaat, kun je relaxen op een eilandje in de Mekong en je kunt er zelfs een strandje vinden.
Meer lezen over Laos?
Lees dan ook:
Laos kende ik nog niet. Leuk dat het minder toeristisch is! Interessant dat je de geschiedenis beschrijft. Bizar, dat je wel moet weten waarom als je de gerechten mbt happy overslaat. De gerechten zien er apart uit. En uniek dat ze met kippen betalen. Fijn dat ze een nachtklok ook hebben
Bij laos denk ik ook aan een kruiden haha! Leuk dat het Franse invloeden heeft, en meestal zou ik juist voor gerechten kiezen met happy omdat ik dat link aan goedkoper eigenlijk! En ze hoeven niet aan de avondklok te wennen meer haha wel als toerist natuurlijk!
Ja, inderdaad. Helaas is de avondklok voor veel mensen nu opeens normaal geworden…