veilig-alleen-reizen-vrouw

10 tips om als vrouw veilig alleen te reizen

De eerste keer dat ik alleen ging reizen verklaarden mensen uit mijn omgeving me voor gek. “Zou je dat nou wel doen?” “Is dat niet gevaarlijk?” “Ga je echt helemaal alleen?” “Maar waarom dan?” Ik begon zelf ook wel een beetje aan mijn plan te twijfelen, wilde ik dit echt wel? Gelukkig ben ik gewoon gegaan. En spijt heb ik niet gehad! Mocht je zelf aan het twijfelen zijn of je wel echt alleen op reis wilt gaan, dan heb ik ook een artikel geschreven over de voor- en nadelen van het alleen reizen. Voor mij wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen en heb ik inmiddels al veel alleen gereisd. Onder andere door Zuid-Amerika, Azië en Nieuw-Zeeland. Als je alleen reist leer je veel andere reizigers kennen en kun je doen waar je zelf zin in hebt! Natuurlijk ben je als vrouw alleen wel kwetsbaarder en moet je zeker iets meer opletten. Daarom heb ik hieronder 10 tips voor je neergezet om als vrouw veiliger alleen te kunnen reizen.

alleen-reizen

1. Pas je kleding aan

Als je op reis gaat naar een ander land, hou je natuurlijk rekening met de cultuur en de gebruiken van dat land. Zeker voor vrouwen is het belangrijk om van tevoren uit te zoeken wat voor kleding gepast is om te dragen in het land dat je gaat bezoeken. Als je het niet zo goed weet, kijk dan om je heen naar wat andere vrouwen dragen. Op veel plekken, zoals in veel landen in Azië, stelt de lokale bevolking het op prijs als je als vrouw je schouders en knieën bedekt. Ook kan het op sommige plekken ongewenste aandacht opleveren als je wat bloter gekleed gaat. Hou hier dus rekening mee.

2. Check met je accommodatie hoe veilig de omgeving is

Wat ik zeker in Zuid-Amerika deed, is in mijn hostel of guesthouse vragen hoe veilig de omgeving is. Ze kunnen je dan vertellen of het er veilig is of dat er bepaalde plekken zijn waar je beter niet kunt komen. Soms is een plek bijvoorbeeld overdag heel veilig, maar kun je ’s avonds beter een taxi nemen. Het is fijn als iemand met lokale kennis je dit kan vertellen.

Wil je liever in Europa alleen op reis? Lees dan de blog van mijn collega blogger over alleen reizen in Europa.

3. Veilig alleen op reis als vrouw? Drink niet te veel!

Heel gezellig natuurlijk om met alle nieuwe mensen die je hebt ontmoet wat te gaan drinken. Zorg er wel altijd voor dat je weet hoe je terug kunt komen en drink niet te veel. Neem ook altijd wat extra geld mee, voor een eventuele duurdere taxi terug, zodat je niet afhankelijk bent van andere mensen.

4. Scan je belangrijke documenten

Mocht je je belangrijke documenten kwijt raken, dan kan dit voor problemen zorgen op reis. Maak dus voordat je op reis gaat in ieder geval een kopie van je paspoort, zorgverzekeringsbewijs en rijbewijs. Mail dit naar jezelf en naar een ander persoon die je vertrouwt en die je altijd kunt bereiken. Zorg er ook voor dat je het telefoonnummer van je bank en van de alarmcentrale van je zorgverzekering altijd bij je hebt.

5. Neem een extra portemonnee mee

In sommige landen kan het een goed idee zijn om een ‘neppe’ extra portemonnee bij je te hebben. Deze vul je met oude pasjes en wat geld. Mocht je dan in een nare situatie terecht komen, dan geef je ze deze portemonnee af. Dan ben je in ieder geval niet alles kwijt!

Een andere tip is om altijd je geld en pasjes op verschillende plekken te verstoppen. Zoals bijvoorbeeld verdeeld over je grote backpack en je dag rugzak. Mochten ze dan één plek vinden met wat geld, dan heb je altijd nog het geld en de pasjes die je ergens anders verstopt had. Voor vrouwen alleen op reis kan je bh (met vulling) trouwens ook een prima verstop plek zijn.

typen-reizigers

6. Zorg dat je bekend bent met de meest gebruikte scams

Azië is over het algemeen een veilig werelddeel om doorheen te reizen. Maar irritante scams hebben ze er wel. Het is goed om van tevoren op te zoeken wat de meest gebruikte trucjes zijn in het land waar je naar toe gaat. Mochten ze het trucje gaan proberen dan heb jij ze al meteen door! Ik heb een artikel geschreven met de 8 bekendste scams in Azië. Zodat jij alvast voorbereid op reis gaat.

7. Vertrouw op je gevoel

Wij vrouwen kunnen dat goed. Op reis is het dan ook verstandig om op dat gevoel te vertrouwen. Zo blijven wij vrouwen veilig op reis! Krijg je de kriebels van die ‘aardige’ chauffeur of voel je je ergens niet op je gemak? Stap uit of ga dan gewoon weg! Wees ook niet bang om iemand te teleurstellen, uiteindelijk gaat het om jouw veiligheid.

ReizenReizen

8. Wees duidelijk en kom zeker over

Als je zoekend en onzeker over straat loopt, ben je een makkelijker doelwit. Probeer altijd zeker over te komen, ook al ben je dat misschien niet. Loop rechtop en doelgericht.

Helaas vinden sommige mannen het nodig als je alleen aan het reizen bent als vrouw, om je aandacht te geven waar je niet op zit te wachten. Ook dan helpt het om meteen duidelijk te zijn en stop te zeggen als je iets niet fijn vindt. Zo heb ik wel eens naast een man gezeten in de bus die steeds met zijn been tegen mijn been aankwam. Eerst dacht ik nog dat het per ongeluk ging. Ik voelde me ongemakkelijk, maar zo erg was het toch niet? Omdat ik niet duidelijk was, ging hij maar door. Te laat heb ik toen aangegeven dat ik het niet fijn vond. Ik heb toen zeker een belangrijke les geleerd. Meteen aangeven als je iets niet fijn vindt en anders gewoon weglopen van de situatie.

9. ‘Fake’ een relatie als je als vrouw alleen reist

Wat ik ook al aangaf bij het vorige punt is dat je te maken zal krijgen met aandacht van mannen waar je niet op zit te wachten. In het ene land natuurlijk wat meer dan in het andere. Negeren of vriendelijk afwijzen werkt niet altijd. Een relatie faken kan dan de oplossing zijn. Ook helpt het om te vertellen dat jouw ‘vriend’ ergens op je wacht. In het hotel bijvoorbeeld. In sommige landen werkt het faken minder goed. Wat je dan kan doen is een trouwring om doen. Getrouwde vrouwen laten ze vaak wel met rust.

10. Hou contact met de mensen thuis

Tegenwoordig is contact houden met het thuisfront natuurlijk super makkelijk. Mijn ouders vinden het fijn om elke paar dagen wat te horen. Als ik ergens heen ga waar geen internet is, laat ik dat altijd even weten. Zo weten ze altijd waar ik ben en wat ik van plan ben. Behalve dat mijn ouders zich dan niet ongerust hoeven te maken is het ook gewoon veiliger voor mij.

Wil je meer reistips lezen?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments