Ik dit artikel neem ik je mee naar het vrij onbekende, maar prachtige Alaska. Een Amerikaanse staat van uitersten. Alaska wordt niet voor niets de Last Frontier (de laatste grens) genoemd. Zo voelt het ook zeker als je rondrijdt in de ongerepte natuur en de inwoners naast de weg ziet vissen op zalm. Als je benieuwd bent naar dit mooie gebied, lees dan snel verder voor de perfecte reisroute en praktische tips voor Alaska

De perfecte reisroute voor Alaska in 3 weken
Alaska leent zich goed voor een rondreis in een campervan of huurauto. In drie weken zie je dan al rijdend veel van deze prachtige Amerikaanse staat. Je bent constant omringt door de prachtige natuur, komt in contact met de bijzondere bevolking en de wegen zijn leeg en goed. Met deze perfecte reisroute voor Alaska zie je in drie weken de mooiste plekken in het land. Na de reisroute heb ik nog praktische tips voor je om meer uit je reis te halen. Veel reisplezier!
Anchorage — 1 dag
Anchorage is de hoofdstad van Alaska en bijna de helft van de bevolking woont in deze stad. Het beste kun je niet te lang in Anchorage zelf blijven. Het is gewoon een Amerikaanse stad en niet echt interessant vond ik. Terwijl de rest van Alaska prachtig is! Als je ‘s ochtends aankomt kun je de eerste dag in Alaska goed gebruiken om je camper op te halen en boodschappen te doen. Mocht je nog wat tijd overhebben, dan is het leuk om bij Lake Hood watervliegtuigjes te gaan spotten. Er zijn ook hikes te maken in de omgeving, maar wij hebben alleen wat gelopen door de stad. Het Kincaid Park en het Earthquake Park zijn aanraders als je niet kunt wachten om de natuur in te gaan.
Mocht je een plek zoeken om te overnachten in je camper, dan kan dit op de parkeerplaats van de 24-hour Wallmart. Dit kan alleen zo veranderen, dus check altijd of het nog steeds mag. Een andere optie is om een hotel of hostel te boeken voor je eerste nacht. Voor een goedkoop hotel betaal je rond de 80 euro per nacht.
We zijn de eerste dag met onze camper al meteen gaan rijden en zijn na 2 uur gestopt langs de weg, waar we hebben geslapen. Op de meeste plekken in Alaska mag dit namelijk gewoon. Super leuk, zeker als je een mooi plekje kunt vinden om je camper neer te zetten. En natuurlijk scheelt dit ook geld.

Denali NP – 2 dagen
Het Denali National Park is vier uur rijden vanaf Anchorage. Het is fijn om lekker vroeg te beginnen met rijden, zodat je rustig kunt wennen aan je camper en onderweg kunt stoppen wanneer je dat wilt. Dit is niet het mooiste stuk wat je zult rijden in Alaska, maar hoe dichter je bij Denali NP komt, des te mooier de weg wordt. Leuke stops om te maken zijn het stadje Talkeetna en de uitzichtpunten als je dichterbij Denali NP komt. In dit park staat namelijk de hoogste berg van Noord-Amerika: Mount Denali, met de officiële naam Mount McKinley. Deze berg is meer dan 6000 meter hoog. Je moet echt mazzel hebben om de top van de berg te zien trouwens. Vanwege de bewolking, kan dit maar een paar keer per jaar. Die mazzel hadden wij niet.

Helaas konden we geen goed plekje vinden om onze camper naast de weg neer te zetten, dus verbleven we op Riley Creek Campground voor $ 27. Wat overigens een prima plek was om te verblijven.
De volgende dag reden we naar het Denali nationale park toe. Je kunt het park niet bezoeken met je eigen auto, dus stapten we voor $ 60 per persoon in een tourbus. We kozen voor een transit bus, in plaats van een tourbus. Ik zou je dit ook zeker aanraden. Het is goedkoper en de chauffeur stopt ook gewoon voor dieren met de transit bus. Je rijdt dezelfde weg, alleen kun je eventueel uitstappen en bij een volgende transit bus weer instappen. We zijn de hele dag (6 uur) met dezelfde bus op pad geweest en hebben enorm genoten van het prachtige landschap. Ook zagen we best veel dieren. Zoals bruine beren, een lynx, elanden en nog veel meer.


Denali Highway
Denali highway is een gravelweg van 217 km lang die prachtig schijnt te zijn. Maar deze weg staat in principe bij elk camperverhuur bedrijf op de zwarte lijst. Dat betekent dat als er iets gebeurt, je niet verzekert bent. Het is namelijk behalve een gravelweg ook een weg vol grote gaten. Mocht je deze weg gaan rijden, zorg er dan voor dat je een volle tank hebt. Je kunt overal langs de weg overnachten. Want hoewel de afstand niet lang lijkt, is de aangeraden snelheid er maximaal 48 km per uur.
We wilden deze weg graag rijden, ondanks dat hij op de zwarte lijst stond van onze camper verhuurder. Na het twintig minuten geprobeerd te hebben, snapten we waarom de weg niet zo handig is met een camper. Er zijn echt zo veel kuilen en ze zijn zo diep. We keerden dus om en gaven op.

Fairbanks – 1 dag
Naar Fairbanks is het maar 2,5 uur rijden vanaf Denali NP. We zochten weer een plekje langs de weg om onze camper neer te zetten. Fairbanks is een plaatsje dat in de zomer 70 dagen lang wel 24 uur per dag licht is. Maar vanaf 21 augustus is het één van de beste plekken om het noorderlicht te zien. We waren er net toen het mogelijk zou kunnen zijn, maar helaas was het bewolkt. Eigenlijk hebben we niets in Fairbanks gedaan, maar ik zal hieronder de activiteiten noemen die je er kunt doen.
In Fairbanks vind je het Pioneer park waar je voornamelijk attracties vindt die gericht zijn op historische aspecten van Alaska, zoals mijnen en een nagebouwd ouderwets dorp. De toegang is gratis, maar sommige attracties vragen wel geld.
Ook leuk om te bezoeken is de Alaska Pipeline en een goudzoekerskamp, beide komen uit de tijd van de goudkoorts. De Alaska Pipeline vervoert tot 1,8 miljoen vaten olie per dag en loopt vanuit Prudhoe Bay naar Valdez, wat een route is van 1300 km. In het goudzoekerskamp kun je zelf op zoek gaan naar goud en meer leren over de goudkoorts.
Een stukje verder dan Fairbanks (23 kilometer er vandaan) is de North Pole. In dit plaatsje kun je het huis van de Kerstman bekijken. Want die woont hier. Ik vond dit zelf wel grappig, in de zomer door een huis lopen, vol met kerstspullen. Grappig is ook dat er jaarlijks duizenden brieven voor de Kerstman hierheen worden gestuurd.


George Richardson Highway (highway 4)
Als je in één keer van Fairbanks naar Valdez zou rijden, ben je de hele dag onderweg. Het duurt namelijk zeker 7,5 uur zonder stops. Wij vonden een prachtig plekje, met een mooi uitzicht, net na het hoogste punt van de Thompson pass om te overnachten.

Highway 4 loopt van Fairbanks naar Valdez maar wordt vanaf highway 10 pas echt mooi. Als je deze snelweg rijdt, wil je constant foto’s maken, zeker van het hoogtepunt de Thompson pass. Steile bergen, diepe valleien, watervallen en gletsjers tot aan de weg, je vindt het allemaal aan deze snelweg. De Worthington Glacier ligt vlakbij de weg. Je kunt hier eventueel kort stoppen om de gletsjer te bekijken of een mooi hike maken. Zorg dat je genoeg tijd neemt om deze weg te rijden, want je wilt zeker vaak stoppen.
Net buiten Valdez vind je twee watervallen net naast de weg. Het is de moeite waard om er even te stoppen met de auto en te genieten van het uitzicht. Dit zijn de Horsetail Falls en de Bridal Veil Falls.

Eventuele stop in het Wrangell – St. Elias National Park
Wij zijn niet naar het Wrangell – St. Elias National Park toegegaan, maar volgens de locals is dit het mooiste nationale park van Alaska. Het is er ruig en er zijn weinig faciliteiten. De meeste reizigers vliegen vanaf het plaatsje Chitina naar het nationale park.
Valdez – 3 dagen
Valdez vond ik een hele leuke plek. Het stadje is klein, maar heeft een leuk haventje. En als je er ‘s middags doorheen loopt, zie je de bootjes terugkomen met hun vangst van de dag. We hadden een mooi plekje voor de camper gevonden, naast de Mineral Creek.
Toen we er waren, waren de locals volop aan het vissen op zalm. We hebben het ook geprobeerd, maar echt veel geluk hadden we niet. Maar toch voelde het tof om zo tussen de locals te staan! Er is een zalmkwekerij, waar de zalmen na hun tijd in de oceaan naar terug zwemmen. Na het kuit schieten overlijden de meeste zalmen. Je wilt de zalm dus vangen, voordat ze kuitschieten. Wij vingen alleen zalmen die al aan het doodgaan waren…

Al de dode zalmen trekt veel wildlife aan. We konden dan ook genieten van zeehonden die eerst met de dode zalmen speelden voordat ze ze op aten. De zeeotters die al drijvend op hun rug aten, wat een leuke beesten zijn dat. Ze zien er zo lief uit. Ook de zwarte beren langs de kant van de weg genieten van een makkelijke maaltijd. Je kunt ze vaak zien staan bij de zalmkwekerij. De zalmkwekerij is overigens ook interessant om doorheen te lopen. Het is een soort informatie centrum, waar je een hoop leert over het leven van de zalm.





Het Glacier Lake in Valdez geeft je de kans om ijsschotsen in het water te zien. Je rijdt er al in 15 minuten naartoe. Als je liever gaat hiken, dan is de Mineral Creek Trail een leuke hike om te maken. Je kunt je camper kamperen bij de brug op de Mineral Creek Road en vanaf daar ga je verder lopen. De hele hike duurt ongeveer 6 uur. Wij hadden een beetje pech, want het was enorm mistig toen wij gingen. Op zich maakte dit het ook wel speciaal, maar ik denk dat het mooier is als je de omgeving echt goed kunt zien. Het is erg nat en mooi begroeid, met veel stroompjes en kleine watervallen.

Omdat we in Alaska waren met een boot waarop we werkten, besloten we geen boottocht te doen. Maar overal online lees ik super reviews van de boottrip met de Lu Lu Belle. Het is een Whalewatching en Gletsjer tour van ongeveer 5,5 uur. De kapitein van de boot vertelt je van alles en is net zo enthousiast als zijn gasten als er wildlife wordt gespot. Je komt bijna altijd (bultrug) walvissen, zeeotters en zeeleeuwen tegen. Deze tour hadden we zeker geboekt als we niet op een boot zouden werken.
In de bibliotheek van Valdez kun je gratis een half uur internetten. Ook kun je je dumptanks legen en je watertank vullen bij de Captain Joe’s Tesoro. Dat is een luxe tankstation, waar je ook een supermarktje vindt en je camper kunt wassen.

Glenn Highway
De Glenn Highway staat bekend als de mooiste weg van Alaska. Je ziet prachtige bergen, mooie toendra, rivieren, gletsjers en landbouwgrond. De allermooiste stop is de 42 kilometer lange Matanuska Glacier. Dit is de langste gletsjer van Alaska die je met de auto kunt bereiken. We vonden vlakbij deze gletsjer een mooi plekje om te overnachten.
Van Valdez naar Seward is het in totaal 8 uur rijden zonder te stoppen. En één van de dingen die Alaska zo tof maken is het genieten van de natuur tijdens het rijden. Dus neem de tijd en stop zoveel je wilt. Daarom zou ik je ook echt aanraden om halverwege langs de weg te stoppen voor de nacht.

Tussen de Matanuska Gletsjer en Seward kun je nog eventueel een bezoek brengen aan het plaatsje Palmer. Het is er vrij toeristisch, dus daar moet je wel van houden. Wij zijn er gestopt voor onze lunch. Verder kun je er onder andere een Musk Ox boerderij bezoeken (indrukwekkende beesten), de Hatcher Pass rijden naar Indepence Mine (waar je alles leert over het leven in een goudmijn dorp) of misschien ben je er wel tijdens het oogstseizoen waarin er wedstrijden zijn voor de grootste groenten.

Seward – 2 dagen
Seward is een klein havenstadje, met een groot camperpark aan het water. Wij sliepen op een mooi plekje net buiten het stadje langs de weg. In het stadje zelf is het leuk om rond te lopen in de haven. We zagen er zeeotters, de meest schattige beestjes in Alaska vind ik. Een boottocht schijnt vanaf hier ook echt de moeite te zijn om dieren te spotten. Wij zagen met onze eigen boot zelfs orka’s!
In Seward hebben we de prachtige Harding Icefield Trail gelopen. Een ijsveld van bijna 200 vierkante kilometer met ruim 38 gletsjers. Voor mij was dit echt een hoogtepunt in Alaska! Mocht je geen lange hike willen maken, dan kun je de Exit Glacier makkelijk met een korte wandeling (van 0,5 tot 3 km) bereiken.
Maar ik zou je echt aanraden om voor de Harding Icefield Trail te gaan. Het is geen makkelijke hike, maar het is de inspanning zeker waard. De complete hike is 15 kilometer lang en je stijgt en daalt bijna 1000 meter. Je doet er ongeveer 6 tot 8 uur over.
Je loopt eerst door de bossen naar hoger gelegen bergweiden gevuld met heide, om uiteindelijk boven de boomgrens een adembenemend uitzicht te hebben op de enorme ijsmassa van de Harding Icefield. Mijn Zuid-Afrikaanse vriend stond tijdens deze hike voor de eerste keer in zijn leven in sneeuw. Eenmaal boven zie je ijs zover je kan kijken. Wat een uitzicht!

We zagen vlak bij de top mensen met korte broeken en zonder tas lopen. Het was namelijk een prachtige dag toen we er waren. Niet zo handig, want het was best koud op de top. Ook hike je behoorlijk langs, dus neem zeker wat te eten en te drinken mee. Mocht je niet helemaal naar boven willen hiken, dan is het ook de moeite waard om naar Marmot Meadows te lopen, ook vanaf daar heb je al een mooi uitzicht.
Voordat je de hike maakt is het handig om een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum voor de laatste updates over de conditie van het pad.




Homer – 2 dagen
Het is maar 3,5 uur rijden naar Homer, het zuidelijkste plaatsje van het Kenai Peninsula. Homer is een leuk plaatsje met de toeristische trekpleister de ‘Homer Spit’. Je vindt hier allerlei (goedkope) restaurantjes, foodtrucks en souvenir winkeltjes. Aan het einde van de Spit heb je een prachtig uitzicht over de baai en de besneeuwde bergtoppen aan de overkant.
Voor de beste uitzichten kun je de Skyline drive rijden. Ook vind je op deze weg een klein parkeerplaatsje waar je gratis kunt overnachten in je camper. Een echte aanrader, want het uitzicht over de Spit, de baai en de bergen is spectaculair.
Voor een relaxte mooie wandeling kun je naar het Carl E Wynn Nature Center toe rijden. We kwamen hier tegen de avond met een local en genoten van de natuur en de rust.

Naar Homer komen veel toeristen om te vissen, vooral op Halibut vissen is hier populair. Behalve vissen is de berenexcursie de bekendste excursie die je hier kunt maken. Met een bush vliegtuigje, vlieg je naar Katmai NP of naar Lake Clark. De enige manier om hier te komen is om te vliegen. Dit is waarschijnlijk je beste kans om bruine beren van dichtbij te zien en te zien vissen voor zalm. Ongeveer vijf uur lang breng je dan ongeveer samen met de beren door. Ik heb echt lang getwijfeld of ik deze excursie zou gaan doen. Want het moet echt zo gaaf zijn! Maar uiteindelijk heb ik toch besloten om deze kans aan me voorbij te laten gaan. Stiekem heb ik daar nog steeds een beetje spijt van. Maar het is niet goedkoop met een vanaf prijs van € 650 euro.

Vanaf Homer naar Anchorage
Het is 4,5 uur rijden van Homer naar Anchorage, maar zoals altijd doe je er natuurlijk iets langer over vanwege de uitzichten. Zo kwamen we ergens een Farmersmarket tegen en stopten we enkele keren op de Seward Highway om te genieten van de ruige kustlijn langs de Turnagain Arm. Met hoogwater heb je hier kans om Beluga’s te spotten.



Tips voor het samenstellen voor jouw perfecte reisroute door Alaska
Hieronder lees je praktische tips om nog meer uit je reis door Alaska te halen.
De beste reistijd voor Alaska
Eigenlijk zou je het hele jaar door Alaska kunnen bereizen. Het ligt er maar net aan wat je wilt zien en doen. Maar om de reis te maken die ik beschreven heb, moet je in juli of augustus gaan reizen. Dan is het zomer in Alaska en zijn de wegen in het binnenland begaanbaar. Je hebt dan veel uren zon gedurende de dag en de temperaturen zijn aangenaam. Ik verbleef in de maanden juli en augustus in Alaska. Het weer schommelde toen erg. Van heerlijke zomerse dagen, tot dagen met alleen maar regen.

Vervoer in Alaska
Ik reisde door Alaska heen samen met mijn vriend en eigenlijk wilden we gebruik maken van het openbaar vervoer. Het bleek al snel dat dit erg moeilijk is. We stapten in Homer van de boot en zijn toen al hitchhikend naar Anchorage gegaan. In Anchorage hebben we vervolgens een camper opgehaald. Dit vind ik ook meteen de beste manier om door Alaska te reizen. Je hebt veel vrijheid en je bespaart geld doordat je zelf kunt koken. Uiteindelijk is het goedkoper dan het apart huren van een auto en te overnachten in hotels. Maar als je liever in hotels slaapt kan dat natuurlijk ook.

Reizen met een camper door Alaska
Wij huurde onze camper in Anchorage bij het bedrijf ABC Motorhome. Op dit moment is dezelfde camper die wij huurde € 225 per dag (’22 motorhome). Toen wij er waren (2018) was het inclusief verzekering 100 euro goedkoper, maar er zijn dus goedkopere bedrijven op dit moment. We hebben trouwens geen problemen met het bedrijf of onze camper gehad. Alles was goed geregeld!
Je mag in principe overal parkeren om te overnachten. Langs de wegen zijn er veel plekken waar dit kan. Je hoeft dus niet op de campgrounds te overnachten. Omdat je betaalt voor de campgrounds, bespaar je dus geld door ergens gratis te gaan staan. We hebben af en toe best even extra gereden om een mooi plekje te vinden, maar dit calculeerden we gewoon in qua tijd. Natuurlijk zit je wel met je tanks, als je niet op de campgrounds staat. Maar gelukkig hoef je niet op een park te blijven om gebruik te mogen maken van de water of dumptank, vaak vragen ze wel een vergoeding. Sommige steden hebben een openbare gelegenheid om je tanks te legen en opnieuw te vullen en dit kost meestal niet veel. Deze punten staan vaak aangegeven op de kaartjes van de omgeving die je bij de visitor centers kunt halen.
Wil je graag andere gebieden in Noord-Amerika met een camper ontdekken? Meer info daarover vind je hier: camperreis door Noord-Amerika.

Visum voor Alaska
Omdat Alaska een staat is van de Verenigde Staten, heb je een ESTA nodig om er te reizen. Een ESTA is een digitale reistoestemming om naar Amerika toe te reizen, het is dus geen visum. Je mag dan maximaal 90 dagen in het land blijven. Een ESTA vraag je makkelijk online aan. Dit doe je of rechtstreeks bij de US Customs and Border Protection (14 US) of bij een online Nederlands bedrijf (rond de € 29). Binnen 72 uur krijg je te horen of je aanvraag is goedgekeurd. De ESTA blijft 2 jaar geldig en hoef je dus niet opnieuw aan te vragen als je binnen die 2 jaar nog een keer naar Amerika toegaat.
Hoeveel kost het reizen door Alaska?
Reizen door Alaska is niet goedkoop. Het is lastig om een bedrag per dag aan te geven, omdat het er echt aan ligt welke excursies je wilt maken (excursies zijn heel duur) en hoe je door het land reist. Wij reisden met de camper, vanwege de vrijheid, maar ook omdat hotels duur zijn in Alaska. Wij waren goedkoper uit met een camper, dan wij waren geweest met een huurauto. Dit waren wij ongeveer kwijt per dag voor 2 personen:
- $ 50 aan benzine
- $ 110 voor de huur van een camper
- $ 25 voor eten en drinken (voornamelijk zelf gekookt, de supermarkten zijn iets goedkoper dan in Nederland)
- $ 15 – 10 voor een campsite (we hebben voornamelijk vrij geparkeerd)
Je zit dan al op ruim $ 90 per persoon per dag, zonder excursies of andere extra’s. Wij hebben weinig excursies gemaakt, maar ik zal hieronder enkele globale prijzen neerzetten, zodat je een idee hebt.
- Berenexcursies vanaf Homer met als transport een bushplane: € 650
- Bushplane Mount Denali Tour met gletsjer landing: € 305 per persoon
- Kayaking vanaf € 60 (naar de Gletsjer € 280)
- Kenai Fjord National Park cruise: € 157
- Denali NP transit bustour $60

Handig om te weten
- Valuta: US dollars
- Taal: Engels
- Aantal inwoners: 731.545 (2019)
- Grootte: 1.718.000 km² (net zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen).
- Ligging: boven Canada
- Tijdsverschil: het is in Alaska 10 uur vroeger
- Leukste weetjes Alaska: die lees je hier
Ik hou van reizen! Alaska lijkt me mooi, door de natuur. De bevolking ken ik nog niet.. haha! En rijden in een camper zou ik dolgraag willen maken of ik dat durf weet ik niet. Het lijkt me wel cool! Leuk dat je de geavelweg ook beschrijft. En mooie foto @de highway. Mooie fotos van de dieren ook!
Alaska is zeker een prachtig land! Echt een aanrader om ooit te bezoeken.
Van prachtige en ongerepte natuur gesproken.
Wow ik had geen idee dat het er zo adembenemend was.
Wat een onvergetelijk avontuur zeg.
Prachtig! Als ik aan Alaska denk dan zie ik alleen maar sneeuw voor me. Mooie blog en mooie foto’s!
Wat is het daar mooi zeg! Het zou niet mijn eerste keuze zijn, omdat toch echt van de zinvakanties ben. Maar na het lezen van je blog, overweeg ik toch wel om naar een land als Alaska te gaan. En wat gaaf om de dieren zo in het wild te zien. Die foto van die moederbeer met haar jonkies is zo cute! 🥺❤️
Wat ziet Alaska er prachtig uit. Mooie natuur fotos heb je gemaakt
Wauw, meteen al die schitterende regenboog! Wat is het daar mooi zeg!
Een vriendin die ik ken is net voor corona een aantal maanden in Alaska geweest en was zo enorm enthousiast. Lijkt me ook wel een droom voor natuurliefhebbers. Niet per se hoog op mijn eigen wenslijst maar aan de andere kant zeg ik nooit nee tegen een nieuwe bestemming, lijst of geen lijst.
[…] plekken waar we zijn geweest zijn Alaska, twee keer naar Zuid-Afrika, Istanbul en Indonesië. Ook zijn we voor ons werk op superjachten al […]
[…] Ik had eerlijk gezegd een slechtere tekst verwacht. Eigenlijk ben ik best wel positief verrast door de tekst die uit ChatGPT kwam. Maar, ik denk en hoop dat ChatGPT reisbloggers niet gaan vervangen. Dit is namelijk een tekst die ik met wat Googlen, zelf ook in elkaar zou kunnen flansen. Maar een tekst over echt mijn eigen ervaringen en alle plekken die ik heb bezocht, die kan toch echt ik alleen maar schrijven. Kijk maar eens naar mijn eigen blog over de beste reisroute in Alaska. […]