Van je hobby je baan maken, is dat niet iets wat iedereen graag zou willen doen? Als duikinstructeur ga je elke dag het water in en breng je je passie over op andere mensen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten als je duikinstructeur wilt worden en ik sluit af met mijn eigen ervaring als duikinstructeur op St. Maarten.
Het leren duiken
Als eerste moet je natuurlijk leren duiken. Je begint met je Open Water cursus en haalt vervolgens nog minimaal drie andere brevetten. Maar behalve het doen van cursussen is het belangrijk dat je het water in gaat. Ga zo veel mogelijk duiken en doe ervaring op. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over wat er allemaal bij het leren duiken komt kijken.
Divemaster, je eerste stap om professioneel te gaan duiken
Omdat ik alleen ervaring heb met de organisatie PADI en dit ook de grootste duik organisatie is, is dit artikel daarop gebaseerd. Bij PADI is de Divemaster cursus de eerste stap die je moet nemen als je van je hobby je beroep wilt maken. Je bent minimaal twee weken kwijt aan het halen van je Divemaster, maar je kunt er beter wat langer over doen. Na het halen van je Divemaster kun je onder andere gecertificeerde duikers begeleiden. Mocht je in een ander land gaan duiken, dan zijn de Divemasters vaak de gidsen onderwater die je de mooiste dingen laten zien! Als je wilt weten wat er bij komt kijken om Divemaster te worden, lees dan dit artikel.
Wat zijn de vereisten om duikinstructeur te worden?
Er zijn een paar vereisten als je duikinstructeur wilt worden. Natuurlijk moet je duiken heel tof vinden en het niet erg vinden om veel tijd in het water door te brengen. Andere vereisten zijn:
- Al minstens een half jaar Divemaster zijn.
- Je moet minstens 18 jaar oud zijn.
- Voordat je aan de cursus begint moet je minimaal 60 duiken gemaakt hebben. Aan het einde van de cursus moeten dit er minimaal 100 zijn.
- In de afgelopen 24 maanden moet je een reanimatie en eerste hulp cursus hebben gevolgd. Dit wordt vaak gecombineerd met je duikinstructeurs cursus.
- Fit en gezond zijn.
Waar kun je duikinstructeur worden?
Duikinstructeur worden kan overal waar ze de cursus aanbieden. Ook in Nederland wordt de cursus aangeboden. Kijk vooraf online naar de opties, want bij elke duikschool zijn er weer andere data waar je de cursus kunt volgen. Het is namelijk geen cursus die je kunt beginnen wanneer je wilt. De data van de cursussen staan al een tijd van tevoren vast. Lees voordat je je inschrijft voor een cursus even de recente reviews. Want bij een cursus als duikinstructeur, is de kwaliteit natuurlijk behoorlijk belangrijk!
De IDC, de cursus om duikinstructeur te worden
In ongeveer een week leer je tijdens je IDC (Instructor Development Course) hoe je de PADI duikcursussen moet geven. Je werkt niet aan je eigen duikkwaliteiten, want die heb je volop geoefend tijdens de Divemaster cursus. Tijdens je IDC leer je hoe je les moet geven aan studenten. Je geeft veel presentaties en krijgt theorie lessen, waar je in je eigen tijd ook aan zult werken. In het praktische gedeelte van de IDC leer je alle vaardigheden te demonstreren en leer je hoe je de studenten veilig houdt. Je leert dus stap voor stap hoe je de cursussen van PADI moet geven. Het is fijn als je voordat de IDC begint alvast een start maakt met het leren van de theorie. De theorie lessen tijdens het halen van je Divemaster zijn vast al wat weggezakt en veel tijd om te leren heb je niet tijdens de IDC.
Het IE – het instructeurs examen
Het instructeursexamen, Instructor Examination (IE), duurt twee dagen lang. Je wordt getoetst op je didactische kwaliteiten, de theorie, je eigen duikvaardigheden en het aanleren van duikvaardigheden bij studenten. Het is best een bijzonder examen, want het wordt afgenomen door een speciale examinator. Je hebt deze examinator nog niet vooraf gezien. Tijdens mijn IE werd de examinator ingevlogen vanaf Amerika. Dit doet PADI zodat de standaard gelijk blijvt en de IE zo objectief mogelijk kan worden afgenomen. Je kunt er dus vanuit gaan dat alle PADI instructeurs op vrijwel dezelfde manier beoordeelt zijn.
De kosten van de IDC
De prijzen verschillen per land en per duikschool. Zo kun je in Koh Tao (Thailand) voor ongeveer 1100 euro je instructeur cursus doen. In Nederland ben je zeker 3000 euro kwijt. Soms is het ook mogelijk om je IDC als stage te doen. Je werkt dan gratis, maar krijgt in plaats van salaris de IDC cursus ervoor terug.
Mijn eigen ervaring met de IDC
Ik heb mijn IDC in St. Maarten (de Cariben) gedaan. Dit heb ik gedaan bij een duikcentrum wat helaas niet meer bestaat. Nadat ik terugkwam van mijn wereldreis, ging ik al snel op zoek naar mogelijkheden om in het buitenland te gaan werken. Omdat ik vlak daarvoor mijn Divemaster cursus had gedaan en ik al sinds mijn dertiende duik, leek het werken als duikinstructeur een logische stap. Op de PADI website vond ik een duikcentrum in St. Maarten die een drie maanden lange stage voor de IDC aanbood. Ik wist helemaal niets van het eiland St. Maarten af, maar dit klonk als een goede kans!
Ik pakte mijn spullen en vloog naar het eiland toe. Ik kreeg gratis huisvesting en woonde samen met twee andere stagiairs. Tijdens het werken als Divemaster kon ik mooi ervaring opdoen, dit was ideaal. Ik kreeg dan wel niet betaald, maar de fooien die ik kreeg mocht ik wel houden. Omdat er veel Amerikanen duiken op St. Maarten, krijg je redelijk wat fooi. Dit was genoeg om mijn eten en overige kosten van te betalen.
Aan het einde van de drie maanden, kwamen er andere studenten bij en kon de IDC beginnen. Met zijn zessen gingen we de cursus in. De hele week werkten we hard. Ook thuis waren we bezig met de voorbereidingen voor presentaties die we moesten geven en met het leren van de theorie. Onder water hadden we de grootste lol. We speelden zelf de studenten waarop we moesten oefenen en studenten doen het natuurlijk niet in één keer goed. Dus terwijl één van ons aan het oefenen was met lesgeven, had de ander zijn masker verkeerd op, schoot er iemand naar de oppervlakte en verdween er gewoon iemand onder water. Enorm grappig om te doen.
Tijdens de IDC viel er helaas al iemand af. Het was een wat oudere man, die zijn Divemaster al lang geleden had gedaan. De cursus gaat best snel en eigenlijk moeten je eigen duikkwaliteiten al bijna perfect zijn voordat je er aan begin. Met zijn vijven gingen we dus naar het examen (de IE) toe. We waren best zenuwachtig, want we hadden gehoord dat onze examinator behoorlijk streng was. Als eerst kregen we het theorie-examen. We gaven een presentatie en maakten in totaal vijf verschillende theorie-examens. Gelukkig was ik voor het theoriegedeelte geslaagd!
De volgende dag was het tijd voor het praktische gedeelte van de IE. De zenuwen waren iets minder, maar nog steeds was het spannend. En natuurlijk vroegen ze me net datgene te laten zien, waar ik het minst zeker over was. Maar aan het einde van de dag kreeg ik te horen dat ik ook hiervoor geslaagd was. Nu kon het werken als duikinstructeur beginnen.
Is het werken als duikinstructeur echt een droombaan?
Werken als duikinstructeur is absoluut een droombaan! Maar natuurlijk zijn er net als bij elke baan ook minder leuke kanten.
De leuke kanten
- Elke werkdag doen wat je het allerleukste vindt.
- Mensen betalen vaak veel geld voor de duik. Terwijl jij betaalt krijgt.
- De mensen die met je komen duiken delen allemaal dezelfde passie. Dat zorgt voor een goede sfeer.
- Je kunt je passie voor duiken overbrengen op andere mensen.
- Omdat je veel op dezelfde plekken duikt, merk je kleine veranderingen op.
- De bijbehorende levensstijl is top!
De minder leuke kanten
- Je duikt altijd op dezelfde plekken.
- Het is een baan met veel verantwoordelijkheid.
- Je bent duikinstructeur omdat duiken je hobby is en vanwege de toffe levensstijl. Maar niet voor het geld. Het ligt eraan waar je lesgeeft, maar het salaris is over het algemeen niet heel goed.
- Ook krijg je in principe alleen betaalt als je werkt.
- Ik had regelmatig last van mijn oren. Behalve dat dit niet fijn is, kun je dan ook niet duiken.
Wil je meer lezen over duiken?
Lees dan ook:
[…] Duikinstructeur worden? Alle informatie + mijn ervaring […]
[…] Duikinstructeur worden? Alle informatie + mijn ervaring […]
[…] Duikinstructeur worden? Alle informatie + mijn ervaring […]
[…] Duikinstructeur worden? Alle informatie + mijn ervaring […]
[…] Willen we niet allemaal van onze hobby ons werk maken? Als je gek bent op duiken, dan kun je overwegen om duikinstructeur te worden. Niets is leuker dan het overbrengen van je passie op andere mensen en zelf ook elke dag te doen wat je leuk vind. Weet wel dat de meeste duikinstructeurs het werk doen vanwege de toffe levensstijl en de mooie duiken en niet zozeer voor het geld. Je gaat er niet rijk van worden. Ik heb gewerkt als duikinstructeur in Sint Maarten en dat was misschien wel mijn leukste baan tot nu toe. Wil je meer weten over hoe je duikinstructeur kunt worden? Lees dan dit artikel. […]
[…] heb ik nog veel mooie duiken gemaakt, mijn Divemaster in Thailand gedaan en vervolgens gewerkt als duikinstructeur op St. Maarten. Je snapt het al, ik vind duiken helemaal […]