ketambe

Ketambe, de beste plek om orang-oetans te spotten in Sumatra

Als je op reis gaat naar Sumatra, wil je natuurlijk graag orang-oetans spotten. Ketambe is misschien wel de plek om dat te doen. Het is even reizen om er te komen, maar dat is het zeker waard. Sterker nog Ketambe was voor mij het hoogtepunt van mijn reis door Sumatra. Wil je weten wat je allemaal in Ketambe kunt doen en hoe je de orang-oetans kunt spotten? Dat vertel ik je allemaal in dit artikel.

ketambe

Hoe kom je in Ketambe en waar verblijf je?

Ik kwam vanuit Berastagi naar Ketambe toe. De bussen naar Ketambe beginnen in Medan en komen ook langs Berastagi. Helaas gaan ze niet rechtstreeks, want deze bus gaat maar tot Kutacane. Vanaf Berastagi is het vijf uur naar Kutacane. Je kunt daar 3,5 uur bij op tellen als je in Medan bent opgestapt. In Kutacane kun je een labi-labi (minibus taxi) nemen naar Ketambe. De website van het Friendship Guesthouse heeft ook veel informatie over het reizen naar Ketambe toe, vanuit elke toeristische plaats.

Je kunt ook vliegen naar Kutacane. Het zijn kleine vliegtuigjes van Susi Air, dus probeer als het even kan vooraf te boeken. We hadden namelijk de pech dat ze al vol zaten.

Friendship Guesthouse is overigens een hele fijne plek om te overnachten. Verwacht geen luxe, maar je slaapt er prima. Je kunt er lekker eten en alle activiteiten kun je via het guesthouse regelen. Veel gidsen hangen rond bij het guesthouse, wat behalve handig ook leuk is. Ook de bustickets naar Banda Aceh, de bestemming waar we na Ketambe heen gingen, hebben we via het guesthouse geregeld. Heel handig. Weet wel dat je in Ketambe niet kan pinnen, dus neem voldoende contant geld mee.

Waarom koos ik ervoor om orang-oetans te spotten in Ketambe?

Als je naar Sumatra gaat, kun je het eiland eigenlijk niet verlaten zonder dat je wilde orang-oetans hebt gezien. Ketambe is niet de meest populaire plek in Sumatra om orang-oetans te spotten en zeker ook niet de plek die je het makkelijkst kan bereiken. Waarom koos ik dan toch voor Ketambe? De populairste optie is Bukit Lawang, dat makkelijk te bereiken is vanuit Medan. Het zal gerust ook mooi zijn daar, maar wat ik daarover online las maakte mij toen niet enthousiast. Half tamme orang-oetans en veel toeristen. Gidsen die de orang-oetans voeren en er zo voor zorgen dat ze gedrag gaan vertonen dat niet bij wilde orang-oetans hoort. Voor mij klonk het een beetje als een dierentuin. In Ketambe zijn de orang-oetans nog echt wild en worden ze niet gevoerd.

sumatra-jungle

Wat kun je doen in Ketambe?

Ketambe is eigenlijk niets meer dan een verzameling huizen aan de kant van de weg. Je hebt er een klein winkeltje waar je wat laatste spulletjes kan kopen (zoals wc-papier). En een lokaal restaurantje waar ze geen Engels spreken. Geen idee wat we er hebben gegeten, maar het smaakte lekker. Verder hebben alle guesthouses (6 zijn er in totaal) restaurantjes en het eten in Friendship Guesthouse, waar we verbleven, was goed.

Je kunt zelf een beetje rond lopen langs de weg in de hoop zelf dieren te spotten. Zo zijn wij op onze laatste dag op zoek gegaan naar een waterval, maar die hebben we niet gevonden. Misschien waren we te moe van het slapen in de jungle, maar we verdwaalden hopeloos. Wel hadden we nog wat aapjes gezien tijdens het lopen langs de weg. En genoten we van al het gezwaai van de lokale bevolking onderweg.

Raften

Een ander koppel die in hetzelfde guesthouse verbleef, wilde graag raften en we besloten mee te gaan. Ongeveer 6 uur lang (met stops) genoten we van de rivier. In het regenseizoen schijnt het best een wilde rivier te zijn, maar in het droge seizoen valt dat wel mee. Er zaten een paar leuke snelle stukken tussen, maar over het algemeen was het vrij kalm. Naast de rivier zie je vooral plantages. Tot een paar jaar geleden was dat nog allemaal jungle, maar nu helaas niet meer.

We hebben wel enorm genoten van de dag. We hadden gezellige gidsen en het was lekker om op de rivier te zijn. Ik vind het in ieder geval een aanrader, als je er de tijd voor hebt.

Aan het eind van de trip werden we opgewacht door een busje. Maar niet alleen door een busje, maar ook door veel lokale volwassenen en kinderen. Ze waren aan het genieten van een vrije dag en waren erg nieuwsgierig naar ons. We moesten met iedereen op de foto en ze wilde allemaal even onze hand schudden. Ik voelde me in het begin wat ongemakkelijk, omdat ik geen bedekkende kleding aanhad. Ketambe is streng Islamitisch (ze hebben er de Sharia wet) en daar hou ik normaal altijd rekening mee. Die ochtend had ik er niet bij stilgestaan, omdat we gingen raften en nat zouden worden. Gelukkig leek het de lokale bevolking niet uit te maken. In ieder geval een ontzettend leuk einde van de dag.

Op zoek naar orang-oetans

De standaard trip is 2 nachten en 3 dagen en dat is ook wat we hebben gedaan. Mocht je dat te veel vinden, kun je er ook voor kiezen om maar 1 nachtje in de jungle te slapen. Een andere optie is om een dagtrip de jungle in te boeken en te slapen in het plaatsje zelf. Wat goed is om te weten is dat dat je geen luxe hoeft te verwachten, als je ervoor kiest om in de jungle te overnachten. Het slapen gebeurt in een tent dat gemaakt is van een plastic zeil en je slaapt op een rubber matje. Wc’s en douches zijn er niet. ‘S avonds wordt er op een vuurtje voor je gekookt en eet je romantisch bij kaarslicht. Het is dus echt een avontuurlijke ervaring om nooit te vergeten. Maar als je liever wat meer comfort wilt, kies dan voor een dagtrip de jungle in.

Hieronder onder de foto’s een beschrijving van de trip die we hebben gemaakt.

Dag 1

De meeste trips de jungle in zijn privé trips (je betaalt ongeveer 25 euro per dag per persoon), maar we besloten om de tour met nog twee andere reizigers samen te doen. Na ons ontbijtje komt onze gids John ons halen en kunnen we op pad. Maar niet voordat John ons speciale bloedzuiger sokken aan laat trekken. Dat houdt de meeste van die beestjes tegen, maar niet allemaal. Dat blijkt later op de dag als John opeens een bebloede boxer heeft. Eén van die bloedzuigers was helemaal tot daar omhoog geklommen. Je voelt er gelukkig niets van als ze bijten en je kunt ze makkelijk van je huid afhalen. Dus hadden we geen reden om er even hard om te lachen.

Als we eenmaal de weg verlaten lopen we meteen de dichte jungle in. We beginnen al snel te zweten, vanwege de luchtvochtigheid en toch ook wel vanwege de hike zelf. Er zijn geen paden in de jungle, dus het voelt als een echt avontuur. Al vrij snel zien we onze eerste aap, een Thomas Leaf Monkey. Zullen we ook een orang-oetan spotten vandaag? Gelukkig spotten we die zeker! We zien een mannetje, een baby orang-oetan met zijn moeder en nog een ander mannetje. Hoe bijzonder is dat? Om orang-oetans in het wild te zien. Wat een prachtige beesten zijn het.

Na een tijdje te hebben gelopen komen we aan bij onze lunchspot. Terwijl de gidsen ons eten klaarmaken, hebben we even tijd om te zwemmen in de rivier. Heerlijk om even op te frissen en af te koelen. Om daarna fris en met een volle buik weer op zoek te gaan naar meer orang-oetans. We zien nog een mannetje, die ons even duidelijk maakt wie de baas is. Hij gooit een tak naar ons toe, terwijl we hem aan het bekijken zijn. We lopen rustig weg en de gids vertelt ons dat het mannetje ons even wilde waarschuwen. We kwamen te dicht bij de boom waar hij in zat. Terwijl we verder lopen zien we nog een mannetje en dan komen we bij ons kamp aan. Ons kamp bestaat uit een stuk plastic zeil als tent en rubberen matjes om op te slapen. We krijgen een lekker kopje thee met wat koekjes en spelen voor Tarzan. Na een heerlijk bordje nasi goreng, vallen we toch allemaal snel in slaap.

Dag 2

De volgende ochtend staan we toch een beetje stijfjes op. Maar na een lekker eitje en een kopje koffie kunnen we er weer tegen aan. Vandaag zien we geen enkele orang-oetan en zo zie je ook maar dat er geen garantie is. Het blijven wilde dieren. Gelukkig genieten we van de prachtige jungle.

Om naar ons volgende kamp te komen moeten we een riviertje oversteken. Er staat best wat stroming, maar gelukkig is daar onze gids John, die iedereen veilig naar de overkant begeleid. Na het bereiken van ons kamp laten we onze spullen achter en gaan we lekker relaxen in een hotspring. Een beetje rozig lopen we terug naar het kamp om lekker te gaan eten. Ons kamp ligt naast een rivier en terwijl de apen boven ons heen en weer slingeren, genieten we van dit prachtige plekje in de jungle. ‘S middags lopen we nog een best zwaar rondje door de jungle en vertelt de gids ons van alles over de planten en bomen die we zien.

ketambe

Dag 3

De laatste dag in de jungle. Langzaam worden we wakker en relaxen we nog even naast de rivier. We lopen in twee uur terug naar de weg. Gelukkig worden we nog even gedag gezegd door twee orang-oetans. Het blijft een mooi gezicht! Eenmaal terug bij de weg vinden we de herrie van alle auto’s en motorbikes even helemaal niet fijn. Wat was het lekker rustig en stil in de jungle. Toch zijn we blij als er een auto aankomt die ons een lift wil geven naar het dorp toe. Eenmaal bij het guesthouse kletsen we nog wat na met onze gids John en zoeken we dan snel de ‘luxe’ van ons huisje op. Stiekem toch wel weer fijn om een wc en een douche te hebben. Maar het was absoluut een ervaring om nooit te vergeten!

Wil je graag weten hoe de rest van mijn reis op Sumatra eruitzag? Dat kun je lezen in mijn artikel Reizen door Sumatra.

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments