laos-reisroute

Laos – de perfecte reisroute + praktische tips

Laos is een land dat vaak wordt overgeslagen door reizigers die naar Zuidoost-Azië gaan. Het is minder bekend en heeft geen grote highlights zoals de andere landen die er omheen liggen. Toch is het één van mijn favoriete landen in Azië. De mensen zijn er vriendelijk, het is er super relaxt, je komt veel minder toeristen tegen dan bij de omliggende landen en je vindt er een prachtige natuur. Als je benieuwd bent naar dit mooie land, lees dan snel verder voor de perfecte reisroute en praktische tips voor Laos.

Muang Ngoi Nua

De perfecte reisroute voor Laos in 2 of 4 weken

Bij deze reisroute begin je in het noorden van Laos en eindig je in het zuiden, maar andersom kan natuurlijk ook. Als je minder lang de tijd hebt, dan kun je ervoor kiezen om in twee weken het noorden van Laos te bezoeken of plaatsen over te slaan. De onderstaande route is echter een complete route 4 weken. Met deze perfecte reisroute voor Laos zie je de mooiste plekken in het land.  Na de reisroute heb ik nog enkele handige tips voor je om meer uit je reis te halen. Veel reisplezier!

Gibbon Experience – 2 nachten

Vanuit het grensplaatsje Huay Xai kun je een ontzettend leuke excursie doen, de Gibbon Experience. Het zal meteen wel het duurste van je hele trip door Laos zijn, maar voor mij was dit ook echt één van mijn hoogtepunten. Drie dagen lang staan in het teken van hiken en ziplinen in het beschermde regenwoud van het Bokeo natuurreservaat. Slapen doe je tijdens de Gibbon Experience in boomhutten die zich wel 40 meter boven de grond bevinden. Je slaapt dus letterlijk tussen de boomtoppen en de zonsondergang is magisch. De boomhutten bereiken doe je al ziplinend.

Je kan kiezen tussen twee verschillende tours, de klassieke en de waterval tour. Bij de klassieke tour, hike je minder, slaap je twee nachten in dezelfde boomhut, het is ook wat relaxter en heb je meer kans om Gibbons te zien. Zelf heb ik voor de waterval tour gekozen. Je moet dan een stuk meer hiken en slaapt in twee verschillende boomhutten.

De Gibbon Experience kost € 275 voor 3 dagen / 2 nachten. Dat is niet goedkoop, maar ik vond het de prijs absoluut waard.

Huay Xai – 1 nacht

Na de Gibbon Experience sliep in één nacht in het grensplaatsje Huay Xai. Het is geen bijzonder leuke plaats, maar prima voor een nachtje. Omdat ik alleen reisde sliep ik in een slaapzaal van Little Hostel (vanaf 4 euro per nacht), maar er is genoeg keuze als het gaat om hotels. Het hostel was prima en vlak bij de pier en het kantoor van de Gibbon Experience. Ik heb er weinig gedaan, maar tegen het eind van de middag ben ik naar Wat Chomkao Manilat toegelopen om daar de zonsondergang te bekijken. Deze tempel ligt op een heuvel en je hebt er een mooi uitzicht over de Mekong rivier.

Slowboat Huay Xai naar Luang Prabang – 1 nacht

Vanaf het grensplaatsje Huay Xai nemen de meeste backpackers de slowboat naar Luang Prabang. Andere opties zijn de bus (12 uur) of de snelboot (7 uur, luid en er gebeuren af en toe ongelukken mee). Ik koos voor de slowboat en had de avond voor mijn vertrek al kaartjes geboekt via mijn hostel. De trip duurt twee dagen, met een overnachting in het plaatsje Pakbeng. In Pakbeng moet je zelf je overnachting regelen, maar er is genoeg aanbod en de prijzen zijn bijna overal hetzelfde. Tijdens de bootreis zie je de Mekong langzaam aan je voorbij trekken, terwijl je spelletjes speelt en kletst met andere reizigers.

laos-reisroute

Luang Prabang – 2 nachten

Luang Prabang is echt een hele fijne relaxte stad. Vol monniken, tempels, Franse invloeden en backpackers. Het staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst en veel reizigers blijven er langer hangen dan gepland.

Ik bezocht er de tempel Phu Si, maar ontdekte ook de kleine onbekende tempels, de prachtige waterval Luang Si en de grot Pak Ou. Het leukste is misschien wel dat ik tijdens het wandelen langs een schooltje kwam, samen met nog twee andere reizigers. We werden uitgenodigd om de volgende dag langs te komen en voordat we het wisten stonden we voor de klas. Als (voormalig) basisschool juf natuurlijk hartstikke leuk.

‘S avonds att ik in de lekkerste restaurantjes en struinde ik over de avondmarkt. Ook moet je zeker wat gaan drinken bij Utopia. Dit is verreweg de leukste bar van de stad, met een mooi uitzicht over de rivier. Als de bar sluit en je zin hebt om nog even verder te gaan is de bowlingbaan de enige plek waar je heen kan voor nog een drankje. Omdat ik zoveel mogelijk uit mijn dagen in Luang Prabang probeerde te halen, heb ik de bowlingbaan even overgeslagen.

‘S ochtends vanaf een uur of half 6 gaan alle monniken de straat op om aalmoezen te ontvangen. Je kunt dit ook op andere plaatsen zien, maar nergens met zoveel monniken tegelijk als in Luang Prabang. Het was prachtig om dit ritueel mee te mogen maken en ook naderhand de ochtendmarkt te bezoeken. Maar ik moet zeggen dat het ook wel een beetje raar voelde. Het voelt een beetje als aapjes kijken en de hoeveelheid toeristen die de monniken staan te bekijken is best schrikken. Ook doet de helft dit op een ontzettend respectloze manier. Jammer, want het is zo bijzonder om het te mogen zien.

Nong Khiaw – 1 / 2 nachten

Met de bus rij je in 3,5 uur verder naar het noorden toe, naar het stadje Nong Khiaw. Dit kleine slaperige plaatsje, is echt een plaatje om te zien. Aan de Mekong rivier, omringt door kalkstenen bergen. Om meer te zien van de prachtige omgeving, huurde ik een mountainbike. Het doel van mijn fietstocht was de grot Pha Tok, die tijdens de Vietnamoorlog als schuilplaats werd gebruikt. Het is een mooie grot, maar ik genoot het meest van het fietsen zelf. Ik keek mijn ogen uit met de prachtige natuur om me heen en de lokale bevolking. Heerlijk die zwaaiende kindjes en moeders die buiten op een vuurtje aan het koken waren. Het is trouwens een stuk kouder in de bergen en ik ben dan ook blij dat ik een vestje heb.

Nong Khiaw

Muang Ngoi Neua – 1 / 2 nachten

Op 1 uurtje varen van Nong Khiaw vind je het plaatsje Muang Ngoi Neua. Het plaatsje bestaat uit 1 stoffige straat, waar al het leven zich afspeelt. Het dorpje zelf is niet echt leuk en interessant, maar je komt hier dan ook voor de omgeving. Want die is weer prachtig. Lopend kun je die hier prima verkennen. De wandeling gaat eerst door een bos, waar je een weer een grot kan bezoeken. Vervolgens door rijstvelden en langs twee dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Kinderen die hun broertjes en zusjes in de draagzak dragen, kippen en varkens die rondrennen tussen de huizen en moeders die vuurtjes aan het stoken zijn om op te gaan koken.

Het is een aantal jaren geleden dat ik in Muang Ngoi Neua ben geweest en het schijnt er inmiddels wel iets minder authentiek en vooral ook toeristischer te zijn met inmiddels niet zulke vriendelijke locals. Maar de mooie omgeving die is er natuurlijk nog steeds.

Muang Khua – 1 nacht

In Muang Ngoi Neua had ik ’s avonds twee andere reizigers leren kennen die de volgende dag de boot zouden nemen naar Muang Khua. Ik had eigenlijk nog geen plannen gemaakt en besloot met ze mee te gaan. Vijf uur lang vaarden we over de rivier de Mekong, terwijl we genoten van de natuur en de authentieke dorpjes om ons heen. De boottocht zelf was voor mij ook de reden op naar Muang Khua te gaan, want het dorpje zelf is niet zo bijzonder. Het heeft wel een leuk marktje, waar voor ons de gekste dingen verkocht worden en een paar restaurantjes die uitkijken op de rivier. Verder is het een plaatsje voor mensen die op doorreis zijn en is er weinig te beleven.

Luang Namtha – 3 nachten (met trekking)

Om naar Luang Namtha te gaan, nam ik twee bussen. Van Muang Khua naar Oudomxai (3 uur) en daarna nog één van Oudomxai naar Luang Namtha (4 uur). Eigenlijk komen reizigers daar normaal maar om één ding te doen, het doen van een meerdaagse jungle trekking waarbij je verschillende bergdorpjes bezoekt. Ik sprak op de avondmarkt, waar je overigens lekker kunt eten, een paar Nederlandse reizigers die dit hadden gedaan. Die zeiden dat het tot zover hun hoogtepunt in Laos was. Helaas had ik mijn Gibbon Experience na Luang Namtha gepland staan en had ik er dus geen tijd voor. En nog steeds vind ik het eigenlijk jammer, dat ik die trekking niet heb kunnen maken.

Wat ik wel gedaan heb in Luang Namtha is de omgeving ontdekken met een motorbike. Samen met twee andere reizigers verdwaalden we in de mooie omgeving. Gewoon kijkend naar de natuur en de lokale mensen om ons heen. Daarna bezochten we de Nam Dee waterval en het bijbehorende lokale Nam Dee dorpje. De waterval is klein, maar het dorpje zelf is leuk om doorheen te wandelen.

Omdat Luang Namtha een beetje uit de route ligt, zou ik het plaatsje alleen aanraden als je er een jungle / dorpjes hike wilt gaan maken.

Om weer terug te reizen naar Luang Prabang, neem je de bus of een minivan die iets comfortabeler is. Hou rekening met een 8 uur lange trip en een hobbelige rit. Als je vanaf Luang Prabang naar Vang Vieng toe reist kun je dat het beste met een minibus doen, daar doe je vijf uur over. Doe vooral niet hetzelfde als wat ik toen deed, met de lokale bus van Huay Xai naar Vang Vieng. Daar heb ik ruim 23 uur over gedaan.

Vang Vieng – 2 nachten

Vang Vieng was tot 2012 de ultieme party bestemming voor backpackers. Samen met de full moon party op het eiland Koh Phangan, (overigens mijn favoriete eiland in Thailand om andere redenen) was dit de plek waar je compleet los kon gaan. Het plaatsje was vol met backpackers die overdag of aan het tuben waren op de rivier of met een happy (mushroom) shake naar een marathon van Friends aan het kijken waren. Het tuben bestond uit het ronddobberen in een band op de rivier, waarbij je tussendoor stopte bij de vele barretjes om te drinken, te dansen, van de glijbaan te gaan en met een swing in het water te springen.

Zoals je al kan raden, was dit niet zo leuk voor de lokale bevolking en zijn er helaas ook veel ook dodelijke ongelukken gebeurt. Drank en tuben bleek geen veilige combinatie te zijn. Toen ik Laos bezocht, was dit in het laatste jaar dat dit was toegestaan. Ik heb het er toen wel ontzettend naar mijn zin gehad. (dubbel) Salto’s met de swings maken en na het tuben gezellig een feestje vieren tot de avondklok inging. Behalve het feesten vond ik de omgeving ook prachtig en die omgeving is natuurlijk nog wel hetzelfde.

Het Vang Vieng van nu

Tegenwoordige kan je nog steeds tuben op de rivier, maar dan zonder het drinken en de illegale activiteiten van toen. Drinken kan nog steeds ’s avonds, maar het echte feesten gebeurd niet meer. Vang Vieng begint dan ook een ander publiek te trekken en dat vind ik alleen maar positief. De mensen komen er nu vooral voor de mooie omgeving.

Mountainbiken is een leuke manier om de omgeving te zien. Vang Vieng ligt namelijk in een gebied waar je prachtige kalkstenen pieken, schitterende bergen, honderden grotten, lagunes en bossen ziet. Met een gids en twee meiden, met wie ik de rest van de tijd samen door Laos zou gaan reizen, ging ik op pad. We bezochten de Blue Lagoon Cave met helderblauw water en we klommen en klauterde in de Tham Chang grot.

Overigens kan je in Vang Vieng ook goed rotsklimmen en voor 80 US een tocht maken met een luchtballon. Allebei activiteiten die ik graag de volgende keer in Vang Vieng zou willen doen.

Vientiane – 1 nacht

Vientiane is de hoofdstad van Laos. Dat zou je niet zeggen als je er rondloopt, want eigenlijk voelt het net als een groot dorp. Zeker in vergelijking met de andere hoofdsteden van Zuidoost-Azië is het er relatief rustig, schoon en georganiseerd. Met Franse bakkertjes en Franse koloniale gebouwen.

Het is geen vervelende stad, maar veel is er niet te zien of te doen. De meeste reizigers verblijven er dan ook vooral om de lange reis van het noorden naar het zuiden op te breken.

Op zo’n 30 kilometer van de stad vind je de grootste trekpleister, het Buddha park. Hier staan meer dan tweehonderd hindoeïstische en boeddhistische beelden. Wij namen een taxi, die ons behalve het Buddha park ook de stoepa Pha That Luang liet zien. Deze stoepa is het symbool van Laos en zie je terug op de bankbiljetten. In het centrum zelf staat de zogenoemde Arc de Triomphe van Laos, Patuxai.

We verbleven in het View Boutique Hotel waar je een kamer kan krijgen vanaf 12 euro. Een hotel met fijne bedden, een goede locatie en een mooi uitzicht over de Mekong rivier. Als je de bus vanaf Vang Vieng neemt (4 tot 5 uur) word je daar vlak bij in de buurt afgezet.

Thakhek – 3 nachten

Met de bus rijd je in 7 uur naar het plaatsje Thakhek toe. Vanuit hier kan je in drie dagen een motorbike (scooter) loop rijden van zo’n 450 kilometer. Aangezien de wegen vlak, redelijk goed onderhouden en rustig zijn, heb je niet veel ervaring nodig met het rijden van een motorbike om de loop te rijden. Voor mij was het echt een hele bijzondere belevenis, waarbij ik genoot van de mooie natuur en het zelf rondrijden. Wil je mijn dag tot dag beschrijving lezen van deze prachtige loop? Lees dan dit artikel.

Tat Lo – 1 tot 3 nachten

Vanuit Thakhek namen wij de slaapbus (1:30) naar Pakse (7:00). Vanuit Pakse klommen wij in een achterbak van een taxi, die ons naar het kleine plaatsje Tat Lo bracht. Een slaperig plaatsje, waar je een paar mooie watervallen kan bezoeken. We waren bij één van de watervallen aan het relaxen, toen we aangesproken werden door wat lokale jongetjes. Ze vroegen aan ons of we ze wilden volgen want ze zouden ons een nog veel mooiere waterval laten zien. We liepen over prachtige groene velden waar de lokale bevolking hard aan het werk was, om vervolgens bij inderdaad een prachtige waterval aan te komen.

Het plaatsje Tat Lo is overigens ook een stop tijdens de motorbike loop die je vanuit de plaats Pakse kan maken. Bij deze motortocht kies je voor een 2 of 4-daagse loop, waarbij je langs de watervallen komt, koffieplantages bezoekt en geniet van het groene landschap en de lokale dorpjes. Aangezien wij net de Thakhek loop gereden hadden, besloten wij deze loop over te slaan.

Don Det – 2 / 3 nachten

Nadat wij heel fijn door ons guesthouse werden afgezet in Pakse, namen wij om 8:00 uur ’s ochtends een bus van Green Paradise Travel (€ 5) naar Don Det. De trip duurt ongeveer drie uur en je wordt afgezet op loopafstand van de pier in Nakasong, waar een veerboot je naar Don Det (€ 3) brengt.

Don Det is een eilandje in de Mekong rivier en deel van Si Phan Dhon, wat letterlijk de 4000 eilanden betekent. Je kan er goed relaxen en het is de perfecte plek om je reis in Laos mee af te sluiten. Wat leuk is om te doen is het huren van een fiets, wat je ongeveer € 1 kost. Met de fiets kun je in één dag de mooiste plekjes van de twee eilanden ontdekken. Don Det is door middel van een brug met het grotere eiland Kon Khon verbonden.

Tijdens het fietsen zie je het lokale leven en zijn er een paar bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Er zijn een aantal watervallen, maar de Khonepasoi waterval is de mooiste. Vergeet je zwemspullen niet, want je kan er ook zwemmen. Ook lekker zwemmen kan je bij het strandje mad monkey beach dat aan de rivier ligt (geopend van 12:00 – 17:00).

Op het meest zuidelijke puntje van het eiland Don Khon kan je een boottocht maken op de Mekong rivier om de zeldzame Irrawaddy dolfijn te zien. De Irrawaddy dolfijn behoort tot de walvissen familie en heeft een rond voorhoofd en een platte neus. De kans dat je ze ziet is groot, wij zagen er een paar, al zie je vaak wel alleen de rug en zijn vin. Naar deze plek kan je makkelijk fietsen en voor een vier-persoons bootje betaal je ongeveer €9.

Als je ’s avonds terug komt van het fietsen moet je zeker de zonsondergang gaan bekijken. Ik heb er werkelijk de allermooiste zonsondergang ooit gezien.

laos

Praktische tips voor het samenstellen van jouw reisroute door Laos

Als eerst zal ik je wat tips geven om nog meer uit je reis door Laos te halen.

De beste reistijd voor Laos

De beste reistijd voor Laos is de droge periode, van november tot en met maart. In maart en april kan het erg heet worden, dat is niet zo fijn als je wilt rondreizen. In de maanden buiten het droge seizoen kun je ook rondreizen door Laos, al zal het dan wat vaker regenen. Ik reisde zelf door Laos in november en heb het in het noorden af en toe koud best koud gehad.

Vervoer naar Laos

Veel reizigers komen Laos binnen via Thailand. Zelf vertrok ik uit Chiang Mai, waar ik ’s ochtends vroeg de bus nam naar het grensplaatsje Chiang Khong. De bus doet er ongeveer 6 uur over. Eenmaal in Chiang Khong aangekomen nam ik een tuk-tuk naar de grens en kreeg daar mijn stempel om Thailand uit te gaan. Hierna stap je in een bus om in vijf minuten de brug tussen beide landen over te steken. Je komt dan aan bij het immigratiekantoor van Laos. Daar laat je je paspoort zien, samen met 35 US en twee pasfoto’s. En dan kan je reis door Laos beginnen.

Vervoer in Laos

De twee belangrijkste vervoersmiddelen voor reizigers in Laos zijn de boot en de bus. Met de (langzame) boten kan je in het noorden van Laos een aantal plaatsen bereiken. Reizen met de bus of minivans is in de rest van Laos een prima manier om het land te ontdekken. De wegen zijn redelijk goed en het is makkelijk om ter plaatse kaartjes te kopen. Wel zijn het soms best lang ritten, met veel bochtjes. Je verblijf kan je vaak helpen met de actuele vertrektijden. Verder kun je voor informatie en het kopen van kaartjes ook online terecht bij de website 12Go.Asia.

Visum voor Laos

Je krijgt automatisch een visum on arrival als je het land binnen komt vliegen. Vergeet niet om 2 pasfoto’s en 35 US cash mee te nemen. Als je over land Laos binnenkomt kun je bij Vientiane, Luang Prabang of Pakse een visum bij aankomst aanschaffen. Bij de overige grensovergangen van Laos is dit niet altijd mogelijk en zul je je visum voor je vertrek naar Laos (eventueel online) moeten regelen.

Hoeveel kost het reizen door Laos?

Loas is een goedkoop land om te bezoeken. Voor 25 euro per dag kun je er al prima rondreizen. Je verblijft dan in simpele maar schone privé kamers, je eet lekker lokaal en je reist rond met het openbaar vervoer. Als je op slaapzalen overnacht kan het goedkoper, maar als je de Gibbon Experience wilt doen (een toffe excursie) ben je juist wat meer kwijt.

Nong Khiaw

Handig om te weten.

  • Valuta: de Laotiaanse kip
  • Taal: Lao, een taal die veel op het Thais lijkt.
  • Aantal inwoners: 1933 (op 1 januari 2020)
  • Grootte: 7,169 miljoen (2019)
  • Ligging: in Zuidoost-Azië, oostelijk van Thailand
  • Religie: Boeddhisme (60 % van de bevolking)
  • Jonge bevolking: in 2016 was 43% van de bevolking jonger dan 20 jaar

Meer lezen over Laos?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie