Vietnam-reisroute-Ha-Giang-Loop

Een scooter huren in Zuidoost-Azië – de beste tips

Tijdens mijn reizen door Zuidoost-Azië heb ik vaak scooters gehuurd. Met de scooter op pad gaan geeft je veel vrijheid en je komt op plekken waar je anders niet zou komen. Ik heb dan ook de meest toffe avonturen beleefd terwijl ik aan het rond rijden was op een scooter. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je over moet nadenken,  wanneer je een scooter wilt huren in Zuidoost-Azië. Je neemt namelijk altijd een klein risico. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je een scooter wilt huren.

ha-giang

Waarom zou je een scooter willen huren in Zuidoost-Azië?

Met een scooter kun je op plekken komen die je anders niet zo makkelijk kunt ontdekken. Je hebt veel vrijheid, je kunt overal stoppen waar je wilt en je voelt de wind door je haren. Daarbij is het ook nog eens goedkoop om in Zuidoost-Azië een scooter te huren. Vaak huur je er al eentje voor zo’n vijf tot tien euro per dag.

Wil je liever dichterbij huis op pad? Lees dan eens de blog over de mooiste motorroutes in de Benelux.

Weet wat voor scooter je wilt huren

Er zijn verschillende soorten scooters, ook wel motorbikes genoemd, die je kunt huren. Welke je moet kiezen hangt af van je ervaring en van het gebied waar je doorheen wilt rijden. De opties zijn:

  • Automatische motorbike: werkt zoals een Nederlandse scooter. Je hoeft alleen maar gas te geven en te remmen. Let op: de Aziatische scooters hebben een stuk meer power dan de Nederlandse.
  • Semi-automatische motorbike: je kunt met deze motorbike ook schakelen. Dit doe je met je voet. Zeker als je in een bergachtig gebied bent, kan het handig zijn om te kunnen schakelen, om zo veilig naar beneden en naar boven te komen. Na even oefenen had ik de semi-automatische motorbike snel door.
  • Een off-road motorbike of een echte motor: deze zal je veel minder snel zien en moet je ook zeker niet huren als je geen ervaring met rijden hebt.

Zorg ervoor dat je goede kleding aan hebt

Je zult zien dat de meeste reizigers met een korte broek, flipflops en soms zelfs zonder helm op een scooter stappen. Ook ik heb mij hier schuldig aangemaakt. Maar inmiddels heb ik het te vaak fout zien gaan. Ook al hebben de locals niet altijd een helm op, doe dit zelf wel! Ook hadden veel wonden die je ziet bij backpackers voorkomen kunnen worden door het dragen van de juiste kleding. Denk hierbij aan een lange broek en dichte schoenen. Mocht je liever een langere tocht maken of een wat zwaardere motor willen huren, dan is het helemaal aan te raden om goede kleding aan te schaffen. Omdat dit in Zuidoost-Azië lastig kan zijn, is het verstandig om dit al in Nederland aan te schaffen. Denk hierbij aan de kwalitatief goede revit motorkleding en ook aan een paar goede motorlaarzen.

Geef nooit je rijbewijs af

Je zult zien dat sommige verhuurbedrijven om je rijbewijs vragen als borg. Dit mogen ze wettelijk niet doen! Geef dus ook nooit je rijbewijs af, het is een van je belangrijkste bezittingen op reis. Probeer een kopie van je rijbewijs en geld als borg te geven. Mochten ze voet bij stuk houden, zoek dan een ander verhuurbedrijf.

laos-thakhek

Neem foto’s van de scooter in Zuidoost-Azië voordat je weg rijdt

Zorg ervoor dat je de scooter altijd goed checkt voordat je ermee wegrijdt. Doet de rem het? En hoeveel benzine zit er in de scooter? Vergeet ook geen foto’s van de schade plekken te maken die er al op zitten. De verhuurder laat de scooter aan je zien en dit is het goede moment om de foto’s te maken. Dit doe je zodat je bij het terugbrengen altijd kunt laten zien dat de eventuele schade er al zat. Zo voorkom je eventuele verwarring of een vervelende situatie achteraf.

Check de reviews van het verhuurbedrijf

Een scooter huren in Zuidoost-Azië is op de meeste plekken heel makkelijk. Er zijn veel verhuurbedrijven en de scooter krijg je vaak zonder problemen mee. Ik zorg er altijd voor dat ik de reviews van een verhuurbedrijf van tevoren bekijk. Als die positief zijn, weet ik dat ze je niet zomaar zullen oplichten. Het beste is misschien wel om een scooter te huren via je accommodatie. De kans om opgelicht te worden via je accommodatie is niet groot.

musthaves-reizen

Regel een internationaal rijbewijs

Ook al is er bij mij nog nooit om een internationaal rijbewijs gevraagd, toch schaf ik er wel altijd eentje aan. Het kost ongeveer 20 euro, is een jaar geldig en je kunt het makkelijk bij de ANWB aanvragen. Officieel moet je in veel landen een internationaal rijbewijs hebben. De verhuurbedrijven vragen er zelden om. Toch kun je problemen hebben als je aangehouden wordt door de politie of een ongeluk krijgt. Gewoon eentje aanschaffen dus.

Hoe zit het met je verzekering?

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om af te zien van het huren van een scooter in Zuidoost-Azië. Je bent namelijk vaak niet verzekerd als je een ongeval krijgt of veel schade aan je scooter veroorzaakt. In Nederland mag je met je autorijbewijs een scooter besturen tot 50cc. In Zuidoost-Azië hebben de motorbikes een stuk meer vermogen dan dat. Je kunt er vaak met gemak 70 km per uur mee rijden. Dat betekent dat je een motorrijbewijs nodig hebt om deze te besturen. Mocht je dat niet hebben, dan doe je dus eigenlijk iets illegaals in de ogen van je verzekering en zullen je kosten bij een ongeluk vaak niet vergoed worden. Weet dus wat voor risico je neemt als je een scooter huurt.

Check hoe de remmen werken

De remmen van een scooter in Zuidoost-Azië werken hetzelfde als die van een fiets. Je knijpt de remmen in met je handen. Een van de remmen is voor de voorband en de andere voor de achterband. Klinkt logisch toch? Helaas gaat het nog wel eens mis met het remmen. Zorg ervoor dat je weet welke rem voor welke band is. Zeker als je een heuvel afgaat, wil je niet alleen maar remmen met de voorband. Rem altijd met beide remmen. En zeker als je een een heuvel afgaat, wil je eerst met je achterband remmen en dan pas met allebei.

Scooter huren in Zuidoost-Azië, wel of niet doen?

Of je wel of geen scooter huurt als je door Zuidoost-Azië reist, is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Bedenk dat als er iets gebeurt je vaak niet verzekert bent. Maar het is wel een enorm toffe manier van reizen. Je ziet zoveel meer, het geeft je veel vrijheid en ik heb de tofste avonturen op een scooter meegemaakt. Mocht je zelf niet willen rijden, is het vaak ook een optie om achterop bij een local op een scooter te gaan. Een local weet de regels, weet hoe hij moet rijden en kan je vaak ook van alles vertellen over de omgeving. Ik heb dat ook vaak gedaan en het is zeker een aanrader!

Twee keer heb ik met een scooter in Zuidoost-Azië een langere tocht gemaakt. Eén keer in Laos en de tweede keer heb ik een rondje gereden van vier dagen door het noorden van Vietnam. Absolute aanraders!

rijstvelden-bali

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.