Vliegen met een baby: de beste tips!

Het is zo ver, je gaat voor het eerst op vakantie met je kleine. Heel erg leuk natuurlijk, maar zo’n vliegreis is best wel een dingetje. De meeste ouders zijn van tevoren dan ook best een beetje zenuwachtig voor de eerste keer vliegen met een baby. Hoe zal het gaan? Zal de kleine de hele vlucht huilen? En waar moet ik allemaal aan denken en wat moet er allemaal mee tijdens de vlucht? Inmiddels heb ik al zes keer gevlogen met mijn baby. In dit artikel lees je de beste tips voor je eerste keer vliegen met een baby.

Waarom zou je gaan vliegen met een baby?

Sommige mensen vragen zich misschien af waarom je zou gaan vliegen met een baby. Maar het antwoord hierop is simpel. Waarom zou je het niet doen? Hoe fijn is het om samen allerlei nieuwe indrukken op te doen, avonturen te beleven, te relaxen en een fijne tijd te hebben? Daarbij is het vliegen met een baby tot 2 jaar ook nog eens gratis of bijna gratis!

Hoeveel kost het vliegen met een baby?

Tot 2 jaar wordt je kleine door de luchtvaartmaatschappijen gezien als baby. Dat is dan ook de leeftijd dat je of gratis of voor een klein bedrag (zoals de boekingskosten) kunt vliegen met je kindje. Dit betekent wel dat je baby geen eigen stoel krijgt, maar bij jou op schoot moet zitten. Mocht je dit echt niet zien zitten en wel een eigen stoel willen, dan betaal je hier wel voor. Let op, als je baby tijdens de vakantie twee wordt, dan moet je voor de terugreis wel een eigen stoel voor je kleine boeken.

Vanaf wanneer mag je vliegen met een baby?

Je mag al vliegen met je baby zodra je kleine 7 dagen oud is, tenzij je baby prematuur geboren is. Dit is wel erg snel natuurlijk en zou ik je niet aanraden, tenzij het echt niet anders kan. Er wordt over het algemeen gezegd dat je beter kunt wachten tot een baby 6 weken oud is. Dan zijn de longetjes volledig ontwikkeld en is je baby alweer een stuk sterker. Overleg als de baby nog erg jong is altijd met je huisarts en/of het consultatiebureau of vliegen met je kleine verstandig is.

De voorbereiding van de vliegreis met een baby

Eerst begon ik altijd een dag voordat ik vloog met het pakken van mijn spullen. Maar nu ik vlieg met een baby, begin ik een stuk eerder met de voorbereidingen. Dit is wat ik doe voordat ik ga vliegen met mijn baby:

  • Ik maak lijstjes, om er zo zeker van te zijn dat ik niets vergeet. Je hebt namelijk een stuk meer nodig als je op reis gaat met een baby. En sommige dingen kun je echt niet vergeten. Na het maken van de lijstjes begin ik ruim op tijd met inpakken. Ook maak ik altijd een lijstje met spullen die ik last minute niet moet vergeten, zoals de babyphone en de melkpoeder.
  • De regels kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Voordat ik ga vliegen met mijn baby, zoek ik op welke regels er gelden bij de luchtvaartmaatschappij waar ik mee ga vliegen. Zo kom ik niet voor verrassingen te staan!
  • Vraag een paspoort of een ID kaart aan. Tegenwoordig heeft je baby in Nederland al vanaf zijn geboorte een paspoort of ID kaart nodig. Een ID kaart is geldig in de meeste landen van de Europese Unie en een paspoort is wereldwijd geldig. Bedenk dus wat ik jullie situatie het handigst is. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.
vliegen met baby

Voorbereiding als je zonder je partner vliegt met een baby

Als je alleen gaat vliegen met je baby, zijn er nog extra dingen waar je aan moet denken. Zo heb je een toestemmingsbrief nodig van de vader van de baby. In deze brief verklaart de vader dat het goed is dat je de kleine meeneemt naar het buitenland. Er staat online dat dit niet verplicht is, maar dit is wel de handigste manier om aan te tonen dat je toestemming hebt om alleen met je kleine te reizen. De brief vind je hier. Vergeet ook niet een kopie van het paspoort van je partner mee te nemen, dit heb je ook nodig.

Als je niet getrouwd bent met je partner en je kind een andere achternaam heeft dan jijzelf, moet je ook kunnen aantonen dat het jouw kind is. Hiervoor moet je een recent internationaal uittreksel uit het BRP mee nemen, met ouder- en gezagsgegevens.

Helaas heb ik zelf een vervelende ervaring gehad met het alleen vliegen met mijn baby. Ik had er niet bij stil gestaan dat ik het bovenstaande beide nodig had en mocht dus bijna niet vliegen. De marechaussee werd erbij gehaald en gelukkig kwam ik geloofwaardig genoeg over. Dan sta je trouwens wel meteen op een zogenaamde zwarte lijst. De volgende vluchten had ik dus wel alle papieren mee. En grappig genoeg is er toen niet meer om gevraagd.

Je kinderwagen / buggy en maxicosi

Lees voordat je vertrekt de regels van de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt goed door. Soms mag je een kinderwagen of buggy en een maxicosi gratis meenemen, maar dit mag niet altijd. Je kinderwagen of je buggy mogen vaak mee tot aan de gate. Erg fijn! Als dit mogelijk is dan raad ik je aan om je kinderwagen of buggy niet in te checken, maar inderdaad pas af te geven bij de gate. Er wordt bij de gate een stuk voorzichtiger mee omgegaan.

De onderstaande Hamilton buggy is perfect om mee te reizen, zeker ook omdat hij als handbagage mee mag in het vliegtuig!

De maxicosi mocht tijdens onze vlucht naar IJsland ook gratis mee. Heel fijn! Maar dat mag niet overal. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag hij ook het vliegtuig in, maar dan betaal je wel voor een stoel en dus de volledige prijs voor je baby.

Wat neem je mee in het vliegtuig als je gaat vliegen met een baby?

Dit is iets wat elke ouder die voor het eerst gaat vliegen met een baby graag wilt weten. Wat neem je precies mee in het vliegtuig? Wat mag er mee en wat is nou echt handig om mee te nemen? Mijn tips komen niet alleen van mij, maar ook van verschillende vriendinnen die hebben gevlogen met een baby.

Speelgoed

Voor baby’s hoef je niet veel speelgoed mee te nemen op vakantie, maar wat speeltjes voor in het vliegtuig is wel fijn! Hoeveel speelgoed je meeneemt ligt aan de leeftijd van je baby en natuurlijk ook aan wat ze leuk vinden. Wat erg helpt als ze ouder zijn is om wat nieuws mee te nemen, speelgoed dat ze nog niet kennen is namelijk erg interessant. Voor dreumesen zou je het zelfs in kunnen pakken, zodat ze in het vliegtuig één of twee cadeautjes krijgen. Behalve wat nieuws, zou ik ook een favoriet speelgoedje meenemen en een knuffel/pop als jouw baby dat fijn vindt.

Wat ik fijn speelgoed vind om mee te nemen voor mijn baby in het vliegtuig:

  • Spinners! Dit is echt handig om mee te nemen in het vliegtuig. Ze plakken goed op het raam en de meeste baby’s en dreumesen zijn er wel even zoet mee. Zelfs onze druktemaker kon ik er best even mee vermaken!
  • Bijtspeelgoed en een rammelaar. Lekker klein om mee te nemen en voor veel baby’s heel interessant.
  • Een tablet kan een uitkomst zijn voor oudere baby’s en dreumesen. Zet er de leukste filmpjes op en hopelijk zijn ze daar dan weer even zoet mee. Vergeet geen koptelefoon mee te nemen, zodat je medepassagiers er geen last van hebben. Mijn kleine heeft nog weinig interesse in filmpjes, dus wij hadden geen tablet mee.
  • Een autootje is leuk om mee te nemen. Veel baby’s zijn gek op auto’s en ze zijn klein genoeg om handig mee te nemen.
  • Post-its en schildertape kan ook prima werken om jouw kleine bezig te houden!
  • Kleine boekjes. Vindt jouw baby boekjes al leuk? Neem dan zeker een paar boekjes mee! Ze zijn handig en klein genoeg om mee te nemen en zorgen voor vermaak!
  • Stapelbakjes zijn een goede om mee te nemen. De meeste baby’s spelen er graag mee en je kunt er op veel verschillende manieren mee spelen. Ook nemen ze weinig ruimte in omdat ze in elkaar passen!
  • Raamstickers heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ga ik zeker meenemen voor onze volgende lange vlucht. Dat houdt een dreumes vast wel even zoet!

Een draagzak

Een draagzak kan handig zijn om mee te nemen als je gaat vliegen met je baby. Je hebt dan je handen vrij tijdens het in- en uitstappen. Ook slapen veel baby’s er goed in. Als het slapen lastig gaat, kun je de draagzak gebruiken om rond te lopen in het vliegtuig, wie weet valt je kleine dan wel in slaap! Als je je buggy of kinderwagen afgegeven hebt bij het inchecken, krijg je die op je eindbestemming pas terug bij de bijzondere bagage band. Dan is het fijn om tijdens het lopen naar de band je kleine te kunnen dragen in de draagzak.

Ik heb één van de draagzakken van Ergobaby en ik ben heel tevreden! Hij draagt fijn, is echt ergonomisch en hij is ook nog eens gemaakt voor het comfortabel dragen in warme klimaten. Tijdens onze vakanties gebruik ik hem elke dag en ook thuis gebruik ik hem regelmatig.

Luiers, luierdoekjes en kleding

Zorg ervoor dat je voldoende luiers en luierdoekjes meeneemt als je gaat vliegen met je baby. Je weet nooit hoeveel je er nodig gaat hebben. Ook een verschoonmatje is fijn, want het verschoonplankje in het vliegtuig is hard.

Neem ook hydrofielen doeken mee. Je kunt ze op je verschoonmatje leggen en ze gebruiken om dingen schoon te maken. Extra kleding is ook handig om bij je te hebben. Niet alleen voor ongelukjes, maar ook tegen de kou. Neem ook voor jezelf een setje extra mee, je wilt niet de hele vlucht met een t-shirt rondlopen waar de kleine op heeft gespuugd. En als je je bagage incheckt, neem dan nog wat meer kleding mee in je handbagage. Mocht je ingecheckte bagage niet aankomen, dan kan je even vooruit.

Eten en drinken voor je baby in het vliegtuig

Als je alleen borstvoeding geeft, is dit iets waar je verder niet over na hoeft te denken. Al kan een flesje water voor jezelf dan zeker geen kwaad. Maar anders wil je vast graag weten wat mee mag en wat fijn is om in het vliegtuig bij je te hebben.

Ik neem zelf veel eten en snacks mee voor mijn baby. Het is namelijk de perfecte manier om de kleine af te leiden en bezig te houden… Zo nam ik stukjes brood in een klein bakje mee, knijpfruitjes, rijstwafels, soepstengels en maisvingers mee. Aan boord warmen ze de warme maaltijd op als je dat wilt. Zelf koos ik ervoor met een korte vlucht om het schema van mijn kleine een beetje om te gooien, zodat ik geen warme maaltijd hoefde te geven in het vliegtuig. Het eten en de snacks kun je allemaal meenemen in je handbagage. Omdat ik op reis niet altijd wil koken, nam ik ook kant en klare warme maaltijden voor de kleine mee. Ik vind de zakjes van Ella’s Kitchen echt ideaal! Ze zijn makkelijker in te pakken dan glazen potjes en glas kan breken.

Als je geen borstvoeding geeft en gaat vliegen met een baby, dan heb je waarschijnlijk ook flesjes nodig. Ik nam een lege fles en een klein beetje heet water (op Schiphol mag je maximaal 100 ml heet water voor een flesje mee nemen) mee in een thermosfles. De lege fles vulde ik na de controles met koud water uit de kraan. Melkpoeder mag onbeperkt mee in je handbagage. De melkpoeder die ik nodig had tijdens de reis, deed ik in een poedertoren.

Voordat we het vliegtuig ingingen maakte ik snel een flesje klaar. Zodat ik dit niet in het vliegtuig nog moest doen en hij het meteen kon drinken tijdens het opstijgen. Je wilt namelijk dat de kleine iets drinkt of mocht dit niet lukken, een speen heeft tijdens het opstijgen en het landen. Dit verlicht de druk op de oortjes. Als je borstvoeding geeft, kun je je baby aanleggen tijdens het stijgen en landen.

Slapen in het vliegtuig

Zelf heb ik nog geen ervaring met een nachtvlucht met een baby, maar als je een lange vlucht voor de boeg hebt, dan is volgens velen een nachtvlucht het fijnst. Je baby slaapt dan, als het goed is, lekker tijdens de vlucht. Overdag ben je tijdens de vlucht vooral druk bezig met het entertainen van je kleine. Zeker bij een wat oudere en bewegelijke baby of dreumes.

Tips voor het slapen in het vliegtuig

  • Slaapt je baby thuis met een speen? Neem die dan zeker ook mee in het vliegtuig!
  • Ook zijn slaapknuffel mag je niet vergeten.
  • Op een langere vlucht kun je de kleine ook zijn slaapzak aandoen, zodat het slapen zo vertrouwd mogelijk voelt.
  • Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om een babybedje/bassinet te reserveren als je met een baby vliegt. Vraag wel even na tot hoe oud je baby hier in past. Soms is dit tot 6 maanden, maar het kan ook langer zijn!
  • Het kan ‘s nachts erg koud zijn in een vliegtuig. Neem laagjes mee, zodat je de kleine goed kunt kleden. Zowel overdag, maar ook tijdens het slaapje.
  • Een Deryan Airtraveller schijnt ook erg fijn te zijn tijdens een lange vlucht! Dit is een opblaasbaar matrasje voor op je schoot. Het is zowel een stoeltje als een bedje. Hiermee wordt het gewicht beter verdeelt en dit maakt de vliegreis voor zowel de baby als voor jou een stuk comfortabeler. Ook past het bedje op de eettafel en je benen, waardoor de kleine hopelijk lekker kan slapen. Dit ga ik zelf zeker aanschaffen voor onze volgende vliegreis naar Zuid-Afrika!

De aankomst

Als het vliegtuig is geland, dan kunnen de meeste mensen niet wachten om op te staan en hun spullen te pakken. Als je met een baby vliegt is het fijner om te wachten tot de meeste mensen zijn uitgestapt. Je zult de ruimte nodig hebben en je wilt ook even rustig je spullen kunnen pakken.

Extra tip: hou niet te strak vast aan je ritme

Als je gaat vliegen met je baby loopt de dag nou eenmaal compleet anders dan thuis. Probeer dus niet te strak aan je ritme vast te houden, want dat lukt toch niet. Je baby zal op andere tijden in slaap vallen en ook op andere tijden eten en drinken. Dat is helemaal prima!

Mijn ervaring met het vliegen met een baby

Mijn baby is inmiddels alweer een 13 maanden oude dreumes. En hij heeft al naar IJsland en twee keer naar Mallorca toe gevlogen. Naar IJsland was de vlucht zo’n vier uur. Op de heenweg vlogen we overdag en de terugweg was om 6 uur ‘s ochtends. Hij was toen 8 maanden oud. Van tevoren was ik best zenuwachtig, want we hebben een bewegelijke baby die niet van stil zitten houdt. Ook slapen is lastig voor hem.

De heenweg naar IJsland toe ging helemaal goed! Hij was tijdens het opstijgen en het drinken van zijn flesje in slaap gevallen. Na een uurtje werd hij vrolijk wakker en konden we hem goed vermaken. We gaven hem vooral ook veel eten… en dat bleek te werken!

Voor de terugvlucht moesten we hem om half drie ‘s nachts wakker maken. Hij werd heel lief wakker en vond het prima om aangekleed te worden. Daarna deed ik hem meteen in de draagzak met de hoop dat hij door zou slapen. Dat werkte niet, hij viel pas in het vliegtuig voor een half uurtje in slaap. Dus op de terugweg was hij redelijk vermoeid. Het werd uiteindelijk nog wel een redelijke vlucht, toen ik het echte slapen een beetje opgaf en hem maar ging vermaken.

Alleen vliegen met mijn baby

De volgende vluchten waren naar Mallorca. Ik vloog toen alleen met mijn kleine. De eerste keer naar Mallorca had ik vluchten met een overstap en waren we de hele dag onderweg. De overstap was overigens top! Er was een binnenspeeltuin (soort mini Monkey Town idee) waar we heerlijk konden spelen en rondhangen. De vluchten gingen gelukkig ook goed. Geen lege stoel naast ons, maar ik kon hem goed vermaken met de speeltjes en het eten. Ook heeft hij wat geslapen en heb ik wat rondgelopen met hem.

Tijdens onze laatste vlucht hadden we een heel entertainment team naast ons zitten. Twee oudere dames waren liedjes aan het zingen, boekjes aan het lezen en constant tegen hem aan het praten. Ik heb de grootste lol gehad en Jake had het ook naar zijn zin.

Relax, het komt goed!

Er is bijna geen enkele baby die de hele vlucht huilt. De vlucht is zeker met oudere baby’s en dreumesen minder relaxt voor jezelf. Maar het is prima te doen! Probeer er zelf zo relaxt mogelijk in te staan. Als je zelf gaat stressen, breng je dit namelijk over op je baby. Zorg ervoor dat je op tijd van huis vertrekt en doe alles rustig aan. Als je samen reist, zorg er dan voor dat je de vlucht en de voorbereidingen als team doet.

En als je baby even huilt, bedenk dan dat dat volkomen normaal is! Probeer je kleine te troosten met iets dat vaak werkt of loop even een stukje heen en weer in het vliegtuig. En anders, tja, er komt vanzelf een eind aan de vlucht. Maar zelfs met mijn baby, die geen minuut op schoot biljft, heb ik de vluchten goed overleefd!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via mijn links kost dat jou niets extra’s. Maar hiermee help je mij wel om Awaywego draaiende te houden.

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie