kaapstad-doen

Valentijnsdag – zo vieren ze het in het buitenland

Valentijnsdag is natuurlijk de dag van de liefde en wordt ook in Nederland steeds vaker gevierd. Een bloemetje, chocolaatjes of toch een kaartje door de bus. Altijd leuk om een dagje wat extra aandacht aan je geliefden te geven toch? Maar er zijn ook genoeg Nederlanders die er helemaal niets aan doen. Ben jij benieuwd hoe mensen Valentijnsdag in andere landen vieren? Lees dan snel verder voor bijzondere Valentijns tradities in het buitenland.

lange-afstandsrelatie

Hoe wordt Valentijnsdag gevierd in Amerika?

In Amerika is Valentijnsdag Big Business! Het is dan ook het land dat vanwege commerciële redenen de nadruk van Valentijnsdag verlegde van anonieme liefde naar liefde in het algemeen. Vorig jaar was ik met het het zeiljacht waar ik op werkte een jaar lang in Amerika. Net voor kerst wilde ik graag een cadeautje voor mijn vriend kopen. Ik was behoorlijk verbaasd, dat de kerstcadeaus toen al werden vervangen door Valentijnsdag cadeaus. Vanaf het nieuwe jaar liggen de winkels er vol mee! Van chocolade, tot keukengerij je kunt het allemaal met hartjes en in een roze/rode kleur vinden.

De Amerikanen hebben vorig jaar met zijn allen zo’n 23,9 miljard US uitgeven aan snoep, kaartjes, bloemen en andere cadeaus voor Valentijnsdag!

Hoe wordt Valentijnsdag gevierd in Zuid-Afrika?

Om te beantwoorden hoe Valentijnsdag gevierd wordt in Zuid-Afrika, heb ik mijn Zuid-Afrikaanse vriend even ingezet. Want de traditie die ik op internet vond, kende hij niet, misschien is dat iets van vroeger. Het schijnt namelijk traditie te zijn om de naam van degene die je leuk vindt als meisje zijnde aan de binnenkant van je mouw te spelden.

Hoe Valentijnsdag nu gevierd wordt, lijkt erg overeen te komen met onze manier. Al nemen ze het er misschien iets serieuzer. Alhoewel… een vriend vertelde ons dat hij zijn vriendin op Valentijnsdag de keuken in stuurt om wat lekkers te maken.

Hoe wordt Valentijnsdag gevierd in St. Maarten?

In totaal ben ik drie keer op St. Maarten geweest met Valentijnsdag. St. Maarten is een eiland met veel Amerikaanse toeristen, maar ook de locals vieren de dag graag. Er zijn in ieder geval genoeg restaurants voor een romantisch diner! Het leuke is dat er met Valentijnsdag veel restaurants zijn met speciale Valentijns menu’s en er op de boot waar ik op werkte een speciale Valentijns zonsondergang cruise werd georganiseerd. De locals vieren het vooral met hun geliefde en als ze uitgaan voor een Valentijnsfeestje of romanisch diner dragen ze graag rode kleding!

Hoe wordt Valentijnsdag gevierd in Guatemala?

Helaas was ik in januari in Guatemala, want zeker in Guatemala City klinkt het best gezellig! De dag wordt de ‘Día del Cariño’ genoemd. Cariño betekent schat, lieverd en genegenheid en día betekent dag. Net zoals in veel andere landen in Latijns Amerika is de dag niet alleen maar voor geliefden, maar ook voor andere mensen die je lief hebt.

De leukste traditie in Guatemala is de Old Love Parade in Guatemala City. Een parade waarbij oudere bewoners van de stad, gekleed met fleurige kleding en veren maskers de stad door trekken om liefde en vriendschap te vieren.

Hoe wordt Valentijnsdag gevierd in Japan en Zuid-Korea?

In Japan en Zuid-Korea vieren ze Valentijnsdag op een hele bijzondere manier. Op Valentijnsdag zijn de vrouwen aan zet. Ze kopen cadeautjes en ze maken chocolade voor hun geliefde. De vrouwen hebben er belang bij dat ze hun geliefde goed verwennen, want een maand later zijn de mannen aan zet! 14 maart kopen de mannen cadeautjes voor de vrouwen, traditoneel gesproken cadeautjes die drie keer de waarde hebben van wat ze van de vrouwen een maand eerder kregen.

Oviergens staat in Zuid-Korea de 14e dag van elke maand in het teken van de liefde. Zo staat de 14e van april in het teken van singles. Deze dag wordt Black Day genoemd en singles die geen cadeautjes hebben gekregen komen samen, dragen zwarte kleding, eten zwarte noodles en klagen over het ontbreken van liefde.

Hoe wordt Valentijnsdag gevierd in de Filipijnen?

Mijn Filipijnse oud-collega is heel romantisch en een Engelse oud collega is zijn trouwerij met zijn Filipijnse vriendin al 1,5 jaar lang aan het plannen, zo bijzonder gaat het worden. Tijdens Valentijnsdag vinden er in de Filipijnen een record aantal bruiloften plaats. Ook zogenaamde massa bruiloften die gesponserd worden door de overheid, waar soms wel honderden stellen tegelijkertijd trouwen. Mocht je deze traditie wel zien zitten en ook graag op Valentijnsdag willen trouwen, denk daar dan nog even een keer extra over na. Uit een onderzoek door de Universiteit van Melbourne bleek in 2018 namelijk dat Nederlandse koppels die een bijzondere trouwdatum hebben, zo’n 40% meer kans hebben om te scheiden dan andere koppels die op een ‘normale datum’ getrouwd zijn.

Hoe wordt Valentijndsag gevierd in Saoedi-Arabië?

In sommige Islamitische landen is Valentijnsdag vanuit de religie verboden, zoals in Saoedi-Arabië, Iran en Pakistan. Toch is het zeker onder jongeren populair om het toch te vieren en soms zelfs stiekem een typisch Valentijnsdagcadeautje te kopen.

Hoe vier ik Valentijnsdag?

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn vriend een stuk romantischer is dan ik. Met Valentijnsdag heb ik eigenlijk zelf helemaal niets. Alhoewel ik het wel heel gaaf vond toen ik jaren geleden een keer een handgeschreven brief in de brievenbus vond. Ik dacht eigenlijk dat het een grapje was van mijn vader. Maar nee, ik had een geheime aanbidder. Het bleek te gaan om een jongen uit de buurt, waarmee ik na het ontvangen van de brief een blind date heb gehad. Helaas is het niets geworden, maar ik vond het wel een hele speciale en best stoere actie!

Ook twee jaar geleden kreeg ik weer wat in de bus. Mijn vriend was toen in Zuid-Afrika, terwijl ik in Nederland was. Mijn moeder had de pakketjes van mijn vriend weggestopt en op Valentijnsdag kreeg ik dus een verassing! Tony’s Chocolony, Rituals producten en een cover voor mijn e-rader, mijn vriend had goed opgelet. Dit jaar moet ik mij misschien ook maar eens van mijn romantische kant laten zien…

lange-afstand-relatie

Op zoek naar Valentijnsdag cadeaus?

Ben jij nog op zoek naar een cadeau voor Valentijnsdag? Hier heb je wat leuke ideeën. Al kun je natuurlijk ook altijd een vliegticket, hotelovernachting, een activiteit of een avondje uit geven als cadeau. Of gewoon elke dag met kleine dingen laten merken dat je elkaar lief vindt, dat mag natuurlijk ook en is misschien nog wel het leukste!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments