sint-maarten

Sint Maarten – wonen op dit prachtige eiland

Vier jaar lang heb ik op Sint Maarten gewoond. Eigenlijk zou ik er maar voor drie maanden blijven, maar ik had het zo naar mijn zin dat het iets langer werd. De meeste Nederlanders weten eigenlijk maar weinig van het eiland. En helaas wordt het eiland vaak geassocieerd met corruptie en natuurlijk orkaan Irma in 2017. Sint Maarten is alleen zoveel meer dan dat. Daarom vertel ik je in dit artikel hoe ik het wonen in Sint Maarten heb ervaren. En waarom ik nog regelmatig last van heimwee heb.

wonen-sint-maarten

Hoe kwam ik op het eiland terecht?

Toen ik terugkwam van mijn wereldreis, begon ik al snel weer de reiskriebels te krijgen. Op Sint Maarten was er de mogelijkheid om mijn duikinstructeurs opleiding via een stage te gaan doen. Ik wist helemaal niets van het eiland en wat ik las maakte me eigenlijk niet zo enthousiast. Een Caribisch eiland met veel Amerikaanse toeristen, casino’s en cruise schepen, klonk na een wereldreis helemaal niet zo aantrekkelijk. Toch besloot ik te gaan omdat de deal voor de instructeurs opleiding zo goed was. En daar heb ik geen spijt van gehad!

sint-maarten-reizen

Wat voor werk kun je doen op Sint Maarten?

Er zijn best veel Nederlanders die werken en wonen op Sint Maarten. Zo zijn er mariniers en mensen die bij de marechaussee werken. Ze worden uitgezonden naar Sint Maarten voor een bepaalde tijd. Ook met een medische achtergrond zijn er zat vacatures te vinden op het eiland. Zo kun je aan de slag in het ziekenhuis, als huisarts, tandarts of bij de apotheek. Er zijn een paar Nederlandse basisscholen en één Nederlandse middelbare school op het eiland, waar je les kunt gaan geven. De scholen zitten vaak te springen om nieuwe Nederlandse leerkrachten.

Maar met het toerisme als belangrijkste economie, zijn daar natuurlijk ook banen in te vinden. Mijn eerste baan op het eiland was als duikinstructeur. Nadat ik mijn stage had afgerond en geslaagd was voor mijn examen, kreeg ik een baan aangeboden en besloot ik te blijven. Bijna elke dag was ik onderwater te vinden en ik kende de Caribische rifhaaien bij naam. Een hele toffe baan dus!

Nadat ik een tijdje had gewerkt als duikinstructeur, kwam er een andere baan op mijn pad. Werken op een zeilcatamaran met dagtrips. Bijna elke dag vaarden we naar het buureiland Anguilla voor de mooie stranden en maakte we sunset trips. De voornamelijk Amerikaanse toeristen op de boot, hadden het altijd naar hun zin. Het was leuk werk, heerlijk om de hele dag op het water te zijn. Omdat de toeristen op vakantie waren, hing er een fijne sfeer op de boot. Ook is het makkelijk om met Amerikanen een praatje te maken (dat is een belangrijk deel van de job). Aan het einde van de dag probeerden we er altijd een klein feestje van te maken, inclusief ‘follow the leader’ en de ‘cha cha slide’. Als ik dan samen met mijn collega’s de dansjes aan het doen was, terwijl geen enkele gast mee wilde doen, verlangde ik af en toe terug naar het duiken.

Wat deed ik in mijn vrije tijd?

Leven op een Caribisch eiland is natuurlijk anders dan er op vakantie zijn. Dus elke dag op het strand zitten met een cocktail, deed ik niet. Toch zorgde mijn werk ervoor dat ik zo goed mogelijk kon genieten van datgene wat het wonen op Sint Maarten zo bijzonder maakt, de zee, het strand en het lekkere weer. Dat is natuurlijk anders als je een baan hebt, waarbij je voornamelijk binnen werkt.

sint-maarten-vakantie

Ik werkte 5 tot 6 dagen per week en had vaak maar één vrije dag per week. Maar ik vond mijn werk leuk, dus 6 dagen in de week werken vond ik geen probleem. Daarbij is het ook zo dat ik alleen betaald kreeg als ik werkte, dus met slecht weer of onvoldoende gasten, verdiende ik niets. Met duiken kwam dit vaak voor, maar met het werken op de zeilcatamaran eigenlijk bijna niet. Tijdens je vrije dagen ben je natuurlijk ook bezig met dingen als boodschappen doen en andere huishoudelijke klussen. En als ik bijvoorbeeld naar de bank toe moest, of mijn internet moest betalen stond ik zo bijna een uur in de rij.

wandelen-sint-maarten

Maar natuurlijk genoot ik ook van het eiland in mijn vrije dagen. Lekker naar één van de mooie stranden, wandelen, buiten zijn, duiken om de haaien even gedag te zeggen, kickboksen en yoga waren mijn favoriete dingen om te doen op vrije dagen. En af en toe een filmpje kijken of lekker een boek lezen als ik genoeg zon gezien had tijdens het werken. ‘S avonds ging ik vaak de zonsondergang bekijken of nog even langs het strand lopen. Ook uitgaan heb ik veel gedaan in Sint Maarten. Salsa dansen (of kijken naar de goede dansers), een drankje drinken tijdens de zonsondergang en feesten in de buitenlucht bij Soggy Dollar.

feestjes-sint-maarten

Welke nationaliteiten wonen er in Sint Maarten?

Sint Maarten is echt een mix van verschillende culturen en nationaliteiten. Dat is één van de dingen die ik zo tof vind aan het eiland. En over het algemeen woont iedereen vreedzaam samen. Het eiland is verdeeld in een Franse en een Nederlandse kant. Op het Franse gedeelte van het eiland spreken ze Frans, betalen ze met de euro, koop je een baguette en kun je heerlijk Frans eten. Het Nederlandse gedeelte voelt niet meer Nederlands aan. Er komen veel Amerikaanse toeristen, maar de sfeer vind ik nog steeds typisch Caribisch.

Er leven meer dan 120 nationaliteiten op Sint Maarten en maar 25% van de inwoners is op het eiland geboren. Zo’n 10 % van de bevolking komt uit de Dominicaanse Republiek en nog eens 10% komt uit Haïti. Verder wonen er veel mensen uit andere Caribische eilanden op het eiland en heb je er ook een grote groep Indiërs. Verder wonen er natuurlijk ook redelijk wat Nederlanders, Colombianen en Venezolanen, maar ook verbazingwekkend genoeg veel Zuid-Afrikanen en Libanezen. Er wordt geschat dat ruim de helft van de mensen die op Sint Maarten wonen illegaal op het eiland zijn.

sint-maarten-vakantie

Huisvesting in Sint Maarten

Als je in Nederland van tevoren een baan regelt, word je vaak geholpen met het zoeken van een woning. Eenmaal op het eiland zelf is het niet moeilijk om huisvesting te vinden. De krant van Sint Maarten ‘de Daily Harrold’ heeft advertenties, je kunt zoeken op Facebook of kijken naar de ’te huur’ bordjes op huizen. Aan het begin van het hoogseizoen (begin december) kan het overigens wat lastiger zijn om een plek te vinden.

In totaal heb ik op zes verschillende plekken gewoond in Sint Maarten. Het waren simpele, gemeubileerde appartementen. De prijs die ik daarvoor betaalde was zo’n 700 – 1000 US per maand. Natuurlijk kan dit goedkoper, maar dan woon je niet in een fijne wijk.

Hoe duur is het eiland?

Sint Maarten is geen goedkoop eiland. Voor de huur in een simpel appartement betaal je in een fijne wijk als snel 700 – 1000 US. Boodschappen zijn iets duurder dan in Nederland, omdat eigenlijk alles geïmporteerd moet worden. Er wordt gezegd dat alles wat gezond is duur is op Sint Maarten, terwijl het ongezonde goedkoop is. Zo zijn verse groenten duur, maar alcohol en sigaretten goedkoop. Simpel eten in een food shack langs de weg kan al voor 10 US, maar in restaurants betaal je natuurlijk wat meer.

Als je bedenkt dat het minimum loon in Sint Maarten maar € 4 per uur is, dan snap je dat het voor veel mensen lastig is om rond te komen. Ook voor sommige van mijn vrienden, die in het toerisme werkten, is dit uiteindelijk de reden geweest om het eiland te verlaten. Maar veel andere mensen hebben deze keuze niet en het is dan ook geen verrassing dat er armoede op het eiland heerst. Toch stond het eiland er voor de orkaan Irma economisch gezien goed voor in verhouding met andere Caribische eilanden. Helaas hebben Irma (2017) en Corona het eiland een flinke klap gegeven. Hopelijk veranderd de situatie snel. Aan de positiviteit van de lokale bevolking zal het in ieder geval niet liggen.

pinel

Kun je alles kopen wat je in Nederland ook kunt kopen?

Op een Caribisch eiland kun je niet alles kopen wat je in Nederland ook kunt kopen. Zo heb je er weinig leuke betaalbare kledingwinkels. Qua gebruiksvoorwerpen kun je veel op het eiland krijgen, al moet je er af en toe even naar zoeken. Wat ik persoonlijk wel heel fijn vond, is dat er goede supermarkten zijn op het eiland. Ze hebben niet altijd alles, maar ze hebben voor een Caribisch eiland best veel. Leuk vond ik dat ze ook Nederlandse producten hebben. Dus dropjes, stroopwafels en paprika chips hoef je op Sint Maarten niet te missen. Al zijn populaire dingen wel snel uitverkocht en moet je dan vaak weer een tijdje wachten voordat het weer in de winkel ligt.

Ik merkte op Sint Maarten dat ik eigenlijk helemaal helemaal niet zo veel nodig had. Een korte broek, een shirt en flipflops was mijn standaard outfit. En omdat ik gemeubileerd huurde, heb ik ook nooit meubels hoeven te kopen. Je leeft er gewoon wat simpeler en dat vond ik alleen maar fijn.

Overigens wordt er in Sint Maarten ook een nieuwjaarsduik gehouden, zoals je op de onderstaande foto ziet aan mijn Unox muts. Ook de nieuwjaarsduik is in Sint Maarten net wat simpeler. Echt een uitdaging was het niet om in het warme water te duiken.

Wat is er leuk aan het wonen op Sint Maarten?

  • Je leeft veel buiten op het eiland. Heerlijk en dat is iets wat ik best wel mis.
  • Het weer! Het regent er best vaak, maar dat zijn over het algemeen korte hevige tropische buien. Maar verder schijnt het zonnetje bijna elke dag en is het er lekker warm. Heerlijk dat je altijd op je flipflops en in je korte broek kunt lopen.
  • Je heb er gezelligheid en drukte, maar je kunt ook je rust vinden op het eiland.
  • Het is makkelijk om mensen te leren kennen. Zo bouw je makkelijk je ‘eiland familie‘ op.
  • Er zijn zoveel culturen op het eiland.
  • De vrolijke locals.
  • Het gedag zeggen op straat of in de lokale dollar busjes.
  • Het leven is relaxter op het eiland dan in Nederland.
  • Het eiland is mooi en je kunt er toffe activiteiten ondernemen zoals duiken, zeilen en kitesurfen.
  • De feestjes, het genieten van de zonsondergang op het strand, een cocktail drinken op het strand.
  • Het duiken met de haaien.
  • De dag goed beginnen of eindigen met een duik in zee.
sint-maarten-reizen

Wat is er minder leuk aan het wonen op Sint Maarten?

  • Het is een eiland. Iedereen weet alles van elkaar en het eiland is niet zo groot.
  • Nederlandse mensen wonen over het algemeen tijdelijk op het eiland. Dus afscheid nemen van vrienden gebeurt vaak.
  • De kosten van het levensonderhoud zijn vrij hoog, zeker in combinatie met de salarissen. Je woont dus op het eiland vanwege het eiland leven en niet om geld te sparen.
  • Het verkeer… Zeker als er cruise schepen op het eiland zijn, staan er files tegen het einde van de dag. Gelukkig had ik hier weinig last van, omdat ik de fiets nam of liep naar mijn werk. Maar over het algemeen heb je een auto nodig op Sint Maarten.
  • Gelukkig vertrok ik twee maanden voor orkaan Irma van het eiland. Maar het ervaren van een orkaan en daarna het weer moeten opbouwen van je huis, je bedrijf en het eiland is iets wat veel van mijn Sint Maarten vrienden heeft doen besluiten het eiland te verlaten.
  • Het eiland is niet gepolijst. Dit is voor een deel waarom ik het eiland zo tof vind, ik hou wel van dat ‘rouwe randje’, maar af en toe is het ook vervelend. Afval op straat, troep van de orkaan dat maar niet opgeruimd wordt, slecht onderhouden voetpaden en wegen, gedumpte auto’s langs de weg.
sint-maarten

Waarom vertrok ik uit Sint Maarten?

Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad op Sint Maarten. Elke dag opnieuw genoot ik van mijn eilandleven en ik mis het nog dagelijks. Toch koos ik ervoor om te vertrekken. Ik wilde graag wat meer geld kunnen sparen en dus koos ik ervoor om op privéjachten te gaan werken. Na mijn vertrek ben ik wel nog een paar keer terug geweest, met de boot, naar het eiland. En elke keer dat ik er weer ben, zou ik eigenlijk graag willen blijven. Wie weet, in de toekomst… Dat ik wel weer op Sint Maarten ga wonen.

Toffe activiteiten die je kunt doen op Sint Maarten die ik ook ervaren heb

Wil je meer lezen over Sint Maarten?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 comments