niet-leuk-aan-reizen

10 dingen die ik niet leuk vind op reis

Is reizen niet alleen maar leuk en vol met alleen maar hoogtepunten dan? In mijn gedachten vaak wel, want de minder leuke dingen van het reizen vergeet ik gelukkig snel. Maar natuurlijk kan niet alleen maar maar leuk zijn, zelfs reizen niet. Dus hier vind je een lijstje van dingen die ik niet zo leuk vind aan reizen.

niet-leuk-reizen

1. Armoede op reis

Armoede op reis is lastig om te zien en zelfs na jarenlang reizen went het niet. Mensen die moeten bedelen, hele gezinnen die op straat leven en kinderen die al gehard zijn door het leven op straat. Vooral kinderen die leven in armoede vind ik moeilijk om te zien.

Toch denk ik dat het altijd meer willen in onze samenleving ons niet altijd gelukkig maakt. Ik heb het idee dat een arme visserman op een eilandje in de Filipijnen, met zijn kinderen die de hele dag buiten kunnen spelen met zelfgemaakt speelgoed, misschien wel gelukkiger is dan de meeste mensen in Westerse landen.

2. Scams

Vooral in Zuidoost-Azië en India krijg je te maken met scams. De lokale bevolking probeert toeristen op te lichten voor geld. Dit gaat meestal maar om enkele euro’s en is dus over het algemeen niet gevaarlijk, maar wel gewoon irritant. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Wat ook helpt is om de alvast te weten wat de meest voorkomende scams zijn. Daarvoor heb ik een artikel geschreven over de bekendste scams in Azië.

In de loop der jaren ben ik heel wat scams tegengekomen. En natuurlijk ben ik er ook wel eens ingetrapt. Gelukkig waren dit allemaal onschuldige scams, maat toch neemt het iets van mijn reisplezier weg. In India waren er bijvoorbeeld zoveel scams die op mij af kwamen, dat het mij moeite kostte om de lokale bevolking nog te vertrouwen. Maar ik laat het mijn reisplezier niet beïnvloeden. Al is India, mede dankzij de vele scams, niet mijn favoriete reisland.

3. Dieren die ingezet worden als vermaak

Ik ben gek op dieren en dus ook gek op het spotten van dieren tijdens het reizen. Zo heb ik tijdens mijn laatste reis enorm genoten van het wildlife in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Maar aangezien veel mensen dieren ‘leuk’ vinden, worden dieren al jarenlang ingezet als middel om toeristen te vermaken en er geld aan te verdienen. De lokale bevolking neem ik het dan ook niet echt kwalijk, maar de toerist wel. Want waarom zou je met een aapje aan een ketting op de foto willen? Alleen maar om met de foto’s indruk te maken bij je familie en vrienden? Want het aapje geniet daar echt niet van. Sterker nog, om de dieren zover te krijgen dat ze met toeristen op de foto gaan, is er vaak al flink wat dierenleed aan vooraf gegaan.

Toen ik een paar jaar geleden werkte als duikinstructeur op het mooie eiland St. Maarten, kon je mij onderwater niet kwader krijgen, dan met het aanraken van dieren. Ik legde dan ook altijd in mijn briefing al uit dat het aanraken van schildpadden ervoor zorgt dat het beschermlaagje op hun schild verdwijnt. Vervolgens kunnen de parasieten die op het schild leven zich dan een weg naar binnen eten, waardoor de schildpad dood gaat. Ik denk namelijk dat met wat bewustzijn en educatie veel dierenleed voorkomen kan worden.

In landen als Thailand staat voor veel reizigers een ritje op de rug van een olifant op de bucketlist. Maar wilde olifanten zullen nooit zomaar een mens op hun rug laten rijden. Om ze zover te krijgen worden baby olifantjes bij hun moeder weggehaald en mentaal ‘gebroken’. Dit is pure dierenmishandeling.

Dat betekent overigens niet dat je niet van dieren kunt genieten tijdens het reizen. Ga duiken of snorkelen, ga op zoek naar wilde olifanten in Thailand, orang-oetangs in Sumatra of neem een boottochtje waarbij je de kans hebt om dolfijnen en walvissen te spotten. Op een verantwoorde manier van wilde dieren genieten is toch al leuk genoeg?

niet-leuk-reizen

4. Ziek zijn

Helaas ben ik wel een aantal keren op reis ziek geweest. Want in sommige landen is de hygiene toch minder dan wij gewend zijn. Natuurlijk is het nooit leuk om ziek te zijn, maar op reis al helemaal niet. Je wilt zoveel zien en doen en het laatste wat je wilt is ziek in bed liggen.

Gelukkig ben ik nooit echt ernstig ziek geworden op reis, maar de zogenaamde reizigersziekte heb ik meerdere malen mee mogen maken. Zo voelde ik mij best een beetje zielig, helemaal alleen op een snikheet kamertje in Myanmar met een gedeelde wc, zonder ook maar één andere Westerse reiziger in de buurt. Gelukkig duurde het maar twee dagen, maar ik heb heel wat sprintjes moeten maken naar de wc die dagen.

Mijn vriend heeft misschien wel meer pech. In Bali was hij al vroeg op om te gaan surfen. Het begon al met een steek van een horzel net boven zijn oog. Om vervolgens de eerste golf verkeerd te pakken en te eindigen met een flinke snee in zijn lip. Hij zag er echt uit alsof hij had gevochten. Het moest gehecht worden en de hechtingen zijn er vervolgens in een niet-toeristisch plaatsje in het midden van Sumatra weer uitgehaald.

niet-leuk-reizen

5. Busreizen waar geen einde aan lijkt te komen

Het reizen met het openbaar vervoer is een ervaring op zich. Je reist samen met de lokale bevolking, terwijl buiten het landschap voorbij raast. Ik kan hier oprecht van genieten. Toch zijn er momenten dat ik niet kan wachten tot ik op de plaats van bestemming aankom. Wanneer je weinig ruimte hebt bijvoorbeeld (1.77 cm is best lang in sommige landen), je buurman besluit dat jouw schouder best een lekker kussentje is, het hele gangpad is volgestouwd, de bus chauffeur denkt dat hij Max Verstappen is of de airco op -10 staat. Ook vertraging onderweg komt meer dan eens voor. Je snapt dat busreizen waar geen einde aan lijkt te komen, niet mijn favoriete deel van reizen is.

6. Afscheid nemen

Afscheid nemen is iets wat mij steeds zwaarder gaat vallen. Zowel van het thuisfront als ik weg ga voor langere tijd en van de mensen die ik tijdens het reizen ontmoet. Sinds ik een super lief neefje en nichtje heb, vind ik het steeds moeilijker om niet in Nederland te wonen. Maar ook tijdens het reizen vind ik het jammer dat je mensen met wie je in korte tijd zoveel deelt en meemaakt, waarschijnlijk nooit meer zult zien. Gelukkig heb je tegenwoordig Facebook en WhatsApp waarmee in contact blijven een stuk makkelijk geworden is. Maar toch is dat één van de dingen die ik niet leuk vind aan reizen.

7. Ongedierte op je kamer

In Nederland heb je misschien wel eens een muis op je slaapkamer gehad, maar dat is het meestal wel. Helaas kun je in het buitenland bezoek krijgen van veel meer ongedierte. Het hoeft overigens niet altijd wat te zeggen over de hygiëne in je accommodatie. Het warme klimaat of eten op de kamer kunnen ook de boosdoener zijn.

Op mijn kamers heb ik al ontelbare kakkerlakken, joekels van spinnen, hagedissen (handig voor de muggen) en zelfs een rat op bezoek gehad. De rat was in de jungle in een hutje, waar ik inmiddels niet meer in zou gaan slapen. Maar af en toe een kakkerlak en/of spin op je kamer kan zelfs in wat luxere accommodatie nog wel eens voorkomen. Gelukkig ben ik nu inmiddels zo stoer dat ik, zonder meteen om mijn vriend te roepen, zelf een schoen pak als ik een kakkerlak spot.

8. Altijd hetzelfde verhaal

Eén van de dingen die reizen zo leuk maakt is het ontmoeten van nieuwe mensen. Backpackers en reizigers die net zo avontuurlijk zijn als jij. In het begin van een reis is het hartstikke leuk om te vertellen waar je bent geweest en waar je nog naartoe gaat. Ook is dat de manier om goede tips te krijgen. Maar op een gegeven moment zul je merken dat de verhalen steeds hetzelfde zijn en zal je merken dat het je gaat tegenstaan. Gelukkig heb ik tot nu toe altijd reizigers gehad waarmee ik langere tijd samenreis en waar je dan weer hele andere gesprekken mee hebt.

9. Afval

Gelukkig beginnen mensen zich steeds meer te realiseren dat afval een groot probleem is. Vooral al het plastic, dat naar mijn idee ook onnodig vaak gebruikt wordt. In Nederland zijn we daar best wel goed mee bezig, zeker als je het vergelijkt met de meeste andere landen.

Op reis zie je de mooiste stranden, grasvelden waar kinderen op spelen en de prachtigste wandelpaden die af en toe vol liggen met troep. Gelukkig komt er ook in het buitenland steeds meer aandacht voor het milieu. Zo krijg je op Bali geen plastic rietjes meer, worden de foam meeneembakjes op Sint Maarten steeds minder gebruikt en dook ik op Koh Lanta met Hidden Depths die een Padi Green Star award hebben gekregen omdat ze veel rekening houden met het milieu.

Het verminderen van de hoeveelheid afval heeft voor een groot deel te maken met educatie.Ik heb hier een voorbeeld van, waar ik altijd over na moet denken als ik aan de grote hoeveelheid plastic in Azië denk. Op het eiland Koh Lanta in Thailand raakte ik aan de praat met een Thaise local. Ze vertelde mij dat je afval gewoon op het strand neer kon leggen. De zee zou het namelijk met zijn golven weer voor je meenemen.

afval-reis

10. Afdingen

Sommige reizigers vinden afdingen super leuk om te doen. Het is natuurlijk een spel, alleen houd ik er niet zo van om het te spelen. Ik vind het vooral heel vermoeiend. Zeg nou maar gewoon hoeveel het kost, dat bespaart mij weer een hoop gedoe. Maar ik snap ook dat het bij sommige landen hoort, dus respecteer ik dat. Echt goed ben ik er alleen niet in, aangezien andere reizigers uiteindelijk altijd minder betalen dan ik. Maar gelukkig kan ik die euro wat ik ’teveel’ heb betaald best missen en kan het voor de lokale bevolking soms een enorm bedrag zijn.

Wat vind jij niet leuk aan reizen?

Dat zijn de dingen die ik niet leuk vind aan reizen. Wat vind jij wat minder leuk aan reizen? Als je dit lijstje lees klinkt het misschien alsof ik reizen helemaal niet zo leuk vind. Maar wie wat verder op mijn website heeft gekeken, weet dat dat niet waar is. Mijn lijstje met de leuke kanten van het reizen zou veel langer zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van je onderdompelen in een nieuwe cultuur, het zien van prachtige natuur en het doen van toffe activiteiten. Gewoon gaan dus en genieten van de leuke dingen van het reizen, want die zijn er genoeg!

Wil je meer reistips lezen?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments