handigste reisapps

Reisapps – de 10 handigste apps voor op reis

Tijdens mijn eerste lange reis kwam alle informatie die ik had uit de Lonely Planet en om contact met het thuisfront te houden, ging ik eens in de paar dagen naar een internet café. Wat is er een hoop veranderd nu. Waar ik het eerst wel jammer vond dat iedereen in hostels tegenwoordig op zijn smartphone zit, doe ik nu net zo hard mee. En inmiddels kan ik de voordelen zeker waarderen. Er zijn apps waar ik tijdens het reizen zelfs bijna niet meer zonder kan. Ze maken het reizen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Ben je benieuwd welke apps dat zijn? Lees dan snel verder voor de 10 handigste reisapps.

sumatra

1. Maps.me – de ultieme reisapp

Mijn absolute favoriete reisapp is Maps.me. Het lijkt een beetje op Google Maps, maar het werkt nog beter offline. Je kunt de gebieden waar je doorheen gaat reizen downloaden wanneer je online bent. Vervolgens kun je de kaartjes offline gebruiken als je op pad gaat. Je ziet dan waar je bent en kunt routes instellen. Wat fijn is aan deze reisapp, is dat er veel wandelpaden staan aangegeven.

Ik zet altijd een ‘pin’ bij het hotel waar ik op dat moment ben, dan kan ik die altijd terug vinden. Verder gebruik ik de app in taxi’s, zodat ik in de gaten kan houden of ze expres erg om gaan rijden. Bezienswaardigheden en de beginpunten van een hike staan er ook op. Je kunt ook zoeken naar de dichtstbijzijnde supermarkt, pinautomaat of benzine station. Een super handige reisapp dus.

2. Booking.com

Ik boek mijn overnachtingen vrijwel altijd via booking.com. De app is dan handig, omdat het net wat overzichtelijker werkt. Je kunt er nieuwe hotels zoeken en bekijken wat voor reserveringen je hebt. Ook zie je dan gelijk hoe laat je kan inchecken en hoe laat je weer moet uitchecken.

handigste reisapps

3. Polarsteps – de leukste reisapp

Een ontzettende leuke reisapp, die de route van jouw reis bijhoudt. Tijdens het reizen kun je de mooiste foto’s en leukste verhalen toevoegen per plek. Je kunt dit delen met je vrienden en familie, zodat die al je avonturen thuis op de bank kunnen volgen. Aan het einde van je reis kun je door alle stappen bladeren en zie je op een wereldkaart waar je allemaal bent geweest. Van alle info die je hebt verzameld kun je eventueel na je reis een prachtig fotoboek maken.

4. Uber/Grab/Lyft

Zeker in de grote steden kan een taxi best handig zijn. Helaas zijn taxi’s vaak best duur. Uber, Grab en Lyft zijn reisapps waarbij particulieren werken als taxi chauffeurs. Ze zijn goedkoper dan de gewone taxi’s en heel betrouwbaar. Je hoeft vaak niet zo lang te wachten op een taxi en je weet vooraf al hoeveel het je gaat kosten. De drie apps werken in principe hetzelfde. Alleen kun je bij Uber en Lyft niet contant betalen, alleen met je creditkaart.

Uber is de bekendste en kan je op veel plekken in de wereld gebruiken. Grab gebruik je in Zuidoost-Azië en de app Lyft in Canada en in de US.

5. Skype

Skype gebruik ik veel om te videobellen met familie. Buiten het video bellen kun je ook goedkoop internationale telefoontjes plegen. Dit doen mijn vriend en ik vaak, omdat we niet altijd een lokale simkaart hebben als we varen voor ons werk. Je bespaart er een hoop geld mee.

6. Wikiloc

Als je net als ik gek bent op hiken, dan moet je zeker de app Wikiloc downloaden. Behalve voor hiken kun je deze app voor nog 70 andere buitensporten gebruiken, waaronder fietsen. Deze app staat boordevol routes die je kunt volgen op je bestemming. Je kunt zelf ook je gelopen route toevoegen. Wat ik erg handig vind aan deze app is dat je een piepje hoort wanneer je van de route afloopt. Zo hoef je dus niet constant op je telefoon te kijken.

awaywego

7. Star walk 2

Een leuke app voor plekken met heldere sterrenhemels. Ik gebruik deze app regelmatig als ik op zee aan het varen ben. Dan ga ik liggen, richt mijn telefoon naar de sterrenhemel en bekijk welke sterren en planeten ik allemaal kan zien. Als je je telefoon op een ster, een sterrenconstellatie of planeet richt, zal de app je vertellen wat het is. Ontzettend leuk.

8. Google Translate – de handigste reisapp

In het noorden van Vietnam werd deze app gebruikt door de locals. We konden zo ‘een gesprek’ voeren, terwijl we allebei niet dezelfde taal spraken. Je voert namelijk in je eigen taal in wat je wilt zeggen en de vertaling zie je vervolgens in een andere taal op het scherm. Het is vooral makkelijk als je echt wat duidelijk wilt maken en de taal niet beheerst. Je kunt de app vooraf installeren en dan gelijk de taalbestanden downloaden. Dan kun je de app namelijk gebruiken zonder wifi.

Tijdens mijn laatste reis ben ik de Google Translate reisapp nog meer gaan waarderen. Want in Mexico en Guatemala kregen we de menu kaarten in een restaurant bijna altijd in het Spaans. Ik spreek wel wat Spaans, maar mijn vriend niet. Als je de Google Translate app opent, kun je je telefoon op het menu richten. Je ziet dan de vertaling van het menu op je telefoon. Super grappig en handig!

9. Weather Pro / Windy

Het favoriete gespreksonderwerp in Nederland is natuurlijk het weer. Ook op reis is het fijn om te weten wat voor weer je kan verwachten. Weather Pro is één van de beste weer reisapps, als je benieuwd bent naar de weersvoorspellingen op je bestemming. Mocht je gek zijn op surfen, kitesurfen of zeilen, download dan de app Windy. Waarbij je al de wind gerelateerde weersvoorspellingen kunt zien. Voor mijn vriend is Windy zijn favoriete reisapp.

handigste-reispaps

10. XE Currency

Ga je naar een land waar ze niet met de euro betalen? Dan is XE currency een onmisbare reisapp. Geen geknoei meer met hoofdrekenen of een rekenmachine. Wanneer je de wisselkoersen die je nodig hebt vooraf download, kun je hem ook offline gebruiken. Wel is het handig om dat bij te houden als je weer ergens online bent, zodat de wisselkoersen up-to-date blijven.

11. Beste reisbudget app

Er zijn een aantal reisapps op de markt, waarmee je je uitgaven op reis kunt bijhouden. Van deze reisbudget app vind ik Travelspend de fijnste tot nu toe. Je kunt al je uitgaven in de lokale munteenheid invoeren, wat dan automatisch in euro’s berekent wordt. Mocht je reizen met een budget, dan vertelt deze reisapp precies hoeveel geld je nog te besteden hebt.

Wil je meer reistips lezen?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie