vinales

De 10 leukste weetjes over Cuba

Cuba is een land dat met geen enkel ander land te vergelijken valt. Je gaat hier terug in de tijd, met zijn oldtimers en zijn mooie koloniale gebouwen. Maar je vindt er ook een mooie natuur, prachtige witte stranden, heerlijke cocktails en salsa muziek. Omdat het zo een bijzonder land is, is het leuk om er iets meer van te weten voordat je het gaat bezoeken. Lees hier de 10 leukste weetjes over Cuba.

cuba

1. Mobiele telefoons

Tot 2008 mochten de Cubanen geen mobiele telefoon hebben of kopen. Er waren enkele uitzonderingen, wanneer mensen hem nodig hadden voor hun werk. Zelfs nu is er nog bijna geen betaalbaar internet in Cuba.

2. Oldtimers

Bij een bezoek aan Cuba kun je de oldtimers niet missen. Tegenwoordig worden de meeste oldtimers gebruikt als taxi’s of tourauto’s, omdat er een hoop geld mee te verdienen is. Er wordt geschat dat er nog ruim 50.000 oldtimers in het land zijn. Dat zijn auto’s is allerlei kleuren, van verschillende merken en allemaal in een andere staat. Wel zijn ze allemaal met liefde en zorg onderhouden. Omdat er een gebrek aan onderdelen is, zijn de Cubanen erg creatief geworden.

Maar waarom rijden er dan zoveel Oldtimers in Cuba? Dat komt omdat het voor Cubanen tot 2013 per wet alleen toegestaan was om auto’s te kopen van voor de revolutie in 1959.

trinidad-cuba

3. Doktoren

Cuba heeft als je kijkt naar het aantal inwoners een heel groot aantal doktoren. Het land heeft maar liefst ongeveer 600 doktoren en verplegers voor elke 100.000 burgers. Terwijl de Verenigde Staten er 250 op hetzelfde aantal burgers hebben.

Er wordt wel gezegd dat doktoren het belangrijkste export product zijn van Cuba. Na het afronden van hun studie moeten ze namelijk 3 jaar in het buitenland werken. Ze verrichten dan goed werk. Maar zo’n 70% van hun inkomen moeten ze afstaan aan de Cubaanse regering. Dit levert Cuba zo’n 10 miljard dollar per jaar op. En dat is meer dan de inkomsten uit het toerisme.

4. Grootte

Cuba is het grootste Caribische eiland, maar liefst 2,5 keer zo groot als Nederland. Voordat ik er ging reizen had ik geen idee hoe groot het land wel niet was. Van sommige Caribische eilanden kun je al in een dag een goede indruk krijgen, maar voor Cuba heb je wat langer de tijd nodig.

5. Cuba Libre

Cocktails met rum zijn mijn favoriet. En laat je die nu net heel lekker en goedkoop kunnen drinken in Cuba. Je vindt er de lekkerste Mojito’s, Daiquiri’s en natuurlijk Cuba Libres. De Cuba Libre is een mix van rum, cola en limoen en is ontstaan in 1900. Het verhaal gaat dat toen de Amerikanen de Cubanen van de Spaanse overheersing hadden bevrijdt, een officier aan een barman vroeg om cola met rum te mixen. Vervolgens proostten de Amerikaanse soldaten op een vrij Cuba. Een nieuwe cocktail was geboren, de Cuba Libre, wat zoveel betekent als Cuba vrij.

6. Gratis onderwijs en gezondheidszorg

Gratis onderwijs en gratis zorg is in de grondwet van Cuba vastgelegd. Het is beide ook kwalitatief erg goed. Al zitten er ook wel wat minpunten aan. Zo zijn er maar weinig medicijnen te krijgen in de apotheek. Neem daarom altijd zelf je belangrijkste medicijnen (denk ook aan paracetamol, pleisters en ORS) mee als je naar Cuba gaat.

7. Het gemiddelde salaris in Cuba

Het gemiddelde staatssalaris van een Cubaan ligt tussen de 8 euro en de 65 euro. Daar kun je niet van rondkomen als je meer wilt eten dan rijst met bonen en dus klust bijna iedere Cubaan wat bij.

Ook al is het staatssalaris laag, er verhongeren geen mensen in Cuba. Elke Cubaan krijgt namelijk een gratis basispakket met eten (alleen het hoognodige), huisvesting is gratis of heel goedkoop en andere basisbehoeften zijn ook gratis of heel goedkoop. Maar zodra Cubanen iets meer willen dan de echt basisbehoeften, kost dit veel geld.

cuba-weetjes

8. Sigaren

Ik heb echt helemaal niets met sigaren en vind ze enorm stinken. Toch vond ik het leuk om het proces van het maken van sigaren in Cuba te zien. Want als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren. Volgens kenners (ik dus niet) komen de beste sigaren uit Cuba. De sigarenproductie staat onder toezicht van de staat. Die op deze manier de kwaliteit wilt waarborgen. Het is namelijk een belangrijke economie voor Cuba. Aangezien er jaarlijks wel 350 miljoen sigaren worden gemaakt, deels met de hand, maar grotendeels ook met machines.

cuba-weetjes

9. Aantal eilanden

Dit is iets wat ik niet wist, totdat ik voor mijn artikel over Cuba ging opzoeken hoe groot Cuba eigenlijk is. Het eiland waar ik aan denk bij Cuba, is namelijk het hoofdeiland en het grootste eiland. Maar in totaal zijn er wel 4100 kleinere eilanden die samen met het hoofdeiland Cuba vormen.

10. Oude kleren

Eén van de nationale gerechten in Cuba is Ropa Vieja, wat zoveel betekend als oude kleren. Eigenlijk wist ik niet dat het een Cubaans gerecht was, want Venezolaanse vrienden van mij zijn er dol op. Het gerecht is in meerdere landen populair, zelfs in Spanje en de Filipijnen. Het is een gerecht dat bestaat uit draadjesvlees, aardappelen en groenten. Zeker proberen als je in Cuba bent.


Meer weten over Cuba

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.