weetjes-duiken

10 leuke weetjes over duiken

Duiken staat bij veel mensen op de bucketlist. Als je al een duiker bent, dan weet je waarom. Het is een super gevoel om gewichtloos te zijn en niets anders te horen dan je eigen bubbels. En tegelijkertijd een wereld te ontdekken die voor veel mensen verborgen blijft. Ik heb de mazzel dat mijn ouders beide fanatieke duikers zijn en ik daardoor al duik sinds mijn dertiende. Hieronder kun je 10 leuke weetjes vinden die ik verzameld heb over duiken. Ook als ervaren duiker staan er vast weetjes bij die je nog niet wist.

weetjes-duiken

10 leuke weetjes over duiken

Duikweetje 1. Je duikpak

Wist je dat je duikpak het water niet tegenhoudt? Het houd je op een hele andere manier warm. Er komt een laagje water tussen je huid en het pak te zitten. Dat laagje water warmt op en zorgt er vervolgens voor dat jij ook warm blijft. Handig toch?

Duiktweetje 2. Waarom moet je plassen tijdens het duiken?

Plassen in je pak, dat doe je toch niet? Toch hebben bijna alle duikers wel eens in hun pak geplast. Er is namelijk een gezegde onder duikers: je hebt duikers die in hun pak plassen en je hebt duikers die daar over liegen. Zeker in kouder water ontkom je er eigenlijk niet aan. Want genieten van de duik lukt niet meer als je nodig moet plassen en daarbij is ophouden ook gewoon slecht voor je. Maar waarom moet je dan altijd plassen tijdens het duiken?

Als je het kouder heb moet je nou eenmaal sneller plassen. En in het water koelt je lichaam sneller af, zelfs in het tropische water. Door het afkoelen vernauwen je bloedvaten zich, wat ervoor zorgt dat je bloeddruk stijgt. Door de stijgende bloeddruk krijgt je lichaam een signaal dat er teveel bloed (vloeistof) rondom het hart aanwezig is en daar wil het lichaam vanaf. Hierdoor wordt er urine aangemaakt en moet je plassen. Door te plassen raakt je lichaam vocht kwijt en word je bloeddruk weer normaal. Daarbij komt ook dat de druk op je lichaam toeneemt als je dieper duikt. Daar heb je zelf overigens weinig last van, maar het zorgt er wel voor dat je bloeddruk nog meer stijgt. En je dus nog meer moet plassen. Wist jij dit duikweetje al?

Duikweetje 3. Spugen in je masker

Waarom zie je duikers en mensen die snorkelen altijd spugen in hun masker? Het spugen gebeurt zodat je masker niet beslaat. Het spuug zorgt voor een laagje over de lens en dat laagje zorgt ervoor dat gecondenseerde lucht zich niet aan je masker hecht. Sommige mensen zweren bij het spugen in hun masker. Mocht je dat een vies idee vinden dan is babyshampoo ook een goede optie. Het prikt niet aan je ogen en doet precies hetzelfde! Meer weten over duikmaskers en het kopen ervan? Lees dan dit artikel.

Duikweetje 4. Zuurstof giftig?

Als je gaat duiken, duik je over het algemeen met een tank die gevuld is met gewone lucht, maar wel is samengeperst. Deze lucht bestaat uit 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% overige bestanddelen. Als je dieper gaat duiken dan 42 meter, heb je een speciale mix nodig. Dit komt omdat zuurstof giftig wordt als er een grote druk opstaat. Als je dieper wilt duiken, dan moet je hier speciale duik technische trainingen voor volgen.

duiken-komodo

Duikweetje 5. Klaren van je oren

Veel mensen denken dat ze niet kunnen duiken omdat hun oren in het zwembad al pijn doen. Ik krijg vaak de vraag hoe ik dat toch doe, diep duiken zonder last van mijn oren te krijgen. Dat is zeker een handig duik weetje. Als eerste is het zo dat de eerste paar meters het drukverschil relatief het grootst is. Deze druk voel je op je trommelvliezen en dat doet pijn. De druk in het middenoor moet dan gelijk gemaakt worden met de druk van het buitenoor. Je moet als het waren een klein beetje extra lucht in je middenoor blazen. Dit doe je ook tijdens het duiken en wordt het klaren van je oren genoemd. Je doet hetzelfde als je in een vliegtuig een snoepje eet tijdens het opstijgen. Alleen eten we onderwater geen snoepje. Onderwater kun je onder andere klaren door te slikken, je kaak heen en weer te bewegen, een kleine gaapbeweging te maken, maar de meest gebruikelijke manier is om je neus dicht te knijpen en zachtjes te blazen door je neus.

Duikweetje 6. Bang zijn voor haaien

De film Jaws uit 1975 zorgde ervoor dat duikcentra rond die tijd slechte zaken deden. Opeens was iedereen namelijk bang voor haaien. En veel mensen zijn dat nog steeds en snappen niet dat een haai zien tijdens het duiken voor mij één van de mooiste dingen is ter wereld. Neem nou die prachtige foto hieronder, die ik nam tijdens het duiken in Cuba, wat een geweldig mooi beest toch? Tijdens het werken in St. Maarten als duikinstructeur, zag ik bijna elke duik Caribische rifhaaien en bang ben ik nooit geweest. Wat een prachtige beesten zijn het! Maar je bent wel op bezoek in hun wereld en ik heb dan ook zeker respect voor haaien. Gelukkig staan we niet op het menu van een haai, want we zijn niet hun natuurlijke prooi. Haaien aanvallen zijn dan ook zeldzaam.

Wist je dat surfers die aan het peddelen zijn, als je van de onderkant kijkt, lijken op een schildpad? En laat dat nou net het favoriete hapje van de witte haai zijn!

Overigens is het als vrouw ook fijn om te weten dat je tijdens je ongesteldheid gewoon met haaien kunt snorkelen of duiken. Ze kunnen het bloed wel waarnemen, maar zullen dit niet met voedsel associëren. De haaien worden namelijk niet aangetrokken door mensenbloed, maar door vissenbloed.

Een ander weetje dat ik vaak vertel aan mensen, is dat een kokosnoot veel gevaarlijker is dan een haai. Want wist je dat er per jaar 150 mensen gedood worden door een vallende kokosnoot en maar 10 mensen per jaar doodgaan door een haai?

duiken-weetjes

Duikweetje 7. Koraal leeft

Tijdens het halen van mijn Divemaster op het eiland Koh Lanta, volgde ik een koraal specialty cursus. Ik vind koraal prachtig, maar eigenlijk wist ik er niet zo veel van. Want weet je dat koraal dus geen steen is of een plant? Het zijn dieren in de zee, die ook wel poliepen worden genoemd. De poliepen hebben een symbiotische relatie met micro-algen. Deze algen leven in het weefsel van de poliep en zetten licht om in voedingstoffen en kleur. Dit is voedsel voor de poliep, die dat nodig heeft om een koraal te bouwen. Alle poliepen samen maken een skelet van kalk, wat elk jaar een beetje groeit.

weetjes-duiken

Duikweetje 8. Guinness Book of World Records

Ben je benieuwd wat je moet doen om in het Guinness Book of World Records te komen met duiken? Dit staat er onder andere al in:

  • De langste open water SCUBA duik in zout water is ruim 145 uur. Dit was in Egypte door Ahmed Gabr.
  • Dezelfde Ahmed is ook de houder van het record voor de diepste SCUBA duik in zout water. De diepste duik is maar liefst 332 meter. Hij bereikte deze diepte in 12 minuten, maar het naar boven gaan duurde vanwege de veiligheid wel 15 uur.
  • Denk je dat je misschien te oud bent om te duiken? De oudste duiker in het Guinness Book of Records is een man van maar liefst 98 jaar oud!
  • Mocht je op zoek zijn naar een luchtig record om te breken, dan kun je altijd nog touwtje springen onderwater. Het record was gehaald in één uur en het waren 1608 sprongen.

Duikweetje 9. De oceaan

Wist je dat er nog maar 5% van de oceanen is ontdekt? En dat 94% van het leven op aarde in de Oceaan leeft? En daarvan leeft weer 90% in de diepzeeën waar we met duiken niet komen. Diep zijn de oceanen zeker. De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan. Het diepste punt is de Challengerdiepte dat zo’n 10.925 meter is.

Wrakduiken trok mij nooit zo erg, totdat ik in de Filipijnen bij Coron ging duiken. Toch best speciaal om een wrak te mogen ontdekken. Wist je dat er meer dan drie miljoen scheepswrakken op de bodem van de oceaan liggen. De meeste liggen natuurlijk te diep voor (recreatieve) duikers, maar gelukkig zijn er nog genoeg die we al duikend kunnen ontdekken.

Duikweetje 10. Jacques Cousteau

Jacques Cousteau is onlosmakelijk met duiken verbonden. Nadat hij door een ongeluk zijn pilotenopleiding niet af kon maken, begon hij de onderwaterwereld te ontdekken. Zijn allereerste onderwaterhuis voor zijn camera, was een jampotje!

Maar het bekendst is misschien wel de uitvinding van de Aqua Lung. In 1942-1943 vonden Jacques Cousteau en Emile Gagnan een manier om onderwater te ademen met behulp van een opzichzelfstaande ademautomaat. Het leek al erg op wat wij nu gebruiken onderwater. Een tank, een ademautomaat en een harnas.

duiken-weetjes

Wil je meer lezen over duiken?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 comments