Zuid-Afrika-weetjes

10 leuke weetjes over Zuid-Afrika

Braaien, talen en meer leuke weetjes over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een veelzijdig en bijzonder land om doorheen te reizen. Je vindt er onder andere wilde dieren, het toffe Kaapstad, een ruige kustlijn en lekker eten. Ook is het tof dat je door het land kan reizen met een huurauto. Wat een vrijheid geeft dat! Mocht je plannen maken om dit prachtige land te bezoeken, is het altijd leuk om er iets meer van te weten. Daarom vind je hieronder de 10 leukste weetjes over Zuid-Afrika!

kaapstad

1. Hoeveel officiële talen heeft Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika worden er 11 officiële talen gesproken. Naast het meer bekende Engels, Afrikaans en Zulu worden er ook allerlei lokale stamtalen officieel als taal erkend. Wel 40% van de bevolking spreekt Zulu of Xhosa (de kliktaal).

De oorsprong van het Afrikaans is het 17e-eeuwse Nederlands. Er zijn invloeden uit het Engels, Malay, Duits, Portugees, Frans en enkele Afrikaanse talen in de taal. Sommige woorden klinken ons grappig in de oren. Net zoals wij weer woorden hebben die voor hen weer grappig klinken. Zo is een hysbak een lift en een aftrekplek een parkeerplaats naast de snelweg waar je even kunt stoppen. Wat een verkleurmannetje is kun je misschien wel raden: een kameleon! En als je een lekke band krijgt heb je een papwiel. Verder is alles, behalve eigenlijk het eten, lekker!

2. Ons gaan Braai

Het is een must om een keer te gaan braaien in Zuid-Afrika. Braaien zit de Zuid-Afrikanen in het bloed. Zo erg zelfs dat er een nationale feestdag naar is genoemd! Braaien is eigenlijk barbecueën op zijn Zuid-Afrikaans. De kans dat je een keer een braai (barbecue) bij je accommodatie hebt is groot. Omdat het vlees in Zuid-Afrika goed en goedkoop is, moet je daar zeker gebruik van maken. Zorg er in ieder geval voor dat je wat ‘boerewors’ en ‘braaibroodjes’ op je braai hebt. Mocht je worden uitgenodigd voor een braai, bedenk dan dat de Zuid-Afrikanen meestal een ‘bring and braai’ concept hebben. Iedereen neemt dan zelf het stukje vlees mee dat je wilt eten en ook het drinken neem je vaak zelf mee. De salades zijn meestal wel voor iedereen. De braaimaster houdt al het vlees in de gaten op de braai.

3. Achter het stuur

Zelf rijden in een huurauto is prima te doen in Zuid-Afrika. Daarbij is het ook de manier om het land op eigen houtje te ontdekken. Er zijn alleen wel een paar dingen die handig zijn om te weten. In Zuid-Afrika rijd je aan de linkerkant van de weg. De snelwegen zijn goed onderhouden. Wel heb je lifters langs de weg en af en toe zelfs vee dat op de snelweg loopt. De mensen liften omdat veel Zuid-Afrikanen geen auto hebben. Toch wordt het afgeraden om lifters mee te nemen, vanwege je veiligheid.

Zorg er wel voor dat je voor het donker bij je bestemming bent. Er zijn geen lantaarnpalen langs de wegen, er kunnen dieren oversteken en op sommige plekken is het niet veilig. Ook kun je de ‘polholes’ (gaten in de weg) niet zien in het donker. De potholes zitten voornamelijk in de kleinere wegen.

Als je een lage snelheid hebt op de snelweg, dan is het gebruikelijk om op de vluchtstrook te gaan rijden zodat de auto achter je erdoor kan. Als iemand voor jou aan de kant gaat, vergeet dan niet te bedanken met je knipperlicht!

zuid-afrika-huurauto

4. Wat voor stekker heb je nodig?

De wereldstekkers die je in Nederland kan kopen zijn niet geschikt voor de stopcontacten in Zuid-Afrika. Het is daarom handig om de eerste dag van je reis een Zuid-Afrikaanse wereldstekker te kopen. Deze verkopen ze in de meeste winkels en kosten ongeveer 1 euro.

5. Zuid-Afrika in cijfers


Zuid-Afrika is ruim 30 keer groter dan Nederland en heeft een oppervlakte van 1.123.226 km². Het inwonertal is bijna 56 miljoen, wat ongeveer 3 keer zoveel is als dat van Nederland. Ondanks dat de Zuid-Afrikaanse economie de grootste is in Afrika is de werkloosheid is er nog altijd 26 %.

6. Shotjes

Zuid-Afrikanen zijn dol op shotjes. Je vindt er hele menu’s met verschillende soorten die je kunt proberen. En ze hebben hele lekkere, die er ook nog eens tof uitzien. Probeer bijvoorbeeld eens een Springbokkie, die gemaakt wordt met de heerlijke Amarula likeur en mint. Ook moet je minstens één keer een Sowetan Toilet bestellen.

weetjes-zuid-afrika

7. Parkeren

Als je ergens parkeert staat er vaak iemand die op je auto let en je ‘helpt’ met het in en uit parkeren. Ook de auto wassen, kun je af en toe laten doen op een parkeerplaats. Het beste is om voordat ze aan de slag gaan een prijs af te spreken. Ook degene die op je auto heeft gelet geef je een paar rand.

8. Op blote voeten lopen

Het is niet alleen maar een teken van armoede, of iets voor zwervers. Zeker kinderen zie je over een drukke weg of gewoon in de supermarkt op blote voeten lopen. Dat vinden ze fijn! Ik vind dat nog wel eens een raar gezicht en bedenk me dan dat het gevaarlijk kan zijn met bijvoorbeeld glas. Mijn Zuid-Afrikaanse vriend denkt er niet eens bij na.

Zuid-Afrika-10-weetjes

9. Talen

Met ongeveer 200 doden per jaar wordt het nijlpaard als het gevaarlijkste dier van Zuid-Afrika gezien. Voor de krokodil zijn dit er maar 10!

10. De big five

Wie wilt er nou niet de big five zien in Zuid-Afrika? Voor veel mensen staat dat zeker op de verlanglijst. Helaas zijn sommige dieren lastiger te zien en zal het spotten niet altijd lukken. Maar veel wilde dieren ga je in de wilparken in Zuid-Afrika hoe dan ook zien! Maar welke dieren horen er dan bij de term ‘de big five’? Dit zijn de leeuw, het luipaard, de neushoorn, de olifant en de buffel. Je hebt misschien al door dat de term dus niet met de grootte van de dieren te maken heeft. Het is bedacht door jagers op groot wild en verwijst naar de vijf moeilijkste dieren in Afrika om te voet op te jagen.

big5

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 comments