weetjes-thailand

De 10 leukste weetjes over Thailand

Thailand is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je vindt er onder andere prachtige stranden, de mooiste tempels en het lekkerste eten. Dat maakt het een populair reisland. Als je naar een land toegaat, is het altijd leuk om er iets meer over te weten. Daarom vind je hieronder de 10 leukste weetjes over Thailand!

koh-phangan

1. Handige woorden in het Thais

In Thailand is het bijna een must om in ieder geval twee woorden in het Thais te kunnen zeggen. Het Thaise woord voor ‘dankjewel’ en voor ‘hallo’. Dit wordt erg gewaardeerd en je zult er zeker de bekende Thaise glimlach voor terug krijgen.
‘Dankjewel’ is “Kop kun krap” voor de man en “Kop kun kaa” voor de vrouw. Voor ‘hallo’ zeg je als man “Sawadi krap” en als vrouw “Sawadi kaa”.
Als je niet zo gek bent op pittig eten, is de volgende zin best handig om te weten in het Thais. ‘Ik wil het niet zo pittig’ is ‘mai tohng phet maak’.

2. De 7-Eleven

De 7-Eleven is eigenlijk een soort van de Thaise variant van de AH to go, maar dan beter! Je hoeft nooit ver te lopen om er één te vinden. Mijn favoriete artikel in de 7-Eleven is de tosti! Ze hebben enkele verschillende smaken en na het afrekenen wordt hij voor je opgewarmd. Voor 60 cent is het een koopje.

3. De stad Bangkok

Bijna iedereen kent de naam van de hoofdstad van Thailand wel. Maar wist je dat Bangkok niet de officiële naam is? De volledige naam is: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. De naam is zo lang dat het zelfs voor de inwoners van Thailand lastig is om uit hun hoofd te leren.

weetjes-thailand

4. Eten met een vork en een lepel

Eten doe je in Thailand met een vork en een lepel. De lepel heb je in je rechterhand en de vork in je linker. Met de lepel stop je het eten in je mond. Handig voor het eten van curry’s, met al die saus.

thaise-gerechten

5. Thailand is nooit een kolonie geweest

Thailand is het enige land in Zuid-Oost Azië dat nooit gekoloniseerd is geweest door Europa. Waar de buurlanden de Fransen en Britten op bezoek kregen, ontsprongen de Thai de dans.

6. Op blote voeten

Je schoenen uitdoen voordat je een tempel binnengaat is verplicht. Net zoals trouwens bedekkende kleding. Bij mensen thuis trek je ook altijd je schoenen uit. Ook bij sommige restaurants en winkels wordt dit op prijs gesteld. Wanneer je struikelt over schoenen bij de ingang, weet je waarom.

weetjes-thailand

7. De Koning

In 2016 overleed de Thaise koning Bhumibol op 88-jarige leeftijd. Het hele volk was dol op hem! Hij is opgevolgd door zijn zoon, Maha Vajiralongkorn. De nieuwe koning is helemaal niet zo populair. Hij heeft namelijk een nogal losbandig leven geleid en heeft het grootste gedeelte van zijn leven in het buitenland gewoond.

8. Waar komt Red Bull vandaan?

Wie kent het energiedrankje Red Bull niet? Wat veel mensen niet weten is dat het van oorsprong uit Thailand komt en begon als de Thaise energiedrank Krating Daeng. Dit drankje was zelfs nog zoeter dan de Red Bull van nu. De Oostenrijkse zakenman Dietrich Mateschitz raakte zijn jetlag kwijt toen hij Krating Daeng dronk op een reis in Thailand. Hij heeft het geïntroduceerd in Europa en er een bessensmaak aan toegevoegd.
Als je nu in Thailand een ‘bucket’ besteld, zit er vaak M150 in. Dit lijkt op Red Bull. Er gaan verhalen rond over amfetamine in dit drankje, maar dit is een mythe.

bucket

9. Haren knippen

De Thai geloven dat het knippen van je haar op woensdag ongeluk brengt. Daarom zijn veel kappers op woensdagen gesloten.

10. Ladyboys

Thailand is het land van de ladyboys. De Thai spreken over kathoey en noemen ze ook wel de derde sekse. Kathoey voelen zich vrouw en willen zich graag als vrouw gedragen. Vaak hebben ze geen operatie ondergaan. In Thailand is tolerantie belangrijk en accepteren ze de levensstijl van de kathoey. Dit komt ook doordat ze geloven dat een vorig leven er kan toe lijden dat iemand in het verkeerde lichaam geboren wordt.

Meer lezen over Thailand?

Lees dan ook:


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.