reismusthaves

20 musthaves voor op reis

Als je op reis gaat, wil je niet te veel spullen meenemen. Voordat ik op reis ga, maak ik dan ook altijd een lijstje zodat ik niet te veel spullen pak en geen belangrijke dingen vergeet. Want uiteindelijk heb je er alleen maar jezelf mee als je te veel meeneemt. Slepen met een te zware backpack als je van plek naar plek reist is niet fijn. Ook als je een roadtrip maakt, moet elke keer weer al je bagage in en uit je auto gehaald worden. Bedenk ook dat als je iets vergeet, je het vaak nog ter plekke kunt kopen. En in veel landen nog goedkoper ook! Toch zijn er een aantal dingen die ik altijd meeneem op reis en die ook nooit ongebruikt weer meegaan. Dit zijn mijn musthaves voor op reis.

musthaves-reizen

1. Een goede Backpack of een handige koffer

Voor bijna al de reizen die ik beschrijf op mijn website kun je het beste met een backpack reizen. Zeker als je ook met het openbaar vervoer moet reizen en veel van plek naar plek toe reist is een backpack een stuk handiger dan een koffer. Maar als je veel op één plek blijft is een koffer natuurlijk veel praktischer.

Backpack

Een goede backpack is voor veel van mijn reizen dus echt onmisbaar. Maar wat voor backpack moet je kiezen?

Kleur – mijn eerste backpack was een fijne backpack van Deuter, maar de kleuren waren blauw met wit. Je raadt het natuurlijk al, binnen een paar dagen was de witte kleur grijs / zwart geworden. Een lichte kleur is dus niet zo handig…

Vrouwen backpack – een vrouwenlichaam is anders gebouwd dan een mannenlichaam. Het is dus niet meer dan logisch dat er specifieke dames backpacks zijn. Deze backpacks zijn specifiek gericht op het vrouwenlichaam. Ik heb er zelf ook één en hij zit heel fijn.

Prijs – bij het aanschaffen van mijn eerste backpack schrok ik behoorlijk van de prijzen. Maar outdoor spullen zijn nou eenmaal duur. Het is wel zo dat er ook echt verschil in kwaliteit zit tussen goedkopere backpacks en de duurdere. Mocht je van plan zijn om lang op reis te gaan of de backpack vaker te gaan gebruiken, dan kun je beter niet voor de goedkoopste optie gaan.

Gemak – een backpack die ook aan de voorkant open kan (een frontloader), is heel handig. Zoals een koffer zeg maar. Als hij alleen maar aan de bovenkant open kan, moet je enorm graaien en lukt het niet om je backpack georganiseerd te houden.

Grootte – mijn backpack is 65 liter en dat vind ik de ideale grootte. Als je een grotere backpack neemt, dan weegt hij al snel een stuk zwaarder. Met 65 kilo heb ik een jaar lang rondgereisd, in verschillende klimaten.

Ik ben al twee keer voor een Deuter vrouwenbackpack gegaan en ben nog steeds super blij met mijn keuze! De Deuter aircontact 50 liter + 10 liter is een goede keuze als je samen reist, omdat je sommige spullen dan kunt verdelen. Als je alleen reist of graag iets meer ruimte wilt, dan kan ik je de Deuter aircontact 60 liter + 10 liter aanraden. Bij beide backpacks hangt er een schattige gele (nep) lelie aan. Dat is natuurlijk niet het allerbelangrijkste, maar stiekem vond ik dat zelf wel een leuk detail.

Voor mijn vriend gaan we een nieuwe backpack aanschaffen voor onze volgende reis. Hij heeft namelijk een goedkope en vrij kleine backpack, die niet fijn zit. Het gaat één van de volgende worden. De Deuter Aircontact Pro 60 liter + 15 liter of de Nomad Backpack 70 liter.

Koffer

Ik reis zelf bijna nooit met een koffer. Maar als je naar 1 plek toegaat is een koffer natuurlijk veel praktischer dan een backpack. Een koffer ziet er natuurlijk ook veel stijlvoller uit dan een backpack. Zeker als je koffer ook nog eens een leuk printje heeft! Fijne en leuke koffers vind je hier.

2. Een backpackhoes / flightbag

Bij de meeste backpacks zit er een regenhoes bij. Heel handig, want zo heb je hem altijd bij de hand als het gaat regenen. Maar een flightbag heb je ook nodig. Dat is een hoes om je hele backpack heen (een soort zak) en is onmisbaar. Deze hoes is voor de bescherming van je backpack en ter beveiliging van je inhoud. Als je de hoes afsluit met een slotje, kan je backpack niet zomaar worden geopend. Let er op dat je een TSA slot koopt, dit is voor reizen naar Amerika verplicht. Ik gebruik de flightbag met vliegen, tijdens lange busreizen en als ik mijn backpack voor een paar dagen ergens achterlaat.

Let er op bij het aanschaffen dat je een echte flightbag koopt en niet alleen maar een regenhoes. Een goede flightbag is die van Sarhino Shield voor backpacks van 50 tot 70 liter. Er staat een herkenbaar logo op, wat fijn is als je jouw backpack op de kofferband moet vinden. Mijn backpack is een paar keer niet aangekomen op de bestemming (uiteindelijk heb ik hem altijd teruggekeken) en ook dan is een duidelijk logo handig bij de beschrijving van je backpack.

3. Dagrugzak

Behalve een grote backpack op mijn rug, draag ik ook een kleinere rugzak op mijn buik. Net zoals vrijwel iedereen die met een backpack reist trouwens. Niet heel charmant, maar wel zo handig. Als je op je bestemming aangekomen bent, dan gebruik ik of mijn dagrugzak of een schoudertasje als gewone tas. Waar een goede dagrugzak erg belangrijk voor is, is wanneer je graag wandelt of langere hikes maakt. Dan neem je, als je een dag of een paar dagen gaat, namelijk alleen je dagrugzak mee. Daarom is het belangrijk dat ook je dagrugzak goed zit.

Als dagrugzak vind ik de rugzakken van Nomad fijn. Deze maken geen contact met je rug (fijn als het warm), zitten goed en hebben een ingebouwde regenhoes. De Nomad Topas hiking Daypack van 20 liter is een fijne tas. Voor vrouwen is de Nomad Topas Hiking Daypack van 18 liter een goede keuze. Ook is de oudroze binnenkant een leuk detail!

4. Een drybag

Een drybag is voor mij op reis echt onmisbaar. Het is een tas die waterdicht is. Ik vertrouw hier trouwens nooit helemaal 100 % op, maar ze schijnen het echt te zijn als je ze goed dicht maakt. Drybags gebruik ik om op een duikboot mijn spullen mee te kunnen nemen, als ik ga kanoën of raften of als ik een boottocht ga maken.

musthaves-reis

5. Packing cubes

Toen ik begon met backpacken was ik altijd op zoek naar spullen in mijn backpack. Tegenwoordig bestaan er packing cubes om je backpack lekker georganiseerd te houden. Zo kun je al je ondergoed in één zakje doen, doe je in de ander je t-shirts en in weer een ander je sokken.

Tijdens de meeste reizen die ik gemaakt heb, liep ik vooral op flipflops. Maar dichte schoenen heb ik altijd mee. Meestal stop ik mijn vieze schoenen dan in een plastic tasje in mijn backpack. Maar echt handig is dit niet. Het beste kun je een apart zakje kopen om je schoenen elke keer netjes in op te bergen.

6. Money belt

Een money belt is een soort platte portemonnee die je onder je broek draagt. Je stopt hier geld, je paspoort en belangrijke pasjes in. Natuurlijk weten de locals ook van het bestaan van money belts en is het geen garantie. Maar je maakt het ze wel een stuk moeilijker om je geld te stelen. Zeker in nachtbussen en in steden waar je iets meer moet uitkijken, had ik hem altijd om. Ik heb er zelf eentje van Eagle Creek, die fijn zit en goed ademt.

Overigens is het altijd een goed idee om je geld en belangrijke pasjes te verspreiden over meerdere plekken. Voor vrouwen is een bh (met vulling) overigens ook een goede plek om wat geld te verstoppen. Wat nieuw is, is een zakje dat je aan je bh kunt vastknopen, een bra stash money belt. Een soort moneybelt, maar dan voor onder je t-shirt voor vrouwen. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd en heb dus geen idee of het werkt. Maar het lijkt me een goed idee.

7. EHBO setje en medicijnen

Ik zorg er altijd voor dat ik een EHBO setje en wat medicijnen bij me heb. Pijnstillers, zakjes ORS (tegen uitdroging bij diarree), pleisters, een tubetje Betadine zalf, anti-muggenspray (niet teveel, want dit kun je ter plaatse vaak ook kopen), zonnebrandcrème en natuurlijk de medicijnen die ik zelf gebruik neem ik altijd mee. En helaas heb ik dit ook altijd wel een keer op reis nodig.

8. E-reader

Toen ik begon met reizen, wilde ik echt geen e-reader hebben. Ik vond het leuk om boeken te ruilen en een echt boek te lezen. Maar nu kan ik echt niet meer zonder mijn e-reader op reis. Ook al is mijn Engels goed en spreek ik zelfs Engels met mijn vriend, lezen doe ik het liefst in het Nederlands. En omdat ik veel lees, scheelt een e-reader ook nog eens flink wat kilo’s in mijn backpack! De beste e-readers vind je hier.

9. Een powerbank

Net op het moment dat je je mobiel echt nodig hebt, is de batterij van je telefoon leeg. Zeker in het buitenland heb je niet altijd de mogelijkheid om je telefoon altijd in het stopcontact op te laden. Een powerbank is dan ook onmisbaar.

10. Reisgids

Tegenwoordig kun je natuurlijk veel informatie online vinden. Mijn website is daar natuurlijk een goed voorbeeld van. Vroeger koos ik mijn accommodatie op basis van een reisgids, tegenwoordig kijk ik op reisblogs en boek ik via Booking.com. Toch neem ik nog altijd de Lonely Planet mee. Daar staat gewoon heel veel informatie in en ik vind het persoonlijk ook de fijnste reisgids om te lezen. Alle Lonely Planets vind je hier.

11. Een reishanddoek

Een gewone handdoek meenemen is niet handig als je reist met een backpack. Ze nemen teveel ruimte in beslag en drogen niet snel genoeg. Er zijn twee soorten reishanddoeken waar je uit kunt kiezen. Als eerst is er de microvezel handdoek. Dit is de ideale handdoek voor na het douchen (of tijdens het sporten). De handdoek weegt niet veel, droogt je lichaam goed af en droogt snel.

Een microvezel handdoek vind ik alleen niet zo fijn voor op het strand. Wat je kunt doen is ter plaatse in landen als Indonesië en Thailand een sarong kopen die je gebruikt om op te liggen. Dat werkt prima, alleen kun je je er niet mee afdrogen. Een andere optie is om een hamamdoek mee te nemen. Ze zijn dun, drogen snel en zien er ook nog eens leuk uit.

12. Een hoofddlamp / zaklamp

We hebben natuurlijk tegenwoordig altijd een zaklamp bij ons, op onze telefoon zit er namelijk één. Toch is een echte zaklamp op reis het handigst. Zeker als je nog half slapend de weg moet vinden naar de wc, terwijl je in een dorm slaapt of in een tent bijvoorbeeld.

Een hoofdlamp is ook heel handig. Als je licht nodig hebt, maar beide handen vrij moet hebben. Zeker bij meerdaagse wandeltochten in een hoofdlamp echt onmisbaar. En wat dacht je van het beklimmen van een uitzichtpunt voor de zonsopkomst of ondergang? De beste hoofdlampen kun je hier vinden.

13. Toiletpapier

Toiletpapier is misschien niet iets wat je al vanuit Nederland meeneemt, maar ik heb op reis altijd een rolletje in mijn tas zitten. Op openbare wc’s is er niet altijd toiletpapier en als je bijvoorbeeld tijdens een wandeling nodig moet, is het ook fijn om mee te hebben. Ik haal overigens altijd het kartonnetje eruit om ruimte te besparen.

14. Een uitklapbare toilettas met haakje

Een uitklapbare toilettas met haakje is super handig en praktisch. Door hem op te hangen hou je hem altijd droog. Ook zitten er altijd veel vakjes in en kun je in één oogopslag zien wat erin zit. Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen en ze zijn er in allerlei kleuren. Ook zit er meestal een spiegeltje in, wat ik zelf altijd heel handig vind.

Wat ik trouwens ook altijd mee neem is een soort kapje voor je tandenborstel. Als je hem dan in de toilettas doet, wordt de kop zelf niet vies.

15. Leatherman of een zakmes

Zelf neem ik nooit een leatherman mee op reis, maar voor mijn vriend is dit tijdens het reizen echt onmisbaar. Hij had de Leahterman Wingman, die helaas tijdens de laatste vlucht uit zijn backpack is gestolen. Een leatherman of zakmes kan trouwens niet in je handbagage, maar in je ingecheckte bagage is het geen probleem. Met een leatherman of zakmes heb je altijd een kurkentrekker, mesje, een pincet en meer bij de hand.

musthaves-reizen

16. Wereldstekker

Tegenwoordig reist iedereen met een aantal apparaten die opgeladen moeten worden. Dan is het onmisbaar om een wereldstekker te hebben om je apparatuur veilig en makkelijk op te kunnen laden. Overigens is het handig om er eentje te nemen met USB poorten, zodat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Bij het kopen van een wereldstekker staat er bij voor welke landen hij geschikt is. Vaak is hij niet geschikt voor Zuid-Afrika en India. In die landen koop je ter plaatse goedkoop een stekker, die je kunt gebruiken in het land.

Je kunt vast een goede wereldstekker vinden in de volgende top 10.

17. Kleine navulbare flesjes

Kleine navulbare flesjes voor bijvoorbeeld shampoo en crèmespoeling zijn altijd handig. Zeker als je voor een korte tijd op vakantie gaat. De flesjes kunnen namelijk ook mee in je handbagage en het scheelt een hoop ruimte / gewicht. Maar ook op langere reizen neem ik ze mee. Ik gebruik ze dan niet voor shampoo, maar voor dingen die ik minder vaak gebruik, maar wel graag mee wil op reis. Ook is het handig als je tijdens je lange reis bijvoorbeeld een paar dagen alleen met je dagrugzak op pad gaat. Ik gebruik zelf siliconen flesjes, die lang mee gaan, goed sluiten en ook na je reis makkelijk schoon te maken zijn.

18. Een lakenzak

Een lakenzak is een hele dunne slaapzak, waardoor je altijd schoon beddengoed bij je hebt. Erg vaak gebruik ik hem gelukkig niet, maar eigenlijk is er elke reis nog wel een keer geweest dat ik blij was dat ik hem had. Op het matrasje bij een homestay of in een minder schoon hostel bijvoorbeeld. Mijn lakenzak heb ik zo’n 15 jaar geleden aangeschaft en ik ben er nog steeds blij mee. Let er bij de lakenzak op dat hij niet teveel weegt en omdat ik hem zelf niet al te vaak gebruik, zou ik niet voor een te dure gaan. Mijn lakenzak komt overigens bij de Xenos vandaan. Omdat ik hem niet zo vaak gebruik, vind ik het niet zo erg dat mijn lakenzak kwalitatief misschien wat minder goed is. Andere goede lakenzakken vind je hier.

19. Waterfles

Een eigen waterfles meenemen op reis moet je zeker doen. In steeds meer plekken is het namelijk mogelijk om je fles te vullen met drinkwater. En dat scheelt uiteindelijk veel plastic. Zelf vind ik een dopper altijd fijn, maar die is niet zo groot. Mocht je liever een fles van 1 liter meenemen, dan is de fles van King Mungo een goede optie.

Op de laatste boot waar ik op werkte, had de hele familie Chilly’s flessen. Drinkflessen die je drinken 24 uur koud of 12 uur warm houden. Maar wat de flessen helemaal tof maakt, zijn de leuke designs. Mijn favoriet is de tropische olifanten print, maar er zijn er zoveel dat het lastig kiezen is.

20. Een nekkussen

Echt lekker slapen doe ik nooit in een vliegtuig of in de bus, maar ik slaap wel een stuk beter met een nekkussen. Ook wordt ik wat fijner en minder stijf wakker. Let er op dat je nekkussen opblaasbaar is, anders neemt het teveel ruimte in beslag. Veel opblaasbare nekkussens zijn niet zo comfortabel, maar die van Cocoon is dat wel.

Natuurlijk heb je niet voor elke reis of vakantie al deze musthaves voor op reis nodig. Maar toch zal je zien dat veel van de bovenstaande musthaves, fijn zijn voor meerdere soorten reizen. Toen ik spullen ging kopen voor mijn eerste reis, schrok ik best wel van de prijzen. Maar veel van mijn spullen gaan al jaren en veel reizen mee. Bij outdoor spullen zit er echt een groot verschil in kwaliteit. En loont het vaak om er iets meer aan uit te geven.

Overigens is mijn vriend zijn ultieme musthave op reis misschien wel zijn hangmat. Vooral in tropische bestemmingen hangt hij hem altijd op. En ook als deken doet hij het trouwens goed. Ik verklaarde hem stiekem eerst voor gek, want de hangmat neemt veel ruimte in beslag. Maar inmiddels ben ik ook om. Al mag mijn vriend hem meeslepen…

musthaves-reizen

Dit artikel bevat affiliate links. Dit kost jou niets extra’s en zorgt ervoor dat ik mijn website draaiende kan houden.

Wil je meer reistips lezen?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twimbo