mexico-cenote

Cenotes – 4 mooie om te bezoeken in Mexico

Het bezoeken van de cenotes was één van mijn hoogtepunten van mijn bezoek aan de provincie Yucatán in Mexico. Daarom mag je een bezoek aan deze prachtige natuurverschijnselen ook echt niet overslaan! Maar met wel 3000 cenotes is het lastig kiezen, welke moet je nou echt bezoeken? Ik heb er zelf een aantal bezocht en vertel je in dit artikel meer over mijn vier favoriete cenotes in Mexico. Ze zijn allemaal net wat anders en allemaal op hun eigen manier de moeite waard. Ook vertel ik je wat cenotes zijn en geef ik je nog wat algemene tips om jouw bezoek nog leuker te maken.

mooiste-cenote

Wat is een cenote?

Als je naar het zuiden van Mexico op reis gaat, kun je een bezoek aan minstens één cenote echt niet overslaan. Je vindt dit bijzondere natuurverschijnsel vooral in de provincie Yucatán. Maar wat is een cenote eigenlijk? Het zijn zinkgaten die gevuld zijn met helder water. In Yucatán zijn er ondergrondse rivieren die naar de zee toe stromen. Op sommige plekken werd het gesteente zo poreus, dat het plafond (deels) in ging zakken. Deze gaten vulden zich met water en worden cenotes genoemd.

De meeste cenotes zijn allemaal met elkaar verbonden en samen vormen ze dan ook het grootste, ondergrondse waterstelsel ter wereld! Cenotes hebben iets magisch en ik vind het dan ook niet gek dat de Maya’s ze als heilige plekken zien. Ze zien ze zelfs als de ingang naar de onderwereld!

Mijn 4 favoriete cenotes in Mexico

Er zijn heel veel cenotes en het is dus ook niet te doen om ze allemaal te bezoeken. Daarom heb ik een keuze gemaakt voor een paar cenotes die allemaal net weer anders waren. Welke cenotes jij kiest, hangt natuurlijk ook af van de plek waar je op dat moment bent. Zo zijn er veel cenotes in de buurt van Vallodalid, Mérida en Tulum. Na het bespreken van mijn 4 favoriete cenotes in Mexico, zal ik je ook wat tips geven over hoe je nou de beste cenote voor jou uitkiest.

Mijn favoriete rustige cenote: Cenote Xux Ha

Op een half uurtje rijden van Vallodalid vind je de cenote Xux Ha. Een cenote die gerund wordt door een Maya familie en die vaak heerlijk rustig is in vergelijking met veel andere cenotes. Je betaalt 100 MXN entree (oktober 2022) en je kunt er ook een kluisje en/of zwemvest huren. Maar een zwemvest is niet verplicht en dat vind ik heel fijn! De cenote is elke dag geopend van 8:00 tot 17:00.

Mijn favoriete rustige cenote Xux Ha is een bijna dichte cenote, met een paar gaten in het plafond. Door eentje kwam een straal met licht, waardoor we toffe onderwaterfoto’s hebben kunnen maken! Toen we aankwamen, waren er twee andere mensen in de cenote aan het zwemmen, maar toen wij er eenmaal indoken zijn we ongeveer een uur lang helemaal alleen geweest! Het water is prachtig helder blauw en je kunt er goed zwemmen. Ook is er een platform waar je vanaf kunt springen. Maar het allerbeste is dat het zo magisch was om de cenote voor ons tweeën te hebben.

cenote-mooiste-mexico
4-mooiste-cenotes-mexico

Mijn favoriete Instagram cenote: Cenote Saytun

Nog geen kwartiertje rijden vanaf Vallodalid vind je de cenote Saytun die heel populair is geworden dankzij Instagram. Ik heb even getwijfeld of ik hier wel echt naartoe wilde, maar de foto’s zorgde ervoor dat ik er toch heen ging. Ook is het op de weg naar cenote Xux Ha toe, dus konden we die twee mooi combineren. We hadden de keuze gemaakt om wat vroeger op de dag te gaan, ondanks dat we de beroemde lichtstraal op het platform dan niet zouden zien. Maar vroeger op de dag is het een stuk rustiger en hoef je niet zo lang in de rij te staan voor een foto. Je betaalt 150 MXN entree (oktober 2022) en er zijn douches en kluisjes aanwezig. Ook is een zwemvest verplicht, maar die mochten we wel uitdoen voor een foto op het platform. Cenote Saytun is elke dag geopend vanaf 9:00 tot 16:30.

De meeste mensen komen naar Cenote Saytun om een foto te maken op het platform, maar je kunt er ook zwemmen. Al verpest dat natuurlijk wel een beetje de foto van de andere mensen… We waren er iets na openingstijd en hoefden de cenote nog niet met veel mensen te delen. We hoefden maar zo’n 10 minuten in de rij te staan voor de beroemde foto op het platform. Maar de zonnestraal die (op een zonnige dag) door het gat recht op het platform schijnt zie je dan niet. Dan moet je echt pas ’s middags tussen ongeveer 12:00 en 14:00 uur gaan. Maar dan is het ook echt een stuk drukker!

cenote-saytun

Mijn favoriete actieve cenote: cenote Oxman

Als je Chitzen Itzá met een tour bezoekt, bezoek je waarschijnlijk ook de cenote Ik Kil. Omdat deze cenote zo dichtbij het wereld wonder ligt, is het er behoorlijk druk. Cenote Oxman lijkt een beetje op deze cenote, omdat ze beide prachtige lianen hebben die naar beneden hangen. Wat ook tof is aan deze cenote is de zogenaamde swing waar je het water mee in kan gaan. Zeker een toffe toevoeging!

Wij waren er net voor sluitingstijd en het was niet heel druk, maar de enige, dat waren we zeker niet. Je betaalt 150 MXN entree (oktober 2022) voor de cenote, maar er zijn ook keuzes waarbij je iets meer betaalt en vervolgens kunt eten in het restaurant en kunt relaxen bij het zwembad.

Je vindt cenote Oxman op zo’n 15 minuten rijden van Vallodalid af en het is elke dag open van 8:00 tot 19:00. Een zwemvest is verplicht.

actieve-cenote

Mijn favoriete snorkel/duik cenote: cenote Dos Ojos

Cenote Dos Ojos vindt je op 20 km afstand van Tulum, op de weg naar Playa del Carmen. Het is een helder blauwe cenote met een prachtig ondergronds stelsel. Als je een duiker bent, kun je er een toffe duik maken, maar je kunt er ook een toffe snorkel tour doen met gids. Mocht je geen van beide willen doen, dan zou ik er voor kiezen om een andere cenote te bezoeken. Want ondanks dat het water super helder is, vind ik dan 350 MXN entree wat te veel.

duiken-cenote

Tips voor je bezoek aan de cenotes in Mexico

Als je naar de provincie Yucatán in Mexico gaat kun je een bezoek aan een cenote echt niet overslaan. Hierboven heb je gelezen wat mijn favoriete cenotes waren, maar natuurlijk heb ik lang niet alle 3000 cenotes bezocht. Mijn eerste tip is dan ook om zelf je research even te doen, als je in een plaats bent waar veel cenotes bij in de buurt liggen. Het is dus slim om van tevoren op Google Maps te kijken. Je ziet foto’s van de cenotes, leest recente recensies en je kunt zelfs zien hoe druk het er op dat moment (of het moment dan jij er naartoe wilt gaan) is. Heel handig!

Want de hoeveelheid mensen die er zijn, maakte voor mij wel echt een verschil in beleving. Af en toe is dat ook gewoon een kwestie van geluk, al zijn sommige cenotes natuurlijk wel populairder dan andere. Bedenk dat als je cenotes bezoekt die populair zijn en die je veel op Instagram tegenkomt, je er nooit alleen zult zijn.

Andere tips voor je bezoek aan een cenote

  • Smeer je van tevoren niet in met zonnebrand. Ook cosmetica is verboden als je zwemt of duikt in de cenotes. Dit is namelijk slecht voor het fragiele ecosysteem.
  • Probeer de cenote vroeg te bezoeken, zo heb je de kans dat het er minder druk is. Als dat niet lukt, dan is vlak voor sluitingstijd ook een goede optie.
  • In het weekend zullen de Mexicanen zelf ook willen zwemmen in de cenotes. Je kunt ze dus het beste doordeweeks bezoeken als je rust wilt.
  • Als je een snorkel hebt kun je die meenemen. Er leven kleine visjes in de cenotes en het is best tof om de formaties onderwater te kunnen zien. Ook een GoPro is een aanrader voor toffe foto’s!
  • Het fijnste is om de cenotes met een huurauto te bezoeken. Dan heb je de meeste vrijheid om zelf te kiezen welke je wilt bezoeken en wanneer je ze wilt bezoeken. Zelf hadden we helaas geen goede ervaring met ons verhuurbedrijf, dus ik kan je echt aanraden om bij Sunny Cars je auto te huren. Daar is de huurprijs altijd inclusief de verzekeringen die je nodig hebt en heb je een hulpvaardige Nederlandse klantenservice die je kan helpen mocht je ergens tegen aan lopen.
mooiste-genote-mexico

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments