coffee-bay

Alleen reizen: 10 voor- en nadelen

Best spannend en stoer toch als je alleen op reis gaat? Zeker een ervaring om nooit te vergeten! Ik zou het dus ook iedereen aanraden om het minimaal één keer in je leven te gaan doen. Dat hoeft niet meteen lang te zijn, ook een stedentrip alleen is prima. Alleen reizen is namelijk heel anders dan samen met iemand op reis gaan. Beide heb ik ervaring mee. Mijn twee grote reizen zijn alleen geweest. Solo reisde ik door Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Azië. Inmiddels reis ik vooral samen met mijn vriend, Brent. Met Brent ben ik nu al een paar keer op reis geweest. Zelf vind ik alleen reizen en samen reizen allebei leuk. Zelfs nu ik een vriend heb, ben ik nog een paar keer alleen op reis geweest. Wat vind ik de voor- en nadelen van het alleen reizen?

alleen-reizen

De voordelen van alleen reizen

Voordelen van alleen reizen zijn er genoeg! Gelukkig zijn er veel reizigers die deze voordelen zien, want als je alleen gaat reizen ben je eigenlijk nooit echt alleen.

1. Alleen reizen geef je absolute vrijheid

Vrijheid is voor mij meteen het allergrootste voordeel van het alleen reizen. Elke dag kun je doen wat je zelf wilt en je hoeft je niet aan te passen aan iemand anders. Er is niemand aan wie je verantwoording hoeft af te leggen. Als je het naar je zin hebt blijf je zolang je zelf wilt. Ook als het gaat om activiteiten kun je doen wat je wilt. Zelf ben ik een paar keer naar een Muay Thai kamp geweest. In het kamp ontmoette ik veel mensen die wel een relatie hebben, maar ervoor kozen om alleen naar Thailand te gaan om te trainen.

muay-thai-trainen

2. Je leert jezelf beter kennen

Als je alleen op reis gaat ben je zeker niet altijd alleen. Maar je bent uiteindelijk wel op jezelf aangewezen. Hierdoor leer je je zelf een stuk beter kennen. Je komt even los van je dagelijkste gewoonten en stapt uit je comfort zone.

3. Je leert dingen zelf op te lossen

Als je ergens tegen aan loopt op reis moet het opgelost worden. En als je alleen reist is er maar één iemand die dat op kan lossen, en dat ben jezelf. Met misschien wat hulp van een local of een reismaatje natuurlijk. Ik merkte dat het me een kick geeft als ik dingen die moeilijk gaan toch voor elkaar krijg. Zoals het vinden van de juiste bus. Of de taxi chauffeur te vertellen dat de meter aan moet. En dan die keer dat ik geen benzine meer in mijn scooter had en ik een lieve local moest vinden die wat benzine had. Ik heb hier veel van geleerd. Je komt steviger in je schoenen te staan en je zelfvertrouwen krijgt een boost!

4. Het loslaten van ’thuis’

Als je samen met iemand reist, blijf je natuurlijk veel over thuis praten. Dat is logisch, want dat is een groot deel van jullie leven samen. Maar als je alleen op reis bent, is er niemand die jouw ’thuis’ kent. Natuurlijk heb je het over het land waar je vandaan komt, je vrienden en familie. Maar dat zijn vaak oppervlakkige gesprekken. Je laat thuis dus veel meer los, als je alleen reist. Door thuis los te laten sta je meer open voor nieuwe ervaringen en het ontmoeten van nieuwe mensen.

5. Je krijgt er een hoop reisvrienden bij

Alleen reizen, betekent niet dat je altijd alleen gaat zijn. Gelukkig niet! Je zult zien dat je eigenlijk helemaal niet zo vaak echt alleen bent. Dat komt omdat er net zoals jij ook veel andere mensen alleen reizen. Mensen die het ook gezellig vinden om nieuwe reisvrienden te maken. Hoe lang je dan met elkaar optrekt verschilt. Soms eet je alleen een keer samen, andere keren trek je een paar dagen met elkaar op en ik heb zelfs twee maanden samen met een reismaatje gereisd in Zuid-Amerika. Omdat je in een korte tijd intensief met elkaar optrekt, ga je sneller de diepte in qua gesprekken. Je wereldbeeld wordt verbreed, zeker als degene met wie je optrekt uit een ander land komt. Het nadeel is wel dat je elkaar na het reizen waarschijnlijk niet meer ziet. Je belooft elkaar vaak wel dat je elkaar gaat opzoeken, maar helaas gebeurt dat maar weinig. Gelukkig maakt social media het steeds makkelijker om in contact te bijven!

antigua-hike

De nadelen van alleen reizen

Natuurlijk heeft alleen op reis gaan niet alleen maar leuke kanten. Ik vind dat de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen, wat vind jij?

1. Alleen zijn met je herinneringen

Eenmaal thuis wil je graag alles wat je hebt meegemaakt aan iedereen vertellen! Helaas kom je er dan achter dan niemand echt begrijpt wat je hebt meegemaakt. Ze waren er namelijk niet bij. Ook zitten je familie en vrienden niet te wachten op het zoveelste ’toen ik in … was’ verhaal. Foto’s laten zien kan helpen, maar ook dat brengt het echte gevoel van hoe de reis was toch niet over. Reizen alleen is dus echt iets wat je voor jezelf doet. Dit is voor mij het grootste nadeel aan alleen reizen. Ik vind het super fijn om bij thuiskomst nog regelmatig herinneringen op te halen aan een mooie reis.

2. Ziek zijn

Ziek zijn op reis is natuurlijk nooit leuk. Maar als je alleen reist, is het nog een stuk minder fijn. Zo kan ik mij nog goed een keer in Myanmar herinneren. Geen eigen wc, vieze accommodatie, geen andere reizigers in de buurt en niemand die even voor mij een banaan of een droog crackertje ging halen. Toen voelde ik mij best even heel zielig en alleen.

alleen-op-reis

3. Veiligheid

Reizen alleen kan minder veilig zijn. Zeker als vrouw ben je kwetsbaar en moet je beter opletten. Tips om veilig alleen te reizen als vrouw lees je hier. Alleen reizen is soms ook gewoon onhandig. Je moet altijd op je eigen spullen letten. Moet je ergens naar de wc terwijl je aan het reizen bent? Al je spullen moeten mee. En wat doe je met je spullen als je op het strand bent en even wilt gaan zwemmen? Ik leg mijn tas dan vaak even bij iemand anders neer, zodat ik rustig en zonder zorgen een stukje kan gaan zwemmen. Gelukkig heb ik mij bijna overal veilig gevoeld op reis!

4. Alleen reizen is af en toe eenzaam

Tja, daar is geen ontkomen aan. Af en toe is alleen reizen ook gewoon heel eenzaam. Zeker als je op een plek bent met wat minder reizigers. Alleen eten kan prima, maar samen aan een tafeltje zitten is net wat gezelliger. Maar ook met andere reizigers kun je het gevoel van eenzaamheid hebben. Er is niemand die je echt goed kent. En de standaard ‘waar ben je geweest en waar ga je naartoe?’ vragen word je na een paar maanden reizen ook wel zat. Dus ja, ik heb me zeker ook eenzaam gevoeld op reis. Maar gelukkig duurde dit nooit lang! Na een Skype gesprek met familie thuis voelde ik me vaak alweer veel beter. En ook een nieuw reismaatje de dag erna deed wonderen. Andere reizigers ontmoeten gaat het best in hostels. Als je niet op een slaapzaal wilt overnachten, kun je in veel hostels ook kiezen voor een privé kamer.

5. Alleen reizen is duurder

Dit is een nadeel waar ik van tevoren niet bij stil stond. Maar het is vaak duurder als je alleen reist. Zeker als je niet op slaapzalen wilt verblijven, maar liever alleen op een kamer slaapt. Excursies kunnen ook duurder uitvallen als je alleen bent. Probeer dan ook vooral om aan te sluiten bij een groep. Als laatste ben je ook meer kwijt voor vervoer. De prijs van bijvoorbeeld een taxi, tuktuk en een tricycle kun je dan niet delen.

alleen-reizen

Wil je meer reistips lezen?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 comments