uitzicht-madeira

Alles wat je wilt weten als je gaat wandelen op Madeira

Madeira is een prachtig eiland waar je mooie wandelingen kunt maken. De meeste mensen die naar Madeira toegaan, zullen dan ook in ieder geval wel één hike maken. Met goed aangegeven paden, indrukwekkende uitzichten en een heel gevarieerd landschap, snap je waarom Madeira ook wel het wandeleiland wordt genoemd. Als je gaat wandelen op Madeira dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten, zodat je er nog meer van kunt genieten. Alles wat je wilt weten als je gaat wandelen op Madeira.

Hoe moeilijk zijn de wandelingen op Madeira?

Op madeira vind je meer dan honderd wandelingen en voor iedereen kun je dus wel wat vinden. Voor de meeste uitgezette wandelingen heb je geen technische ervaring nodig en de paden zijn goed aangegeven, waardoor je de weg makkelijk kunt vinden. Wel kunnen de paadjes erg smal zijn, waardoor je soms even moet puzzelen hoe je de mensen die je tegenkomt er langs laat. Ook kom je bij alle wandelingen die ik heb gedaan stenen trappen tegen en moet je soms wat stijgen en dalen. Er zijn wandelingen die vrij vlak zijn, maar bij sommige moet je een flink hoogteverschil overbruggen. Het verschilt dus per wandeling hoe fit je moet zijn. Over het algemeen kun je veel wandelingen al doen als je een gemiddelde conditie hebt. Zo liep ik de wandelingen terwijl ik 21 weken zwanger was.

Als je erge last hebt van hoogtevrees, zijn de meeste wandelingen op Madeira misschien niet zo fijn om te doen. Je loopt namelijk af en toe langs flinke afgronden en/of kliffen. Die stukken zijn wel altijd goed beveiligd met een hek en een stalen kabel. Maar ik kan mij zo voorstellen dat het niet zo veilig voelt als je hoogtevrees hebt.

Wat is de beste tijd om te wandelen op Madeira?

De beste tijd om te wandelen op Madeira is van april tot oktober. Het eiland heeft warme, maar geen hete zomers en koele, maar geen koude winters. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in de zomermaanden zo rond de 23 graden en is het er in de winter gemiddeld zo’n 16 graden. De zomermaanden zijn het droogst, terwijl er tussen oktober en maart flink wat regen kan vallen. Overigens heb je altijd kans op regen en moet je dus zeker in elke maand je regenjas meenemen. Ook heeft het eiland te maken met microklimaten, waardoor het in het in het zuiden bijvoorbeeld zonnig kan zijn, terwijl het is het noorden kan regenen. In de lente maanden is de natuur op zijn mooist, het is er dan prachtig groen en je ziet veel bloemen overal op het eiland.

Vervoer naar de wandelingen toe

Als je van plan bent om meerdere hikes te gaan maken op Madeira, dan zou ik je aanraden om een auto te huren. Zelf heb ik een auto gehuurd bij Sunny Cars. Daar is de huurprijs altijd inclusief alle verzekeringen en word je goed geholpen mocht je een probleem hebben. Madeira is geen groot eiland, maar toch moet je er rekening mee houden dat het soms één tot twee uur rijden is naar de hike. Dat komt omdat Madeira erg bergachtig is.

Een andere optie is om een taxi te nemen naar de hike toe. Je hebt zo alle vrijheid, maar het is wel de duurste optie.

Wat je ook kunt doen is een excursie of los vervoer boeken naar het beginpunt van je hike. Bij het losse vervoer staan ze dan ook weer op je te wachten bij het eindpunt van de wandeling. Dit geeft je iets minder vrijheid dan een taxi, maar het is een goede en niet zo’n dure optie. Mocht je liever met een gids gaan, dan kan dit natuurlijk ook. Het ligt er aan wat jij fijn vindt.

Met het openbaar vervoer kun je de meeste wandelingen op Madeira helaas niet bereiken, op een enkele na.

Wat voor soort wandelingen zijn er op Madeira?

De bekendste wandelingen in Madeira zijn de zogenaamde Levada wandelingen. Een levada is een irrigatie kanaaltje die sinds de 16e eeuw op het eiland werden aangelegd. Ze waren nodig om water van de vochtige noordkust van het eiland dwars door het gebergte naar het droge zuiden te transporteren. Er werden smalle paden naast de Levada’s aangelegd, voor het onderhoud aan de kanaaltjes en om spullen te vervoeren naar de meer afgelegen plaatsen. Tegenwoordig zijn er officiële wandelpaden aangelegd die de Levada’s volgen. Heel bijzonder, omdat de wandelingen je vaak door het groene bos leiden en naar watervallen brengen. Ook zijn veel Levada wandelingen vlak, waardoor ze goed te doen zijn voor iedereen. Al is geen enkele wandeling die ik heb gemaakt in Madeira helemaal vlak, je moet altijd wel een beetje dalen en klimmen.

Verder zijn er mooie wandelingen langs kliffen met uitzichten over de Atlantische Oceaan en is er een populaire wandeling die je naar de hoogste berg van Madeira brengt. De wandelingen die ik heb gemaakt in Madeira waren allemaal compleet anders!

De meeste hikes in Madeira zijn zogenaamde point to point wandelingen, waarbij de terugweg hetzelfde is als de heenweg. Bij sommige wandelingen is het mogelijk om vervoer te regelen bij het eindpunt, waardoor je niet terug hoeft te lopen.

Lees mijn blog met: Mijn 5 mooiste wandelingen van Madeira

PR aanduidingen van de wandelingen op Madeira

De officiele en goed aangeven wandelroutes op Madeira worden aangegeven met de letter PR en een nummer erachter. Toch zijn er ook nog genoeg andere wandelingen, zonder de PR aanduiding die wel makkelijk te volgen zijn.

Wat moet je meenemen als je gaat wandelen op Madeira?

  • Een regenjas. Het weer is onvoorspelbaar in de bergen en kan zo omslaan.
  • Water en snacks. Bij een aantal wandelingen is het mogelijk om aan het begin wat te eten en te drinken. Maar onderweg vind je bij de meeste wandelingen niets.
  • Ook wc’s vind je bij de meeste wandelingen alleen aan het begin. Neem hiervoor wat muntjes mee, want voor de wc’s moet je betalen. Onderweg zijn er bijna geen goede plekken voor een plaspauze te vinden. Mocht je nodig moeten, zorg er dan wel altijd voor dat je het gebruikte wc papier in een tasje mee terug neemt en niet achter laat.
  • Goede waterdichte wandelschoenen. Je loopt over paden met losse stenen en het kan af en toe best glad zijn. Sportschoenen kan ook, maar persoonlijk vind ik het fijn om wat meer grip te hebben met wandelschoenen.
  • Licht. Tijdens sommige hikes loop je door donkere tunnels. Zorg er dus voor dat je een volle telefoon of een zaklamp mee hebt.
  • Zwemspullen. Ik heb zelf niet gezwommen bij de watervallen. Mocht je koud water niet erg vinden, vergeet dan je zwemspullen niet als je een wandeling naar een waterval maakt.
  • Wandelstokken. Mocht je graag met wandelstokken lopen, neem die dan ook zeker mee. Maar het is geen must.
  • Je telefoon met de app Maps.me. Download het kaartje van Madeira van tevoren en je zult offline altijd een kaartje bij de hand hebben. De wandelpaden staan hier goed op aangegeven.

Drukte tijdens het wandelen op Madeira

Zeker in de zomermaanden moet je er rekening mee houden dat je niet de enige bent die naar Madeira toegaat om te hiken. Het kan dan zeker op de populaire wandelingen behoorlijk druk worden. Omdat de paden vrij smal zijn, kan dat af en toe lastig zijn met elkaar passeren. De beste manier die drukte te vermijden is om ’s morgens vroeg op pad te gaan of juist later in de middag.

wandelvakantie-madeira

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.