anguilla

Anguilla – witte stranden en een azuurblauwe zee

Anguilla is het eiland waar ik de mooiste stranden heb gezien in de Caraïben. Het is een vlak, vrij droog en langgerekt eiland met de meest luxe resorts en restaurants. Maar massatoerisme, winkelcentra en casino’s vind je er niet. Als je toe bent aan puur relaxen op een mooi wit strand, dan is Anguilla jouw eiland. Anguilla ligt vlak bij het eiland Sint Maarten. Je kunt het eiland dan ook goed voor een dagje bezoeken. Het beste kun je een boottrip doen, zodat je alle mooie strandjes ziet. Toen ik in Sint Maarten woonde, werkte ik op een boot die een paar keer per week naar Anguilla toeging. Maar ook een auto huren voor de dag is een goede optie. In dit artikel neem ik je mee naar Anguilla, het eiland met de bijnaam ’tranquility wrapped in blue’.

anguilla

Wat zijn de mooiste stranden van Anguilla?

Anguilla heeft veel mooie, rustige stranden. Alle stranden zijn publieke stranden, zelfs als er een luxe resort aanligt. Het is moeilijk te zeggen wat het mooist strand is van Anguilla, maar hieronder heb ik alvast een paar mooie voor je neergezet.

Prickly Pear

Prickly Pear is een eilandje dat bij Anguilla hoort en vaak bezocht wordt door boten vanaf Sint Maarten. Vanaf Anguilla is het een half uurtje varen. Zeker als het goed en kalm weer is, is dit het ultieme bounty eiland. Het eilandje is onbewoond omdat het een beschermd natuurgebied is. Het is een broedplek voor vogels en voor onder andere schildpadden. Wel vind je twee restaurantjes, die overdag vaak open zijn. Ga zeker even een cocktail halen op het stand. De Rasta man Alan die keurig Brits spreekt heeft de mooiste verhalen. Ook is het een aanrader om een stukje te gaan lopen op het eiland. Aan het eind van het strand (niet waar je van de boot stapt) is een stukje ondiepe zee met rotsen waar je soms kleine schildpadjes en kleine haaien kunt zien!

stranden-anguila

Een rondje om het eiland lopen is ook leuk, maar dan heb je dichte schoenen nodig, want de rotsen zijn scherp. Ook staan er geen bordjes en loopt er geen pad. Elke donderdag liep ik in mijn pauze het rondje van 40 minuten. Terwijl ik genoot van de vogels en het uitzicht op Sint Maarten.

Sandy Island

Sandy Island is een piepklein eilandje voor de kust van Anguilla. Als je naar Sandy Ground toegaat, volg je daar het bordje waar Sandy Island op staat. Hier vertrekt de boot die je in 10 minuten naar dit prachtige eilandje brengt. Het kost € 10 voor een retourtje.

Het eilandje is klein en bestaat voornamelijk uit wit zand. Wel vind je er een paar palmbomen en een restaurantje met lekker eten. Ze hebben er kreeft en dat is zeker een aanrader. Buiten relaxen, eten en drinken kun je ook snorkelen op het rif voor het eiland.

Shoal Bay East

Shoal Bay East is het meest bekende strand van Anguilla en ook het strand dat in lijstjes van mooiste stranden in de wereld heeft gestaan. Het is een prachtig 3 kilometer lang strand met wit poeder zand. De zee is azuurblauw en je kunt er snorkelen op het rif voor het strand.

anguilla-vakantie

Little Bay

Little Bay is een heel ander soort strand. Het is klein, je vindt er verder helemaal niets en is omringd door hoge kliffen. Echt een prachtig strandje. Extra speciaal is dat het niet makkelijk is om er te komen. Je kunt ernaartoe hiken, maar dan moet je een stuk klimmen met een touw die er hangt. Een andere optie is om een boot te nemen van Crocus bay (rond de US$ 15) naar Little Bay.

Sommige boten die Anguilla bezoeken vanaf Sint Maarten stoppen hier ook.

Maundays Bay

Maundays Bay was het strand waar ik twee keer in de week kwam met de boot. Het is een prachtig strand, met poeder wit zand en een azuurblauwe zee. Als er een hoop wind is, dan kan de zee hier wat ruwer zijn. En is het beter om naar een ander strand te gaan.

Wat ook bijzonder is aan dit strand is dat je er een luxe resort vindt. Dat is het Cap Juluca resort, waarvan de huizen in een bijzondere Arabische stijl zijn gebouwd. Mocht je hier graag willen verblijven dan kan dat natuurlijk. Voor de goedkoopste kamer betaal je zo’n US$ 1100 en de duurste 2-kamer villa kost je US$ 9.254 Je begrijpt misschien dat ik hier nooit heb overnacht. Het restaurant schijnt trouwens ook heel goed te zijn.

anguilla-stranden

Dagtrip op een zeilcatamaran

Ik vind een dagtrip op een zeilcatamaran de beste manier om de mooie stranden te zien. Toen ik op Sint Maarten woonde, werkte ik 1,5 jaar op een boot die bijna elke dag naar Anguilla ging. Een super leuke dag op het water. Je ziet dan een paar mooie strandjes, hebt een heerlijke barbecue lunch en stopt ergens om te snorkelen. En vergeet de heerlijke rum punch op de boot niet.

De boot waarop ik heb gewerkt was de Lambada van het bedrijf Aqua Mania. Ze doen verschillende trips naar Anguilla waarbij ik de trip met de lunch op het eiland Prickly Pear zou aanraden. Behalve de lunch en tijd op Prickly Pear heb je ook nog een zwemstop bij één van de mooie stranden op Anguilla. De boot is comfortabel en je zeilt op de terugweg. Wat je wel moet weten is dat er een open bar is op de boot. De meeste mensen die meegaan met de trip zijn Amerikanen, wat gezellig kan zijn, maar je moet geen rustige boot trip verwachten.

Een andere boot waar ik op gewerkt heb (wel bij de oude eigenaar) is Boomerang. De boot wordt nu gerund door twee broers die op privé jachten hebben gewerkt en ze krijgen hele goede reviews op Tripadvisor. Dit is een mooie motor catamaran, waar maximaal 20 gasten op kunnen. Het is dus veel minder massaal dan de Lambada. Het voordeel van een motor catamaran is dat je meer stops kunt hebben op Anguilla, omdat je sneller bij het eiland bent. Ook deze boot gaat naar het mooie Prickly Pear voor lunch. Ook maak je drie andere stops.

Zeilen naar Dog Island

Dog Island is een prachtig eiland, maar je kunt er alleen maar komen als het weer goed en rustig is. Het ligt namelijk onbeschut in de Caribische Zee. Ik ben er geweest met de boot Arawak, vanaf Sint Maarten. Maar ook bootjes op Anguilla gaan hier heen als het weer goed genoeg is. Met de boot Arawak krijg je een echte zeilervaring. Het is een race catamaran, die je snel naar het eiland Anguilla brengt. Ze kunnen niet altijd naar Dog Island toe, maar ook als ze naar de andere strandjes in Anguilla toegaan, is het echt een toffe excursie. Verwacht geen relaxt boottochtje. Je wordt waarschijnlijk nat en je zit op het trampoline dek. Maar het is wel een echt avontuur, waarbij je echt gaat zeilen.

Auto huren voor de dag in Anguilla

Een andere mogelijkheid als je Anguilla wilt bezoeken is het nemen van de ferry vanaf Sint Maarten en vervolgens een auto te huren. Ik zal je vertellen hoe je dat moet doen en hoeveel je dat gaat kosten.

De ferry’s gaan vanaf het Franse Marigot. De eerste ferry vertrekt om 8:15 en de laatste ferry vanaf Anguilla is om 18:15. Ze gaan elke 45 minuten. Check dit wel nog even vooraf, want de tijden kunnen natuurlijk veranderen. Je betaalt US$ 40 voor een retourtje.

Na een boottocht van een half uur kom je aan op Anguilla. In het immigratiekantoor krijg je een stempel in je paspoort, want je bent nu op Brits grondgebied. Je hebt nu twee opties, je kunt of een taxi nemen voor de dag of een auto huren. Een auto huren was voor mij de beste optie. De huur van de auto is ongeveer US$ 35. Maar daar komt dan het Temporary Anguilla rijbewijs bij, die je moet aanschaffen en die US$ 26 kost.

Met de auto rij je aan de linkerkant van de weg, maar de wegen zijn zo rustig dat het geen probleem is. Anguilla is in tegenstelling tot de andere eilanden die dicht bij Sint Maarten liggen, vrij droog en plat. Behalve de mooie en rustige stranden is er eigenlijk vrij weinig te zien. De plaatsen die je tegenkomt bestaan maar uit een paar huizen en het is, op de vele geitjes na, rustig op het eiland.

Wat je moet doen als je Anguilla voor de dag bezoekt is de mooie strandjes bezoeken. Lekker lunchen in een restaurantje aan het strand en als je in het weekend gaat is er vast wel ergens live muziek.

anguilla

Beste reistijd voor Anguilla

December t/m april zijn de beste maanden voor een bezoek aan Anguilla. Juni t/m november is het orkaanseizoen, met de meeste kans op orkanen in de maanden september en oktober. Op Anguilla regent het niet zo vaak als op het buureiland Sint Maarten.

Handig om te weten

  • Visum: Nederlanders en Belgen hebben voor een vakantie geen visum nodig
  • Valuta: Oost-Caribische Dollar, maar US dollars worden overal geaccepteerd
  • Taal: Engels en Creools
  • Aantal inwoners: 18.090 (2020)
  • Grootte: 91 km²
  • Ligging: naast het eiland Sint Maarten, het is een Bovenwinds Caribisch eiland
  • Tijdsverschil: in de Nederlandse zomer 6 uur vroeger, in de winter 5 uur
  • Naam eiland: Anguilla komt van het Spaanse eiland ‘aal’. Waarschijnlijk vanwege zijn langwerpige en smalle vorm.

Meer lezen over het Caribisch gebied?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments