Auto huren in Mexico, mijn (slechte) ervaring en tips

Het kleurrijke Mexico is een heerlijk land om te ontdekken met een huurauto. Wij hebben in het zuiden van Mexico de provincie Yucatán ontdekt en zouden het zo weer doen. De wegen zijn er over het algemeen goed, er is genoeg te zien onderweg en je hebt met een huurauto alle vrijheid. Toch zou ik het de volgende keer anders aanpakken, want onze huurauto kwam niet zonder problemen. In dit artikel lees je dan ook waarom je een auto moet huren in Mexico, Yucatán en geef ik je tips over hoe je dat het beste kunt doen zodat jij wel een goede ervaring krijgt.

auto huren mexico

Waarom zou je een auto huren in Mexico, Yucatán?

Het openbaar vervoer is best goed geregeld in Mexico, dus waarom zou je eigenlijk een auto huren in Mexico? Vrijheid! De bussen gaan tussen de steden en stoppen niet onderweg. Natuurlijk zit je dan ook vast aan een schema en zeker als je niet al te lang de tijd hebt, wil je geen extra tijd kwijt zijn aan het reizen zelf.

Onze huurauto gaf ons de vrijheid om zelf te kiezen wanneer we begonnen met rijden. Ook konden we onderweg stoppen voor een lekkere lunch waar we maar wilden, bezochten we de mooiste cenotes en reden we makkelijk naar het mooie Rio Lagartos toe.

Is een auto huren in Mexico, Yucatán, veilig?

Het is zeker veilig om een auto te huren in Yucatán. De wegen zijn over het algemeen goed, breed en rustig. Toch zijn er een paar dingen om op te letten. Zo zijn er hoge drempels (de zogenaamde topes) waar je echt langzaam overheen moet rijden. Meestal staan ze goed aangegeven met een geel bord en komen ze vooral voor bij dorpjes. Maar de snelwegen rijden ook door de dorpjes heen en af en toe kunnen ze je best overvallen.

Iets anders om rekening mee te houden zijn gaten in de weg. We hebben er maar weinig gezien op de snelwegen, maar ze zijn er wel. Let dus altijd op de weg en ook op het eventuele uitwijken van andere auto’s om je heen. Ook kun je te maken krijgen met dieren op de weg, aangezien de wegen dwars door de jungle lopen. We hebben geen dieren gezien, maar je kunt zo maar een slang of leguaan op de weg tegen komen. Ook zijn er veel honden, vooral rond en in de dorpjes, die uit het niets kunnen oversteken.

Rijd dan ook liever niet in het donker op de snelwegen, want eventuele gaten en dieren zijn dan erg moeilijk te zien. Als je rustig rijdt, is het rijden in het donker in de dorpjes goed te doen. Wij zijn een paar keer gaan eten met de auto.

Tips voor het rijden met je huurauto in de regio Chiapas

Mocht je meer van Mexico willen zien met je huurauto, dan alleen het zuiden, dan wil ik je wel even waarschuwen voor de regio Chiapas. Helaas is de weg tussen Palenque en San Cristobal niet altijd veilig om zelf te rijden. Vooral het stuk tussen Ocosingo en San Cristobal staat op dit moment bekend om de vele roadblocks en helaas ook berovingen. Bussen nemen deze weg ook niet en huurauto’s worden ook geadviseerd om deze weg niet te rijden. Mocht je San Cristobal willen bezoeken, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de huidige situatie. Wij kozen ervoor om tussen Palenque en San Cristobal een tour te doen, wat toen wij er waren een veilige optie van reizen was.

san-cristobal-straatbeeld

Hoeveel kost een huurauto in Mexico?

Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor je huurauto in Mexico hangt van een aantal dingen af. Probeer in ieder geval op tijd je auto te reserveren, dan heb je de meeste kans op een goede deal! Vergelijk ook zeker verschillende sites om een goede prijs te vinden, maar lees wel altijd goed de reviews als je een goedkope huurauto in Mexico hebt gevonden. Sites waar ik zelf goede ervaringen mee heb zijn:

  • Sunnycars, een verzamelwebsite waar verzekeringen inclusief zijn en er nooit verborgen kosten zullen zijn. De klantenservice is Nederlands en heel behulpzaam. Je betaalt vaak iets meer, maar dan kan je wel zorgeloos genieten van je vakantie. Wat erg fijn is, zeker omdat een slechte ervaring (iets verder in dit artikel lees je ons verhaal) echt een stempel om je vakantie kan drukken.
  • Bij EasyTerra en Rentalcars.com kun je ook huurauto’s vergelijken. Je kunt hier vaak goede deals vinden! Lees wel even de reviews van de losse verhuurbedrijven, want je bent hier niet zoals bij Sunnycars helemaal verzekerd.
auto huren Yucatan

Andere tips voor een auto huren in Mexico

  • De leeftijd om een auto te kunnen huren in Mexico is bij de meeste verhuurbedrijven 21. Mocht je jonger zijn dan loont het om even verder te kijken, want er zijn ook auto verhuurbedrijven waar je vanaf 18 jaar al een auto kunt huren. Vaak betaal je wel als je jong bent een extra toeslag, kijk dat ook even na.
  • Tanken in Mexico is makkelijk. Het tanken wordt voor je gedaan en vaak worden je ramen ook meteen gewassen. Het is gebruikelijk om hier een kleine fooi voor te geven. Mocht je een lange rit voor de boeg hebben en niet veel steden tegenkomen, zorg dan zeker voor een volle tank. In het binnenland zijn weinig pompstations.
  • Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig als je een auto huurt in Mexico.
  • Je hebt in principe geen navigatie nodig van je verhuurbedrijf. Met Google Maps en de app Maps.me kun je van tevoren kaarten downloaden en die daarna offline gebruiken. Heel handig!
  • Je hebt geen speciale huurauto nodig in Mexico, de wegen zijn namelijk prima. Een automaat is wel handig, dan kun je je volledig concentreren op het rijden zelf.
  • Controleer je huurauto altijd op gebreken voordat je wegrijdt. Zorg dat alle schade die er al aan de auto is, staat vermeld op het schadeformulier van het verhuurbedrijf. Maak ook foto’s van de schade!
  • Corrupte politie in Mexico. Persoonlijk heb ik geen problemen gehad met de politie in Mexico, maar ik heb wel verhalen gehoord van andere reizigers die dit wel hebben gehad. Mocht je gestopt worden door de Mexicaanse politie en ze je een boete willen aansmeren, trap hier dan niet in. Doe net alsof je geen Spaans spreekt (en eventueel geen Engels), heb maar een klein bedrag in je portemonnee, blijf kalm en beleefd en als ze niet van ophouden weten zeg dan dat je naar het politiebureau toe wilt gaan om daar de boete te betalen. Als het gaat om een corrupte agent, zal die jou nooit naar het politiebureau toebrengen.
wegen mexico autohuur

Mijn slechte ervaring met het huren van een auto in Mexico

Last minute besloten mijn vriend en ik van de stad San Cristobal te vliegen naar de provincie Yucatan en vanaf daar rond te gaan reizen met een huurauto. Online kwam ik veel slechte autohuur bedrijven tegen, maar uiteindelijk dacht ik in Cancun een goede te hebben gevonden. We hadden contact opgenomen met het verhuurbedrijf en de prijs die online stond was all- inclusive. Mocht je willen weten welke dat was, kun je mij altijd een berichtje sturen.

We kwamen laat aan op het vliegveld van Cancun en wilde dus lekker snel op weg met onze huurauto. Het ophalen van het vliegveld ging zonder problemen, maar eenmaal bij het verhuurbedrijf begonnen de problemen. Er werd ons vertelt dat de prijs helemaal niet all-inclusive was, we moesten nog een extra verzekering afsluiten die meer kostte dan de huur van onze auto… Een vervelend begin van onze roadtrip door het zuiden van Mexico dus. We besloten uiteindelijk zelf een extra autoverzekering af te sluiten, dus buiten het verhuurbedrijf om. Echt blij waren ze niet, maar wij natuurlijk ook niet.

Onze problemen met de huurauto

We hadden al een paar mooie dagen met onze huurauto in het zuiden van Mexico gehad, toen we een lekke band kregen op weg naar het toffe plaatsje Bacalar. Geen probleem zou je zeggen, want we hadden een reserve band in de achterbak liggen en mijn vriend kan prima een band verwisselen. Maar helaas, zo makkelijk ging het niet. De banden waren namelijk met speciale anti-diefstal bouten vast gezet. Je hebt dan een speciale moersleutel nodig om ze er vanaf te krijgen, die dus helaas niet in de auto lag. Dat waren ze vergeten in de auto te leggen. Daar stonden we dan, met een lekke band en zonder mogelijkheid om de band te verwisselen.

pech in mexico

Hulp van een local met onze huurauto in Mexico

Telefoons hebben geen bereik op die weg, we hadden al onze spullen bij ons en het begon al laat te worden. Geen ideale plek om stil te komen staan… Mijn vriend zocht een takje om het gat te dichten en toen stopte er gelukkig ook nog eens een behulpzame Mexicaan. Hij had een pompje, waarmee we de band konden oppompen. Takje er in, band op pompen en hopen dat dat genoeg zou zijn om het volgende stadje te bereiken (nog zo’n half uur rijden). Na nog één keer stoppen en oppompen (de local bleef nog even achter ons rijden) ging het gelukkig goed. Best spannend, maar we haalden het stadje. Daar zochten we meteen naar een garage, die ons kon helpen aan een tijdelijke oplossing om naar onze eindbestemming voor de dag te komen.

auto huren mexico tips

Problemen met het autoverhuurbedrijf

We belden zodra we weer bereik hadden het autoverhuurbedrijf op. Helaas waren die niet onder de indruk van ons verhaal. Ze wilden dat we in het stadje met de garage zouden overnachten en wilden dat wij een heel hoog bedrag voor een nieuwe band gingen betalen. Dat ze ons in een mogelijk gevaarlijke situatie hadden gebracht, waren ze niet met ons eens. Aangezien het inmiddels donker was, wilden we zo snel mogelijk doorrijden naar Bacalar waar onze accommodatie hadden geboekt. Uiteindelijk kregen we dan te horen dat we onze weg mochten vervolgen. De volgende dag hebben ze de auto omgeruild, na weer heel wat berichtjes, irritaties en wij die behoorlijk gefrustreerd waren aangezien het bedrijf de telefoon niet meer opnam als wij belden. Toen eindelijk de werknemer onze auto ’s avonds om kwam ruilen, had hij de speciale moersluitel niet bij zich, dus moest hij zelf ook met de tijdelijke oplossing terug rijden. Maar wij hadden weer een auto. Helaas hebben ze ons bij het inleveren van de auto geen borg teruggegeven, maar wij konden onze vakantie in ieder geval voort zetten!

Veel plezier met je huurauto in Mexico!

Mijn slechte ervaring met een huurauto in Mexico had voorkomen kunnen worden als ik met een betrouwbaar verhuurbedrijf in zee was gegaan. Voortaan ga ik mijn research beter doen en boek ik het liefst met Sunnycars. Laat je vooral niet afschrikken door dit verhaal, want rondrijden in Mexico met een huurauto is super tof! Je komt op de mooiste plekken en bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Het is een prachtig land met vriendelijke locals. Ik zou bij mijn volgende bezoek aan Mexico weer voor een huurauto kiezen. Veel plezier!

laguna bacalar

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie