auto huren op Madeira

Auto huren op Madeira – mijn ervaring en tips

Madeira is een prachtig eiland en heel goed geschikt om te ontdekken met een huurauto. Met een huurauto heb je ultieme vrijheid en kom je op de mooiste plekken! En mooie plekken heeft Madeira zat. Zo reed ik onder een waterval door, reden we langs steile kliffen, door bossen en boven de wolken. Elke dag van onze vakantie in Madeira gingen we op pad met onze huurauto. In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaring en geef ik je de beste tips voor het huren van een auto op Madeira!

waterval op weg op Madeira

Mijn ervaring met een huurauto op Madeira

Tien dagen lang huurden mijn moeder en ik een auto op Madeira tijdens onze vakantie op dit mooie eiland. We verbleven bij een hotel op een half uurtje rijden van de stad Funchal in de bergen. Er was weinig in de buurt, dus een auto hadden we echt nodig om uit eten te gaan en dingen te zien.

Waar boekten wij onze huurauto op Madeira?

Onze huurauto stond klaar op het vliegveld. Wel zo handig, want dan kun je meteen naar je hotel rijden. Ons hotel lag in een klein dorpje, dus we hadden echt een auto nodig om het eiland te verkennen. Omdat ik in het verleden vaak gezeur heb gehad met het huren van een auto, huur ik tegenwoordig mijn auto via Sunny Cars. Alles is dan al inclusief en je bent 100% gedekt. Toch probeerden ze ons nog wel een extra verzekering aan te smeren op de luchthaven. Trap daar niet in! Dat is dus niet nodig als je je auto via Sunny Cars boekt.

Hoe zijn de wegen op Madeira?

De wegen op Madeira zijn goed onderhouden. Er zijn drie soorten hoofdwegen, de Via Rapida (VR10), de Via Express (VE-wegen) en de Estrada Regional (ER-wegen). De Via Rapida is de snelweg van het eiland, waar je 100 km per uur mag rijden. Handig als je snel ergens wilt komen, maar vergeet ook zeker niet de kleinere wegen te nemen. Al neem je die vaak vanzelf om naar de bezienswaardigheden en de wandelingen te komen.

Madeira is een bergachtig eiland, dus veel wegen zijn steil en vol met bochten. Ook zijn er veel tunnels, wat het rijden op het eiland wel een stuk sneller maakt. De steile wegen kunnen soms best wat uitdagend zijn. Je moet dan echt in een slakkentempo omhoog gaan, omdat je ook voorbereid moet zijn op tegenliggers. Auto’s die omhoog rijden hebben overigens voorrang. Ook zijn er geen parkeerplekken bij de huizen in de bergen, dus worden auto’s aan de weg geparkeerd. Als je hoger in de bergen komt, dan hangt daar soms mist, waardoor het zicht een stuk minder is. Maar als je gewoon rustig aan doet, dan is het rijden in de bergen op Madeira goed te doen.

Wat voor verkeersregels heeft Madeira?

De verkeersregels op Madeira zijn hetzelfde als in Nederland, dus gelukkig hoef je daar niet over na te denken. Waar je wel over na moet denken is het invoegen, want dit is wel compleet anders dan in Nederland. Dit vond ik het raarste aan het autorijden op het eiland. De invoegstroken zijn namelijk erg kort en er wordt vaak geen ruimte gegeven om in te voegen. Dat betekent dat je moet stoppen aan het het einde van de korte invoegstrook en moet wachten tot er geen verkeer meer aankomt. Ook rijden de locals best snel, zeker op de snelweg, wat het invoegen er niet makkelijker op maakt. Maar ook hierbij geldt, rij rustig, stop aan het einde van de invoegstrook en neem de tijd om in te voegen.

wegen op Madeira

Is het rijden op Madeira eng?

Veel toeristen die wat willen zien van het eiland huren een auto. Je zult dus echt niet de enige zijn! Het is wel even wennen om in de bergen te rijden, maar het rijden op Madeira is goed te doen.

Waarom zou je een auto huren op Madeira?

Als je wat van het eiland wilt zien heb je een paar opties. Zo kun je excursies boeken, een privé taxi regelen, een huurauto nemen en met het openbaar vervoer rond reizen. Als je een auto huurt heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Dat is heel fijn op een eiland waar er zoveel te zien en te doen is!

Lees hier bijvoorbeeld alle informatie over de vijf mooiste wandelingen op Madeira.

Behalve het rijden met onze huurauto op Madeira, hebben we ook twee keer de bus genomen van ons hotel naar de stad Funchal. Maar het reizen met het openbaar vervoer kost veel tijd en bij de meeste bezienswaardigheden kun je niet met de bus komen. Ook reden beide keren de chauffeurs behoorlijk hard over de bergweggetjes.

Mocht je liever niet zelf rijden, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een taxi te huren die je een dagje rondrijdt. Dat is een goede optie, maar wel flink duurder dan het huren van een auto.

Als je in Funchal of een andere plek met voorzieningen verblijft is het boeken van een excursie natuurlijk ook een optie. Je hebt dan wel een stuk minder vrijheid en je doet alles samen met een groepje. Maar je hoeft niet zelf te rijden en je hoeft zelf niets te plannen van tevoren.

Wat voor auto kun je het beste huren op Madeira?

Wij hadden een schakelauto gekozen, omdat dat echt een stuk goedkoper was. Dit kwam omdat we best last-minute onze reis boekten en veel auto’s al verhuurd waren. Maar ik zou je aanraden om een automaat te kiezen. Zeker in de bergen is dat echt een stuk fijner. Dan heb je geen gedoe met het schakelen en de handrem als je de steile wegen op rijdt. Bij ons is de auto nog wel eens afgeslagen tijdens het rijden op een bergweggetje en ook gleden we nog wel eens achteruit als we op een helling stil kwamen te staan.

Ik zou je niet aanraden om een grote auto te huren op Madeira. De bergwegen zijn smal en qua parkeren bij de bezienswaardigheden en de wandelingen is een kleinere auto ook fijner!

rijden met een huurauto op madeira

Meer tips voor het huren van een auto op Madeira

 • Leeftijd autohuur Madeira
  Je moet minimaal 21 jaar zijn om een auto te kunnen huren op Madeira en een jaar lang je rijbewijs hebben. Als je jonger bent dan 25 jaar dan komt er een toeslag boven op je autohuur.
 • Auto huren in Madeira zonder creditcard
 • Je kan sommige auto’s huren via Sunny Cars zonder creditcard. Dit heet het geen waarborg pakket, waarbij Sunny Cars garant staat bij de verhuurder en het risico voor de borg van je overneemt.
 • Kan je ter plaatse een auto huren op Madeira?
  Nee, het is beter om je huurauto van tevoren al te boeken. Het is een klein eiland en zeker na de Corona tijd zijn er niet altijd genoeg auto’s voor alle toeristen op het eiland.
 • Kun je je auto overal veilig parkeren?
  Madeira is een veilig eiland en je kunt dan ook in principe overal veilig je auto achter laten. Parkeren is op de meeste plekken ook nog eens gratis! Alleen bij sommige bezienswaardigheden en in de stad Funchal betaal je om te parkeren.

Benieuwd waarom je echt naar Madeira toe moet gaan?
Lees dan mijn blog met 9 redenen waarom je volgende vakantie naar Madeira moet zijn. Graag een Fly Drive optie bekijken? Kijk dan bij fly drive Madeira.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.