werken-op-jachten

Below deck, hoe echt is het?

Door de serie Below Deck hebben veel mensen nu een beeld bij het werken op een superjacht. Een beeld van veel drama, glamour en geld. Gaat het er echt zo aan toe op een superjacht? Na zes jaar lang gewerkt te hebben op verschillende superjachten, heb ik daar zeker een idee over. Wil je weten of het werken op een superjacht echt zo is als bij Below Deck? Lees dan zeker verder!

below-deck-echt

Wat is Below Deck?

Below Deck is een Amerikaanse reality serie waarin crew wordt gevolgd tijdens hun werk op een jacht. Het eerste seizoen werd uitgezonden in het jaar 2013 en inmiddels zijn er al zo’n 22 seizoenen uitgezonden. Dit is inclusief de spin-offs, zoals Below Deck Sailing en Below Deck Adventure. Het is dus een groot succes en inmiddels kunnen we daar in Nederland ook van mee genieten!

Hoe lang werk ik al op superjachten?

Zes jaar geleden nam ik de stap om op superjachten te gaan werken. De afgelopen jaren heb ik op zowel zeil- en motorjachten gewerkt van verschillende groottes. Als je Below Deck wel eens hebt gekeken, dan weet je wat de verschillende rollen op superjachten inhouden. Op mijn laatste boot was ik de Chief Stewardess op een zeiljacht, maar de afgelopen jaren heb ik ook als deckhand gewerkt in combinatie met stewardess werk.

Is Below Deck echt?

Natuurlijk is en blijft Below Deck een reality show. Ze zetten mensen bij elkaar die voor interessante televisie zorgen. Dat is logisch, anders kijkt er natuurlijk niemand naar. Maar de crew die je ziet op televisie is wel echt. Om op een superjacht te kunnen werken, moet je bepaalde cursussen volgen, ook bij Below Deck. Veel mensen in de serie hebben al op verschillende jachten gewerkt, maar natuurlijk heb je ook mensen met minder ervaring op de boot. Maar dat heb je op gewone superjachten ook.

Het werk dat je ziet is echt en ook de rollen die er zijn op een superjacht, zijn dezelfde als in de show. Het is in het echt ook hard werken en er heerst op veel jachten zeker een ‘work hard, play hard’ mentaliteit.

De grootste verschillen tussen Below Deck en ‘echte’ superjachten

Ondanks dat Below Deck overeenkomt met het werken op ‘echte superjachten’, zijn er ook zeker wel dingen die anders zijn. Hieronder heb ik de grootste verschillen die ik zie neergezet.

Je ziet niet alle crew

Niet alle crew die op de superjacht werkt komt in beeld. De boot wordt namelijk gehuurd voor de serie. Buiten de serie om wordt de boot gerund door haar eigen crew. Vandaar dat er ook tijdens het filmen van de serie crew op de jacht werkt die er normaal ook op werkt. De vaste crew van de jacht, die nodig zijn om de veiligheid aan boord te waarborgen. Zo zie je de ingenieur niet in beeld. De ingenieurs zorgen ervoor dat de boot kan varen, eventuele technische problemen verholpen worden en ze doen nog veel meer. Ook de first mate komt niet in beeld. De first mate staat onder de kapitein, maar boven de bootsman (bosun), de je beide wel in de show ziet.

jacht-engineer

De gasten bij Below Deck

De gasten die je ziet bij Below Deck hoeven maar weinig te betalen voor hun vakantie aan boord van de jacht, in verhouding met de wat gasten op een gewone superjacht betalen. In ruil voor deze korting worden ze natuurlijk gefilmd en krijgen ze achteraf te zien wat de crew allemaal achter hun rug om heeft gezegd. Veel gasten doen ook aan de serie mee om zichzelf of hun werk te promoten. De eigenaren en gasten voor wie ik gewerkt heb houden juist van privacy en zouden nooit aan Below Deck meedoen.

Hoe lang duurt een charter bij Below Deck vs een echt superjacht

De gasten die je ziet huren de boot inclusief bemanning voor een paar dagen. Dit heet een charter. De charters bij Below Deck duren maar drie dagen. Op een gewone superjacht is de minimale tijd voor een charter toch wel een week. Mijn langste charter was zelfs zes weken. Drie dagen lijkt mij heerlijk! Overigens zijn er ook jachten waar je alleen maar werkt voor de eigenaar van de boot, de boot wordt dan niet verhuurd aan andere personen.

Een seizoen bij Below Deck vs op andere superjachten

De serie wordt gefilmd op echte superjachten, die voor de serie gehuurd worden voor zo’n acht weken. Daarvan worden zes weken gebruikt voor de charters die je op televisie ziet. Het seizoen waar de crew over praat, is dus maar zes weken lang.

Hoeveel seizoenen je hebt op andere superjachten en hoe lang ze duren, verschilt natuurlijk per boot. Toch hebben de meeste jachten twee seizoenen. Eentje in de Middelandse Zee en eentje in de Bahamas of de Caribbean. Tussen deze seizoenen door vaar je naar de andere kant van de wereld en is het tijd voor groot onderhoud. De seizoenen duren alleen een stuk langer dan 6 weken! Meestal ben je wel een paar maanden zoet met de charters en trips met de eigenaar.

below-deck-echt

Drama aan boord

Ook al heb je maar één aflevering van Below Deck gezien, dat er een hoop drama is, valt niet te missen. Elke aflevering is er wel weer wat aan de hand. Nou wil ik echt niet zeggen dat er op superjachten geen drama is, maar bij Below Deck is het wel erg extreem. Normaal gesproken wordt er tijdens het sollicitatie proces gekeken of een nieuwe crew member bij de boot en bij de andere crew past. Er wordt gekeken naar hobby’s en het karakter van die persoon. Daar kijken ze bij Below Deck natuurlijk ook naar, maar hoe meer drama hoe interessanter het voor veel mensen is om de show te kijken. Bij Below Deck gaat het er dan ook niet om of de crew goed bij elkaar past, maar of ze lekker gaan botsen of natuurlijk een koppel kunnen gaan vormen.

Toch ontkom je tijdens het werken op superjachten ook niet aan wat drama. Je bent nou eenmaal 24/7 samen met je collega’s en je werkt en leeft samen in een kleine ruimte. Ook werk je vaak met een internationale crew en heeft iedereen weer andere gewoontens. Er zijn dus echt wel conflicten op superjachten. Alle drama en het vormen van tijdelijke setjes aan boord komt ook echt wel voor, maar verspreid over langere perioden en meerdere boten. Gelukkig maar, want anders zou geen normaal mens het volhouden!

Work hard, play hard

Bij Below Deck is er na elke charter een flink feestje. Waar natuurlijk altijd weer de nodige alcohol en drama bij komt kijken. Wordt er op andere superjachten ook zoveel gefeest? Er is zeker een work hard, play hard mentaliteit. Tijdens charters werkt de crew keihard en daarna is het vaak tijd om even wat stoom af te blazen. Hier geven sommige hun hele fooi aan uit! Maar behalve het feesten worden de vrije dagen ook gebruikt om wat meer van de plek te zien waar de boot op dat moment is en niet onbelangrijk, om bij te slapen!

Nou is het wel zo dat het feesten bij Below Deck af en toe wel een beetje in scene wordt gezet. Zo waren mijn vriend en ik op een gegeven moment een drankje aan het drinken in een barretje op het Caribische eiland Antigua. Het was een rustige avond en er waren weinig andere mensen in de bar. Totdat de hele crew van Below Deck en alle camera- en geluidsmannen binnen kwamen. Ze zijn misschien 20 minuten binnen geweest en in die 20 minuten leek het net alsof ze het gaafste feestje ooit aan het vieren waren. In werkelijkheid stonden ze met elkaar te dansen op de dansvloer omdat het ‘moest’. Toen ze weer weg waren werd de muziek weer zachter gezet en konden wij ons gesprek in de rustige bar weer voortzetten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Alleen maar charters?

Als je de serie Below Deck hebt gekeken, dan denk je misschien dat de crew alleen werkt als er gasten op de boot zijn. Dat is niet zo. Er komt veel meer kijken bij het werken op een superjacht, dan alleen het hebben van charters. Wat dacht je van veiligheids oefeningen, de boot verplaatsen (ook het oversteken van de oceaan hoort hier vaak bij), onderhoud enz.

De boot klaar maken voor een charter duurt ook wel wat langer dan het lijkt in de show. Er is een heel team die de crew helpt hiermee, die je normaal niet hebt. Zo moet de boot niet alleen schoongemaakt worden en weer opnieuw worden ingericht voor de volgende gasten, maar moet er ook voorraad besteld worden. De gasten geven aan wat voor eten en drinken ze aan boord willen hebben. Hier heeft de crew bij Below Deck wat extra handen voor, die je normaal gesproken niet hebt. Zo heb ik mij wel eens rot gezocht naar een bepaald soort biodinamische wijn in Italië en was het vinden van mango’s in de winter in de Caribbean ook niet makkelijk.

Wil je nog meer blogs lezen over het werken op boten?

Wil je meer weten over het werken op superjachten, mijn ervaring en hoe je aan werk op superjachten komt? Lees dan zeker ook mijn andere blogs over het werken op een superjacht.

Lijkt het jou nu ook tof om op superjachten te gaan werken?

Lijkt het jou nu ook tof om op een superjacht te gaan werken? Ik snap je helemaal! Maar door alle informatie voel je je nu even flink overweldigd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Ik wil je graag helpen! In mijn nieuwe online cursus (uniek want het is de enige in Nederland en België!) leer je alles wat je moet weten om een baan te scoren op een superjacht en hoe je die baan vervolgens ook gaat rocken!

Vul het vragenformulier in, zodat ik de cursus kan finetunen op jouw behoefte. Je maakt dan kans op een GRATIS yachting kickstart gesprek, waarin je mij alles mag vragen over het werken op superjachten en waarin ik je minstens twee concrete tips geef over hoe jij kunt starten met het werken op een superjacht!

Vragenformulier over het werken op superjachten

Ja! Ik wil op jachten werken!

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments