alaska-reizen

Welke camera neem je mee op reis?

Mijn eerste camera kreeg ik toen ik met mijn opa en oma naar Zeeland toeging. Ik was een jaar of 8 en super trots op mijn eigen camera! Omdat er toen nog rolletjes in camera’s zaten, dacht je wel wat langer na over het maken van een foto. Inmiddels zijn fotorolletjes iets van vroeger en maak ik elke reis veel te veel foto’s. Het kost me dan ook altijd flink wat tijd om ze uit te zoeken na de reis. Want tja, alle foto’s hebben wel iets, vind je niet? Maar dat is het zeker waard, want foto’s zijn de beste souvenirs die je kunt hebben! Maar welke camera kun je het beste mee nemen op reis?

Waarvoor gebruik je je camera op reis?

De ideale camera voor op reis bestaat niet en zal voor iedereen anders zijn. Als eerst moet je jezelf afvragen waarvoor je je camera wilt gebruiken en moet je jezelf nog een paar andere vragen stellen.

Hoeveel geld wil je uitgeven aan je reis camera?

Het spreekt voor zich dat er een groot prijsverschil zit tussen de verschillende camera’s. Bedenk dus van tevoren hoeveel je ongeveer wilt uitgeven. Bedenk dan ook dat als je kiest voor een spiegelreflex camera, je ook lenzen zult moeten kopen om mooie foto’s te kunnen maken.

Mensen die veel fotograferen, zullen vaak de nieuwste camera willen hebben. Je kunt dus goede deals vinden op Marktplaats! Ook zijn er op Marktplaats winkels die tweedehands camera’s aanbieden. Bij de winkels heb je vaak nog garantie, wat het natuurlijk een veiligere aankoop maakt.

beste-reiscamera

Wat voor soort reis ga je maken?

Tijdens mijn backpackreizen, wilde ik niet teveel gewicht meeslepen. Dat betekent dat mijn camera niet te groot en te zwaar kon zijn. Als je met een koffer op pad gaat en / of veel op dezelfde plek blijft, is dit minder belangrijk.

Ook een afweging voor mij was de manier waarop ik reisde. Ik reisde met een backpack, maar ook veel met het openbaar vervoer en ik verbleef in hostels. Een dure camera wilde ik dus liever niet meenemen, omdat je dan toch wat meer met je rijkdom te koop loopt. Nu heb ik een duurdere camera en een wat goedkopere. Ik bekijk dan wat voor activiteit ik ga doen en waar ik die dag heen ga, op basis daarvan, kies ik welke camera er die dag meegaat.

Wat wil je na je reis met je foto’s doen?

Oftewel, wat voor kwaliteit moeten je foto’s minimaal hebben? Wil je de foto’s alleen aan vrienden laten zien? Of vind je het ook leuk om ze te vergroten voor aan de muur?

De kwaliteit van de foto’s hangt af van een aantal dingen. De kwaliteit van de lens en de grootte van de sensor zijn bijvoorbeeld belangrijk. Een sensor vangt licht op en zet dit licht om in een digitaal signaal, wat uiteindelijk de foto wordt. Een grote sensor vangt meer licht op en maakt betere en scherpere foto’s. Camera’s met grote sensors zijn fullframe spiegelreflex camera’s en camera’s met kleinere sensors zijn camera’s van smartphones en compact camera’s.

Pixels zijn ook belangrijk, maar tegenwoordig hebben de meeste camera’s voldoende pixels om mooie foto’s te maken. Toch kun je het verschil merken als je foto’s wilt vergroten of wilt uitsnijden. Om een foto te vergroten tot A-4 formaat heb je minimaal 10 megapixels nodig en tot A-3 formaat zelfs 17 megapixels. De meeste smartphones hebben tegenwoordig al meer dan 10 megapixels!

Mijn foto’s belanden na mijn reis in digitale fotoalbums, op awaywego en op mijn Instagram account. Dus foto’s van goede kwaliteit is voor mij belangrijk.

zuid-amerika-vs-azie

Ga je vooral op de automatische stand reisfoto’s maken?

Als je vooral de automatische stand van je camera wilt gebruiken, heb je weinig aan een dure en ingewikkelde camera met veel mogelijkheden. Ook wil je dan waarschijnlijk geen spiegelreflex camera, waarbij je lenzen moet verwisselen.

Welke opties heb je voor reis camera’s?

Als je de bovenstaande vragen hebt beantwoord, kan je verder gaan kijken en bedenken wat voor camera je mee wilt nemen op reis.

Smartphones

Tegenwoordige heeft bijna iedereen altijd een camera bij zich. Op de meeste smartphones zitten namelijk al prima camera’s! Een paar jaar geleden was dat dan ook mijn nummer 1 criterium bij het kopen van mijn smartphone. Er moest een goede camera op zitten. De onderstaande foto heb ik gemaakt met mijn Huawei Smartphone! Inmiddels vind ik mijn camera niet zo goed meer en merk ik duidelijk verschil met de foto’s die ik maak met mijn camera en de foto’s die ik maak met mijn smartphone. Zeker als ik ze wil gebruiken op mijn site bijvoorbeeld. Wel is het handig en leuk dat ik altijd een camera bij me heb. Ook kan ik de foto’s die ik maak met mijn smartphone gelijk delen op Social Media of via WhatsApp met familie en vrienden.

De beste smartphones met camera’s op dit moment (augustus 2021) zijn:

beste-reiscamera

Action camera’s voor op reis

Een andere camera die mijn vriend altijd mee heeft is zijn action cam. De meest bekende camera in deze categorie is natuurlijk de GoPro. In Bangkok hadden we een goedkopere variant gekocht, die ook hele goede foto’s maakte. Een GoPro is tof als je veel outdoor activiteiten doet, zoals duiken, raften, hiken of fietsen. Zeker de filmpjes zijn heel tof! Voor andere soorten foto’s, dan outdoor actie foto’s, is de GoPro alleen niet zo geschikt. Vanwege de mindere kwaliteit en de vertekening van de foto’s. De beste action cams vind je hier.

Drones

Mijn vriend houdt van speeltjes, dus ook een drone is inmiddels aangeschaft. Met een drone kun je toffe foto’s maken vanuit de lucht en het besturen ervan is al een leuke activiteit op zich. Mijn vriend is heel blij met zijn DJI Mavic Mini, waar je nu overigens ook de opvolger van hebt. En ik ook, want het levert mooie foto’s op!

beste-reiscamera

Compact camera voor op reis

Compact camera’s maken vaak kwalitatief betere foto’s dan smartphones, zijn licht en klein en hoeven helemaal niet duur te zijn. Tijdens mijn reizen, ging mijn compact camera overal mee naar toe. Omdat hij klein is, neem je hem ook sneller mee, dan een zwaardere en duurdere camera. En ik moet zeggen, dat ik er mooie foto’s mee heb gemaakt! De meeste foto’s op Awaywego zijn met mijn Powershot gemaakt!

De meeste compact camera’s hebben een aantal verschillende settings en functies, maar hebben minder mogelijkheden dan een spiegelreflex- of systeemcamera.

Mijn camera, die ik al jaren heb en nog steeds gebruik, is een Powershot SX620. Deze camera heeft behalve een toffe kleur (overigens hoef je geen kleur te nemen) ook nog eens een 25x Optische zoom. Dit vind ik zelf het grootste pluspunt van de camera. Hij is gemakkelijk in gebruik en ik heb er dus prachtige foto’s mee gemaakt!

beste-reiscamera

Spiegelreflex camera

De meeste professionele fotografen of hobby fotografen hebben een spiegelreflex camera. Door middel van een spiegel kijk je via de lens naar je onderwerp. Met een spiegelreflex camera maak je in principe de mooiste foto’s. Je kunt er de meeste details mee vangen en ook met minder licht maak je mooie foto’s. Maar je moet wel wat van fotograferen weten om er echt mooie foto’s mee te kunnen maken. En je hebt verschillende lenzen nodig. Afhankelijk van de soort foto’s die je wilt maken kies je de lens die je nodig hebt. Voor foto’s van onderwerpen dichtbij, heb je een macro lens nodig. Om in te zoomen een zoomlens en voor landschappen wil je een groothoeklens gebruiken. En goede lenzen zijn duur. Ook moet je alles mee slepen.

Ik zelf heb nog nooit een spiegelreflex camera gehad. Maar mijn vader sleepte altijd een hele koffer met fotospullen mee. Ook maakte hij er onderwaterfoto’s mee, wel met een onderwaterhuis eromheen. De foto van de tijgerhaai hieronder is gemaakt door mijn vader met een Canon EOS 80D in een onderwaterhuis. De Canon wordt vaak gezien als de beste spiegelreflex camera. Meer goede spiegelreflex camera’s vind je hier.

duiken-bahamas

Systeemcamera

Sinds kort ben ik de eigenaar van een systeemcamera! De Sony RX10 IV. Tot kort geleden had ik nog nooit van de term gehoord, maar de camera’s zijn in opmars en misschien wel de perfecte camera voor op reis! Systeemcamera’s maken foto’s van goede kwaliteit en zijn vergelijkbaar met spiegelreflex camera’s. Maar er zit geen spiegel in. Wel hebben ze een grote sensor, wat zorgt voor een hoge kwaliteit.

Voor een systeemcamera heb je in principe geen extra lenzen nodig en de camera is dus lichter en een stuk handzamer om mee te nemen op reis. Maar een goede systeemcamera is niet goedkoop. Al heb je dus geen extra lenzen nodig, wat uiteindelijk natuurlijk ook geld scheelt.

Met mijn camera maak ik zeker de mooiste foto’s die ik tot nu toe heb gemaakt! En ook tijdens een fotografie cursus had degene die de cursus gaf dezelfde camera. Het is wel handig als je wat van fotograferen weet, maar ook op de automatische stand maak je de mooiste foto’s. Ik ben nog druk aan het oefenen om meer te leren van fotografie. Dus hopelijk maak ik binnenkort nog mooiere foto’s!

weerribben

Conclusie: welke camera neem je mee op reis?

Er is geen ideale camera voor iedereen. Het hangt af van verschillende factoren, want elke camera komt met zijn eigen voor- en nadelen. Voor mij is een combinatie van een systeemcamera en een goede smartphone wat het beste bij mij past op dit moment.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twimbo