alaska-reizen

Welke camera neem je mee op reis?

Mijn eerste camera kreeg ik toen ik met mijn opa en oma naar Zeeland ging. Ik was een jaar of 8 en super trots op mijn eigen camera! Omdat er toen nog rolletjes in camera’s zaten, dacht ik wel wat langer na over het maken van een foto. Inmiddels zijn fotorolletjes iets van vroeger en maak ik elke reis veel te veel foto’s. Het kost me dan ook altijd flink wat tijd om ze uit te zoeken na de reis. Want tja, alle foto’s hebben wel iets, vind je niet? Maar dat is het zeker waard, want foto’s zijn de beste souvenirs die je kunt hebben! Maar welke camera kun je het beste mee nemen op reis voor mooie foto’s ?

Waarvoor gebruik je je camera op reis?

De ideale camera voor op reis bestaat niet en zal voor iedereen anders zijn. Als eerst moet je jezelf afvragen waarvoor je je camera wilt gebruiken en moet je jezelf nog een paar andere vragen stellen.

Hoeveel geld wil je uitgeven aan je reiscamera?

Het spreekt voor zich dat er een groot prijsverschil zit tussen de verschillende camera’s. Bedenk dus van tevoren hoeveel je ongeveer wilt uitgeven. Bedenk dan ook dat als je kiest voor een spiegelreflex camera, je ook lenzen zult moeten kopen om mooie foto’s te kunnen maken. Die lenzen zijn vaak behoorlijk duur.

Mensen die veel fotograferen, zullen vaak de nieuwste camera willen hebben. Je kunt dus goede deals vinden op Marktplaats! Zo kwamen wij aan een goede reiscamera voor mijn zus. Ook zijn er op Marktplaats winkels die tweedehands camera’s aanbieden. Bij de winkels heb je vaak nog garantie, wat het natuurlijk een veiligere aankoop maakt.

beste-reiscamera

Wat voor soort reis ga je maken?

Tijdens mijn backpackreizen, wilde ik niet teveel gewicht meeslepen. Dat betekent dat mijn camera niet te groot en te zwaar kon zijn. Als je met een koffer op pad gaat en/of veel op dezelfde plek blijft, is dit minder belangrijk.

Ook een afweging voor mij was de manier waarop ik reisde. Ik reisde met een backpack, maar ook veel met het openbaar vervoer en ik verbleef in hostels. Een te dure camera wilde ik dus liever niet meenemen, omdat je dan toch wat meer met je rijkdom te koop loopt. Nu heb ik een duurdere en een wat goedkopere reiscamera. Elke dag bedenk ik dan wat voor activiteit ik ga doen en waar ik allemaal heen ga, op basis daarvan, kies ik welke camera ik meeneem.

Wat wil je na je reis met je foto’s doen?

Oftewel, wat voor kwaliteit moeten je foto’s minimaal hebben? Wil je de foto’s alleen aan vrienden laten zien? Of vind je het ook leuk om ze te vergroten en ze op te hangen in je huis?

De kwaliteit van de foto’s hangt af van een aantal dingen. De kwaliteit van de lens en de grootte van de sensor zijn bijvoorbeeld belangrijk. Een sensor vangt licht op en zet dit licht om in een digitaal signaal, wat uiteindelijk de foto wordt. Een grote sensor vangt meer licht op en maakt betere en scherpere foto’s. Camera’s met grote sensors zijn fullframe spiegelreflex camera’s, terwijl smartphones en compact camera’s juist camera’s zijn met kleinere sensors.

Pixels zijn ook belangrijk, maar tegenwoordig hebben de meeste camera’s voldoende pixels om mooie foto’s te maken. Toch kun je het verschil merken als je foto’s wilt vergroten of wilt uitsnijden. Om een foto te vergroten tot A-4 formaat heb je minimaal 10 megapixels nodig en tot A-3 formaat zelfs 17 megapixels. De meeste smartphones hebben tegenwoordig al meer dan 10 megapixels!

Mijn foto’s belanden na mijn reis in digitale fotoalbums, op awaywego en op mijn Instagram account. Dus goede kwaliteit van mijn foto’s is voor mij belangrijk.

zuid-amerika-vs-azie

Ga je vooral op de automatische stand reisfoto’s maken?

Als je vooral de automatische stand van je camera wilt gebruiken, heb je weinig aan een dure en ingewikkelde camera met veel mogelijkheden. Ook wil je dan waarschijnlijk geen spiegelreflex camera, waarbij je lenzen moet verwisselen.

Welke opties heb je voor reis camera’s?

Als je de bovenstaande vragen hebt beantwoord, kan je verder gaan kijken en bedenken wat voor camera je mee wilt nemen op reis. Wat zijn de opties?

Smartphones

Tegenwoordig heeft bijna iedereen altijd een camera bij zich. Op de meeste smartphones zitten namelijk al prima camera’s! Een paar jaar geleden was dat dan ook mijn nummer 1 criterium bij het kopen van mijn smartphone. Er moest een goede camera in zitten. De onderstaande foto heb ik gemaakt met mijn Huawei Smartphone! Inmiddels vind ik mijn camera niet zo goed meer en merk ik duidelijk verschil met de foto’s die ik maak met mijn camera en de foto’s die ik maak met mijn smartphone. Zeker als ik ze wil gebruiken op mijn site bijvoorbeeld. Wel is het handig en leuk dat ik altijd een camera bij me heb. Ook kan ik de foto’s die ik maak met mijn smartphone gelijk delen op Social Media of via WhatsApp met familie en vrienden.

De beste smartphones met camera’s op dit moment (november 2021) zijn:

beste-reiscamera

Action camera’s voor op reis

Een andere camera die mijn vriend altijd mee heeft op reis is zijn action cam. De meest bekende camera in deze categorie is natuurlijk de GoPro. In Bangkok hadden we een goedkopere variant gekocht, die ook hele goede foto’s maakte. Maar niet zo goed als de GoPro, die we inmiddels ook hebben aangeschaft. Een GoPro is leuk als je veel outdoor activiteiten doet, zoals duiken, raften, kitesurfen, hiken of fietsen. Zeker de filmpjes zijn heel tof! Voor andere soorten foto’s, dus geen outdoor actie foto’s, is de GoPro alleen niet zo geschikt. Vanwege de mindere kwaliteit en de vertekening van de foto’s. De beste action cams vind je hier.

Drones

Mijn vriend houdt van speeltjes, dus zijn wij inmiddels ook de trotse eigenaars van een drone. Met een drone kun je toffe foto’s en filmpjes maken vanuit de lucht en het besturen ervan is al een leuke activiteit opzich. Het levert je echt unieke beelden op. Mijn vriend is heel blij dat hij na het doen van veel research de DJI Mavic Mini heeft aangeschaft, waar je nu overigens ook de opvolger van hebt. En ik ook, want het levert mooie foto’s en filmpjes op!

beste-reiscamera

Compact camera voor op reis

Compact camera’s maken vaak kwalitatief betere foto’s dan smartphones, zijn licht en klein en hoeven helemaal niet duur te zijn. Tijdens mijn reizen, ging mijn compact camera overal mee naar toe. Omdat hij klein is, neem je hem ook sneller mee, dan een zwaardere en duurdere camera. En ik moet zeggen, dat ik er mooie foto’s mee heb gemaakt! De meeste foto’s op Awaywego zijn gemaakt met mijn Powershot.

De meeste compact camera’s hebben een aantal verschillende settings en functies, maar hebben minder mogelijkheden dan een spiegelreflex- of systeemcamera.

Mijn camera, die ik al jaren heb en nog steeds gebruik, is een Powershot SX620. Deze camera heeft behalve een toffe kleur (ook verkrijgbaar zonder kleur) ook nog eens een 25x optische zoom. Dit vind ik zelf het grootste pluspunt van de camera. Hij is gemakkelijk in gebruik en ik heb er dus prachtige foto’s mee gemaakt!

beste-reiscamera

Spiegelreflex camera

De meeste professionele fotografen of hobby fotografen hebben een spiegelreflex camera. Door middel van een spiegel kijk je via de lens naar je onderwerp. Met een spiegelreflex camera maak je in principe de mooiste foto’s. Je kunt er de meeste details mee vangen en ook met minder licht maak je goede foto’s. Maar je moet wel wat van fotograferen weten om er echt mooie foto’s mee te kunnen maken. Ook heb je verschillende lenzen nodig. Afhankelijk van de soort foto’s die je wilt maken kies je de lens die je nodig hebt. Voor foto’s waarvan de onderwerpen dichtbij zijn, heb je een macro lens nodig. Om in te zoomen een zoomlens en voor landschappen wil je een groothoeklens gebruiken. En goede lenzen zijn best duur. Ook moet je alles mee slepen en dat kan zeker op reis onhandig zijn.

Ik heb nog nooit een spiegelreflex camera gehad. Maar mijn vader sleepte altijd een hele koffer met fotospullen mee. Ook maakte hij er prachtige onderwaterfoto’s mee, met een onderwaterhuis om zijn camera heen. De foto van de tijgerhaai hieronder is gemaakt door mijn vader met zijn Canon EOS 80D in een onderwaterhuis. De Canon wordt vaak gezien als de beste spiegelreflex camera. Meer goede spiegelreflex camera’s vind je hier.

duiken-bahamas

Systeemcamera

Sinds kort ben ik de eigenaar van een systeemcamera! De Sony RX10 IV. Voordat ik deze camera kocht had ik nog nooit van de term gehoord, maar deze camera’s zijn in opmars en het is misschien wel de perfecte camera voor op reis! Systeemcamera’s maken foto’s van goede kwaliteit en zijn vergelijkbaar met spiegelreflex camera’s. Maar er zit geen spiegel in. Wel hebben ze een grote sensor, wat zorgt voor een hoge kwaliteit.

Voor een systeemcamera heb je in principe geen extra lenzen nodig en de camera is dus lichter en een stuk handzamer om mee te nemen op reis. Maar een goede systeemcamera is niet goedkoop. Al heb je dus geen extra lenzen nodig, wat uiteindelijk natuurlijk ook geld scheelt.

Met mijn camera maak ik zeker de mooiste foto’s die ik tot nu toe heb gemaakt! Ook tijdens een fotografie cursus die ik volgde, had degene die de cursus gaf dezelfde camera. Het is wel handig als je wat van fotograferen weet, maar ook op de automatische stand maak je mooie foto’s. Ik ben nog druk aan het oefenen om meer te leren van fotografie. Dus hopelijk maak ik binnenkort nog mooiere foto’s!

weerribben

Conclusie: welke camera neem je mee op reis?

Er is geen ideale reiscamera voor iedereen. Het hangt af van verschillende factoren, want elke camera komt met zijn eigen voor- en nadelen. Voor mij is een combinatie van een systeemcamera en een goede smartphone wat het beste bij mij past op dit moment. Met mijn smartphone heb ik altijd een camera bij de hand. Ik neem daarom ook niet altijd mijn systeemcamera mee. Het is extra slepen en soms ook niet zo handig of veilig. Maar als ik echte mooie foto’s wil maken, dan neem ik hem wel mee. Wat wel fijn is dat je geen extra lenzen nodig hebt en/of hoeft te wisselen tijdens het maken van fotos. Dit scheelt een boel bagage en slepen op reis!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 comments