mustique

De Caribische eilanden – welke kies jij?

Een vakantie naar een Caribisch eiland is iets waar veel mensen van dromen. Relaxen op een wit strand, onder de palmbomen terwijl je uitkijkt op de azuurblauwe zee met een cocktail in je hand. Dat vind je zeker op sommige Caribische eilanden, maar de meeste eilanden zijn nog veel meer dan dat. Er zijn veel eilanden, dus er zit er altijd wel eentje voor je bij. Of je nu houdt van wandelen in de natuur, relaxen op een prachtig wit strand of juist meer geïnteresseerd bent in cultuur, je kunt het allemaal in het Caribisch gebied vinden. Zelf heb ik een paar jaar op het eiland Sint Maarten gewoond en daarna heb ik al werkend op een zeiljacht nog veel meer eilanden kunnen zien. Ik heb niet elk eiland in dit artikel zelf gezien, maar ze staan op mijn lijst. In dit artikel vertel ik je welke eilanden je allemaal kunt bezoeken en wat je moet weten voordat je naar de Caraïben gaat.

caribische-eilanden

De Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden

Dit zijn populaire eilanden voor Amerikaanse toeristen, omdat het zo dicht bij Amerika ligt. Het zijn eilanden waar je vooral heerlijk kunt relaxen op een wit strand en kunt zwemmen in de azuurblauwe zee. Enkele bekende trekpleisters zijn het duiken met hamerhaaien, zwemmen met varkentjes (bij het eiland Staniel City) en zwemmen met pijlstaartroggen.

De grote Antillen in de Caraïben

Cuba is een bijzonder Caribisch eiland, waar je je gemakkelijk twee weken of meer kunt vermaken. Behalve Caribisch witte stranden met palmbomen, vind je hier ook salsa, prachtige koloniale stadjes, oude auto’s en een interessante cultuur.

caribische-eilanden

De Kaaimaneilanden zijn eilanden in de Caraïben waar veel jachten staan geregistreerd vanwege het gunstige belastingklimaat. Verder zijn het tropische eilandjes met witte stranden en palmbomen. Zwemmen met pijlstaartroggen is ook hier een grote trekpleister.

Jamaica is de geboorteplaats van reggae en Rastafari. Veel Amerikanen komen naar het eiland toe om all inclusive te genieten van de mooie stranden en de rum. Het eiland heeft ook een mooi groen binnenland. Het eiland Jamaica staat bekend als het minst veilige land in de Caraïben om te bezoeken, daarom kiezen veel toeristen dan ook voor een all inclusive vakantie. Al lijkt mij Jamaica echt een tof eiland om te bezoeken.

Hispaniola bestaat uit twee delen, namelijk Haïti en de Dominicaanse Republiek. Haïti is een arm eiland met veel problemen, waar bijna geen toeristen komen. De Dominicaanse Republiek is een Spaans eiland met een rijke historie, een prachtige natuur, schattige vissersdorpjes, mooie stranden en goede kitesurf omstandigheden. Ook komt hier de muziek stijl Merengue (een soort salsa) vandaan en wordt er goede rum gemaakt. Het eiland is vooral geliefd onder Amerikanen die er een luxe vakantie komen vieren. Maar ik zou het eiland ook graag een keer willen bezoeken, omdat het zoveel te bieden heeft.

Puerto Rico is een Amerikaans eiland dat Spaans aanvoelt. Het oude centrum van de stad Juan is bijzonder om te zien en overal hoor je salsa muziek. Verder heb je er jungle, mooie stranden en kun je kajakken in een ‘bioluminescent Bay’, waarbij de zee oplicht in de nacht, als het water beweegt.

De kleine Antillen

De bovenwindse eilanden in de Caraïben

De SSS eilanden

De SSS eilanden bestaan uit Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten. St. Maarten is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba en Sint Eustatius zijn sinds 2010 een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland geworden. Op de eilanden wordt voornamelijk Engels gesproken.

Saba is het kleinste eiland van de drie. Je kunt Saba makkelijk bezoeken vanaf St. Maarten, voor een dagtrip of voor een paar dagen. Saba is een bijzonder eiland en wordt ook wel de unspoiled queen genoemd. Je vindt er het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden en je kunt er prachtig hiken en duiken.

caribische-eilanden

Sint Eustatius, oftewel Statia, is het minst bezochte eiland. Ik ben er zelf vaak langs gevaren en ik ben er ook een keer gestopt, maar echt ontdekt heb ik het eiland helaas nog niet. Het is een rustig en vriendelijk eiland, met een slapende vulkaan en veel historie. Maar de meeste mensen bezoeken het eiland omdat je er goed kunt duiken.

Sint Maarten is het grootste eiland van de drie en is voor de helft Frans en voor de andere helft Nederlands. Het is het drukste en levendigste eiland, maar je kunt er ook nog genoeg rustige plekjes vinden. Ik heb er vier jaar lang gewoond en heb het er erg naar mijn zin gehad.

Overige bovenwindse Caribische eilanden

De bovenwindse eilanden in de Caraïben liggen tussen Puerto Rico in het noorden en Venezuela in het zuiden in. Behalve de SSS-eilanden zijn er nog veel meer eilanden in dit gebied. De bovenwindse eilanden zijn populair bij cruiseschepen, jachten en zeilbootjes. Ik heb er dan ook veel rondgevaren tijdens mijn werk op een privéjacht. Niet elk eiland heb ik persoonlijk bezocht, maar ik ben wel bijna langs alle eilanden gevaren.

Britse Maagdeneilanden (BVI’s) en de Amerikaanse Maagdeneilanden.
De Amerikaanse Maagdeneilanden bestaat uit vier eilanden, waarvan St. Thomas het grootste is. Het is een echt Amerikaans eiland, met veel toerisme. De kleinere eilanden bestaan voornamelijk uit beschermde natuur.
De BVI’s zijn de perfecte bestemming om met een kleine (gehuurde) zeilboot te ontdekken. De afstanden tussen de vele bounty eilanden zijn klein en je kunt er goed snorkelen en duiken in de azuurblauwe zee. De BVI’s zijn ook gezellig, met veel barretjes op het strand.

Anguilla is een vlak, vrij droog eiland waar veel luxe resorts zijn. Het eiland heeft de mooiste stranden die ik in de Caraïben heb gezien. Vanuit St. Maarten kun je dit eiland makkelijk voor een dagje bezoeken.

caribische-eilanden

Saint-Barthélemy is een Frans eiland en een echte jetset bestemming. Je kunt er luxe uiteten gaan, het staat bekend om de zeilregatta’s en het is de plek waar de meeste superjachten in de Caraïben te vinden zijn. Ook dit eiland kun je makkelijk voor een dag vanuit St. Maarten bezoeken.

Saint Kitts en Nevis zijn twee eilanden waar je kunt genieten van regenwouden, ruïnes, stranden en bergen. Ook kun je er goed snorkelen en duiken op wrakken en leven er meer apen dan mensen op de eilanden.

st-kitts

Antigua en Barbuda zijn eilanden die bekend staan om de zeilregatta’s en het relaxte sfeertje. Antigua wordt ook wel het eiland van de 365 stranden genoemd en Barbuda is heel rustig, bijna onbewoond en bekend vanwege zijn ‘roze’ stranden.

Montserrat is een groen en bergachtig eiland, waarvan de stad Plymouth door een vulkaanuitbarsting in 1995 veranderde in een spookstad. Je kunt deze stad en de actieve vulkaan vanuit een helikopter bekijken (onder andere te boeken op Antigua). Dit heb ik zelf niet gedaan, maar vrienden van mij wel en dit schijnt echt een hele mooie en bijzondere ervaring te zijn.

Guadeloupe is een Franse eilandengroep. Je vindt er prachtige natuur, een actieve vulkaan van 1467 meter hoog, witte stranden en goede watersportmogelijkheden.

Dominica is een eiland waar je terug in de tijd gaat. Je vindt hier geen mooie witte stranden, maar een geweldig mooie natuur, zwarte vulkanische stranden en een relaxte sfeer.

Martinique is een ander Frans eiland, waar de bevolking Frans spreekt en je betaalt met de euro. Het eiland is groen, je vindt er mooie stranden en het is in vergelijking met andere Caribische eilanden vrij ontwikkelt.

Saint Lucia is een groen eiland met prachtige resorts en de lekkerste restaurantjes. Het eiland is vooral bekend door de iconische Pitons, twee vulkanische pieken die er prachtig uitzien.

caribische-eilanden

St. Vincent en de Grenadines zijn prachtige eilanden. Het groene en authentieke St. Vincent wordt niet vaak door toeristen bezocht, ook omdat de stranden er zwart zijn. De Grenadines bestaan juist uit echte bounty eilanden. Sommige hiervan zijn exclusieve eilanden voor de allerrijksten, terwijl andere relaxte eilandjes gelukkig voor iedereen leuk zijn. Het beste kun je deze eilanden al zeilend ontdekken.

Grenada is een eiland dat bekend staat om zijn kruiden. Veel toeristen komen er niet, maar de toeristen die er komen, komen er vanwege de natuur, cultuur en historie.

Trinidad en Tobago zijn eilanden die bekend staan om het carnaval dat er elk jaar wordt gevierd. Trinidad is een vrij groot en commercieel eiland, terwijl Tabago een echt idyllisch bounty eiland is met een fijne Caribische sfeer.

De benedenwindse eilanden

Hieronder vallen de Venezolaanse en de ABC-eilanden. De eilanden bij Venezuela kun je helaas vanwege de onrust in het land nu niet bezoeken. Maar het bounty eiland Isla Margarita is het bekendst.

Aruba is een eiland waarbij de Amerikaanse invloed duidelijk merkbaar is. Je vindt er veel grote hotels en Amerikaanse toeristen, die er komen vanwege de witte stranden en goede uitgaansmogelijkheden.

Bonaire is een klein en relaxt eiland waar je naartoe gaat om te duiken of te kitesurfen. Er zijn maar liefst 86 duikplekken op het eiland en de meeste hiervan zijn kantduiken. Je kunt dus duiken wanneer het jou uitkomt. Heerlijk lijkt me dat. En Bonaire staat dus ook zeker op mijn lijstje.

Curaçao is het meest bekende en populaire eiland in de Caraïben voor Nederlanders. Willemstad een leuke stad met zijn gekleurde huisjes en de pontjesbrug. Ook vind je er heerlijke strandjes, goede uitgaansmogelijkheden en is er zelfs een Albert Heijn op het eiland.

eiland-cariben

Welk eiland in de Caraïben is mijn favoriet?

Ik heb natuurlijk niet alle eilanden bezocht, maar van de eilanden die ik heb bezocht zijn de volgende mijn favoriet. Overigens in willekeurige volgorde, omdat ze allemaal zo anders zijn.

  1. Anguilla voor de mooiste stranden. Verder is er op het eiland weinig te beleven.
  2. Dominica voor de mooiste natuur, toffe hikes en de authentieke sfeer.
  3. Cuba vanwege de interessante cultuur, salsa en de oldtimers.
  4. Sint Maarten om op te wonen, vanwege de combinatie met aan de ene kant bedrijvigheid en gezelligheid en aan de andere kant de rust die je er kunt opzoeken.

Beste reistijd voor de Caribische eilanden

Toen ik naar de Caraïben vertrok had ik verwacht dat de zon altijd zou schijnen en de zee altijd vlak zou zijn. Dit is niet zo, want de Caribische eilanden hebben een tropisch klimaat. Dat betekent dat er af en toe flinke tropische buien vallen. Het fijne is wel dat dit bijna nooit de hele dag duurt. Na een hevig buitje komt dan de zon weer tevoorschijn en lijkt het alsof er niets is gebeurd.

Ook waaien doet het op sommige eilanden flink. Vooral in de Caribische winter is de zee op veel eilanden niet overal even vlak. Dit is op het eiland zelf wel lekker, want de wind zorgt voor wat verkoeling.

De Caribische eilanden liggen verspreid over een groot gebied, waarbij de meeste eilanden (op de meest zuidelijke na) te maken hebben met een orkaanseizoen. Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met oktober. De meeste kans op orkanen heb je in de maanden september en oktober, waardoor het die maanden dan ook erg rustig is op de eilanden. De winter is het hoogseizoen en het seizoen zonder orkanen en met aangename temperaturen. Op de ABC-eilanden heb je geen last van orkanen en die kun je dan ook eigenlijk het hele jaar door goed bezoeken. Wel heb je in de maanden oktober t/m december wat meer kans op regen.

caribische-eilanden

Vervoer tussen de Caribische eilanden

Je kunt tussen de verschillende eilanden reizen met het vliegtuig of de boot. Helaas is het reizen tussen de verschillende Caribische eilanden niet goedkoop.

De meest populaire optie om tussen de verschillende Caribische eilanden te reizen is met een cruise. Dit is een relatief betaalbare manier om in een week tijd meerdere eilanden te kunnen ontdekken. Wel kun je de eilanden maar oppervlakkig ontdekken, omdat je er vaak maar een dag of zelfs nog minder blijft.

Visum voor de Caribische eilanden

Over het algemeen hebben Nederlanders en Belgen geen visum nodig om de Caribische eilanden te bezoeken.

Hoeveel kost het reizen door de Caraïben?

Hoeveel het kost om te reizen door de Caraïben is lastig te zeggen, omdat er grote verschillen tussen de eilanden zitten. Het reizen tussen de eilanden is helaas wel duur. Zo kon ik vanaf Sint Maarten goedkoper naar Amerika toevliegen dan naar de meeste andere landen in de Caraïben.

Over het algemeen kun je zeggen dat het leven op de Caribische eilanden vaak net wat duurder is dan in Nederland. Op veel eilanden moet alles geïmporteerd worden, dus dat maakt de prijzen automatisch wat hoger dan in Nederland of België. De hotels zijn vaak ook redelijk aan de prijs. Ook de excursies die je kunt doen zijn redelijk prijzig. Maar gelukkig kun je bijvoorbeeld Curaçao goed bezoeken met een minder groot budget.

Ook pakketreizen naar sommige eilanden zijn prima geprijsd.

saint-vincent

Meer lezen over de eilanden in de Caraïben?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments