weetjes-vietnam

De 10 leukste weetjes over Vietnam

Vietnam is een mooi en veelzijdig land. Je vindt er lekker eten, prachtige rijstterrassen, bergen, stranden en meer. Mocht je plannen maken om dit prachtige land te bezoeken, is het altijd leuk om er iets meer over te weten. Daarom vind je hieronder de 10 leukste weetjes van Vietnam!

1. Je kunt het land doorkruisen op de motorbike

Wat veel reizigers doen is een motorbike kopen in het noorden, het land bereizen en de bike in het zuiden weer verkopen. Omdat ik alleen aan het reizen was, heb ik daar niet voor gekozen. Maar ik zou dat graag nog een keer samen met mijn vriend willen doen! Wel heb ik enkele kortere tochtjes gemaakt op de motorbike. Mijn hoogtepunt van Vietnam was misschien wel de vierdaagse Ha Giang Loop. Vier dagen lang op pad met de motorbike door de prachtige bergen in het noorden van Vietnam. Weet wel dat je meestal niet verzekerd bent als er iets gebeurd.

Vietnam-reizen-weetjes

2. Lekkere broodjes

Tijdens de Franse bezetting leerden de Vietnamezen baguettes kennen. Nu kun je op elke straathoek een Vietnamees broodje met een Franse slag kopen. De Banh Mi, wat eigenlijk gewoon ‘brood’ betekent in het Vietnamees. Een heerlijk stokbroodje met varkensvlees, koriander, komkommer en ingemaakte wortel. Of een andere variatie natuurlijk, want er zijn er veel. Geloof mij, het is nog veel lekkerder dan dat het klinkt!

3. Het eten in Vietnam is heerlijk

Voordat ik naar Vietnam toe ging, had ik hooguit van een Vietnamese loempia gehoord. De keuken heeft me dan ook zeker positief verrast. Lekker straateten, kommetjes pho (soep), Banh Mi en verse loempia’s. Alleen al voor het eten zou ik zo weer terug gaan!

4. Google translate

Het is me een aantal keren overkomen dat mensen in een restaurant een gesprek met me wilden voeren via Google translate. In nog geen enkel ander land was mij dat overkomen. Eigenlijk best handig!

5. Koffie op zijn Vietnamees

Vietnam is na Brazilië de grootste koffie producent ter wereld. Niet zo gek dus dat er volop koffie gedronken wordt. Normaal ben ik geen grote koffie drinker. Maar in Vietnam heb ik veel koffie gedronken. Fijn om op te warmen in het koelere noorden en in het warme zuiden koelde ik af met een ijskoffie. De koffie wordt gemaakt met een stalen koffiefilter en ze serveren het met gecondenseerde melk.

6. Brommers in Vietnam

Tien miljoen brommers rijden er elke dag in Vietnam. De Vietnamezen vervoeren er van alles op. Ook is het niet gek om hele families op één motorbike te zien. Ze hebben er zelfs een gezegde over. Eén motorbike is goed voor één vriendin, twee voor twee vriendinnen en drie voor een rijke en mooie vriendin. Het geeft dus ook zeker status.

Wat voor mij vreemd was, is dat kinderen onder de 5 jaar geen helm dragen. De Vietnamezen geloven namelijk dat een helm de groei van de hersenen belemmert.

7. De weg oversteken in Vietnam

Het verkeer, zeker in de grote steden, kan best chaotisch zijn. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de grote hoeveelheid motorbikes die er rondrijden. In het begin is het zeker even spannend om de weg over te steken. Waar het op neer komt is dat je gewoon moet gaan! Probeer in één tempo door te lopen in een rechte lijn en stop niet. De motorbikes gaan dan gewoon om je heen.

vietnam-weetjes

8. Ingepakte vrouwen

Eigenlijk zie je dit in alle Aziatische landen, maar in Vietnam misschien net nog even meer. Vooral de vrouwen zorgen ervoor dat ze geen zon op hun huid kunnen krijgen. Daarom dragen ze ook de typische Vietnamese punthoeden. Een donkere huid wordt geassocieerd met arm zijn. Als je ‘arm’ bent werk je op het land en dus in de zon. Een lichte huid staat gelijk aan ‘rijker’ zijn. Dit zie je ook terug in schoonheidsproducten. Er zit vaak een whitening product in. Al moet ik zeggen dat de whitening deodorant, die ik een keer kocht omdat er niets ander was, geen onmiddellijk effect had gelukkig.

9. Vietnamees is een moeilijke taal

De Vietnamese taal heeft 6 verschillende tonen. Een verandering in de toon verandert ook de betekenis van het woord en dit maakt de taal moeilijk om te leren. Wat wel handig is voor ons, is dat Vietnamees het enige land in Azië is dat het abc alfabet gebruikt. Dat maakt het reizen een stuk makkelijker!

10. Shotjes rijstwijn

Zeker in het noorden kun je er vaak niet omheen. Een shotje zelf gebrouwen rijstwijn, of twee, of drie… Er gaan flink wat shotjes doorheen tijdens een maaltijd en ze proosten heel wat af.

vietnam-weetjes

Meer lezen over Vietnam?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twimbo