madeira-wandelen

De 5 mooiste wandelingen van Madeira

Wandelen op Madeira is geweldig! De natuur is prachtig en je kunt er hikes vinden voor iedereen. Van pittige hikes met veel klimmen en dalen tot wandelingen die je ook met kinderen zou kunnen doen. Daarbij zijn de hikes ook nog eens enorm divers! Zo liepen we de ene dag langs de kust, de dag daarna naar een waterval in het groene bos, om de volgende wandeling te hiken in de bergen boven de wolken. In Madeira vind je meer dan honderd wandelingen, waarvan ik er vijf voor jullie beschrijf. Dit zijn vijf mooie wandelingen op Madeira.

Wandelen op Madeira

Voor de meeste wandelingen op Madeira hoef je geen hele goede conditie te hebben. Zo liep ik de hikes op Madeira toen ik 21 weken zwanger was. Met een iets rustiger tempo was dat voor mij goed te doen! Ook zijn de wandelingen goed uitgezet en kan je eigenlijk niet verdwalen. Meer handige informatie vind je in de volgende blog:

Alles wat je wilt weten als je gaat wandelen op Madeira

Wandelen op Madeira met een huurauto of excursie/pick up

Als je meerdere wandelingen op Madeira gaat maken, dan kan ik je aanraden om een huurauto te nemen. Ik heb een auto gehuurd bij Sunny Cars, waar de huurprijs altijd inclusief verzekeringen is en je goede hulp krijgt mocht je dat nodig hebben.

Taxi’s zijn ook een populaire manier om je over het eiland te verplaatsen, maar zijn niet goedkoop. Je kunt zo wel sommige van de onderstaande hikes één kant op maken, omdat je dan aan de andere kant weer opgepikt kunt worden door de taxi chauffeur.

Een andere optie is om een pick up te boeken of mee te gaan met een excursie. Het kan fijn zijn om met een gids te gaan, maar bedenk wel of je dat ziet zitten. Je gaat dan namelijk met een groep en hebt natuurlijk wat minder vrijheid. Wel zul je de gezelligheid hebben van een groep, informatie krijgen en natuurlijk is het vervoer dan ook geregeld.

De 5 mooiste wandelingen op Madeira

Met deze vijf prachtige wandelingen krijg je een mooi beeld van de mooie natuur van Madeira. Elke wandeling is weer helemaal anders en een favoriet kiezen kan ik dan ook eigenlijk niet. Ik zou zeggen, zorg dat je voldoende tijd hebt in Madeira om ze gewoon allemaal te doen! Meer wandelingen vind je op Komoot.

Levada 25 Fontes & do Risco hike op Madeira (PR6)

Ik besloot om meteen te beginnen met de populairste hike van Madeira en achteraf vond ik dat een goede keuze. Het is een zogenaamde Levada hike, waarbij je langs een irrigatiekanaaltje loopt. Naast de Levada’s werden smalle wandelpaadjes aangelegd, zodat de kanaaltjes onderhouden kunnen worden.

De wandeling kent een aantal trappen, maar is voor de rest goed te doen. Tijdens deze wandeling op Madeira kun je twee watervallen zien. De waterval 25 fontes is een prachtige poel waar 25 stroompjes water instorten. De wand is prachtig begroeid met mos en groen. Voor de tweede waterval loop je zo’n 15 minuten over een vlak paadje om. Je ziet hier vanaf een uitzichtspunt een waterval die vele meters naar beneden stort. Een prachtige groene hike, waarbij je af en toe het gevoel hebt dat je in de jungle loopt. Zeker een aanrader!

Er zijn meerdere opties qua routes. Allereerst is het een zogenaamde point to point route, je loopt dus heen en terug de zelfde route. De eerste 2 kilometer is een asfaltweg en niet zo heel interessant om te lopen. Je kunt ervoor kiezen om een busje te nemen voor de heen- en/of de terugweg. Ik nam het busje op de terugweg voor 3 euro. Als je het busje ook naar beneden neemt, ben je 5 euro kwijt.

 • Afstand: tussen de 5 en 11 kilometer, ligt aan de route die je kiest
 • Tijd: tussen de 2 en 4 uur inclusief stops, ligt aan de route die je kiest
 • Hoogteverschil: 300 of 800 meter, ligt aan de route die je kiest
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
madeira-hike

Levada do Caldeirão Verde hike op Madeira (PR9)

Ook deze hike is een zogenaamde Levada hike waarbij je een irrigatie kanaaltje volgt. Toch is dit een compleet andere wandeling dan de vorige Levada hike. Je loopt door een super groen bos, wat er tropisch uitziet. Er stroomt water langs de wand waar je langs loopt en er zijn een paar tunneltjes waar je doorheen moet lopen. Die tunnels voegen echt wat extra’s toe aan de hike! En als hoogtepunt kom je uiteindelijk bij één van de hoogste watervallen van Madeira.

 • Afstand: 13 kilometer
 • Tijd: 4 – 5 uur
 • Hoogteverschil: 100 meter
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, het pad is grotendeels vlak

Ponta de São Lourenço hike op Madeira (PR8)

In het oostelijke puntje van Madeira vind je een compleet ander landschap op het schiereilandje Sāo Lourenço. Waar het grootste gedeelte van Madeira heel groen is, is dit gebied juist heel droog en dor. Zeker in de zomer. Dat klinkt misschien niet zo mooi, maar het landschap is echt prachtig! Je loopt langs hoge kliffen die meters hoog uit de Atlantische Oceaan omhoog rijzen. Je ziet een paar onbewoonde eilanden in de verte. Terwijl de hagedisjes bij de drink pauzes nieuwsgierig komen kijken of je niets lekkers mee hebt. Echt een hele bijzondere hike, met een heel ander landschap dan de rest van het eiland.

Afstand: 6 kilometer
Tijd: 3 uur met fotostops
Hoogteverschil: 470 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Boca do Risco wandeling op Madeira

Ook dit is een wandeling langs kliffen en met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Toch kan je deze hike niet vergelijken met de Sāo Lourenço hike. Je loopt tijdens deze hike gedeeltes door het bos en gedeeltes langs die stijle kliffen. Het landschap is hier veel groener en de hike is ook een stuk rustiger dan de andere hikes die ik gedaan heb. Gek genoeg is deze wandeling op Madeira niet zo populair, terwijl ik hem wel prachtig vond!

Er zijn verschillende routes die je kunt kiezen bij de wandeling. Zo is de hele hike wel 16 kilometer en kun je er ook voor kiezen om met een tour mee te gaan, zodat je niet terug hoeft te lopen. Ik koos ervoor om een deel van de wandeling te lopen, van de kabelbaan bij Caminho do Cabo de Larano tot het uitzichtspunt Boca do Risco en weer terug. Dit is het mooiste gedeelte van de wandeling en de beste optie als je een eigen huurauto hebt.

 • Afstand: 10 kilometer
 • Tijd: zo’n 3 uur
 • Hoogteverschil: 300 meter
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk (de makkelijkste van de hikes die ik gedaan heb)
madeira-mooiste-hike

Pico do Areeiro naar Pico Ruivo (PR1)

Dit is volgens vele de mooiste wandeling van Madeira! Ik had geluk met het weer en wauw, wat een uitzicht. Het is ook de pittigste hike van dit rijtje, maar het is de inspanning helemaal waard. Deze hike heb ik (vanwege mijn zwangerschap) wel wat aangepast. Het fijne is dat je de route namelijk ook kan inkorten of de hike als een one way hike kan boeken als excursie.

Deze hike gaat door de bergen, van Pico de Areeiro (1818 meter) naar de hoogste piek van het eiland Pico Ruivo (1862). Tussendoor zijn er flink wat trappen en daal en stijg je behoorlijk. Ik ben begonnen bij Pico de Areeiro waar ik de zonsopkomst heb gezien. We zagen de zon boven de wolken opkomen, zo magisch. Dat is echt een aanrader, zelfs als je de wandeling zelf niet wilt maken!

Ik had gelezen dat het eerste stuk van de hike gelijk het mooiste stuk was. Vandaar dat ik ervoor koos om te lopen t/m de eerste tunnel, wat zo’n 1,5 uur was met stops. Veel mensen kiezen ervoor om naar het eerste viewpoint toe te lopen, Ninho de Manta, dan loop je nog iets korter. Het maakt niet uit of je maar een deel loopt of de hele hike heen en terug, het is een wandeling die je niet mag overslaan als je op Madeira bent!

 • Afstand: 15,2 kilometer (heen en terug)
 • Tijd: zo’n 6 uur (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 1650 meter (heen en terug)
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk, maar niet technisch en te doen voor gemiddeld fitte mensen
mooiste-wandeling-madeira

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie