Ik ben gek op Indonesisch eten! Mijn moeder maakt vaak een uitgebreide rijsttafel en dan smul ik daar echt van. Een rijsttafel zoals wij in Nederland eten, vind je trouwens niet in Indonesië. Tijdens mijn reizen door Indonesië kan ik enorm van de smaakvolle keuken genieten. Elk eiland in Indonesië heeft zijn eigen specialiteiten. En ook de alom bekende gerechten worden overal weer anders gemaakt. Dat komt ook doordat het eten op elk eiland weer op zijn eigen manier beïnvloed is door andere landen, zoals China, India, Portugal en Nederland. Wel is het Indonesische eten overal heerlijk kruidig, omdat er veel gebruik gemaakt wordt van verse specerijen en verse kruiden. Overigens zijn veel gerechten niet pittig. Als je op reis gaat naar Indonesië zijn dit de lekkerste Indonesische gerechten die je niet mag missen.

Indonesische gerechten die je niet mag missen op reis
Rendang
Rendang is een gerecht dat oorspronkelijk uit West-Sumatra komt, maar inmiddels overal in Indonesië gegeten wordt. Voor veel mensen in Rendang hun favoriete Indonesische gerecht. Meestal wordt Rendang gemaakt van rundvlees, maar er kan ook ander vlees voor gebruikt worden. Zelf heb ik de kip Rendang wel eens geprobeerd, maar voor mij is de rundvlees variant toch echt het lekkerst. Het heeft zo’n lekkere smaak en heerlijk mals vlees.
Het rundvlees wordt langzaam gekookt in kokosmelk en kruiden. Er bestaan twee varianten van Rendang, de droge en de natte variant. Bij de droge variant is de saus helemaal opgenomen door het vlees en bij de natte variant heb je nog saus. De natte variant is de Rendang die je, zeker buiten West-Sumatra, meestal krijgt. Droog is het de originele variant.
Op Sumatra, op het mooie eilandje Pulau Weh waar we hebben gedoken, wilde we graag Rendang eten. Dit moesten we een dag van te voren bestellen. En ze wisten eerst nog niet of ze wel aan het vlees konden komen. Een week daarvoor was er namelijk een groot feest op het eiland en Rendang wordt vaak gegeten tijdens ceremonies en feesten. Gelukkig konden ze nog wat rundvlees vinden en aten we daar de allerlekkerste Rendang.

Gado Gado
Dit is mijn favoriete gerecht om te bestellen in Indonesië. Het bestaat vaak uit geblancheerde groenten (de groenten gaan hierbij heel kort in kokend water), een eitje, kroepoek, tofu en satésaus. Maar overal is het net weer even anders. Het is best vullend en misschien door de satésaus niet heel gezond, maar je krijgt wel veel groenten binnen. En de combinatie van smaken en texturen zorgt ervoor dat het een heerlijk gerecht is.

Nasi Campur / Nasi Ramas
Nasi Campur (Nasi Ramas in Java) is een gerecht dat een klein beetje lijkt op een rijsttafel op je bord. Witte rijst in het midden, met allerlei verschillende Indonesische gerechtjes ernaast. Voor iemand zoals ik, die niet goed is in kiezen, het perfecte gerecht om te bestellen. Ook dit gerecht is altijd anders. Maar meestal vind je groenten, een eitje, vleesgerechten, kroepoek en tempé op je bord.
Overigens ben ik ook gek op de zogenaamde Padang keuken (de Padang keuken komt oorspronkelijk uit West-Sumatra), waar je allerlei gerechtjes hebt staan op borden achter een vitrine. Ook hier krijg je een schep witte rijst op je bord en kies je een paar gerechtjes uit die jou lekker lijken. In de echt traditionele restaurants, worden er schaaltjes met allerlei gerechten op je tafel gezet. Je kunt dan kiezen wat je wilt eten en betaalt alleen voor wat je eet.

Ayam Bakar
Ayam Bakar is gegrilde kip. Wie houdt daar niet van toch? Ook dit gerecht is overal weer anders. Zo wordt de kip op Java vaak gemarineerd in zoete ketjap en andere kruiden. Op de andere eilanden is de kip juist wat minder zoet, omdat er dan geen zoete ketjap wordt gebruikt.
Nasi Goreng
Nasi Goreng betekent gebakken rijst. Het woord nasi betekent namelijk rijst (gekookte witte rijst) in Indonesië. En Goreng betekent gebakken. Dat is dus anders dan in Nederland, waar je gebakken rijst krijgt als je nasi besteld. Als je Nasi Goreng bestelt in Indonesië krijg je er vaak wat bij. Vaak een gebakken eitje, wat groenten en iets anders.

Sate Ayam
Sate is vlees of soms vis op een stokje, gegrild op een barbecue. Ook met sate is het weer zo dat het overal net wat anders is. Mijn favoriet blijf toch wel de kippensaté, oftewel sate ayam. De stukjes vlees zijn een stuk kleiner dat de saté die we in Nederland krijgen en het vlees zelf is lekker gemarineerd. Soms krijg je er satésaus bij, soms een ander sausje of soms helemaal niets. Maar lekker blijft het, zeker omdat het vlees al zo lekker gemarineerd is.
Sambal goreng tempeh
Tempeh wordt, net als tofu, gemaakt van sojabonen. Maar is vind ik, veel lekkerder. De bonen worden na het weken en koken behandeld met een schimmel, zodat het gaat fermenteren. Na het fermentatieproces heb je dan tempeh. Tempeh heeft een veel stevigere en nootachtige structuur dan tofu en is net zoals tofu een goede vleesvervanger. In Indonesië wordt het op verschillende manieren klaargemaakt. Maar de gebakken variant vind ik het lekkerst. De tempeh is dan heerlijk krokant en heeft een zoete, zoutige en pittige smaak. Het wordt vaak als bijgerecht gegeten en je kunt het ook koud eten.
Bakso soep
Bakso is een Indonesisch gerecht dat vaak op straat wordt verkocht, vaak door een karretje dat alleen dat gerecht verkoopt. Het is een Indonesische soep met gehaktballetjes. Er kan verder van alles in de bouillon zitten, maar meestal zit er in ieder geval noodles en iets van groenten in.

Oerap Oerap
Oerap Oerap is een heerlijk Indonesisch knapperig groentegerecht met kokos. Vaak zit er kool, sperziebonen en taugé in. Over de groenten wordt vervolgens gekruide geraspte kokos gestrooid. Het lekkerste is misschien wel om dit gerecht koud te eten.
Kroepoek met kleverige ABC ketjap saus
Kroepoek is misschien geen Indonesisch gerecht, maar wel een heerlijke snack en bijgerecht. Heerlijk krokante ‘chips’ gemaakt van onder andere garnalen. Ik ben er dol op! En zeker toen ik de kleverige ABC ketjap saus ontdekte, die je bijna in elk restaurant wel krijgt. Dat is een heerlijk dipsausje voor de kroepoek.
Pisang Goreng
De meeste toetjes in Indonesië vind ik wat te zoet, maar Pisang Goreng vind ik heerlijk! Pisang Goreng is gebakken banaan, met een krokant laagje erom. Dus niet zo’n sompige laag eromheen zoals in Nederland bij de Chinees, maar lekker knapperig. Pisang Goreng bestel je in sommige restaurants, maar vaak kun je het op straat vinden. Het kost dan helemaal niets.

Vers fruit
Het verse fruit in Indonesië is heerlijk! Je kunt de heerlijkste verse sapjes bestellen of het fruit gewoon kopen en lekker opeten. Mijn favorieten zijn:
- Rambutan. Ook wel harige lychee genoemd, omdat hij er qua smaak zo op lijkt.
- Mangosteen. Sinds ik deze vrucht in Thailand ontdekte, ben ik er helemaal gek op! Wat een heerlijke zoete en sappige vrucht.
- Snakefruit (salak). Dit was het favoriete fruit van mijn vriend. De buitenkant ziet eruit als slangenhuid, maar de binnenkant is lekker zoet.
- Mango en ananas is in Indonesië vaak een stuk lekkerder dan in Nederland. Zeker proeven dus.


Wil je graag zelf Indonesische gerechten koken?
Mijn moeder kan heerlijk Indonesisch koken! Er staan dan ook aardig wat kookboeken bij haar in de kast, die ik natuurlijk ook maar al te graag af en toe even pak. Als ik me ga settelen, dan komen de volgende Indonesische kookboeken in ieder geval bij mij zelf ook in de keuken te staan:
Lekker een rijsttafel ! Zelf was ik wel bang voor eten die ik niet kon, dus als het anders proefde at ik het niet op. Rundvlees met kokosmelk lijkt me wel erg lekker. Ook hou ik van groente, dus zou gado gado passen bij mij. En als je niet kan kiezen of niet weet wat je wilt eten, kan je idd het beste voor nasi campur/ramas kiezen! Saté ayam ziet er ook lekker uit. En ik ben ook voorstander voor vers fruit. Je hebt ook leuke foto’s weer gemaakt!
[…] loempia’s in Vietnam. Daar mag je mij altijd voor wakker maken! Over mijn favoriete Thaise en Indonesische gerechten heb ik een blog […]