beklimming-huayna-Potosi

Digital nomad worden? Waarom ik geen digital nomad wil zijn!

Het wordt steeds populairder om digital nomad te zijn. Wat een verschil met de eerste lange reis die ik maakte in 2008. Er was nog geen wifi in hostels en als ik online wilde gaan moest ik op zoek gaan naar een internetcafé. Nu ik dit zo opschrijf voel ik mij toch wel behoorlijk oud trouwens… Tegenwoordig heeft iedereen in een hostel een smartphone en laptop mee en kun je bijna overal waar je naartoe reist internet vinden. Dat houdt ook in dat je niet altijd meer aan een plek gebonden bent om te werken. Alles wat je nodig hebt voor sommige banen is Wifi en een laptop en je kunt aan het werk. Als digital nomad reis, woon en werk je waar je wilt. Dat klinkt als een ideaal leven toch? En als ik de vele Instagrammers moet geloven is dat het ook. Toch zie ik dat anders en ben ik blij dat ik mijn reizen heb gemaakt zonder een digital nomad te zijn. Ook nu staat digital nomad worden niet op mijn verlanglijstje. En wel om de volgende redenen.

Ik wil op reis gaan en staan waar ik wil

Als digital nomad heb je niet veel nodig. Maar een goede internetverbinding is toch wel onmisbaar. Natuurlijk heb je dat op veel plekken tegenwoordig, maar nog niet overal en ook niet overal even snel. Ik vind het geweldig om plekken te bezoeken waar het internet nog niet zo goed is. De jungle in te gaan, onbewoonde eilandjes te bezoeken, dorpjes te bezoeken waar nog niet veel is. Het lijkt mij niet leuk als je keuzes tijdens je reis gebaseerd zijn op goede wifi. En ik vind het dan ook heerlijk om een aantal dagen offline te zijn. Als digital nomad kan dat niet en zit je vast aan deadlines, niets voor mij!

waarom-geen-digital-nomad

Eenzaam zijn als digital nomad

Het digital nomad leven lijkt mij best wel een beetje eenzaam. Tijdens het backpacken leerde ik veel mensen kennen. Je gaat snel de diepte in qua gesprekken en je trekt een tijdje met elkaar op. Maar uiteindelijk ga je ook beide weer je eigen weg en spreek je elkaar helaas bijna nooit meer. Dat geldt natuurlijk ook voor het leven als digital nomad. Daarbij slaap je als digital nomad vaak niet in hostels, maar huur je tijdelijke Airbnb’s, wat het toch wat moeilijker maakt om mensen te ontmoeten. Ook werk je over het algemeen alleen achter je laptop en heb je tijdens je werk dus weinig sociale interactie.

Je staat als digital nomad nooit uit

Als je leeft als digital nomad sta je nooit uit. Je hebt te maken met deadlines, druk en je moet dan ook op reis een heleboel dingen doen. Tijdens het reizen vind ik het fijn om te genieten van de plekken die ik bezoek en 100% met het reizen zelf bezig te zijn. Te genieten van het moment en alles wat er op mijn pad komt.

Geen vrijheid meer als digital nomad

Tijdens reizen vind ik vrijheid één van de fijnste dingen. Kiezen waar je gaat eten en hoe laat je dit doet, wat je de volgende dag gaat doen, of dat je juist een dagje even helemaal niets doet. Als je een tip krijgt er ook wat mee te kunnen doen. Weinig planning dus, wat als digital nomad nou eenmaal niet gaat.

Aandoen wat ik wil

Op Instagram zie je vaak de mooiste foto’s voorbij komen van meiden in zwierige mooie jurkjes, waar ze soms zelfs nog hakken onder dragen ook. Ik heb op reis meestal een korte broek en een paar flipflops aan. Gewoon omdat ik dat lekker vind zitten en het lekker praktisch is. Als digital nomad, al ligt het aan je werk dat je doet, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je wel een beetje hip voor de dag komt. Dat is echt niets voor mij!

sardinie

Langere tijd verblijven op één plek

Als ik reis wil ik het liefst veel zien en doen. Natuurijk kan het ook leuk zijn om meerdere maanden op één plek te blijven, maar dan krijg ik snel weer kriebels en wil ik weer nieuwe plekken ontdekken.

Hippe co-work spaces

Ik heb best genoten op Bali van de hippe restaurantjes met de lekkerste gezonde ontbijtjes en lunches. Maar om daar nou elke dag te zitten werken? Nee, nog liever dan het hippe Westerse eten ga ik op zoek naar de lekkerste lokale gerechten. Op plastic stoeltjes, met felle lichten, maar wel met vaak het lekkerste eten dat je tijdens je reis zult proeven. Maar echt goede wifi en een comfortable plek om uren met je laptop te gaan zitten vind je daar niet. Ook doet een hippe smoothy bowl het natuurlijk veel beter op Instagram, dan het lokale eten.

Canggu

Het werk zelf

In mijn werk op superjachten mis ik regelmatig te uitdaging die ik in andere banen wel had. De levensstijl is heel leuk, maar het werk zelf iets minder. Het werk dat je kan doen als digital nomad is natuurlijk heel divers, maar veel van de opties spreken mij niet aan. Ik vind het heel tof om bezig te zijn met Awaywego, maar fulltime schrijven zie ik niet zitten. Social Media vind ik vooral leuk om inspiratie op te doen, maar ook dat zou ik niet als werk willen doen.

In de toekomst zie ik mezelf liever in een offline baan, waar ik de uitdaging vind die ik nodig heb en waar ik leuke collega’s om mij heen heb. Ik heb de Pabo gedaan, dus wie weet eindig ik wel weer voor de klas!

Hoe het digital nomad zijn voor mij wel zou werken.

Tot zover dus mijn redenen waarom ik blij ben dat ik mijn reizen tot nu toe heb gemaakt zonder dat ik werkte als digital nomad. Toch heb ik er natuurlijk ook wel eens over nagedacht. En de mooie plaatjes op Instagram en veelbelovende blogs helpen natuurlijk ook mee. Op de traditionele manier digital nomad zijn, lijkt mij niets. Maar het iets anders aanpakken zou voor mij wellicht in de toekomst wel een goede optie kunnen zijn.

Mijn vriend en ik werken namelijk beide op superjachten. Ik ga waarschijnlijk niet zo lang meer op boten werken, maar mijn vriend wil het nog wel een paar jaar langer doen. Hoe fijn zou het dan zijn als ik niet gebonden was aan een werkplek? Dat ik gewoon mijn vriend kan opzoeken wanneer ik wil. Terwijl ik nog wel geld verdien.

ReizenReizen

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.