Als je van plan bent om te gaan duiken of te gaan snorkelen, dan is het fijn om je eigen duikbril, ook wel masker genoemd, te hebben. Je kunt dan altijd en overal snorkelen en je eigen duikbril zit toch altijd het best! Het is natuurlijk ook een stuk hygiënischer, veel mensen spugen namelijk in hun duikbril zodat hij niet beslaat. Maar waar moet je op letten als je een nieuwe duikbril of snorkelbril wilt kopen? Dat lees je in dit artikel, zodat je snel kunt genieten van de prachtige onderwaterwereld!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links wat koopt kost dit jou niets extra’s, maar levert dit mij een kleine commissie op die ik gebruik om Awaywego draaiende te houden.
Is er een verschil tussen een snorkelbril en een duikbril?
De onderwaterwereld is prachtig en er zijn een paar manieren om die te ontdekken. Je kunt aan de oppervlakte snorkelen, zo lang mogelijk onderwater blijven zonder tank als je gaat freediven of je kunt gaan duiken met een tank op je rug. Wat voor soort masker het fijnst is bij deze activiteiten lees je hieronder.
Snorkelbril
Als je snorkelt kun je in principe voor elk soort masker kiezen. Speciaal voor het snorkelen zijn er ook full face maskers, die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden. Met dit snorkelmasker kun je gewoon ademen door je mond of neus, ook beslaat je masker minder snel, heb je een heel breed gezichtsveld en komt er geen water in je masker of in je snorkel. Met een gewone aparte snorkel is het gebruikelijk dat er een klein beetje water onderin je snorkel zit. Dit is geen probleem, maar sommige mensen ervaren dit als niet fijn.
Met een full face masker kun je alleen niet onderwater gaan. Dit komt omdat de druk onderwater toeneemt en er geen manier is om je masker en/of oren te klaren. Met het klaren zorg je ervoor dat de druk in het masker gelijk wordt met de druk van het water en dit kun je niet doen met dit type snorkelmasker.
Als je tijdens het snorkelen ook graag af en toe onderwater wilt gaan, dan is een full face snorkelmasker dus niet aan te raden. Dan kun je het beste voor een masker met losse snorkel gaan. Als je een paar keer per jaar snorkelt, is het niet nodig om een hele duur snorkelbril te kopen. Toch zou ik ook niet voor het goedkoopste setje gaan. De goedkoopste snorkelmaskers zijn vaak gemaakt met een plastic rand, de iets duurdere (zoals die hieronder) zijn gemaakt met een siliconen rand. Dat zit veel fijner!
Ook deze snorkelbril voor kinderen is gemaakt met een siliconen rand.
Freediven
Voor freediven heb je een masker en een paar vinnen nodig. Snorkelen doe je vooral aan de oppervlakte, maar bij freediven probeer je zo lang mogelijk onderwater te blijven met één ademteug. Als je af en toe ook naar beneden duikt bij het snorkelen hoef je geen speciaal masker aan te schaffen. Maar als je serieus gaat freediven is een freedivemasker wel aan te raden. Een freedivemasker zit dicht tegen je gezicht aan, zodat er minder lucht in het masker zelf zit. Dit heeft twee voordelen. Zo ben je meer gestroomlijnd met een plat masker en heb je minder lucht nodig om je masker te klaren.
Duikbril
Als je duikt is het helemaal fijn om je eigen duikbril te hebben. Als je onderwater alleen maar geïrriteerd bent doordat je masker niet fijn zit, vol loopt met water of beslaat, dan verpest dat toch een beetje je duik. Ook kun je een duikbril prima gebruiken om mee te snorkelen en met een eigen duikbril kun je dat altijd en overal doen.
Wat voor soort masker je fijn vindt is persoonlijk. Vind je het fijn om 1 glas te hebben waar je doorheen kijkt met beide ogen of wil je de glazen voor beide ogen juist gescheiden hebben? Wil je extra glazen aan de zijkant van je masker, of juist niet? Ook zitten sommige maskers dichter tegen je gezicht aan. Het idee hier achter is dat er minder lucht in je masker zit, wat het klaren van je masker makkelijker maakt. Onderaan dit artikel heb ik een aantal duikbrillen neergezet die goed beoordeeld worden, zodat je kunt zien wat de verschillende opties zijn.
Waar bestaan duikbrillen uit?
Duikbrillen bestaan uit de volgende orderdelen:
- Een ruimte voor je neus, zodat je je oren kunt klaren. Veel mensen klaren hun oren door hun neus dicht te knijpen en zachtjes een snuit beweging te maken.
- Tempered glas (veiligheidsglas) zodat je door je duikbril kunt kijken en het is tempered voor een goede bescherming tijdens het duiken.
- Een siliconen skirt (rand) die ervoor zorgt dat je masker goed aansluit op je gezicht en er geen water in je masker komt.
- Een strap (hoofdband), zodat je masker goed blijft zitten.
Welke kleur siliconen skirt kies je?
Als je op zoek gaat naar een masker, dan zal het je opvallen dat er een verschil zit tussen de siliconen skirt. Sommige duikbrillen hebben een zwarte siliconen skirt en sommige een doorzichtige. Er zit kwalitatief geen verschil tussen de kleur en de keuze is dan ook puur persoonlijk. Het ligt er maar net aan wat je fijn vindt. Met een doorzichtige skirt komt er meer licht binnen en het geeft je een ruimer gezichtsveld. Als er naast je in het water iets beweegt, zie je dat met een doorzichtige siliconen rand.
Een zwarte siliconen rand kan je meer rust geven, omdat er geen licht aan de zijkant van je masker binnenkomt. Ook blijft een zwarte siliconen skirt er langer mooi uitzien, omdat de doorzichtige rand naar verloop van tijd wat gelig wordt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een duikbril?
Je zult van iedereen horen dat je niet moet kijken naar hoe een masker eruit ziet, als je er eentje koopt. Laat ik het daar nou niet mee eens zijn… Ok, echt charmant ziet een duikbril op je gezicht er natuurlijk niet echt uit, maar een leuk kleurtje of juist helemaal zwart kan wel tof zijn!
Maar natuurlijk is het allerbelangrijkste bij het kopen van een duikbril dat hij goed past. Elk gezicht is anders en dat zorgt er voor dat er geen perfect masker voor iedereen bestaat. Een masker moet niet lekken, niet drukken tegen je neus, de skirt moet gemaakt zijn van zachte siliconen en je moet er fijn doorheen kunnen kijken. In een duikwinkel kunnen ze je vaak goed informeren en checken ze of het masker goed aansluit.
Gelukkig kun je ook zelf checken of het masker goed zit. Dit doe je door het masker zonder de hoofdband tegen je gezicht te houden. Let dan op dat er geen haar tussen je masker en je gezicht zit. Kijk in de spiegel en check of je masker goed aansluit op je gezicht. De siliconen rand moet niet over je ogen zitten en je mond moet vrij zijn voor je ademautomaat of snorkel. Adem dan lichtjes door je neus in, je masker zuigt zich nu als het goed is vast aan je gezicht. Beweeg je gezicht en trek zachtjes aan het masker. Blijft het goed zitten? Knelt het niet? Dan lijkt het erop dat je een goed passend masker te pakken hebt!
Met lenzen duiken of snorkelen, kan dat?
Je kunt in principe prima met lenzen snorkelen en duiken. Maar je hebt dan wel daglenzen nodig, zodat je geen ooginfecties krijgt. Toch vond ik het zelf fijner om met een masker met gecorrigeerde glazen te duiken toen ik lenzen droeg. Als je een masker gaat kopen en je wilt gecorrigeerde glazen, check dan altijd eerst of dat mogelijk is met het masker dat je wilt kopen.
Help! Mijn nieuwe duikbril beslaat
Niets is zo vervelend als een snorkelbril of duikbril die beslaat! Een nieuwe duikbril zal altijd beslaan, dit komt omdat er bij de productie van het masker dampen vrij komt van de siliconen rand. Deze damp is niet giftig of gevaarlijk, maar het gaat wel op de glazen zitten waardoor je masker beslaat.
Als je een nieuw masker hebt moet je die dan ook altijd eerst schoonmaken. Dit schoonmaken kun je met een speciaal middel doen, maar ook afwasmiddel (siliconen vrij) of een niet schurende tandpasta werken prima! Maak dan niet alleen je glazen schoon, maar ook de rest van je masker en de markerbox.
Voordat je gaat snorkelen of duiken is het een goed idee om eerst je hoofd nat te maken. Het temperatuurverschil wordt dan minder tussen je voorhoofd en je masker, wat het beslaan tegengaat. Wat je verder met je duikmasker doet is persoonlijk. Je kunt je masker vlak voordat je het water inspringt schoonmaken met een speciaal middel tegen het beslaan of je kunt in je masker spugen. Mijn persoonlijke favoriet is om een beetje babyshampoo gemengd met water te gebruiken. Het is zacht voor je ogen, goedkoop en hygiënisch.
Goed beoordeelde duikbrillen
Als je een op zoek bent naar een duikbril, kun je in een duikwinkel vaak wel slagen. Maar je kunt natuurlijk ook online shoppen. Het is een goed idee om online een aantal maskers te bestellen, zodat je er thuis op je gemak een aantal uit kunt proberen. Hieronder laat ik een paar duikmaskers zien die goed beoordeeld worden. De onderstaande maskers zijn te koop in verschillende kleuren en vaak met een keuze uit een doorzichtige of een zwarte siliconen rand .
Ik begin met de duikbril die mijn vriend en ik beide hebben en waar wij heel tevreden mee zijn! Hij zit goed, de siliconen rand is zacht en het ruime gezichtsveld onderwater vinden wij beide fijn. We hebben dit masker in een duikwinkel in Mallorca gekocht en dit was voor ons allebei het masker dat het beste paste en het fijnst zat. Overigens heb je dit masker in verschillende kleuren en zelfs met glas dat je beter zicht geeft in troebel (lees Nederlands) water.
Een goedkoper, populair, klassiek en simpel masker van het merk Aqualung.
Een masker met glas dat uit één geheel bestaat, waardoor je een groot gezichtsveld hebt.
De volgende duikbril is populair en er zijn er al veel van verkocht. Het is een comfortabel masker met een goede pasvorm.
Mocht je een serieuze duiker zijn of maar geen masker vinden die je fijn vindt, overweeg dan het onderstaande masker eens. Het is geen goedkoop masker, maar wel een kwalitatief hele goede. Er is letterlijk over alles nagedacht en dat merk je. De speciale glazen zorgen voor een enorme helderheid en de kleur en licht doorvoer is heel erg goed vergeleken bij standaard glazen die in andere duikbrillen gebruikt worden.
Geef je reactie