duiken-sumatra

Duiken bij Pulau Weh in Indonesië

In het meest westelijke puntje van Sumatra vind je een klein paradijsje, het eiland Pulau Weh. Het is een eiland wat bedekt is met jungle en de mooiste stranden heeft. Maar de reden dat de meeste mensen Pulau Weh bezoeken is om te duiken. Dat kun je er namelijk goed. Het eiland is nog niet zo druk en er is veel leven onderwater. Hieronder lees je alles wat je moet weten als je gaat duiken bij Pulau Weh.

duiken-pulau-weh

Beste tijd om te duiken bij Pulau Weh

Het droge seizoen loopt van mei tot november en dat is de beste tijd om het eiland te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen, fijne temperaturen en het beste zicht onder water.

Reizen naar Pulau Weh

Het eiland lijkt moeilijk te bereiken, maar eigenlijk valt dat wel mee. Allereerst moet je naar Banda Aceh toe vliegen. Dit kan direct vanaf onder andere Jakarta, Medan, Batam, Kuala Lumpur en Penang. Ook kun je er voor kiezen om alleen naar Medan toe te vliegen en vervolgens per (nacht) bus naar Banda Aceh toe te rijden.

Als je eenmaal in Banda Aceh bent aangekomen stap je op een ferry naar Pulau Weh. De eerste ferry vertrekt om 8:00 en de laatste om 16:00. Wij hebben echt moeten rennen om de laatste ferry te halen, omdat onze bus wat vertraging had. De fast ferry doet er 1 uur over en de slow ferry 2 uur.

Eenmaal op het eiland aangekomen neem je een becak voor een paar euro (soort tuk tuk) of een gedeelde taxi naar het strand waar je verblijft.

Hoeveel kost het duiken bij Pulau Weh?

Het duiken in Pulau Weh is goedkoop! Per duik betaal je tussen de 20 en 30 euro. En dat maakt het tot één van de goedkoopste duikplekken waar ik ben geweest. Ook boven water is het leven goedkoop. Je kunt voor een paar euro per dag heerlijk eten en accommodatie hoeft ook niet veel te kosten.

duiken-pulau-weh

Verwachting vs realiteit

Mede dankzij de verhalen van mijn ouders (ook enthousiaste duikers) wilde ik graag naar het eiland toe. Van mijn ouders had ik gehoord wat zij hadden gezien en ik wist dus wat ik kon verwachten. Want als je de verhalen op het internet leest, krijg je toch wel een ander beeld van het duiken. Je zou manta’s, walvishaaien, mola mola’s en zelfs orka’s kunnen zien onder water. Misschien was dat jaren geleden zo, maar tegenwoordig zie je niet zo veel groot leven onderwater.

Wat je wel ziet is weinig koraal, maar veel vis. Op veel duikplekken zie je overal vissen. Wat me het meest opviel aan de duiken waren de grote hoeveelheid (zwemmende) murenen en octopussen.

Wij hebben weinig stroming onderwater gehad, maar Pulau Weh staat bekend om zijn stroming.

Met welke duikschool heb ik gedoken

Ik heb gedoken met Lumba Lumba divers op Gapang Beach. Dit is een duikschool met Nederlandse managers, waar je ook leuk kunt verblijven. Er zijn meerdere duikscholen op Gapang Beach en ik ben ze allemaal langs gegaan. Lumba Lumba was niet de allergoedkoopste optie, maar we werden er meteen vriendelijk ontvangen en er stonden elke dag veel duiken op de planning. Het duiken met Lumba Lumba divers was relaxt. Ze hebben goede duikfaciliteiten, je duikt in kleine groepen en ze bieden als het kan verschillende duiken aan voor beginners en gevorderden.

De mooiste duikplekken van Pulau Weh

De duikplekken liggen 5-20 minuten varen van het duikcentrum af. Lumba Lumba biedt minimaal twee duiken aan per dag. Eén in de ochtend en eentje in de middag. Tussen de duiken door ga je terug naar het eiland. Ik heb een paar dagen gedoken op het eiland en hieronder beschrijf ik de mooiste duikplekken waar ik ben geweest.

Batee Tokong

Dit is misschien wel de mooiste duikplek van Pulau Weh. Overal waar je kijkt gebeurt er wel wat en zit leven. Grote scholen met Indian trekkersvissen, garnalen en meer morenen dan ik ooit in één duik gezien heb.

duiken-sumatra

Seulako Cave

Seulako Cave is niet echt een grot, maar meer een overhang. Ook bij deze duikplek is weer veel leven. Schorpioenvissen, octopussen, hengelaarsvissen, garnalen en een heleboel spookmurenen. Leuke plek!

duiken-pulau-weh

Rubia Sea Garden

Een mooie plek, waar je ook goed kunt snorkelen. Er is een grote zandvlakte met zandalen die eruit ziet als een vlakte met grassprieten. Maar wanneer je dichtbij komt zie je ze langzaam verdwijnen in het zand. Verder zagen we hier een schildpadje, weer veel mooie grote morenes en een zwartpunt haaitje van ver weg. Dit haaitje is overigens de enige geweest die ik gezien heb ik Pulau Weh en mijn ouders hebben helemaal geen haaien gezien.

Pantee Peunateung

Deze plek staat bekend als de mooist duikplek van Pulau Weh. Je zwemt naast een muur die begroeid is met mooi koraal en waar veel vis zwemt. In het blauw hebben we barracuda’s, een school jacks, een paar grote tonijnen en grote trekkersvissen gezien. Je kunt hier alleen duiken als de omstandigheden goed zijn, want er staat vaak te veel stroming.

duiken-pulau-weh

Duiken op het huisrif van Lumba Lumba

De avondduik op het huisrif van Lumba Lumba, was misschien wel mijn leukste duik in Pulau Weh. Je kunt hier ook overdag duiken, maar overdag hebben wij het rif snorkelend ontdekt. Er zitten een paar hengelaarsvissen, wat leuk klein spul en vissen tussen de pijlers van de jetty. De avondduik kun je voor een paar euro per persoon maken zonder Divemaster. Overigens kun je er voor een paar euro meer ook voor kiezen om samen met een Divemaster te gaan duiken (ook overdag). Voor mijn vriend was dit zijn eerste nachtduik. Ik vind nachtduiken super leuk, dus ik hoopte dat mijn vriend net zo enthousiast zou zijn.

Mijn vriend was gelukkig enthousiast, maar het was dan ook een leuke duik. Het huisrif is mooi en je ziet veel macro (klein) leven. We hebben ons niet verveelt onderwater en uiteindelijk kwamen we 1,5 uur later pas het water uit. Het leuke vond ik dat je deze duik zonder gids kon maken. Het is makkelijk navigeren onderwater en als je niet meer weet waar je bent zwem je naar de oppervlakte toe en kijk je welke richting je in moet zwemmen. Zeker een aanrader om te doen als je naar Pulau Weh gaat.

Activiteiten buiten het duiken om

Het eiland zelf is leuk om te ontdekken. Het is een mooi groen eiland met een aantal prachtige (witte) stranden. In mijn artikel over het eiland Sumatra vind je ook veel informatie over het eiland Pulau Weh.

Sharia wetgeving op Pulau Weh

De sharia wetgeving is op Pulau Weh van kracht. Dit zijn strenge Islamitische wetten. Je merkt hier als toerist wel wat van, maar laat dat je niet tegenhouden om het eiland te bezoeken. De lokale overheid realiseert zich namelijk dat toerisme een belangrijke inkomstenbron is voor het eiland en in principe gelden de regels dan ook alleen voor de lokale Islamitische bevolking. Die overigens heel vriendelijk zijn. Maar wat merk je als toerist precies van de sharia wetgeving?

  • Het is geen probleem om als je duikt in je zwemkleding rond te lopen op het duikcentrum of om met je pak half aan de boot in te klimmen. Zwemmen en snorkelen kan ook zonder problemen in je zwemkleding. Echt zonnen op het strand kan op de toeristische stranden ook, maar eigenlijk zie je dit niemand echt doen.
  • Je kunt niet overal alcohol krijgen en het is best duur.
  • Als je het eiland gaat ontdekken wil je dat doen met bedekkende kleding. Zo toon je dat je de lokale bevolking respecteert.
duiken-sumatra

Conclusie: hoe mooi vond ik het duiken bij Pulau Weh?

Het duiken bij Pulau Weh is mooi. Verwacht alleen geen groot leven te zien, want zowel mijn vriend en ik als mijn ouders hebben dit niet gezien. Er is veel leven onderwater en vooral de grote hoeveelheid morenen, octopussen en scholen Indian trekkersvissen zijn bijzonder. Je zult op de meeste duikplekken alleen zijn met de duikers van je duikschool. Het is relaxt duiken, omdat de duikstekken relatief dichtbij zijn. Ook is het duiken op het huisrif leuk.

Ik vind het altijd lastig om duikplekken met elkaar te vergelijken, maar het is niet de mooiste duikbestemming in Indonesië. Natuurlijk ben ik lang niet overal geweest, maar op Komodo en in Lembeh Street heb ik mooiere duiken gemaakt.

Het leukste is het, om een bezoek aan Pulau Weh te combineren met het spotten van orang-oetans in het wild op Sumatra. Want die combinatie vond ik echt super!

pulau-weh

Wil je meer lezen over duiken?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie