duiken-cenote

Duiken in de cenotes van Mexico – een unieke ervaring

Als je als duiker op vakantie bent in Yucatan, Mexico, moet je zeker een duik maken in een cenote! Een duik in een cenote stond bij mij al lang op mijn bucketlist. Het leek mij een unieke duikervaring en dat bleek het ook te zijn. De formaties en de lichtshow onderwater zijn echt heel bijzonder. Tijdens mijn vakantie in Mexico dook ik in twee compleet verschillende cenotes, in Los Ojos en El Pit. Ik vertel je dan ook graag meer over wat je kunt verwachten tijdens het duiken in de cenotes van Mexico.

duiken-cenotes

Wat is een cenote?

Cenotes zijn een tof verschijnsel in Mexico, die je vooral vindt in de provincie Yucatán. Het zijn zinkgaten die gevuld zijn met water. In Yucatán zijn er ondergrondse rivieren die naar de zee toe stromen. Op sommige plekken wordt het gesteente zo poreus, dat het vervolgens inzakt. Deze gaten vullen zich met water en deze gaten worden cenotes genoemd.

Er zijn wel 3000 cenotes in Yucatán, maar je kunt maar in een paar cenotes duiken. Duiken in een cenote is een compleet andere ervaring dan het duiken in zee. Er is weinig leven, maar de formaties en het lichtinval maken het tot een ervaring die je als duiker tijdens je bezoek aan Mexico niet mag missen!

Waar kun je duiken in de cenotes?

De meeste cenotes waar je kunt duiken zijn gelegen tussen de plaatsjes Playa del Carmen en Tulum in. Wij verbleven speciaal voor de duiken één nachtje in Playa del Carmen. Een heel toeristisch plaatsje met een mooi strand en een druk uitgaansleven. Vanuit Playa del Carmen kun je trouwens ook goed naar het eiland Cozumel reizen, dat bekend staat als het duikers eiland van Mexico. Ook kun je er tijdens de maanden november tot maart duiken met stierhaaien. De vrouwtjes komen tijdens deze maanden naar het ondiepe water toe om er te bevallen. Helaas waren de haaien toen we in januari in Playa del Carmen waren, al vertrokken. Ze hadden geprobeerd om de haaien te voorzien van tags en dat vonden de vrouwtjes blijkbaar niet zo leuk. Dus mocht je deze duik willen maken, check dan van tevoren of de stierhaaien er zijn.

Als je wilt duiken in de cenotes, kun je dat zowel vanaf Playa del Carmen als Tulum doen. Maar vanaf Playa del Carmen waren de duiken voor ons goedkoper. Ook kwam dat voor onze reisroute het beste uit. We kozen er namelijk voor om met onze eigen auto naar de cenotes toe te rijden voor de duiken. Na de duiken reden we meteen door naar Bacalar, waar we een paar dagen zouden blijven. Playa del Carmen en Tulum leken mij beide geen leuke plaatsjes om een paar dagen te verblijven.

Hoeveel duikervaring moet je hebben om in een cenote te duiken?

Voor de meeste cenotes is een Open Water diver certificaat voldoende. Je hebt geen grotduik training nodig, omdat het geen afgesloten ruimte is en je altijd daglicht kunt zien. Al voelde het voor mij wel echt alsof ik in een grot dook. Als je in El Pit wilt duiken, heb je een Advanced certificaat of een bewijs nodig dat je je diepe duik heb gedaan.

Met welk duikcentrum dook ik?

Ik koos ervoor om met het duikcentrum Cenote Guy te duiken vanwege de vele goede reviews die ze hebben op Tripadvisor. Ook ik raad ze van harte aan! Ze hebben geen fysieke duikwinkel, maar je kunt ze heel makkelijk online bereiken en ze antwoorden snel. Er wordt met je reisschema meegedacht en de prijs is helemaal prima! Ook zijn de duikgroepen klein en hadden mijn vriend en ik zelfs een duikinstructeur voor ons zelf. De duikinstructeur was vriendelijk en legde alles tot in de details uit en de uitrusting was goed. Kortom een prima duikcentrum!

Na de twee duiken kregen we ook nog eens een heerlijke lunch. En tussen de duiken door was er voldoende te drinken en te snacken.

Wat zijn de mooiste cenotes om te duiken in Mexico?

De bekendste cenotes om te duiken zijn:

 • El Pit, is met 120 meter de diepste cenote van Mexico. In deze cenote kun je alleen maar duiken of freediven. Ik heb in El Pit gedoken en hieronder lees je meer over mijn ervaring.
 • Dos Ojos, een prachtige cenote met stalagmieten en stalactieten. Je kunt er zwemmen, snorkelen en duiken. Ook in deze cenote heb ik gedoken en je leest verderop meer over mijn ervaring.
 • Casa cenote, is een cenote die midden in een mangrove bos ligt. Dit is dan ook de beste cenote om onderwaterleven te zien. Je kunt er scholen met kleine vissen, krabben en barracuda’s zien. Ook leeft er een krokodil, die ongevaarlijk is en vaak ligt te zonnen aan de rand van de cenote. Je kunt hier ook snorkelen.
 • Kukulkán and Little Brother, dit waren de cenotes die volgens het duikcentrum de beste cenotes voor ons zouden zijn. Qua ervaring, variatie en schoonheid. Je kunt hier niet duiken met een camera en dat is uiteindelijk waarom wij deze cenotes niet bedoken hebben. Achteraf misschien geen slimme keuze, want je kunt iemand betalen voor foto’s in deze cenotes. En dan heb je natuurlijk wel echt toffe foto’s. Ik had problemen met mijn eigen onderwater camera, waardoor ik die niet mee kon nemen. We hebben wel foto’s gemaakt met onze GoPro, maar het bleek nog behoorlijk lastig om daar goede foto’s mee te maken…
 • Meer cenotes waar je in kunt duiken kun je vinden op de website van de Cenote Guy. Ze zullen ook zeker met je meedenken over welke cenote het beste is voor jou.

Duiken in de cenote Dos Ojos

Na een uurtje rijden vanaf Playa del Carmen kwamen we aan bij cenote Dos Ojos. Het was de eerste cenote die ik zag in Mexico en ik vond het er tof uitzien! Met heel blauw en helder water. Ook was het er minder druk dan ik verwacht had. We waren natuurlijk redelijk vroeg, maar we hoorden ook dat de meeste duikcentra Dos Ojos als tweede duik doen. In de middag schijnt het er dan ook een stuk drukker te zijn. We kregen een uitgebreide briefing en sprongen het water in.

Dos Ojos betekent letterlijk twee ogen. De Cenote bestaat uit twee zinkgaten die door een tunnel van 400 meter met elkaar verbonden zijn. Bij Dos Ojos duik je niet diep en ben je dus nooit echt ver van de oppervlakte verwijdert. Toch heb je het gevoel alsof je in een echte grot duikt. Heel bijzonder om onderwater tussen de stalagmieten en stalactieten door te duiken. Veel onderwaterleven zul je niet zien, maar met je zaklamp tussen formaties door duiken is echt een toffe ervaring.

Halverwege de duik kom je terecht in de vleermuis grot. Hier ga je naar de oppervlakte toe om even rond te kijken in de grot. Best bijzonder om halverwege de duik bovenwater te komen. Na een paar minuten duik je weer onder en vervolg je de duik. Aan het begin van de duik regende het, maar aan het einde van de duik werden we verrast met de zon die heel mooi in het water scheen. Wees overigens niet bang dat je verdwaalt onderwater, want de hele duik, volg je een lijn.

Snorkelen in cenote Dos Ojos

Als je op vakantie bent in Mexico met iemand die niet duikt, is Dos Ojos ook leuk om naartoe te gaan. Het is een mooie cenote om te zien en je kunt er ook snorkelen. Al snorkelend kun je genieten van de lichtinval en zul je ook de stalactieten en stalagmieten zien. Met een gids kun je zelfs naar de vleermuis grot toe snorkelen.

duiken-mexico
duiken-mexico

Duiken in de cenote El Pit

El Pit is met 120 meter de diepste cenote van Mexico en een compleet andere cenote dan Dos Ojos. El Pit is zeg maar een groot gat in de grond, waar je alleen maar kunt duiken of freediven. Tijdens de duik daal je af naar een diepte van 30 meter. Wat bijzonder is, is dat er een halocline is in El Pit. Op zo’n 15 meter diepte komen zoet en zout water elkaar tegen. Het water is in dat gebied opeens heel troebel. Maar als je onder deze laag komt, is het zicht weer helder en zwem je dus opeens in zout water!

Je daalt dan verder af, totdat je op 30 meter in een groene mistige wolk van waterstofsulfide terecht komt. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het is een laag die ontstaat bij de afbraak van organisch materiaal. Door het verschil in dichtheid van het water blijft de wolk op dezelfde diepte hangen. Best spooky om hier doorheen te duiken, zeker omdat er ook allerlei takken op de bodem in deze laag liggen.

Als het helder is tijdens je duik en het licht door het gat schijnt, zal de zonnestraal in sommige maanden helemaal tot de bodem reiken. Bij ons was het niet de hele duik helder, maar tegen het eind zagen we de straal! Ook liet de instructeur ons nog fossielen en oude Maya botten zien. Een hele gevarieerde duik dus. En de straal met de freedivers die je erin zag duiken, maakten het einde van de duik echt heel bijzonder.

duiken-cenotes

Handig om te weten als je gaat duiken in de cenotes

 • De temperatuur van het water in de cenotes is constant, met zo’n 25 graden.
 • Smeer je van tevoren niet in met zonnebrand. Ook cosmetica is verboden als je zwemt of duikt in de cenotes. Dit is namelijk slecht voor het fragiele ecosysteem van de cenotes.
 • Je hebt minder lood nodig dan in de zee. Check dus voordat je onderwater gaat of het lood dat je bij je hebt voldoende of juist teveel is. Doe dit voor je duik door je adem in te houden terwijl je al je lucht uit je vest laat lopen. Als je verticaal in het water drijft, zou het water dan ongeveer op ooghoogte moeten zijn.
 • Je hebt een zaklamp nodig tijdens de duiken in de cenotes. Bij onze duiken zat dat in de totaalprijs inbegrepen.
 • Mocht je wat claustrofobisch zijn en er niet van houden om in het donker te duiken, dan is dit misschien niet een duik voor jou. Al is de doorgang nergens heel nauw!
 • Je kunt het hele jaar door in de cenotes duiken. Tussen mei en september heb je echter de meeste kans op goed licht in de cenotes. Dan is het zomer en staat de zon hoger aan de hemel. Maar dan is het ook regenseizoen en is er dus meer kans op bewolking en regen.
actief-mexico

Meer lezen over duiken?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie