duiken-komodo

Duiken bij Komodo, een bucketlist bestemming in Indonesië

Duiken bij de Komodo eilanden staat bij veel duikers op de bucketlist. En dat is niet voor niets. Het duiken is er super mooi en divers. Zo vind je er mooi koraal en veel onderwaterleven, van pygmee zeepaardjes tot manta’s. Vervelen onderwater doe je er dus niet. Sterker nog Komodo staat in mijn top 3 van mooiste duikplekken waar ik tot nu toe ben geweest. Ook boven water zijn de Komodo eilanden het ontdekken waard, met de grote Komodo varanen. Hieronder lees je alles wat je moet weten als je gaat duiken bij deze prachtige bestemming.

duiken-komodo

Beste tijd om te duiken bij de Komodo eilanden in Indonesië

Je kan eigenlijk het hele jaar door duiken bij Komodo. Maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

  • Van december tot maart is het regenseizoen in Komodo. Met de meeste regenval in januari en februari.
  • Maar van december tot februari spot je de meeste manta’s, al kan je die het hele jaar door zien.
  • In het noorden kan je niet duiken in januari en februari i.v.m. de ruige zee.
  • In het noorden kan je niet duiken in juli en augustus i.v.m. de ruige zee en het slechte zicht.
  • Mei/juni en september/oktober staan bekend als de maanden met de beste duikcondities.

Je ziet dus dat het lastig is om een eenduidig antwoord te geven. Als je gaat duiken bij Komodo, zal er altijd gekeken worden naar de duikplekken met de beste duikcondities voor dat moment. Zelf bezocht ik Komodo de eerste keer in augustus en de tweede keer ik oktober. Beide keren heb ik er mooie duiken kunnen maken.

duiken-komodo

Reizen naar Komodo

De Komodo eilanden liggen vlak bij het eiland Flores. Aangezien de Komodo eilanden een nationaal park zijn, kan je er niet overnachten. Dit doe je dan ook op het eiland Flores, in het plaatsje Labuan Bajo. Er zijn verschillende manieren om naar Labuan Bajo toe te reizen vanaf de andere eilanden. Zo kan je vliegen, met het openbaar vervoer vanaf Bali of Lombok reizen en een vierdaagse boottocht nemen waarbij je onderweg allerlei leuke stops maakt.

Mocht je meer willen weten over deze opties of over het reizen op het mooie eiland Flores, dan kan je dat hier lezen.

Hoeveel ervaring moet je hebben om bij de Komodo eilanden te kunnen duiken?

Eigenlijk staan de Komodo eilanden bekend om een duikbestemming waarvoor je een ervaren duiker moet zijn (Advanced Open Water). Het klopt dat er soms behoorlijk wat stroming kan staan en sommige duikplekken diep zijn. Maar toch kan je er ook prima duiken als je een beginnende duiker bent. Tijdens de liveaboard trip die ik maakte, waren er vijf beginnende duikers op de boot, die ook alle duiken hebben kunnen maken. Wel is het belangrijk, zeker als je een beginnende duiker bent, dat je gaan duiken met een goed duikcentrum. Dan zullen ze zeker rekening houden met de hoeveelheid ervaring die jij hebt.

komodo-liveaboard

Liveaboard of dagtrips

Als je gaat duiken bij de Komodo eilanden in Indonesië, heb je de keuze uit het maken van dagtrips of het maken van een liveaboard. Als je dagtrips wilt maken, slaap je in Labuan Bajo. Je vertrekt dan ’s ochtends, maakt twee of drie duiken en vaart dan ’s middags weer terug naar Labuan Bajo.

De Komodo eilanden bestaan uit Komodo, Rinca, Padar en 26 kleinere eilanden. Er zit best wat afstand tussen de eilanden. Toch kan je de meeste duikstekken die je tijdens een liveaboard bezoekt, ook bezoeken op dagtrips. Maar dan ben je wel veel tijd kwijt met het reizen naar de duikstekken toe. Mocht je tijd hebben voor een liveaboard, dan kan ik je dat echt aanraden.

Verblijven in Labuan Bajo

Als je op zoek bent na een leuke plek om te verblijven in Labuan Bajo is Seaesta Komodo Hostel & Hotel een aanrader. Het is gericht op jonge reizigers en er hangt een gezellige sfeer. Een goede plek dus om naar toe te gaan als je andere reizigers wilt ontmoeten. Daarbij heeft het hotel ook nog eens een mooi buitenzwembad. Je kan er slapen op een tweepersoonskamer (vanaf € 38) of op een slaapzaal (€ 10).

Wil je liever ergens slapen dat niet gericht is op jonge reizigers dan is Green Hill Boutique Hotel ook een goede optie. De kamers zijn er ruim, de bedden liggen lekker en je hebt er een mooi uitzicht. Hier slaap je al vanaf € 26.

Liveaboard

Bij een liveaboard slaap en eet je op de boot voor 3 dagen en 2 nachten of langer. Natuurlijk wordt er ook gedoken. Drie keer per dag duik je, met ook nachtduiken als je dat wilt. De twee nachtduiken die ik maakte tijdens mijn liveaboard waren leuk, met veel klein leven en een prachtige hemel met sterren toen we klaar waren met de duik.

Op liveaboards ben je vaak de eerste op de duikplek (voordat de dagboten komen) en is er nog meer vrijheid om een duikplek te kiezen. En als je terug komt van je duik is er vaak al lekker voor je gekookt. Je eet gezellig samen, terwijl je napraat over de mooie duiken die je hebt gemaakt. De vele duiken kosten natuurlijk de nodige energie, maar het leven op een liveaboard is ontzettend relaxt. Met een ritme van eten, duiken en slapen. Wat ook bijzonder is, is de prachtige sterrenhemel die je hebt als je op een boot slaapt.

Behalve het maken van duiken, bezoek je vaak ook het eiland waar de Komodo varanen op leven.

liveaboard-komodo

De mooiste duikstekken in Komodo

Als je gaat duiken bij de Komodo eilanden, zal je duikschool altijd kijken voor welke duikplekken de condities het beste zijn. Maar om alvast wat inspiratie op te doen, beschrijf ik hieronder mijn vier favoriete duikstekken.

Cauldron

Dit was de duikstek waar we zo van onder de indruk waren, dat we er een tweede duik hebben gemaakt. Het tofste van deze duikstek is het kanaal van een paar honderd meters, wat ook wel de ‘shotgun’ genoemd wordt. Je laat je mee voeren door de harde stroming en geniet ondertussen van het leven om je heen. Als een soort film schiet het aan je voorbij. De tweede duik hebben we de shotgun wel drie keer gedaan. Beide duiken zagen we manta’s en witpunt haaien. De tweede duik zagen we zelfs wel 20 witpunt haaien. Ook zagen we nog leuk klein spul, 3 pygmee zeepaardjes en een paarse blad schorpioenvis.

komodo-duiken

Batu Balong

Als je aan komt varen, zie je niets meer dan een kale rots met een gat erin. Rondom de rots staat stroming (toen ik er was niet zoveel, maar er kan flink wat staan) en deze stroming trekt grote onderwaterdieren aan. Onder water kom je ogen tekort, er is zoveel leven. Ik zag er witpunt haaien, makrelen, napoleon vissen en veel grote scholen vis in het blauw. De rots zelf is een prachtige muur vol met leven, met mooi koraal, schorpioenvissen en heel veel naaktslakken.

Manta Point

Dit is de plek waar je de meeste kans hebt om manta’s te zien. Het is een ondiepe duik (maximaal 16 meter), waar je de manta’s ook al snorkelend goed kan zien. Wat een mooie beesten zijn dat, ik zag er deze duik wel vijf. Behalve de manta’s is er weinig te zien, aangezien het rif helaas vrij dood is.

komodo-duiken

Castle Rock

Castle Rock is misschien wel de bekendste duikplek in Komodo. Er kan hier veel stroming staan (niet toen ik er was) en dat trekt grote vissen aan. We zagen witpunt haaien, grijze haaien en grote snappers en makrelen. Behalve de grote vissen, waren er ook grote scholen met kleine vissen. Er is zoveel leven, dat je niet weet waar je moet kijken.

duiken-flores

Prijzen van het duiken in Komodo.

De prijzen van de duiken verschillen natuurlijk per duikschool en per seizoen. Voor drie duiken betaal je ongeveer € 90, dit is inclusief het duikmateriaal en een lunch. Als je een liveaboard wilt maken, beginnen de prijzen zo rond de € 130 per dag. Dit is echt een budget optie en als je voor een luxere boot wilt gaan, lopen de prijzen op tot € 350 per dag.

Ik had uiteindelijk mazzel. Normaal gesproken is het slim om je liveaboard al ruim van tevoren te boeken. Aangezien ik last minute besloten had dat ik graag een liveaboard wilde doen, had ik niks geboekt toen ik aankwam in Labuan Bajo. Ik ben dan ook meteen gaan rondlopen in het plaatsje om te kijken wat de opties waren. Vanaf het moment dat ik binnen stapte bij Komodo Dive Center voelde het eigenlijk goed. Ze boden een budget optie en kwamen professioneel en aardig over. Gelijk boekte ik de liveaboard van 3 dagen en 2 nachten die de volgende dag al zou vertrekken. En daar heb ik zeker geen spijt van gehad, want ik had een top tijd.

duiken-flores

Activiteiten buiten het duiken om

Behalve de prachtige duiken, valt er boven water ook genoeg te beleven op Flores.

  • Breng een bezoekje aan de Komodo varanen op Komodo of Rinca.
  • Ga voor een dagtrip naar het eiland Padar en geniet van een korte steile hike naar de mooie uitzichtpunten.
  • Huur een scooter in Labuan Bajo en ontdek de omgeving.
  • Geniet In Labuan Bajo van lekker Italiaans eten in het restaurant La Cucina.
  • Zie de rest van het eiland met een auto met chauffeur of met het openbaar vervoer. Lees hier wat je zeker moet zien en doen op Flores.
komodo
komodo

Meer lezen over Indonesië?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments