koh-lipe-duiken

Duiken in Thailand

Thailand is misschien wel het populairste land ter wereld om te leren duiken. Met Koh Tao als één van de goedkoopste plekken. Omdat Thailand voor vele backpackers het eerste land is waar ze doorheen reizen, is het de perfecte plek om te leren duiken. Maar ook ervaren duikers heeft dit land veel te bieden. Ik heb zelf in Thailand best wat duiken gemaakt en in dit artikel heb ik de beste duikplekken waar ik ben geweest op een rij gezet.

Koh Tao

Nergens worden er zoveel duikcertificaten uitgegeven als op Koh Tao. Vooral backpackers komen hier om hun Padi Open Water certificaat te halen, omdat het één van de goedkoopste plekken ter wereld is. De cursus duurt drie dagen en je kunt het al vanaf € 240 halen.

Bij welke duikschool moet je de cursus doen? Op zich zijn er veel goede duikscholen in Koh Tao, maar ook veel slechte. Het eiland wordt ook wel een duikfabriek genoemd en dat is geen positieve benaming. Ga dus voor een duikschool waar je geen nummertje bent, maar een persoon. Het beste is even te kijken op Tripadvisor naar de reviews, voordat je ergens boekt. Ik heb zelf gedoken met Sairee Cottage Divers en heb de duikschool ervaren als gezellig en professioneel. Zeker een aanrader!

Als je twijfelt of duiken wel iets voor je is, kun je altijd eerst een proefduik maken. De kalmte onderwater, niets horen behalve je eigen bubbels, gewichtloos zijn en jezelf letterlijk onderdompelen in een compleet andere wereld, maakt dat ik duiken helemaal geweldig vind!

De zee in de baaien van Koh Tao is rustig, daarom is het een perfecte plek voor beginners. Je kunt er onder andere kleurrijke vissen en schildpadden zien, bij de ruim 20 verschillende duikspots rond het eiland. Als je een beginner bent zul je voornamelijk in de baaien blijven, maar als je een ervaren duiker bent, zijn er twee duikspots waar je zeker naar toe moet. Vraag even naar de omstandigheden van deze duikplekken als je in Koh Tao bent.

De twee beste duikplekken voor ervaren duikers

Chumpon Pinacle is de bekendste en is een grote rotsformatie die gedeeltelijk uit het water steekt. De basis van de rots is helemaal bedekt met anemonen, waarin anemoonvisjes (Nemo’s) leven. Ook grote vissen hangen hier rond zoals barracuda’s, baarzen en jacks.

Als je mazzel hebt, kun je hier zelfs walvishaaien zien. Ik had dat geluk heel wat jaartjes geleden in oktober! Echt een geweldige ervaring om met een walvishaai te duiken. Ook zagen we toen bullsharks, maar die laten zich inmiddels niet meer zien.

Sailrock is ook een rots die uit het water omhoog steekt. Het leukste aan deze duikplek is misschien wel de zogenaamde ‘schoorsteen’. Een verticale tunnel die je van 18 meter naar 8 meter brengt. Het leven wat je hier kunt zien varieert van morenen, octopussen en garnalen tot walvishaaien die je met wat geluk hier in goede seizoen kan zien. Omdat deze duikstek in de open zee ligt, kun je hier vissen als makrelen, tonijnen en barracuda’s zien.

Wanneer kun je het beste in Koh Tao duiken?

Eigenlijk kun je het hele jaar door duiken in Koh Tao, op november en december na. Wanneer het flink kan waaien en regenen. April en mei zijn de beste maanden met een vlakke zee, lekker weer en de meeste kans op walvishaaien! In oktober en november kun je ook walvishaaien zien als je geluk hebt.

Koh Tao boven water

Koh Tao is een echt duikerseiland en er heerst dan ook een relaxte sfeer. Als je buiten het duiken ook wat anders wilt doen kun je genieten van de prachtige viewpoints, yoga of Muay Thai lessen volgen of natuurlijk relaxen op één van de mooie witte kleine strandjes die Koh Tao rijk is.

koh-tao-duiken

Koh Lanta

Koh Lanta is het eiland waar ik 1,5 maand ben geweest om mijn Divemaster te halen. Dit heb ik gedaan bij het duikcentrum Hidden Depths. Als je gaat duiken in Koh Lanta heb je de keuze uit duikscholen met speedboten of langzame boten. Hidden Depths is een school met een mooie speedboot. Dat heeft als voordeel dat er maar een beperkt aantal duikers mee kunnen, dat je sneller weer terug op het eiland bent en er een warme lunch op je staat te wachten wanneer je terug komt. Met een langzame boot ben je de hele dag op pad en lunch je op de boot. Het één is niet beter dan het andere, het ligt er aan wat jijzelf fijn vindt. Sommige langzame boten zijn wel groot, dus kies voor een kleinere boot zodat je met minder duikers tegelijk in het water ligt. Hidden Depths is ook een duikschool waar ze alles zo ‘groen’ mogelijk doen. Je krijgt bijvoorbeeld geen plastic bekertjes op de boot. Een hele fijne, professionele en gezellige duikschool!

Er zijn bij Koh Lanta zelf geen duikplekken, je zult dus altijd met de boot naar de naastgelegen duikeilandjes toegaan. Qua onderwater leven is er wat macro, maar het zijn vooral de rifvissen en de grotere onderwater dieren waar je voor komt. Het duiken vond ik hier mooier dan in Koh Tao. Hieronder zet ik de verschillende duikplekken van Koh Lanta neer.

duiken-thailand

Duikspekken Koh Lanta

Koh Haa is een duikspot die bestaat uit 5 verschillende eilanden met in totaal 9 verschillende duikplekken. Overigens is dit ook een goede plek om te snorkelen. Het is verder ideaal duiken voor zowel de beginnende als de ervaren duikers. Het beste macro (klein) leven van Koh Lanta vind je hier. Verder kun je er morenen, schildpadden, mooi koraal en heel soms zelfs een walvishaai zien. Maar waar Koh Haa misschien wel het meest om bekend staat zijn de onderwatergrotten, de doorgangen en de schoorsteen. De schoorsteen begin op 18 meter en de uitgang ligt op 4/5 meter.
Bij de eilanden van Koh Haa heb ik de meeste duiken gemaakt. En ik genoot van elke duik! Ook boven water ziet het er prachtig uit!

lanta-duiken

The Bida’s zijn drie eilandjes waarbij je kunt duiken en ze liggen dicht bij Koh Phi Phi. Wat je hier bijna elke duik ziet zijn haaien! Zwartpunt rifhaaien en luipaard haaien. Prachtige beesten! Verder zie je hier octopussen, roggen en nog veel meer.

Hin Daeng en Hin Muang zijn de beste duikbestemmingen van Koh Lanta en één van de beste van Thailand. Ze zijn geschikt voor de wat meer ervaren duikers. Het is ongeveer 1,5 uur varen met de speedboot, maar als je de kans krijgt, moet je hier zeker gaan duiken. Bij beide eilanden vind je prachtig zacht koraal (bij de één rood koraal en bij de ander paars) en overal vissen. In december en januari heb je de kans om manta’s te zien. Toen ik er was, ben ik drie keer naar deze duikplaats toe gegaan en twee keer zagen we manta’s. Ook is er een kans op walvishaaien, maar dan moet je veel geluk hebben.

Wanneer kun je het beste in Koh Lanta duiken?

Het beste seizoen om te duiken op Koh Lanta is november t/m april. Dat is het droge seizoen. Tijdens het regenseizoen zijn de meeste duikscholen dicht.

Koh Lanta boven water

Koh Lanta is een relaxt eiland met langgerekte stranden en leuke strand barretjes. Wil je weten wat je allemaal op het eiland kan doen? Lees dan snel mijn uitgebreide blog over dit fijne eiland, Koh Lanta.

Koh Lipe

Koh Lipe heeft me positief verrast als duikbestemming. Dat komt omdat ik er voor het eiland zelf naartoe ging. Ik had me vooraf helemaal niet verdiept in het duiken. Ik heb er uiteindelijk twee dagen gedoken, waarbij ik op de tweede dag helaas slecht zicht had. Ook hadden we wat stroming. Met duiken moet je natuurlijk ook een beetje geluk hebben. Maar vooral de eerste dag kon ik zien hoe mooi het er is. Ik heb hier het mooiste koraal van heel Thailand gezien. En ook het macro leven was prachtig!

Ik dook met een duikschool waarvan ik de naam helaas niet meer weet. Het was een duikschool waar lokale Divemasters werkten. Verder doken ze met een lokale longtail boot en zitten ze op het ‘zonsopgang strand’. Het was een fijne duikschool met Divemasters die al het kleine leven onderwater zagen.

De duikspots waar ik heb gedoken

Bij Labang Steps heb ik wel vijf verschillende zeepaardjes gezien. Verder nog ander leuk klein spul en een rustend bamboehaaitje. Ik vond het een hele mooie en leuke duik.

Bij de duikplek Stonehenge heb ik twee duiken gemaakt. Het is een ritje van 7 minuten vanaf Koh Lipe en het staat bekend als één van de beste duikplekken in Thailand. Het zicht was er niet geweldig toen ik er was, maar ondanks dat heb ik er zeker de eerste dag een mooie duik gemaakt. Het koraal is prachtig, vooral het zachte koraal en er is veel vis. Ik heb er krabbetjes, naaktslakken en een school barracuda’s gezien.

Wanneer kun je Koh Lipe het beste bezoeken?

Het hoogseizoen is van oktober tot mei. Het is dan het droge seizoen, met het beste weer. Toch kun je er ook duiken in het laagseizoen. Je hebt dan heel goed zicht en minder toeristen.

Koh Lipe boven water

Koh Lipe is een klein relaxt eiland met prachtige witte stranden. Er komen inmiddels best wel wat toeristen, maar nog steeds minder dan op andere eilanden. Er is één straat die twee stranden met elkaar verbind met toeristische winkels, barretjes en restaurants. Verder kun je hier vooral goed relaxen. En dus ook duiken! Koh Lipe ligt helemaal in het zuiden van Thailand, aan de westkust.

De Similans en Richelieu Rock

De Similan eilanden en Richelieu Rock liggen ten westen van het plaatsje Koh Lak. Naar de Similan eilanden kun je een dagtrip boeken, maar bij Richelieu Rock kun je alleen maar duiken met een Liveaboard. Ik heb met een Liveaboard bij beide bestemmingen gedoken voor 4 dagen / 3 nachten. Eigenlijk had ik geen hoge verwachtingen, omdat de Similan eilanden veel te verduren hebben gehad tijdens de Tsunami en daarna tijdens El nino. Het koraal begint langzaam weer terug te groeien, maar er is nog steeds weinig koraal in de Similans. Ook zijn alle luipaardhaaien en walvishaaien vertrokken, die daarvoor vaak gezien werden. In het duikcentrum werd me gevraagd waar ik allemaal al had gedoken. Na mijn antwoord vroegen ze wat ik dan kwam doen. Dus echt hoge verwachtingen had ik dan ook niet.

Maar gelukkig kan ik altijd wel genieten van duiken, omdat er altijd wel wat te zien is. Er was gelukkig zeker wat te zien en ik heb mooie duiken gemaakt. De Similan eilanden waren leuk (klein spul, school barracuda’s, octopus en meer), maar bij Richelieu Rock heb ik veruit de mooiste duiken gemaakt. Het eiland Koh Bon hoort overigens ook bij het nationale Park waar de Similan eilanden bij horen en daar heb ik elke duik manta’s gezien!

thailand-duiken

De duiken bij Richelieu Rock waren spectaculair. Ik heb daar drie hele mooie duiken gemaakt. Overal waar je kijkt zie je scholen vissen. Zoveel leven heb ik onderwater niet vaak gezien. Het gekleurde zachte koraal is hier ook prachtig om te zien. Verder ook hier weer leuk klein spul (garnalen, krabben, spookfluitvis) en een paar scholen barracuda’s.

Wanneer kun je het beste in de Similans duiken?

De Similan Eilanden zijn ongeveer geopend van 15 oktober tot 15 mei. Kijk dit wel even na voordat je naar de eilanden toe gaat, want de exacte data kan elk jaar iets verschillen.

Conclusie duiken Thailand

In Thailand kan je zeker mooi duiken. Voor beginners en gevorderden. Ik zou alleen niet puur voor het duiken gaan. Maar omdat Thailand boven water ook veel te bieden heeft, is het super leuk om een combinatie te maken van duiken en reizen over land. Ook als je samen met iemand reist die niet wilt duiken is dat geen probleem in Thailand. Want er valt ook genoeg te beleven boven water.

Ik vind het lastig om te zeggen welke duikplek nou mijn favoriet was. Met duiken moet je natuurlijk ook een beetje geluk hebben. Zo heb ik één van mijn mooiste duiken ooit op Koh Tao gemaakt. Een walvishaai en bull sharks in één duik, prachtig! Maar ik zou Koh Tao over het algemeen bestempelen als een goed eiland om te beginnen met duiken, maar wel met de minst mooie onderwaterwereld. Ik denk daarom dat Koh Lipe (ondanks het slechte zicht) en het nog mooiere Richelieu Rock bij mij op één staan qua mooie duikplekken. Maar de duiken met manta’s op Koh Lanta en Koh Bon waren ook super.

Wil je meer lezen over wat er boven water in Thailand te doen is?

Lees dan ook:

Meer lezen over duiken?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments