olifanten-chiang-mai

Duurzaam reizen – 10 simpele en handige tips

Reizen is natuurlijk niet heel duurzaam, zeker niet als je met het vliegtuig gaat. Toch kun je veel kleine dingen doen om je reizen net wat duurzamer te maken. Om ervoor te zorgen dat jij met je reis een positieve bijdrage brengt aan het land dat je bezoekt. Daarom heb ik een aantal makkelijk toepasbare tips voor je verzamelt zodat je duurzaam kunt reizen.

crossing-zeiljacht

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links wat koopt kost dit jou niets extra’s, maar levert dit mij een kleine commissie op die ik gebruik om Awaywego draaiende te houden.

Wat is duurzaam reizen?

Wat duurzaam reizen is, zal voor iedereen net wat anders zijn. Voor mij betekent duurzaam reizen dat ik bewuste keuzes maak en rekening houdt met mijn impact ter plaatse met betrekking tot de natuur, het milieu en de lokale bevolking.

In het boek 80 duurzame reizen van de Lonely Planet kun je veel inspiratie opdoen als je liever niet met het vliegtuig reist. Je leest er alle informatie over de mooiste reizen in Europa die je kunt maken met de fiets, trein of een kajak. Zeker een aanrader als je echt duurzaam op reis wilt!

Waarom zou je duurzaam reizen?

Reizen is per definitie niet echt duurzaam, maar gelukkig kunnen we een hoop doen om het wel zo duurzaam mogelijk te maken. Persoonlijk denk ik dat verre reizen maken je leven verrijkt. Het maakt je meer open-minded, je leert jezelf kennen, je leert minder zwart-wit te denken en het leert je te relativeren. Je komt in aanraking met andere culturen en personen waarmee je anders nooit in aanraking zou komen. Daarbij is de wereld ook gewoon prachtig en valt er veel te ontdekken!

Toch zou het fijn zijn als de generaties na ons ook deze mooie wereld zouden kunnen zien. En wij met onze reizen ter plaatse geen negatieve impact hebben. Ik wil met reizen niet alleen mijn eigen leven verrijken, maar ook ter plaatse zoveel mogelijk een positieve bijdrage leveren aan het land dat ik bezoek en de locals die ik ontmoet. Daarom heb ik dit artikel geschreven, vol met makkelijke dingen die je kunt doen op jouw reis duurzamer te maken.

1. Zeg nee tegen plastic tasjes

In veel landen krijg je voor alles wat je koopt een plastic tasje. Dit zijn dan van die plastic tasjes die je één keer gebruikt, eigenlijk meteen kapot gaan en je daarna meteen weer weggooit. Zorg er dus voor dat je altijd een eigen tasje meeneemt op reis.

2. Neem een hervulbare waterfles mee

In steeds meer landen op reis kun je je waterfles in hostels, hotels en zelfs op straat vullen met drinkwater. Het hebben van een hervulbare waterfles, is niet alleen beter voor het milieu, maar je bespaart er ook nog eens geld mee! Goede waterflessen om mee te nemen op reis zijn de bekende Dopper en de Bodhi Tree waterfles, waar maar liefst 1 liter water in kan.

3. Duurzaam reizen naar en op je bestemming

Als je op vakantie gaat in Europa, is met de trein er naartoe reizen vaak een goede optie. Helaas moet je bij bestemmingen buiten Europa toch echt het vliegtuig pakken. Probeer dan zoveel mogelijk rechtstreeks te vliegen en compenseer jouw CO2 uitstoot als je een ticket boekt. Dit is mogelijk bij de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Als je op de plek van bestemming aankomt kun je daar voor meer duurzame manieren van reizen kiezen. Huur een fiets, loop veel en gebruik zoveel mogelijk het openbaar vervoer. Natuurlijk is het reizen met de bus niet altijd even comfortabel, maar het is wel een goede manier om het land echt te zien. Je reist tussen de locals en tijdens de busreis heb je alle tijd om, vanuit het raam, het lokale leven en het landschap in je op te nemen. Daarbij is het openbare vervoer vaak de goedkoopste manier van rondreizen.

fietsen-bali

4. Gebruik reef safe zonnebrand

Als je wel eens gesnorkeld of gedoken hebt, weet je hoe mooi het onderwater is! Helaas is de meeste zonnebrand niet goed voor het koraal. Zo’n 25% van de zonnebrand die we opsmeren, voordat we het water ingaan, komt terecht in het water. De UV-filters die in de zonnebrand zitten, zoals Oxybenzon, zorgen ervoor dat het koraal verbleekt en uiteindelijk zelfs afsterft. Op de eilanden van Hawaii is het nu zelfs verboden om zonnebrand te gebruiken waar schadelijke filters inzitten, om zo het rif te beschermen.

Maar natuurlijk is het ook belangrijk om je lichaam goed te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon. Als ik ga snorkelen of een lange boottocht maak, zet ik een petje op en doe ik een rashguard aan. Mijn hele lichaam bedekken gaat niet, dus gebruik ik ook reef safe zonnebrand. Dat is zonnebrand die geen stoffen bevat die het koraal aantasten. Goede reef safe zonnebrand is Coola (mijn favoriet), Naïf en Raw Elements. Behalve reef safe zijn deze merken trouwens ook nog eens goed voor jou!

5. Eet lokaal

Als ik op reis ben, eet ik het liefst lokaal. Je eet dan vaak tussen de locals, leert de cultuur beter kennen en het is vaak ook nog eens gewoon erg lekker. De ingrediënten van het lokale eten komen vooral uit het land zelf en hoeven dus niet ingevlogen te worden. Verder steun je de lokale boeren en de locals van het lokale eettentje. Een echte win-win situatie dus!

6. Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale bedrijven

Probeer op reis zoveel mogelijk de lokale economie te steunen. Als je een souvenir wilt kopen, koop dat het liefst iets wat lokaal is gemaakt. Dus geen souvenir dat uit een Chinese fabriek komt. Winkel in de lokale supermarkten en boek je excursies ter plaatse. Het liefst natuurlijk bij een bedrijf dat rekening houdt met duurzaamheid. Als je op zoek bent naar accommodatie, verblijf dan liever in een kleiner hostel of hotel. Een erg bijzondere ervaring is het verblijven in een homestay. Je verblijft dan bij mensen thuis en je krijgt op die manier een kijkje in het lokale leven, terwijl je geld rechtstreeks naar de locals toegaat.

thakhek-homestay

7. Vermijd dierenattracties bij duurzaam reizen

Vroeger was het normaal om tijdens een reis naar Thailand op een olifant te gaan zitten of naar de tijgertempel te gaan voor een selfie met een tijger. Ook ik heb een ritje gemaakt op een olifant. Inmiddels zie je dat de meeste Nederlanders en Belgen dit soort dierentoerisme gelukkig niet meer steunen. We hebben inmiddels meer kennis en dit soort dingen kan echt niet meer. Als je olifanten in een park in Thailand wilt zorg er dan voor dat je een goed park kiest, zoals het Elephant Nature Park. Hier leer je onder andere wat er allemaal moet gebeuren om een olifant zo tam te krijgen dat ze mensen op hun rug toelaten. Dat is echt pure dierenmishandeling!

Zorg ervoor dat reizen en het ontmoeten van dieren nooit ten koste gaat van de dieren zelf. Als toeristen geen interesse meer hebben in de dierenattracties, verdwijnen deze vanzelf. De enige reden dat deze praktijken nog bestaan is namelijk het geld van de toeristen. Ga dus niet op de foto met een aapje aan een ketting, zeg nee tegen een slang om je nek, ga niet naar een tijgertempel voor een selfie met een tijger en ga niet op een olifant zitten.

8. Leave nothing but footprints and don’t take anything but pictures

Voor mij is dit niet meer dan logisch, maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Zo schrok ik vorig jaar behoorlijk toen ik na een mooie zomerdag over het strand liep in Nederland. Er lag zoveel afval op het strand… In het buitenland kan ik hier ook van schrikken, maar daar wijt ik het meer aan het gebrek aan educatie en het gebrek aan faciliteiten om iets met het afval te doen. Maar als toeristen horen we het goede voorbeeld te geven vind ik.

Laat dus nooit je afval ergens achter, maar neem het mee. Zoek een prullenbak of hou het bij je totdat je er eentje tegenkomt. Als je gaat wandelen of gaat hiken, neem dan een tasje mee zodat je het wc papier na je wandeling in een prullenbak kunt gooien. Laat dus niets achter, op je voetstappen na.

Behalve het niets achterlaten, hoort niets meenemen ook bij duurzaam reizen. Neem niets mee uit de natuur en raak niets aan. Wist je bijvoorbeeld dat het aanraken van een zeeschildpad ervoor kan zorgen dat hij ziek wordt?

schildpad

9. Take 3 for the sea

Heb jij hier wel eens van gehoord? Take 3 for the sea is een beweging die mensen uitdaagt om bij het verlaten van het strand, een meer of andere plekken drie stukken afval op te pakken en mee te nemen. Zodat het strand (of een andere plek) beetje bij beetje schoner wordt. Drie stukken afval oprapen en vervolgens in een prullenbak te gooien is natuurlijk voor iedereen te doen. Stel je voor wat voor een verschil dit kan maken als bijna iedereen dit zou doen!

Deze beweging is ontstaan om aandacht te vragen voor het plastic probleem in de zee. Want wist je dat naar schatting elk jaar zo’n 8 miljoen ton plastic (!) in de zee beland? Voor veel dieren lijkt plastic op eten. Zo eet een schildpad kwallen en drie keer raden waar plastic zakjes onderwater op lijken…

10. Wees respectvol naar de locals toe

Bij duurzaam op reis gaan hoort behalve het respecteren van de natuur, ook het respecteren van de locals met hun eigen tradities en gebruiken. Je bent in hun land immers te gast. Zorg ervoor dat je je van tevoren inleest over de tradities en gebruiken die normaal zijn voor het land. Zo moet je in Thailand in de tempels je schouders en knieën bedekken, mag je geen foto’s maken in bepaalde kerken in Mexico, wordt het in veel landen in Zuidoost-Azië niet gewaardeerd als je boos wordt en je stem verheft en hoor je nooit zonder het te vragen foto’s van de locals te nemen.

Wat betekent duurzaam reizen voor jou?

Wat betekent duurzaam reizen voor jou en heb jij nog goede tips om zo duurzaam mogelijk te reizen? Of blijf jij liever in eigen land om zo jouw negatieve impact op de wereld zo klein mogelijk te houden? Gelukkig zijn er steeds meer duurzame reisproducten om ook als je wat verder gaat je impact kleiner te houden.

duurzaam-reizen

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie