surfen-guatemala

10 tips om fit te blijven op vakantie en op reis

Hoe blijf je fit op vakantie of tijdens een reis? Je wilt natuurlijk niet dat al het harde werken voor niets is geweest en je na de vakantie of je reis een paar kilo zwaarder thuis komt. Natuurlijk zul je niet al je conditie en kracht kwijtraken als je een paar weken niets doet. Maar je zult wel merken dat je na een luie vakantie echt weer even op gang moet komen. Als je langer gaat reizen, dan is het zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat je fit blijft. Volg deze tips als je graag fit blijft op vakantie en op reis!

actief-palma

Waarom wil je fit blijven op vakantie en op reis?

Ook al is het soms lastig om je er toe te zetten, sporten geeft energie! En wat extra energie kan je heel goed gebruiken op vakantie en zeker ook tijdens het reizen. Ook zorgt het sporten ervoor dat je wat extra calorieën verbrand. Heel fijn, want tijdens je vakantie eet en drink je vaak meer en ongezonder dan thuis. Probeer er natuurlijk wel op te letten, dat je niet helemaal losgaat met eten en drinken. Genieten moet, maar wel met mate.

Tips om fit te blijven op vakantie en tijdens het reizen

Tijdens mijn vakanties en reizen probeer ik altijd fit te blijven. Er zijn een aantal dingen die ik daarvoor doe. Dit zijn mijn tips om fit te blijven op vakantie en tijdens een reis.

1. Neem kleine fitness attributen mee

Je kunt moeilijk allerlei fitnessapparatuur meenemen op vakantie, maar een paar kleine attributen passen zeker in je koffer. Wat dacht je van elastische banden voor wat extra weerstand tijdens je oefeningen of een springtouw om je conditie te behouden? Als je dit meeneemt, dan zul je zien dat je ook eerder oefeningen zult gaan doen.

Mocht je thuis veel hardlopen, dan zijn je sportschoenen ook goed om mee te nemen. Voor hardlopen heb je verder niets nodig en je kunt het bijna overal doen.

2. Doe mee aan een actieve excursie

Bijna overal waar je naartoe gaat op vakantie of op reis, kun je wel een toffe actieve excursie doen. Zo sprong ik van kliffen af op Mallorca, ging ik fietsen op Bali en beklom ik een berg in Bolivia. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer toffe actieve excursies te bedenken. Ook worden er tegenwoordig op veel plekken free walking tours aangeboden. Een leuke manier om de plek waar je bent te leren kennen en tegelijkertijd actief bezig te zijn!

fietsen-bali

3. Gebruik alles wat je voor handen hebt

Heb je een trap in de buurt van je verblijf? Top! Ren of loop de trap een aantal keren per dag op. Of heb je misschien een flinke waterfles bij de hand? Ook die kan je prima gebruiken om je oefeningen een stukje zwaarder te maken. Zo is er altijd wel wat te bedenken, dat je kunt gebruiken om fit te blijven op vakantie!

4. Zoek een lokale sportschool op

Op veel plekken in de wereld wordt er gesport. Het kan heel leuk zijn om op je vakantiebestemming of tijdens je reis een lokale sportschool te vinden. Dat kan een sportschool met apparaten zijn, maar ook een sportschool waar ze een specifieke sport beoefenen. Zo heb ik al op veel verschillende plekken ter wereld een kickboksles gevolgd. Ontzettend leuk om actief bezig te zijn, maar ook een goede manier om mij onder de locals te mengen. Zo deed ik aan Muay Thai in Thailand en kickbokste ik in Italië en op St. Maarten. Ook yoga is een populaire sport om te doen in het buitenland.

muay-thai

5. Ga lekker naar buiten om fit te blijven op vakantie

Op vakantie en op reis ben je vaak al meer buiten dan thuis. Heerlijk! En buiten kun je goed actief zijn, zonder dat het echt als sporten voelt. Zo loop je zonder dat je het door hebt al snel vele kilometers op een dag in de stad waar je bent. Ook strandwandelingen zijn leuk en van zwemmen word je natuurlijk ook fit.

Denk ook eens aan het wandelen in de bergen, mountainbiken, het nemen van een dansles, leren kitesurfen of golfsurfen en klimmen. Er zijn vaak zoveel toffe dingen die je kunt doen die er niet alleen voor zorgen dat je fit blijft op vakantie en op reis, maar waarbij je ook nog eens geniet van het opdoen van nieuwe ervaringen.

kitesurfen-stmaarten

6. Doe online workouts

Online zijn er veel verschillende workouts die je kunt volgen. Van snelle, maar complete 7-minuten workouts tot hele yogalessen. Het zijn vaak workouts die je makkelijk thuis kunt doen en waar je geen extra sport attributen bij nodig hebt. Ideaal om fit te blijven op vakantie of op reis dus! Ook de apps met 7 minute workouts zijn een aanrader. Ik doe er meestal twee achterelkaar en ben dan met een kwartiertje klaar. Omdat het korte workouts zijn, is het goed vol te houden!

7. Pak je rust

Vergeet niet om ook genoeg rust te nemen. Er komen veel nieuwe indrukken op je af en het is belangrijk om niet alleen maar constant bezig te zijn, zeker als je langer op reis bent. Rust is goed voor zowel je lichaam en geest!

8. Let op je eten en blijf fit tijdens je vakantie of op reis

Op vakantie en op reis is het vaak een uitdaging om gezond te eten en genoeg groenten binnen te krijgen. Ook zul je vaker snacken en alcohol drinken. Helemaal prima natuurlijk, maar let erop dat je ook gezonde keuzes maakt. Je wilt natuurlijk niet kilo’s zwaarder terug komen. Drink dus genoeg water, bestel ook eens een gerecht met veel groenten, snack en drink met mate en kies af en toe bewust voor een gezonder alternatief.

vietnam-eten

9. Neem extra vitamines en supplementen

Als je zeker wilt weten dat je veel vitaminen binnen krijgt, kun je er ook voor kiezen om extra vitaminen of supplementen te slikken. Dit gaat je zeker helpen om fit te blijven op vakantie en op reis. Goede vitaminen kun je vinden op de gezonde wereld. Wil je Cordyceps kopen of andere vitaminen en supplementen, neem dan zeker een kijkje.

10. Kies voor een actieve vakantie

Wil je echt fit worden op vakantie of op reis? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een actieve vakantie. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken, die leuk zijn en waar je zeker fit van wordt. Misschien brengt het volgende lijstje je wel op een idee.

  • Kanovaren in Zweden, je kunt er prachtige meerdaagse tochten maken.
  • Mountainbiken in de Ardennen. Dichtbij, maar met een prachtige natuur.
  • Van berghut naar berghut wandelen in Oostenrijk.
  • Een meerdaagse wandeltocht of hike maken, dat kan zowel ver weg als dichterbij.
  • Mee trainen in een Muay Thai kamp in Thailand.
  • Duiken met een liveaboard in Egypte.
  • Een georganiseerde actieve outdoor vakantie, met allerlei gave outdoor activiteiten.
  • Je kunt natuurlijk ook op wintersport gaan. Hier lees je alles over hoe ik als volwassenen leerde snowboarden!

Je ziet het, er zijn genoeg manieren om fit en gezond te blijven tijdens je vakantie of op reis. En mocht dat uiteindelijk nou niet helemaal lukken. Ach, dan moet je maar dubbel zo hard aan de bak als je weer thuis bent!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie