Op reis kom je de meest schattige kindjes tegen. Kinderen die het duidelijk veel minder goed getroffen hebben dan de kinderen in Nederland en Belgie. Die je met een lieve lach en een zielige blik vragen om een pen, snoepje of geld. Voor ons zijn dat kleine dingen en als we daarmee die lieve kinderen blij kunnen maken, dan geef je dat toch gewoon? Wij hebben het zo goed en iets terugdoen is het minste wat we kunnen doen. Helaas is dit inderdaad wat veel mensen denken. Maar met de pen, het snoepje of die euro, veroorzaak je juist problemen, hoe gek dat ook klinkt. Geef dus niets aan kinderen die bedelen. En ja, dat is en blijft moeilijk. Maar als je weet waarom je dat niet moet doen en welke problemen wel geven veroorzaken maakt dat het al iets makkelijker. Daarom vertel ik je waarom je niets moet geven aan bedelende kinderen. Ook vertel ik je wat je wel kunt doen om de kinderen te helpen.
Het begin van het bedelen: bedelen loont
Het is heel simpel, kinderen beginnen met bedelen omdat het loont. Met relatief weinig energie en moeite krijgen ze iets. Zodra er een toerist aankomt rennen ze erop af en begint het bedelen. Veel toeristen vinden het moeilijk om kinderen te weerstaan en dus krijgen ze geld, speelgoed, pennen of snoepjes. De kinderen zullen alleen steeds meer willen. Ook werken de cadeautjes jaloezie in de hand. Er is nooit genoeg voor alle kinderen en sommige kinderen krijgen dan altijd meer of juist minder. Het zal de sociale dynamiek veranderen en kinderen zullen uiteindelijk buitengesloten en gepest worden.
Levendige handeltjes voor bedelende kinderen
Denk jij dat de kinderen al die pennen en schriftjes echt gaan gebruiken? Helaas, dat is vaak niet het geval. Zeker op plekken waar veel toeristen komen en kinderen volop bedelen, zijn levendige handeltjes ontstaan. Zodra je de hoek om bent, lopen de kinderen al naar de lokale winkel toe om daar alles weer te verkopen. De winst wordt verdeelt met de winkeleigenaar.
Zelf ben ik een keer voor een ‘melkpoeder scam’ gevallen. Bij mij ging het om een tiener die waarschijnlijk echt de moeder was, maar het zijn vaak ook kinderen die deze scam gebruiken voor hun kleine broertje of zusje. Je koopt samen met de bedelaar melkpoeder bij de lokale winkel. Daar kan je geen nee tegen zeggen toch? Maar ook hier, zodra je de hoek omloopt, lopen de kinderen al naar de winkel toe. De melkpoeder wordt weer terugverkocht aan de winkel en de winst wordt verdeelt.
Weg toekomst
Waarom zouden de kinderen nog naar school toegaan als ze buiten school om nu al geld kunnen verdienen? De ouders zijn blij met de inkomsten en de kinderen zien het nut van het naar school gaan ook niet in. Ze krijgen aandacht zat van de toeristen, verdienen geld en krijgen lekkere dingen. Dat klinkt toch een stuk beter dan naar school toegaan? En als ouders zijnde is het ook een goede inkomstenbron!
Toen ik op reis was in Nepal hingen er overal pamfletten, of je alsjeblieft niets aan de straatkinderen wilden geven. De lokale NGO’s kregen de kinderen moelijk van de straat af. Ze vonden het veel te fijn op straat met alle aandacht, het geld en het lekkers dat ze van de toeristen kregen.
Houden bedelende kinderen al het geld zelf?
In het beste geval, geven de kinderen het verdiende geld aan hun familie. Maar in het ergste geval, moeten ze dat geld afgeven aan bendes. Er zijn namelijk hele bendes die gebruik maken van bedelende kinderen. Kinderen halen nou eenmaal veel meer geld op dan volwassenem ooit zullen doen. Er zijn helaas verhalen bekend van kinderen die verminkt worden om zo nog meer geld op te halen met het bedelen. Een verminkt kindje haalt immers nog meer geld binnen voor een bende. Dat bedelen doen ze dan uren lang en als ze niet genoeg opgehaald hebben worden ze weer teruggestuurd naar de straat .
Drugs en prostitutie
Het leven op straat is hard en niet makkelijk. Ik heb ze helaas in meerdere landen gezien, jonge kinderen die aan het lijm snuiven waren op straat. In Nepal waar de lokale NGO’s de kinderen maar moeilijk van de straat afkrijgen bijvoorbeeld. Dat is echt heel triest om te zien.
Ook komen kinderen die vaak op straat rondhangen eerder in aanraking met kinderprostitutie dan kinderen die naar school toegaan.
Is het uitdelen van koekjes en snoepjes dan wel goed?
Ok, cadeautjes en geld uitdelen aan bedelende kinderen is dus geen goed idee. Maar koekjes en snoepjes dan? Dat is toch heel onschuldig? Helaas, brengt ook het uitdelen van zoetigheid problemen. Behalve de jaloezie en ongelijkheid die het brengt, brengt het ook rotte tanden. Op de plekken waar toeristen lekkers uitdelen worden de tanden vaak niet of nauwelijks gepoetst. Ook gaan de kinderen niet naar de tandarts toe. De gaatjes die ontstaan worden dus niet behandeld. Behalve de schade aan het gebit, is veel zoetigheid natuurlijk ook gewoon niet gezond.
Ouderen die bedelen VS kinderen die bedelen
Je zult je misschien afvragen of je volwassenen die bedelen wel wat moet geven. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar in veel landen zit het sociale systeem nou eenmaal niet zo goed in elkaar als in Nederland. Dat betekent dat mensen vaak echt geen andere keuze hebben dan bedelen voor hun geld. Dat hoeft ook niet in alle landen te betekenen dat er meteen drugs of alcohol voor wordt gekocht.
Elke bedelaar op reis wat geven gaat in veel landen niet. Daarom maak ik hier persoonlijke keuzes in. Zo ben ik eerder geneigd om geld te geven aan een oude vrouw en/of een gehandicapt persoon. Ook heb ik wel eens wat te eten gekocht en dit vervolgens aan iemand gegeven die op straat woont.
Wat kun je wel doen om bedelende kinderen te helpen?
Probeer in ieder geval altijd aardig te blijven. Het kan af en toe best een beetje irritant zijn, als je wordt belaagd door een groepje bedelende kinderen. Zeker als je bijvoorbeeld net een lange busreis hebt gehad. Maar bedenk dat het kinderen zijn en dat ze het vaak niet vrijwillig doen. En dat het helaas ook aangeleerd gedrag is, door toeristen zoals wijzelf. Blijf dus altijd respectvol.
Geef de kinderen aandacht. Praat met ze, leer ze wat Engelse zingen en lach met ze. Laat ze het bedelen voor even vergeten. Als je het idee hebt dat ze echt veel honger hebben, kun je altijd een voedzame maaltijd voor ze kopen.
Als je echt wat wilt doen, kun je het beste naar de lokale school toegaan of contact opnemen met een lokale organisatie. Vraag ze wat ze echt nodig hebben. Geef geen geld, want dat komt niet altijd op de goede plek terecht, maar geef spullen. Als je weet wat er nodig is, kun je dit vervolgens in de lokale winkels kopen. Zo steun je de lokale economie ook nog eens.
Mocht je al thuis zijn van je reis en toch graag nog iets willen doen, neem dan een kijkje online. Er zijn genoeg goede organisaties die zich inzetten voor kinderen wereldwijd, waarvan Unicef natuurlijk de bekendste is.
In mijn blog over duurzaam reizen, lees je meer tips over wat je kunt doen om ter plaatse een positieve bijdrage te leveren tijdens je reis.
Geef je reactie