colombia-reisroute

Gezond blijven op reis

Reizen is geweldig! Alles is nieuw en je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen. Soms vergeet je daarbij nog wel eens om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan namelijk best een uitdaging zijn. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je gezond blijft op reis en zoveel mogelijk kunt blijven genieten!

Tips om gezond te blijven op reis

Tijdens mijn reizen ben ik helaas ook wel eens ziek geweest. Maar gelukkig viel dat altijd mee en was ik er binnen een paar dagen weer bovenop. Dit zijn de tips die ik zelf ook volg om zo gezond mogelijk te blijven op reis.

Doe aan lichaamsbeweging om gezond te blijven op reis

Zorg ervoor dat je in beweging komt! Op reis ben ik eigenlijk altijd wel in beweging. Ik loop overal naartoe, zwem veel, maak toffe hikes en ben constant op pad. In Thailand deed ik aan Muay Thai, maar verder ga ik nooit naar de gym en doe ik maar weinig krachtoefeningen tijdens het reizen.

Veel mensen zijn tijdens het reizen dus al automatisch meer in beweging, maar dit geldt niet voor iedereen. Zoek dus iets wat voor jou werkt. Wandelen is namelijk ook prima! Maar misschien wil jij wel proberen om de lokale sportscholen op te zoeken of wil je elke dag een online lesje volgen op je kamer. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je lekker actief en fit blijft op reis!

muay-thai-trainen

Neem rustdagen om gezond te blijven op reis

Als je op reis bent wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen. Reizen is heel leuk, maar het kan ook flink vermoeiend zijn! Zorg er dus voor dat je af en toe een dagje rust neemt. Lekker een dagje luieren op het strand, ergens rustig een boek lezen of een dagje helemaal niets doen, zorgt ervoor dat je weer genoeg energie hebt voor de volgende dagen. Let ook op je reistempo en reis niet te snel. Blijf even een paar dagen op dezelfde plek en reis daarna weer verder. Dat doet zowel je lichamelijke als mentale gezondheid op reis goed en zorgt er mede voor dat je gezond blijft op reis.

Let op wat je eet en drinkt

Je eet op reis nooit precies hetzelfde als in Nederland. Gelukkig maar, want dat is één van de dingen die reizen zo leuk maakt! Maar omdat je ritme en het eten zo anders is, moet je er wel wat meer mee bezig zijn. Voordat je het weet eet je elke dag makkelijk (en niet zo gezond) en drink je ook nog eens een stuk meer alcohol. Ook is het in veel landen gebruikelijk om minder groenten te eten dan gezond is. Daarom geef ik je wat tips om gezond te blijven eten en drinken op reis:

  • In veel landen hebben ze heerlijk fruit en verse sapjes. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond!
  • Let erop dat je voldoende groenten binnen krijgt. Af en toe een gerecht bestellen met extra veel groenten kan zeker geen kwaad!
  • Af en toe alcohol drinken is prima, maar doe dit, zeker als je langer op reis bent niet elke dag.
  • Pas op met het drinken van water uit de kraan. In veel landen kun je dit niet drinken! Maar zorg er trouwens wel voor dat je voldoende vocht/water binnenkrijgt om gezond te blijven op reis.
  • Wees voorzichtig met rauw voedsel. Zorg er, zeker in sommige landen, voor dat wat je eet gekookt of gepeld is. Met gewassen eten kijk je beter ook uit, als het misschien wel gewassen is met kraanwater dat je niet kunt drinken.
  • Ik ben dol op streetfood, zeker op reis. Wel let ik erop dat het druk is bij het tentje, zodat het eten er niet te lang ligt. Zijn er veel locals? Ligt het eten goed bedekt? Wordt het ter plekke klaargemaakt? Allemaal dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van je streetfood tentje.
Thailand-eten

Bescherm jezelf tegen de zon

Op reis kom je waarschijnlijk een stuk meer in de zon dan thuis. Ook is de zonkracht in andere landen vaak een stuk sterker dan in Nederland. Het is dus belangrijk dat je je voldoende tegen de straling beschermt. Zelf smeer ik elke dag in ieder geval mijn gezicht in en zorg ik voor voldoende zonnebrand op de rest van mijn lichaam als dat nodig is. Ook als ik een stukje ga lopen door een stad bijvoorbeeld let ik daar op. Een petje op en jezelf bedekken is natuurlijk ook een hele goede bescherming tegen de straling van de zon!

Bescherm jezelf tegen de muggen

Muggen in Nederland zijn super irritant, maar je wordt er niet ziek van. Wist je dat de mug het dodelijkste dier is voor mensen? Gelukkig kun je jezelf deels tegen muggensteken beschermen. Kijk bijvoorbeeld goed na of er malaria voorkomt in een gebied waar je naartoe wilt reizen en bescherm je hier dan tegen. Bekijk welke opties er zijn qua pillen en kies wat het best bij jou past. Zo wordt de pil Lariam afgeraden als je gaat duiken.

Ook in landen waar geen Malaria voorkomt kun je ziek worden als je gestoken wordt door een mug. Zo kun je er dengue, gele koorts of chikungunya van krijgen. De muggen die deze ziektes overbrengen steken trouwens overdag, in tegenstelling tot de mug die je malaria kan geven. Bescherm je dus niet alleen ’s avonds en ’s nachts, maar ook overdag. Draag bedekkende kleding, slaap onder een klamboe en bescherm je onbedekte huid met een muggenwerend middel. In mijn ervaring werken de lokale muggenwerende middelen vaak het beste!

Extra vitaminen en mineralen slikken

Het kan een goed idee zijn om op reis extra vitaminen en mineralen te slikken, zodat je zeker weet dat je alles binnen krijgt. Kwalitatief goede vitaminen kun je vinden bij de gezonde wereld, waar je ook fijne supplementen vindt die je een goede gezondsheidboost kunnen geven. Wil je Lion’s Mane kopen of andere vitaminen en supplementen kopen, neem dan zeker een kijkje.

Toch ziek geworden?

Helaas, hoe goed je ook voor jezelf probeerd te zorgen, ziek worden op reis is niet altijd te voorkomen. Het eten, het klimaat, de hygiëne, je ritme, alles is anders. Hoe vervelend ook, neem een paar dagen rust en hopelijk kun je daarna weer volop genieten van het reizen!

wandelen-sint-maarten

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie