Nederland is een prachtig land, dat natuurlijk heel veel te bieden heeft. De laatste paar jaren heb ik vooral het buitenland ontdekt. Maar nu ik in Nederland ben, vind ik het ook leuk om wat meer dicht bij huis te gaan ontdekken. Omdat het nu in de Corona tijd overal extra rustig is, besloot ik dat dit de uitgelezen kans was om Giethoorn te bezoeken. En wist je dat Giethoorn in een mooi Nationaal Park ligt? In dit artikel vertel ik je wat je allemaal kunt doen in Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke bestemming in eigen land, dan is dit een echte aanrader.
Giethoorn
Giethoorn wordt ook wel het Hollands Venetië genoemd. Het is een dorp met waterwegen, bruggetjes, bootjes en prachtige huizen met rieten daken. In een normaal jaar trekt dit dorp wel 1 tot 1,5 miljoen toeristen per jaar. Voornamelijk Chinezen, omdat Giethoorn heel goed onder de aandacht is gebracht in China. Natuurlijk is dit met Corona anders, maar evengoed is het er met lekker weer in het weekend nog flink druk. Mensen komen er vooral om met een bootje door de grachten heen te varen. Ook is het gezellig lopen langs de Dorpsgracht. Je kunt er op een terrasje zitten, kijken naar de bootjes en genieten van de prachtige huizen met hun mooie tuinen.
De geschiedenis van Giethoorn in het kort
Giethoorn was een dorp van turfstekers. Door het afgraven van het veen ontstonden er plassen en meren. Het gedroogde veen werd turf en om dit te vervoeren, werden er vaarten en sloten gegraven. Het dorp is een paar keer verplaatst, om op een nieuwe plek turf te winnen. De huizen werden op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn.
Terwijl ik door Giethoorn liep, vroeg ik mij af waarom de plaats eigenlijk zo heet. Zou het niet logischer zijn geweest om het Riethoorn te noemen, met alle rieten daken? Eenmaal thuis heb ik opgezocht waar de naam vandaan komt. Giethoorn werd in 1230 gesticht door vluchtelingen uit het Middelands Zee gebied. Ze vonden veel hoorns van wilde geiten en vandaar dat ze hun dorpje Geytenhorn noemden. Deze naam is later veranderd in Giethoorn. Grappig toch?
Wat kun je in Giethoorn doen?
Behalve het rondlopen en foto’s maken van de prachtige huizen en mooie tuinen, kun je nog meer doen in Giethoorn. Het is allereerst leuk om op een terrasje aan het water te gaan zitten. Maar natuurlijk komen de meeste mensen naar Giethoorn om een bootje te huren. Ik zou je aanraden om een fluisterbootje te huren. Voor het besturen van een fluisterbootje heb je geen vaarbewijs nodig. Het traditionele ‘punteren’, met een houten stok je bootje voortbewegen, is best tof. Maar zeker met meerdere bootjes op het water, is het niet echt een fijne manier om Giethoorn te ontdekken lijkt mij. Als je graag wilt kanoën, dan zou ik je aanraden om dat in het natuurgebied zelf te doen en niet in Giethoorn.
Als je een fluisterbootje gaat huren, zijn er vier routes waar je uit kunt kiezen. De kortste is één uur en daarbij zie je alleen maar de Dorpsgracht van Giethoorn zelf. Vier uur duurt de langste route, waarbij je ook door de natuur vaart. Wij kozen voor de gele route, die zo’n drie uur duurt. Je vaart dan door de Dorpsgracht en gaat het natuurgebied De Wieden in.
Hoe was ons boottochtje door Giethoorn en de Wieden?
Op een mooie zondag om 17:00 huurden we ons fluisterbootje. Voor drie uur betaalden we € 60. Als eerst vaarden we door Giethoorn heen. Ik dacht dat het om 17:00 wel rustig zou zijn, maar dat was het nog niet. Er waren veel dronken jongeren en andere bootjes op het water. Een soort botsauto’s, maar dan met bootjes.
Eenmaal uit de Dorpsgracht, werd het gelukkig meteen rustig, omdat iedereen zijn bootje om die tijd terugbracht. We staken het meertje de Bovenwijde over, waar heel veel zwanen ronddobberden. Mooi om te zien! Na het meertje komt het leukste stuk van het tochtje. We varen door een slootje heen met aan beide kanten het natuurgebied ‘De Wieden’ naast ons. Het is heerlijk rustig en we zien ooievaars, een lepelaar en drie hertjes. Omdat alle restaurantjes vanwege Corona al gesloten zullen zijn als we terugkomen, hadden we van tevoren al wat lekkere hapjes gekocht voor tijdens onze boottocht.
Als de sloot eindigt, varen we het meer nog een klein stukje over. Maar al snel komen we het dorp Giethoorn weer in. Het kleine stukje wat we nu moeten varen naar ons verhuurbedrijf is heel tof. Zonder andere bootjes varen we onder de bruggetjes door. Ik ben blij dat we dit ook zien, want met al die bootjes vond ik er eigenlijk niets aan.
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het bestaat uit veel water zoals plassen, meren en slootjes. Maar je vindt er ook moerasbossen en uitgestrekte rietvelden. Vroeger werd dit gebied gebruikt om turf te winnen, maar tegenwoordige zie je er rietsnijders aan het werk. Ontzettend bijzonder om te ontdekken. Je hebt hier trouwens ook de grootste kans om een otter te spotten, maar helaas is die kans niet groot.
Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je op verschillende manieren ontdekken. Zo kun je een fluisterbootje huren, gaan kanoën, fietsen of gaan wandelen. Het is een uitgestrekt gebied, dus er valt genoeg te ontdekken.
Wat hebben we gedaan in Nationaal Park Weerribben-Wieden?
We hebben allereerst een fluisterbootje gehuurd in Giethoorn. Eigenlijk wilde we ook nog gaan kanoën in de Weerribben, maar dit hebben we vanwege het weer niet meer gedaan. Wel hebben we drie mooie wandelingen in het park gemaakt. Tijdens de wandelingen zijn we eigenlijk maar weinig andere wandelaars tegengekomen. Mensen bezoeken het park vooral met de fiets. Dat komt omdat het er zo uitgestrekt is. Maar ik vind wandelen leuker, dus we besloten om lekker te gaan lopen.
Ik zal hieronder de wandelingen die we hebben gemaakt beschrijven, maar eerst even een kleine kanttekening. De wandelingen die wij gemaakt hebben, waren vooral op verharde paden. Vaak paden waar ook op gefietst werd. Dit is af en toe vervelend, omdat je achter elkaar moet lopen, in plaats van gezellig naast elkaar.
Wandeling in de Wiede
Onze eerste avond in Giethoorn wilde ik de zonsondergang bekijken en besloten we om te gaan wandelen. Ik had geen wandeling uitgezocht, dus we begonnen gewoon een kant op te lopen. Uiteindelijk maakten we een rondje waarbij we de Beulakerweg, de Veneweg en het Bovenboersepad liepen. In iets minder dan twee uur zagen we een hertje, een lepelaar, koeien in de wei en de zon die langzaam onderging op het Bovenboersepad. Het Bovenboersepad is zeker een aanrader om te lopen. Je loopt er leuk langs een slootje middenin het natuurgebied de Wieden. Er vlogen trouwens wel veel muggen rond tijdens de zonsondergang.
Wandelen in de Weerribben
In de Weerribben kun je goed kanoën, fietsen en wandelen. Wij kozen ervoor om te gaan wandelen. Tijdens de wandelingen hoor je volop vogels en kikkers. Ook vlogen er heel veel libellen rond toen wij er waren.
Weerribben wandelroute
De eerste route die wij volgde was de Weerribben wandelroute die ongeveer 15 kilometer lang is. Je kunt deze route op verschillende punten beginnen, maar wij begonnen in het plaatsje Kalenberg en wij liepen het rondje tegen de klok in. Op deze manier kom je eerst in het natuurgebied zelf en eindig je de wandeling aan het water, genietend van de mooie huizen en de bootjes op het water. Je wandelt voornamelijk over verharde paden, waar fietsers ook rijden. Maar het is een prachtige route. Als eerst wandel je door het moerrasgebied met rietvelden. Er is veel water en je komt prachtige kleine oude huisjes tegen, waar de turfstekers vroeger met hun hele familie in woonden.
Het dorpje Ossenzijl is ongeveer halverwege en is een goed punt om even te gaan zitten op het terrasje bij de brug. Vanaf Ossenzijl loop je langs de Kalenbergergracht. Wij liepen deze wandeling met mooi weer. Er waren veel bootjes op het water, bewoners die aan het werk waren in hun prachtige tuinen en helaas ook fietsers op pad. Aan het begin van het pad staat dat je er niet mag fietsen, maar dat doet iedereen toch. Ik vond dit een heerlijk stuk om te lopen en compleet anders dan het eerste gedeelte. Als je aankomt in Kalenberg en je wilt nog even lekker zitten, dan is het een aanrader om bij ’t Lokaal te gaan zitten. ‘T Lokaal is een voormalig kerkje dat is omgebouwd en waarbij je lekker aan het water zit. Wij hebben er alleen een drankje gedronken, maar het eten zag er ook goed uit.
Wandeling vanuit Vlodderbrug
De volgende dag besloten we nog een wandeling te gaan maken, maar deze keer vanuit Vlodderbrug. Het werd de wandeling Nationaal Park & het Veenhart, die ongeveer 11 kilometer lang is. Deze wandeling ging door een ander prachtig gebied van het nationaal Park de Weerribben. Het laatste stuk was echt op een wandelpaadje langs slootjes en dat vond ik eigenlijk het leukst. Ook kom je bij deze wandeling langs de molen de Wicher. Eén van de wieken was afgebroken, maar ze zijn geld bij elkaar aan het sprokkelen om het te repareren.
Verder kom je langs rietvelden, langs afgesneden rietbalen, schaapjes op de dijk en sloten vol kikkers en libellen.
Wat is er nog meer te doen in de buurt?
Er zijn allerlei schattige plaatsjes in de buurt met de meest grappig namen, zoals Muggenbeet, Kolderveen, Kallenkote en er is zelfs een plaatsje met de naam Nederland. Het plaatsje Belt-Schultsloot is net zo een plaatsje als Giethoorn, maar dan een stuk rustiger. Verder zijn ook de plaatsen Meppel, Kampen, Heerenveen en Zwolle niet ver weg. Wij bezochten op de heenweg het plaatsje Kampen. Waar we door het mooie centrum liepen, op een terrasje wat gingen eten en bootjes keken in de haven.
Mijn collega blogger heeft een blog geschreven over haar bezoek aan Giethoorn en Steenwijk
Op de terugweg bezochten we Urk. Het was heerlijk weer en het strandje lag dan ook vol. We hebben er lekker op een terrasje gezeten met uitzicht op het IJsselmeer, hebben de traditionele huisjes bekeken, de vuurtoren gezien, een lekker visje gegeten en natuurlijk wilde ik ook hier weer even bootjes kijken in de haven.
Hunebedden en het Holtingerveld
Op een half uurtje rijden van Giethoorn vandaan, vind je twee Hunebedden en het Holtingerveld. Omdat ik nog nooit een Hunebed gezien had, wilde ik daar graag naartoe. We besloten er de wandeling ‘de IJsroute’ te gaan maken, van ongeveer 5 kilometer lang. Het gebied was compleet anders dan Nationaal Park Weerribben-Wieden. We liepen door naald- en loofbossen en over heide velden. Onderweg kwamen we bomkraters, een oude spoorlijn, grafheuvels, een schaapsherder met zijn kudde schapen en twee hunebedden tegen. Een prachtige, gevarieerde wandeling.
Waar sliepen wij?
We sliepen in Giethoorn zelf, waar we een arrangement hadden geboekt in Hotel Giethoorn. Ik was daar samen met mijn moeder en omdat we vrij last minute geboekt hadden, hadden we niet meer heel veel keuze qua accommodatie. We zagen een goede deal van dit hotel en besloten meteen te boeken. Zodat we er zouden zitten met lekker zomers weer. Het hotel is ideaal gelegen en goed geprijsd. Er is geen receptie en het in- en uitchecken doe je via een zuil. De kamer is simpel, maar schoon en met een goed bed.
Mocht je liever in een park verblijven buiten het stadje Giethoorn, dan kun je een kijkje nemen bij Villapark De Weerribben. Daar kun je heerlijk van de omgeving genieten!
Als je op zoek bent naar een paar daagjes weg in eigen land, kan ik je de combinatie van het plaatsje Giethoorn en de natuur in Nationaal Park Weerribben-Wieden dus van harte aanbevelen. Ik heb er in ieder geval, samen met mijn moeder, een paar heerlijke dagen gehad!
[…] Nationaal Park Weerribbben-Wieden […]
[…] een paar daagjes weg heb ik samen met mijn moeder Giethoorn en de Weerribben bezocht. Giethoorn is normaal een heel toeristisch stadje, waar je met een bootje over de grachtjes […]