wandelen IJsland

Wandelen bij de Golden Circle in IJsland: twee mooie wandelingen

De Golden Circle in IJsland in een toffe roadtrip in het zuiden van IJsland. Driehonderd kilometer lang, rij je langs een aantal prachtige highlights van het land. Het rondje begint in Reykjavik en is mede daarom één van de bekendste routes van het land. Je zult er niet alleen zijn, maar er is een reden duidelijke dat veel toeristen IJsland bezoeken. De natuur is er prachtig! Ook kun je er hele mooie wandelingen maken. In deze blog neem ik je mee naar twee mooie wandelingen bij de Golden Circle in IJsland.

wandelen IJsland

Wat is de Golden Circle?

De Golden Circle is een rondje dat je kunt maken vanuit Reykjavik. Het rondje is in totaal 300 kilometer lang en brengt je langs drie populaire bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland. Dit zijn het Thingvellir Nationaal Park, het geothermisch gebied Geysir en de Gullfoss waterval. Buiten deze drie prachtige stops, kun je onderweg nog veel meer moois bezoeken. Waaronder de twee mooie wandelingen bij de Golden Circle in IJsland, die ik in deze blog beschrijf.

Hoeveel tijd heb je nodig voor de Golden Circle?

Om het rondje zonder stops te rijden heb je ongeveer 3 uur nodig. Maar als je ook wat wilt zien, moet je zeker onderweg een aantal keren stoppen. Natuurlijk kun je het rondje vanuit Reijkjavik maken, maar als je de wandelingen uit dit blog wilt gaan maken, raad ik je aan om in het gebied zelf te overnachten. Wij zijn in totaal drie dagen in het gebied geweest en hadden daardoor ruim de tijd om veel te zien en te doen.

Wil je IJsland ontdekken, maar wil je niet alles zelf regelen? Kies dan voor één van deze beste pakketreizen in Europa.

Wandelen bij de Golden Circle in IJsland naar een mooie waterval

  • Afstand: 7 kilometer
  • Duur: 1 uur – 1,5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Deze wandeling brengt je naar een hele bijzondere waterval, de Bruarfoss. Ook als je tijdens je reis door IJsland al veel watervallen hebt gezien, dan nog wil je deze ook bezoeken. Het is namelijk een plaatje! En het fijne is dat de meeste mensen deze waterval overslaan, waardoor het er nog niet zo druk is.

Tot heel recent kon je deze waterval alleen bereiken door er naartoe te wandelen, maar inmiddels is er ook een parkeerplaats. Hier kun je de auto naast de waterval parkeren. Daardoor is het dus wel wat drukker geworden, maar nog steeds is het er een stuk rustiger dan bij de andere bezienswaardigheden van de Golden Circle.

De Golden Circle in IJsland twee mooie wandelingen

De wandeling naar de Bruarfoss

Je kunt je auto parkeren op een gratis parkeerplaats, de Brúará trail, die je kunt vinden op Google Maps. Vanuit daar wandel je in 45 minuten naar de waterval. De terugweg is hetzelfde als de heenweg en duurt ook weer zo’n 45 minuten. Je loopt het grootste gedeelte van de route langs een prachtige rivier met helder blauw water. Ook kom je langs twee kleinere watervallen. Het pad kan modderig zijn, maar als je goede schoenen aan hebt is dat geen probleem.

Als je de tijd hebt, dan raad ik je zeker aan om lekker te wandelen naar de waterval. Het is goed te doen en voor mij was de wandeling echt een meerwaarde. De helderblauwe rivier is mooi en de twee kleinere watervallen onderweg een bonus!

mooie wandeling IJsland

Wandelen bij de Golden Circle in IJsland naar een hotspring

  • Afstand: bijna 8 kilometer
  • Duur: ongeveer 2 uur (alleen de wandeling)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor mijn reis naar IJsland had ik de wandeling naar de Reykjadalur hotspring al op mijn lijstje gezet. Maar eigenlijk meer omdat het mij tof leek om te baden in een warme rivier in IJsland. Het badderen in de warme rivier was super gaaf, maar ook het gebied en de wandeling zelf waren echt prachtig! Je loopt namelijk door een vulkanisch gebied en je hebt er de mooiste uitzichten.

Vanuit Reykjavik rij je er in 45 minuten naartoe. Het ligt ook aan de Golden Circle, dus als je die rijdt kom je er langs. Mocht je de keuze hebben, dan zou ik je aanraden om de wandeling vroeg op de dag en/of op een doordeweekse dag te doen. Toen wij er waren in het weekend kwamen we op de terugweg veel lokale mensen tegen.

mooiste wandeling zuiden ijsland

De wandeling naar Reykjadalur hotspring

Als je begint aan de wandeling zie je de stoom op verschillende plekken al uit de grond komen. Je loopt door een vulkanisch gebied en dat zie je! Op de heenweg loop je bijna alleen maar omhoog. Zeker stoppen af en toe dus om de mooiste uitzichtpunten te zien. Het pad is goed te lopen (grind) en als je rustig loopt en regelmatig stopt, is ook het omhoog lopen prima te doen.

Je voelt al aan de warmere lucht dat je dichter bij de rivier komt. Ga niet meteen zodra je de rivier ziet het water in, maar loop dan nog een stukje door. Verderop is het water wat warmer. Langs de warme rivier zijn houten vlonders aangelegd en met een trappetje kun je het water in. Je kunt je omkleden achter houten schotten. Het is handig om een plastic tasje mee te nemen voor je kleding na het badderen.

hotspring golden circle

Als je uitgebadderd bent kun je weer aan de terugweg beginnen. Die zal een stuk sneller gaan, want dit is hetzelfde stuk als op de heenweg, alleen loop je nu naar beneden toe!

Na je wandeling kun je bij de parkeerplaats nog even wat eten of drinken in het sfeervolle restaurant. Ook kun je de toiletten, ook als niet gast, gebruiken.

hotspring IJsland

Tips voor het wandelen in IJsland bij de Golden Circle

  • Het is fijn om goede wandelschoenen te hebben als je gaat wandelen in IJsland.
  • Het weer in IJsland is in elk seizoen wisselvallig. Wij hadden een hele dag regen tijdens ons bezoek aan de Golden Circle in IJsland, maar tijdens bovenstaande wandelingen hadden we geluk! Het was droog en het zonnetje kwam ook af en toe door. Zorg ervoor dat je tijdens je wandelingen bij de Golden Circle in IJsland laagjes aantrekt en regenkleding meeneemt.
  • Zorg er ook voor dat je water en wat te eten meeneemt. Onderweg kun je niets kopen.
  • Wc’s zijn er niet tijdens de wandelingen (alleen op de beginpunten soms), ook is het vaak lastig vanwege het open landschap om een plekje te vinden.

Tips voor een goede voorbereiding voor je vakantie naar IJsland vind je hier

doen golden circle

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.