mooiste uitzicht ooit

De beklimming van de Acatenango vulkaan: must do in Guatemala

Guatemala is een heerlijk land om doorheen te reizen. Er is veel tofs te beleven en te zien. De beklimming van de Acatenango vulkaan is voor vele reizigers het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het land. Je beklimt een slapende vulkaan, waar je een prachtig uitzicht hebt over de actiefste vulkaan van Zuid-Amerika, de Fuego vulkaan. Je gaat zeker afzien, want het is een behoorlijke klim, maar de uitzichten maken het meer dan waard. De beklimming van de Acatenango is een must do in Guatemala. In dit artikel lees je mijn ervaring, krijg je de beste tips en lees je welke organisatie ik je zou aanraden voor de beklimming van de Acatenango vulkaan.

vulkaan hiken guatemala

Waarom is de Acatenango hike een echte must do in Guatemala?

Het beklimmen van de Acatenango vulkaan in Guatemala en de uitzichten die je daarbij krijgt zijn echt uniek! Nergens anders tijdens mijn reizen heb ik zo iets gedaan of gezien. De tour duurt twee dagen, waarbij je de eerste dag de slapende vulkaan Acatenango op loopt. De hike gaat door maisvelden, nevelwouden en langs naaldbomen. Dat is al mooi, maar op een gegeven moment zul je ook de Fuego vulkaan zien. Je ziet de aspluimen eruit komen, want om de zoveel tijd barst hij uit! Echt zo bijzonder om te zien. ‘S nachts barst hij ook uit en dan kun je de lava goed zien.

Buiten het uitbarsten van de Fuego vulkaan, zijn de zonsondergang en de zonsopkomst ook echt prachtig!

Wanneer is de beste tijd om de Acatenango vulkaan in Guatemala te beklimmen?

Je kunt de Acatenango vulkaan het hele jaar door beklimmen, maar in de droge periode heb je de meeste kans op goed en helder weer. Het droge seizoen loopt van november t/m april. Helaas kan je ook in deze periode pech hebben met het weer. Als je flexibel bent met je tijd is het daarom ook aan te raden om zelf de weersvoorspellingen in de gaten te houden als je in de stad Antigua bent.

Wij hadden helaas gedeeltelijk pech met het weer. Tijdens de klim naar boven was het prachtig helder weer. Bij het basecamp aangekomen genoten we van de actieve Fuego vulkaan en van één van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien. Maar tijdens de zonsondergang zagen we het al, er kwamen wolken aan. ‘S nachts hebben we gelukkig de Fuego nog een paar keer zien uitbarsten, maar de rest van de tijd was het te bewolkt. Ook ‘s ochtends was er geen zonsopkomst te zien.

Toch hebben we een prachtige ervaring gehad. De groepen die de dag na ons gingen, hebben beide dagen helemaal niets kunnen zien omdat het te bewolkt was. Probeer dus zelf de weersvoorspelling in de gaten te houden!

guatemala beklimming vulkaan acatenango

Welke organisatie moet je kiezen voor je beklimming?

Er zijn veel verschillende organisaties waarbij je de beklimming van de Acatenango vulkaan kunt boeken. Kijk vooral naar wat jou aanspreekt, want er zitten duidelijke verschillen tussen de organisaties. Dit zijn een paar van de organisaties waarmee je de Acatenango vulkaan kunt beklimmen.

CA Travelers is de organisatie waar ik zelf voor gekozen heb, op aanraden van andere reizigers. Het is een kleine organisatie met een mooie missie. Ze letten op duurzaamheid en ecologisch verantwoord zijn, werken samen met de lokale bevolking en hebben als einddoel het bouwen van een school voor de lokale gemeenschap.

Je krijgt van tevoren de informatie die je nodig hebt en de hele trip is heel goed georganiseerd. Het eten is lekker, de comminucatie is vlekkeloos, de gidsen zijn prima, je slaapt in tenten die er al staan, je krijgt een aantal handige dingen zoals een winterjas en handschoenen en kunt eventueel nog andere dingen huren. Alles is schoon en in goede conditie. Kortom, ik was erg tevreden.

Wicho & Charlies is ook een populaire organisatie om de Acatenango mee te beklimmen en krijgt ook goede beoordelingen. Zowel CA Travelers en Wicho & Charlies zijn goed geprijsd, ze zijn niet de goedkoopste, maar zeker ook niet de duurste.

Andere bekende organisaties zijn Old Town Outfitters (stuk duurder, maar krijgt ook goede reviews) en Tropicana (van het Tropicana Hostel, ik vond de groep wel erg groot).

Mijn ervaring met het beklimmen van de Acatenango vulkaan in Guatemala

Als je deze gave beklimming wilt maken, is het natuurlijk fijn om te weten wat je kunt verwachten. Dit is mijn ervaring met de beklimming van de Acatenango vulkaan. Onder mjn ervaring geef ik je nog wat meer tips en vertel ik je wat je allemaal mee moet nemen tijdens de beklimming van de Acatenango vulkaan.

gaaf guatemala

Dag 1 – hiken naar Basecamp

De grote dag is aangebroken, we gaan de Acatenango vulkaan in Guatemala beklimmen! De spullen zijn gepakt (een paklijst kun je verderop in dit artikel vinden, met nog veel meer tips) en we lopen naar het kantoortje van onze touroperator toe. Daar worden we al snel opgehaald met een minibus om naar het hoofdkantoor te gaan. Eenmaal daar krijgen we een ontbijtje, onze spullen die we tijdens de hike nodig hebben en laten we de rest van onze spullen achter. Nog een stukje rijden en dan kan de beklimming van de Acatenango echt beginnen!

De 6 uur durende beklimming

Voordat we aan de beklimming beginnen, kunnen we voor een klein prijsje een wandelstok kopen van de lokale bevolking. Handig voor jezelf en je steunt er ook nog eens de lokale bevolking mee. Het eerste deel loop je in de zon, op een stoffig paadje door het vulkaanzand, met naast je akkers waar mais en bonen worden verbouwd.

Na ongeveer een uur lopen, stop je voor de eerste pauze. Hier kun je verse sapjes kopen en nog veel meer lekkers als je dat wilt. Ook heb je hier al een mooi eerste uitzicht over het pad waar je daarvoor op liep.

guatemala-beklimming-acatenango-vulkaan

Het Nationale park

Na de stop, loop je weer verder en kom je al snel bij de ingang van het Acatenango nationaal park. Bij mijn tour was de entreeprijs inclusief, dus de gidsen betaalden voor ons. Vanaf hier gaat de beklimming van de Acatenango verder door een prachtig groen nevelwoud. De bomen zijn eeuwen oud, alles is begroeid met mos en het is er lekker koel. Echt mooi om hier doorheen te lopen!

beklimming-acatenango-vulkaan

Na een tijdje zul je het nevelbos uitlopen en door naaldwoud lopen. Om te eindigen in een gebied met alleen maar stammen van de bomen. Het is hier een stuk droger en kaler. Dit deel van de wandeling klim je ook niet zoveel meer, het is vooral vlak. Je kunt dan even op adem komen en genieten van de uitzichten! Want al snel zul je de eerste blik kunnen werpen op de Fuego vulkaan. Ontzettend gaaf om de rookpluimen uit de vulkaan te zien komen als hij uitbarst.

Basecamp van de Acatenango vulkaan

Je hebt het gehaald, je bent bij basecamp aangekomen! Iedere organisatie heeft een ander basecamp en je ziet elkaar verder niet. Heel fijn, want zo heb je geen massaal gevoel! Bij sommige organisaties slaap je in een tent en bij andere in een huisje. Wij sliepen in een tent, die al klaar stond voor ons. Helemaal prima! We legden onze spullen in de tent en genoten van het uitzicht.

Extra optie: beklim de Fuego vulkaan

Bij onze organisatie kon je ervoor kiezen om verder te hiken en zo nog dichter bij de actieve vulkaan Fuego te komen. Dit wordt niet altijd aangeboden, want het ligt eraan hoe actief de Fuego vulkaan op dat moment is. Drie mensen uit onze groep hebben dit uiteindelijk gedaan. Wij kozen ervoor om te blijven en zo zeker een mooie zonsondergang te kunnen zien. Je kon namelijk al zien dat er wat bewolking kwam en het was al vrij laat. Ook is het een behoorlijke zware hike en wilde ik mijn energie sparen voor de zonsopkomst de volgende dag.

Als je ervoor kiest om de Fuego vulkaan te beklimmen, dan betaal je extra. Dit hoef je pas bij basecamp te beslissen, dus kijk gerust hoe je je dan voelt. Je loopt voor deze hike eerst een stukje oplaag en daarna stijl omhoog de Fuego vulkaan op. Vijf uur doe je er ongeveer over, door het vulkaan zand. De drie mensen uit onze groep zijn vaak onderuit gegaan en hebben echt afgezien. Als het mooi weer is en je conditie is goed, zou ik zeker overwegen om het te doen. Helaas hebben de drie mensen uit onze groep helemaal niets gezien vanwege de bewolking.

guatemala prachtig

Overnachten na de Acatenango hike

Terwijl de drie mensen uit onze groep aan het hiken waren, konden wij relaxed genieten van de zonsondergang. En wauw, wat mooi was dat! Echt één van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien. Nadat we hadden genoten van een prachtige zonsondergang, werd het tijd om extra kleding aan te doen. ‘S avonds wordt het namelijk echt koud bovenop de vulkaan! Je slaapt dan ook op 3500 meter hoogte. De gidsen maakten een maaltijd voor ons klaar en we konden gelijk aanschuiven rondom het kampvuur. We kletsten wat en gingen al snel met heel wat laagjes kleding slapen.

Tijdens een heldere nacht zie je de actieve Fuego vulkaan vaak uitbarsten. Helaas was het bij ons bewolkt. Gelukkig hebben we toch nog twee keer kunnen genieten van de lava, omdat er dan een gat was in de wolken. Het geluid alleen is overigens al spectaculair.

Dag 2 – van de Acatenango vulkaan beklimming

Dag twee van de beklimming van de Acatenango vulkaan liep voor ons helaas anders. Wij mochten uitslapen en zijn daarna in de bewolking naar beneden gelopen. Gelukkig was onze eerste dag van de beklimming van de Acatenango vulkaan al super tof!

Normaal gesproken word je om een uur of vier wakker gemaakt om naar de top van de Acatenango vulkaan te lopen, als je dit wilt. Echt veel heb je waarschijnlijk door de kou en de uitbarstingen niet geslapen. De top ligt op bijna 4000 meter hoogte, dus je hebt nog 500 meter te gaan. Dat klinkt misschien als niet zoveel, maar door het vulkaanzand waar je in wegglijdt is het toch best zwaar. Een uur lang loop je achter elkaar naar de top, waar je met helder weer kunt genieten van een mooie zonsopkomst. Na de zonsopkomst ren/glij je terug naar basecamp waar je na een ontbijtje in twee á drie uur naar beneden loopt.

Hoe zwaar is de Acatenango vulkaan beklimming?

Van tevoren had ik geen idee hoe zwaar de beklimming zou gaan worden. Het is zeker geen makkelijke wandeling, maar het is als je een normale conditie hebt, goed te doen. Toch is het alleen aan te raden als je redelijk fit bent en geen lichamelijke problemen hebt. Je beklimt natuurlijk toch een vulkaan en daalt de volgende dag ook weer af. Over de beklimming doe je 4 tot 6 uur inclusief pauzes. En je klimt in totaal van 2000 meter naar bijna 4000 meter. Je hebt alle tijd om boven te komen en er worden veel pauzes genomen om op adem te komen. Volg vooral je eigen tempo, las een extra pauze in als je wilt en drink voldoende water. Het afzien wat je zeker op sommige momenten tijdens de beklimming gaat doen, ben je weer vergeten zodra je de uitzichten ziet!

guatemala-beklimming-acatenango-vulkaan

Kun je last krijgen van hoogteziekte tijdens de beklimming van de Acatenango?

Je klimt de tweede dag naar bijna 4000 meter toe, dat is behoorlijk hoog en je kunt op deze hoogte last krijgen van hoogteziekte. Niemand kan van tevoren bedenken hoe je lichaam gaat reageren op de hoogte. Je lichaam reageert ook altijd anders op de hoogte, dus ook als je er nog nooit last van hebt gehad, kun je zomaar last krijgen. Het is zo, dat op een hoogte van 3000 meter, 1 op de 4 mensen last krijgt van hoogteziekte. Dat is best veel! Wel verschilt het per persoon hoeveel last je er echt van hebt. Je kunt je moe voelen, hoofdpijn krijgen, misselijk worden en last hebben van duizeligheid.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans op hoogteziekte te verminderen, maar helemaal voorkomen kun je het helaas niet. Zorg ervoor dat je veel water drinkt, ook al is het niet zo warm. Neem ook veel pauzes, om langzamer te stijgen en zo te wennen aan de hoogte.

Meestal voel je je na het slapen alweer een stuk beter. Mocht dat niet zo zijn, dan is het goed om te weten dat de verschijnselen weer verdwijnen bij het afdalen. Bij ons had gelukkig niemand in de groep erge last gekregen van de hoogte, maar wij eindigden de beklimming dan ook op 3500 meter hoogte bij Acatenango Basecamp.

Vanaf waar vertrekt de Acatenango hike en wat kun je na de hike het beste doen?

Als je de Acatenango vulkaan wilt beklimmen, zul je daarvoor in de leuke stad Antigua verblijven. Een prachtig, koloniaal en gezellig stadje! De meeste mensen die de Acatenango vulkaan beklimmen, zullen na de hike ook nog 1 of meerdere nachten in Antigua blijven om bij te komen. Dan kun je meteen lekker douchen en eventueel een massage nemen. Wij besloten een shuttle te boeken bij CA travelers naar het fijne surfersplaatsje El Paradon. Je bent dan 2,5 uur onderweg, maar kunt wel lekker bijkomen aan het strand. Dat kwam voor ons het beste uit qua planning. Mocht je de tijd hebben, dan zou ik je aanraden om nog lekker in Antigua te blijven.

Paklijst voor de beklimming van de Acatenango vulkaan in Guatemala

Als je de Acatenango vulkaan in Guatemala gaat beklimmen, wil je natuurlijk weten wat je mee moet nemen. Wat je mee moet nemen als je de Acatenango vulkaan moet beklimmen verschilt per organisatie waar je je excursie boekt. Vraag dus goed na wat er inclusief is bij jouw geboekte tour. Met CA travelers, de organisatie waar wij mee gingen, zijn er veel dingen inbegrepen. Ook kun je vaak extra spullen huren. Dat is heel handig, want dan hoef je het niet zelf mee te nemen op reis. Zo kon je een winterjas, handschoenen, bandana, hoofdlampje en een camelbag voor het water gratis lenen. En alles zag er goed uit!

Hou rekening met verschillend weer en een groot verschil in temperatuur tijdens je beklimming. Zo begonnen wij in een korte broek en t-shirt en hadden wij ‘s avonds een dik vest, handschoenen, een muts en een winterjas aan. Het kan ‘s nachts zelfs vriezen boven op de vulkaan.

Meenemen tijdens de beklimming van de Acatenango vulkaan:

  • Schoenen die fijn zitten en een goed profiel hebben. Bergschoenen of goede sportschoenen.
  • Lange broek en een korte broek
  • Eén shirt met lange en één met korte mouwen
  • Een winterjas, muts, handschoenen, bandana: die waren bij onze tour inclusief
  • Twee paar warme sokken
  • Een extra setje warme kleding voor ‘s avonds
  • Een 40 liter of grotere backpack, wij hadden onze gewone backpack mee
  • Snacks, waar je energie van krijgt
  • Je ID
  • Als je los de entree nog moet betalen, moet je hiervoor het geld meenemen. Ook kun je geld meenemen als je je tas wilt laten dragen door een porter en als je de gids een fooitje wilt geven
  • WC papier en een klein tasje waar je het gebruikte papier in kunt doen, zodat je geen afval achter laat
  • Je camera en een extra batterij, wij hadden ook een GoPro mee waarmee we gefilmd hebben
  • Zonnebrandcrème, eventueel een petje, pijnstillers en blarenplijsters
  • Minimaal vier liter water per persoon. Bij ons was een camelbag inbegrepen bij de tour.

Liever minder lang wandelen, maar wel een actieve vulkaan beklimmen?

Er zijn in Guatemala maar liefst 37 vulkanen! De vulkaan die het makkelijkst te beklimmen is, is één van de meest actieve vulkanen ter wereld, de Pacaya vulkaan. Deze vulkaan ligt vlakbij Antigua, wat ook de uitvalbasis is als je de Acatenango vulkaan wilt beklimmen. Het beklimmen van de Pacaya vulkaan duurt 1,5 uur, wat een stuk beter te doen is dan de Acatanango vulkaan. Een hele goede optie als je niet zo veel tijd hebt of als je de Acatanango wel erg heftig vindt klinken. De zonsondergang is ook vanaf deze vulkaan spectaculair en ook hier kun je vulkantische activiteit van dichtbij bekijken.

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie