hoogtepunten-zuid-amerika

Hoogtepunten Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is het continent waar ik mijn jaar lange wereldreis begon. Waar ik genoot van de prachtige natuur, toffe steden bezocht en mijn Spaans verbeterde. Mijn reis begon in Colombia en 5 maanden later vloog ik via Rio de Janeiro het continent weer uit. Benieuwd welke plekken je echt moet zien? Dit waren mijn hoogtepunten van Zuid-Amerika.

1. Valle de Cocora, Colombia

Voor veel mensen staat reizen door Colombia nog steeds synoniem voor gevaarlijk. Jammer, want het is een prachtig land met trotse locals. Natuurlijk zijn er plekken ver in de jungle, waar je niet moet komen. Maar in de plaatsen waar ik ben geweest, heb ik mij niet onveilig gevoeld.

Eén van de mooiste plekken in Colombia is de Valle de Cocora. Je vindt hier de hoogste palmbomen ter wereld van wel 60 meter hoog. Ook kun je hier een mooie hike door de omgeving maken en verblijven in het plaatsje Salento, in de koffie regio van Colombia.

hoogtepunten-zuid-amerika

2. Ciudad Perdida, Colombia

Ook al is hiken af en toe best afzien, toch behoren de meerdaagse hikes vaak wel tot mijn hoogtepunten van een reis. De hike naar Ciudad Perdida is hierop geen uitzondering. Vier dagen loop je door de jungle, slaap je heel basic en zie je op dag drie de ‘verloren stad’ van Colombia. Net zoals Machu Picchu hebben de Spanjaarden ook deze stad niet ontdekt. Verwacht geen tweede Machu Picchu, want ook al is het bijzonder om de bouwwerken middenin de jungle te zien, het mooiste aan deze trip is de hike zelf door de jungle.

duurzaam-reizen

3. De Galápagos eilanden, Ecuador

De Galápagos eilanden zijn de ultieme bestemming voor dierenliefhebbers. Nergens ter wereld kun je zo dicht bij wilde dieren komen en zijn ze zo relaxt in het bijzijn van mensen. Behalve de dieren op land, kun je ook met bijzondere dieren snorkelen. Zo heb ik met manta’s, pinguïns, zeeleeuwen en leguanen gesnorkeld.

galapagos

4. Quilotoa loop, Ecuador

De Quilotoa Loop is een prachtig rondje door de mooie natuur in Ecuador, waarbij je langs kleine dorpjes komt. In totaal is de loop 40 kilometer en de meeste mensen lopen de loop, waarbij ze slapen in de dorpjes die je tegen komt. Ondanks dat ik enorm van wandelen hou, besloot ik de loop met het openbaar vervoer te doen. Echt veel sneller dan wandelen gaat dat trouwens niet, want goed georganiseerd is het niet. Mijn hoogtepunten van de loop waren de Saquisili markt, een nog authentieke markt en het Quilotoa kratermeer op bijna 4000 meter hoogte.

Zuid-Amerika

5. Santa Cruz hike, Peru

Vier dagen lang duurde mijn hike door de bergen van de Cordillera Blanca. Je kunt deze hike ook zelfstandig maken, maar ik besloot om het georganiseerd te doen. Dat is heel fijn, want het enige wat je hoeft te doen is te lopen en te genieten van de prachtig natuur om je heen. Zeker doordat de hike op hoogte is, is het af en toe echt wel afzien. Maar op zich kan iedereen met een goede basisconditie de hike maken. Persoonlijk vond ik de Santa Cruz hike nog mooier dan de hike naar Machu Picchu.

hoogtepunten-zuid-amerika

6. Machu Picchu, Peru

Niet voor niets is Machu Picchu één van de zeven nieuwe Wereldwonderen. Het leukste is om de plek al lopend te bereiken. Er zijn een paar toffe hikes die je kunt doen en de allerlaatste dag hike je naar Machu Picchu in het donker. Als je daar aankomt begint het licht te worden en voel je de magie van de plek. En wat een mazzel hebben we dat we deze bijzondere plek kunnen ontdekken. Want de stad is pas aan het begin van de twintigste eeuw ontdekt door ontdekkingsreizigers. Ze denken dat de stad nooit is ontdekt door de Spanjaarden die in de 17e eeuw het hele Inca-imperium probeerden te verwoestten. Gelukkig maar!

hoogtepunten-zuid-amerika

7. Salar de Uyuni, Bolivia

Drie dagen ging ik mee met een excursie waarbij we in een auto dwars door dit prachtige landschap reden. We reden over de wereldberoemde zoutvlakten (zie de foto aan het einde van dit artikel), sliepen in een zouthotel, aten spaghetti met ketchup en zagen de meest prachtige gekleurde meren met flamingo’s erin.

hoogtepunten-zuid-amerika

8.  Death Road, Bolivia

Deze weg in Bolivia heeft zijn naam natuurlijk niet voor niets gekregen. Het is een onverharde, smalle weg met enorm stijle kliffen. Een hele gevaarlijke weg dus voor auto’s en er zijn dan ook veel verkeersongelukken gebeurd. Maar inmiddels mogen auto’s er niet meer rijden en kun er op de mountainbike naar beneden fietsen. De weg is maar liefst 70 kilometer lang en je daalt 3500 meter! We begonnen met veel laagjes dikke kleding en eindigden naast het zwembad in onze bikini!

alleen-reizen

9 . Huayna Potosi, Bolivia

De drie daagse beklimming van de Huayna Potosi, een 6088 meter hoge berg, was mijn letterlijke hoogtepunt van Zuid-Amerika. Je hebt er geen klim ervaring voor nodig, maar wel een flink portie doorzettingsvermogen. Ook krijgen sommige mensen last van hoogteziekte, waardoor ze de beklimming niet afmaken. De eerste twee dagen klim je niet veel en was het tofste wat we deden het ijs klimmen. Maar de allerlaatste dag sta je om 1 uur s’ nachts op, om tijdens de zonsopkomst, of net daarna op de top te staan. Wat een uitzicht en wat een trots gevoel had ik boven aan de top.

actief

10. Iguazu watervallen, Argentinië / Brazilië

De Iguazu watervallen kun je vanaf Argentinië en Brazilië bezoeken. Ik heb de watervallen helaas alleen maar vanaf de Argentijnse kant bezocht, omdat het noodweer was toen ik ze vanaf de Braziliaanse kant wilde bezoeken. Behalve de indrukwekkende watervallen, vond ik ook de natuur eromheen heel gaaf. Zo heb ik honderden gekleurde vlinderen gezien en zag ik toekans rondvliegen.

zuid-amerika-vs-azie

11. Rio de Janeiro, Brazilië

Rio de Janeiro was de stad waar ik mijn reis door Zuid-Amerika mee afsloot. Het is echt een stad van uitersten. Van luxe cocktails drinken in een hippe club, tot samba dansen op straat. Flaneren over de boulevard langs de beroemde stranden en een favela tour doen waar je ziet hoeveel armoede er heerst. Ik ben een paar dagen in deze wereldstad geweest en heb mij geen moment verveelt. Wat een prachtige en bijzondere stad!

zuid-amerika-vs-azie

12. De Amazone

Door negen landen loopt de Amazone in Zuid-Amerika. Vanuit al deze landen is het mogelijk om de jungle in te gaan. Zelf heb ik een week in een lokaal dorpje overnacht in Ecuador, waar ik meedraaide met de activiteiten die de locals ook deden. Een bijzondere ervaring!

In Bolivia ben ik de Pampas ingegaan. Dit is een soort grasland, wat niet zo dicht begroeid is als de jungle. Hier kun je dan ook goed dieren spotten!

13. Falkland eilanden

De Falkland eilanden zijn Engels, maar liggen naast Argentinië. Ook al is het geen bestemming die ik tijdens mijn wereldreis heb bezocht, toch kan deze bestemming voor mij niet ontbreken in deze lijst. De Falkland eilanden heb ik bezocht met een jacht, waar ik op werkte. Ik was er maar voor een paar dagen, maar het tofste wat ik heb gedaan is een bezoek aan de Koningspinguïn kolonie die daar leeft. Wat een bijzondere ervaring om zo dichtbij deze prachtige beesten te kunnen komen.

falkland

Hoogtepunten van Zuid-Amerika die ik nog graag wil zien

Zuid-Amerika is zo een groot continent, dat er altijd wat te wensen overblijft. De onderstaande lijst zijn plekken die bij mij op de bucketlist van Zuid-Amerika staan.

1. Sterren kijken in de Elqui Valley, Chili

Aan het begin van mijn reis door Zuid-Amerika had ik het idee om ook door Chili en Argentinië te gaan reizen. Maar mijn ticket uit Rio de Janeiro had ik al geboekt en uiteindelijk kwam ik tijd te kort. Want haasten tijdens mijn reis, dat wilde ik niet. De Elqui Valley in Chili is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken. Het ligt namelijk goed beschut en er is geen lichtvervuiling. Ik kan geen genoeg krijgen van heldere nachten met mooie sterrenhemels, dus sterren kijken in de Elqui Valley lijkt mij heel gaaf om te doen.

2. De W-hike in Torres del Paine, Argentinië

Door het gebied van Torres del Paine ben ik doorheen gevaren met de boot. Het weer en het zicht was alleen niet zo goed. En de mooie uitzichten van de W-hike, daar kwamen we niet dichtbij. De W-hike lijkt mij één van de gaafste hikes ter wereld om te doen. Hij staat dus zeker op mijn lijstje voor toekomstige hoogtepunten van Zuid-Amerika die ik de volgende keer wil zien.

3. Paaseiland, Chili

Paaleiland is een piepklein eiland middenin de Grote Oceaan, op vijf uur vliegen van Chili vandaan. Er woont bijna niemand, maar het is wereldberoemd. Je vindt er namelijk bijzondere Moai beelden, die zijn gehouwen uit vulkanisch gesteente. Waarom de beelden er staan en wie ze heeft gemaakt, weet niemand.

4. Antartica

De jacht waarmee mijn vriend en ik naar de Falkland eilanden gingen, ging daarna naar Antarctica toe. Helaas hadden ze ons toen niet meer nodig. Want Antartica lijkt mij ontzettend bijzonder om te bezoeken. Het is zo anders dan elke andere plek ter wereld waar ik tot nu toe ben geweest.

5. Suriname

Suriname is een land dat bij mij tot de verbeelding spreek. Toen ik op het eiland St. Maarten woonde, heb ik veel mensen gesproken die er naar toe waren geweest of er zelfs gewoond hadden. Paramaribo lijkt mij een levendige en bijzondere stad en de Amazone zou ik graag in Suriname al varend op de rivier willen ontdekken.

hoogtepunten-zuid-amerika

Welke hoogtepunten van Zuid-Amerika zou jij graag willen zien?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie