Tips IJsland: voor een goede voorbereiding van je vakantie

IJsland is een geweldig land om doorheen te reizen! Een land waar je elke dag weer geniet van prachtige natuur. Maar het is ook een land waarbij een goede voorbereiding essentieel is. Ik ben weken bezig geweest om een goede reisroute in elkaar te zetten en met al het andere wat er bij een vakantie naar IJsland bij komt kijken. In deze blog lees je alles wat je moet weten om je vakantie naar IJsland goed voor te bereiden. Dit zijn 15 praktische tips die het plannen van jouw vakantie naar IJsland een stuk makkelijker maken!

lagoon IJsland

De beste tips voor jouw vakantie naar IJsland

1. Begin op tijd met het voorbereiden van je vakantie naar IJsland

In veel landen kun je best op de bonnefooi reizen, maar in IJsland is dat niet mogelijk. Je moet ruim van tevoren beginnen met het plannen van je reis. Zorg ervoor dat je je huurauto boekt en ook je accommodatie moet je maanden van tevoren boeken. Dit geldt overigens niet alleen maar voor het hoogseizoen (de zomer). Er is weinig accommodatie en er komen elk jaar meer en meer toeristen naar IJsland toe. Ook als je een camper wilt boeken, moet je dit op tijd doen.

Wij begonnen vrij laat met het plannen en de voorbereiding van onze vakantie naar IJsland. En we liepen er inderdaad tegenaan dat er veel accommodaties al volgeboekt waren. Zeker in het oosten was het moeilijk om nog iets te vinden.

2. Tips IJsland: huur een auto

In IJsland kun je het beste een auto huren om het land te zien. Openbaar vervoer is er niet buiten de steden en tours zijn duur. Een huurauto geeft je vrijheid en zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk uit je vakantie naar IJsland kunt halen.

De wegen zijn goed in IJsland en het rijden is goed te doen! De meeste bezienswaardigheden liggen aan de ringroad, een weg die rond het hele land IJsland loopt.

rijden in ijsland

3. Lees de voorwaarden en de reviews als je een auto gaat huren

Wij kozen ervoor om onze huurauto zo compleet mogelijk te verzekeren. Het weer in IJsland is onvoorspelbaar en het kan er flink stormen. In het verleden heb ik wel eens problemen gehad met het huren van een auto, dus tegenwoordig betaal ik liever wat meer. Ik lees alle reviews en alle kleine lettertjes, zodat ik precies weet wat ik kan verwachten. Want ook in IJsland hebben niet alle maatschappijen goede reviews.

Tegenwoordig huur ik graag mijn auto via Sunny Cars, die een duidelijke all-inclusieve formule heeft waarbij je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Ook de Nederlandstalige helpdesk is heel fijn!

Tip Huur een auto via bij Sunny Cars

4. Tips IJsland: zorg voor genoeg tijd!

Als je de hele ringroad wilt rijden, heb je minimaal 10 dagen nodig. Maar het beste is eigenlijk als je 14 dagen of meer hebt. Heb je minder dagen de tijd? Kies er dan voor om alleen het zuiden van IJsland te bereizen. Op deze manier kun je rustig alle bezienswaardigheden bekijken en kun je echt genieten van IJsland en zijn mooie natuur.

5. Je bent niet de enige toerist in IJsland

Tijdens mijn research voor de vakantie naar IJsland, had ik gelezen dat het zuiden een stuk drukker was dan het noorden. We gingen als eerste naar het noorden toe en eerlijk gezegd schrok ik op sommige plekken al van de hoeveelheid toeristen. Want ook in het noorden ben je niet alleen. En in het zuiden hebben we zelfs enkele plekken overgeslagen omdat het er zo druk was. Maar alsnog heb ik volop genoten van het land en is het heel begrijpelijk dat er veel toeristen zijn. Want het is gewoon een heel uniek en prachtig land!

We probeerden op zoek te gaan naar de plekken waar de tourbussen niet kwamen en waren op sommige plekken zelfs helemaal alleen! Als je in de zomer reist, kun je ervoor kiezen om de bezienswaardigheden heel vroeg of juist heel laat op de dag te bezoeken. Omdat het dan de hele dag licht is, heb je die optie. Maar ook met toeristen blijven de plekken die je bezoekt in IJsland mooi.

Om je een idee te geven van het aantal toeristen: IJsland heeft 355.000 inwoners en in 2022 bezochten ruim 1,7 miljoen toeristen het land!

6. Het weer in IJsland

Ja, dat het kouder zou zijn dan in Nederland dat wist ik wel. Ook wist ik dat je rekening moet houden met het ervaren van alle vier de seizoenen in één dag. Wat ik niet wist, is dat het vaak regent in IJsland. Op 2 van de 3 dagen regent het in dit mooie land. Dat is natuurlijk een gemiddelde en het verschilt per plek en per seizoen. Maar wij hebben zeker behoorlijk wat regen en bewolking gehad in september. Gelukkig kun je je hierop kleden en ook in de regen kun je genieten van de prachtige natuur!

Eén van de beste tips voor je vakantie naar IJsland die ik je kan geven is om ervoor te zorgen dat je op alle weertypes voorbereid bent. Neem laagjes mee en vergeet je goede regenkleding niet, in elk seizoen.

weer IJsland

7. Boodschappen doen in IJsland

Op verschillende blogs met tips voor je vakantie naar IJsland, lazen we dat je het beste wat eten uit Nederland mee kunt nemen, omdat alles zo duur is in IJsland. Mocht je ruimte over hebben dan kun je natuurlijk altijd wat meenemen, maar zelf vond ik dit niet nodig. Je vindt overal supermarkten en daar kun je prima boodschappen doen. De Bonus is overigens het goedkoopst. Die zit niet overal, maar de Kronan die wel op veel plaatsen zit, is een goed alternatief. Omdat wij na de lange reisdagen weinig energie meer over hadden, kozen we vaak voor een kant-en-klaar maaltijd van de supermarkt. Ideaal en best smakelijk! ‘S ochtends ontbeten we met de heerlijk Skyr joghurt die uit IJsland komt. Elke dag hadden we een nieuw smaakje! Voor de lunch maakten we broodjes klaar of haalden we een belegd broodje bij een benzinepomp station. Tussendoor probeerden we de drop chocolade uit of een andere lokale snack.

De boodschappen zijn zeker duurder dan in Nederland, maar op deze manier was het voor ons goed te doen!

Alcohol is vrij duur in IJsland, al had ik eigenlijk verwacht dat het nog duurder zou zijn. Wij kozen ervoor om niet te drinken, maar als je alcohol wilt kopen, dan kun je dit het beste op het vliegveld doen. Daar is alcohol taxfree en het goedkoopst.

8. Geen schoenen aan in huis

In IJsland trekt iedereen zijn schoenen uit bij binnenkomst. Ook in de meeste accommodaties wordt dit van je verwacht. Heel logisch natuurlijk, want in IJsland worden je schoenen vies. Wij hadden dan altijd onze dikke sokken aan binnen, maar je kunt natuurijk ook pantoffels en/of slippers meenemen.

9. Het Noorderlicht ziet er anders uit op foto’s

We gingen in de herfst en dan is er een goede kans om het noorderlicht te zien. Iets dat al langere tijd op mijn reis bucketlist stond! Eigenlijk had ik de hoop al opgegeven, want aan het begin van onze vakantie zat het weer niet mee. Je kunt het noorderlicht alleen zien tijdens een heldere nacht en helder waren onze eerste nachten niet. Toch hebben we uiteindelijk twee keer het noorderlicht kunnen zien!

Er zijn een aantal dingen die ik niet wist van het noorderlicht en die mij verbaasden:

  • Met het blote oog kun je het noorderlicht niet hetzelfde zien als dat een camera het kan ‘vangen’. De super felle kleuren zie je zelf niet.
  • Het noorderlicht danst in de lucht, super bijzonder om te zien!
  • Het noorderlicht is niet de hele nacht te zien als het helder is, beide keren hebben we er ongeveer een uur van kunnen genieten.
  • Ook al is het heel anders dan ik had verwacht, ik vond het magisch om te zien!
  • Eén van de beste tips die ik je kan geven voor je vakantie naar IJsland is om de app My Aurora van tevoren te downloaden. Je ziet hier wat de kans is om het noorderlicht te zien en welke tijd het te zien is.
  • Zoek van tevoren op hoe je de beste foto’s maakt. Dan hoef je daar op het moment zelf niet over na te denken. Ik vond foto’s maken van het noorderlicht trouwens heel tof, omdat je het dan weer heel anders ziet.
noorderlicht IJsland

10. Tips voor IJsland: je hebt geen contant geld nodig

Je kunt overal betalen met je pinpas en/of je creditcard. Het is dus niet nodig om contant geld bij je te hebben. Heel handig, want zo blijf je aan het eind van je reis niet met IJslandse kronen zitten.

11. Maak een dag tot dag planning

Eén van de beste tips voor je vakantie naar IJsland is om voor jezelf een duidelijk overzicht te maken. In dit overzicht zet je de afstanden die je elke dag moet afleggen en de dingen die je wilt zien onderweg. Probeer ook in te schatten hoe lang je per bezienswaardigheid nodig hebt, zeker als je een lange wandeling wilt maken. Dit zorgt voor overzicht en rust tijdens je vakantie in IJsland. En natuurlijk zorgt het er ook voor dat je de dingen die je wilt zien ook echt ziet.

Daarbij wel even een kanttekening, zorg er wel voor dat je flexibel bent. Misschien zit het weer wel tegen of is het water van die prachtige canyon met helderblauw water wel bruin, je hebt niet alles in de hand.

12. IJsland is een duur land

IJsland is geen goedkope vakantie bestemming. Eigenlijk is alles er duurder dan in Nederland. Gelukkig ben je bijna je hele vakantie in de natuur te vinden en gaat dat je niet veel geld kosten. Verder kozen wij ervoor om geen alcohol te drinken, weinig uit eten te gaan en hebben we ook geen excursies gedaan. Dit laatste kwam voornamelijk omdat we met een baby reisden. Ik zou je aanraden om zeker een excursie te boeken als je dit wilt, want er zijn veel gave dingen te doen!

13. Wat is de beste reistijd om IJsland te bezoeken?

Eigenlijk bestaat de beste reistijd om IJsland te bezoeken niet. Maar aan de hand van wat je wilt zien en wilt doen kun je wel bedenken welke periode voor jou het beste is. Het weer is trouwens wel enorm onvoorspelbaar, dus in de zomer naar IJsland gaan betekent niet automatisch dat het altijd droog en zonnig gaat zijn.

IJsland bezoeken in de winter

Als je in de winter naar IJsland toe gaat, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo is het in december en januari maar vier uur per dag licht en kan je dan dus minder op een dag ondernemen. Er zal waarschijnlijk sneeuw liggen en de ijsgrotten zijn dan open voor een bezoek. Het wordt in IJsland nooit super koud. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in Reykjavik rond de 1 á 2 graden overdag. Wat ook een voordeel is als je IJsland in de winter bezoekt, is dat je het noorderlicht goed kunt zien als het helder is ’s nachts.

Een nadeel is dat je niet overal makkelijk naartoe kunt reizen in de winter. Zo kun je het binnenland niet in en ook de ringroad kun je niet helemaal rond rijden. De meeste mensen gaan in de winter dan ook een paar dagen naar het zuiden van IJsland toe voor de excursies en het winterse landschap.

IJsland bezoeken in de zomer

In de zomer heb je elke dag juist veel zonuren en kun je veel dingen doen op één dag. Dat is fijn, want zo kun je ook een beetje de andere toeristen vermijden, want in de zomer is het erg druk in IJsland. Omdat je veel uren per dag hebt om op ontdekking te gaan, kun je er ook voor kiezen om dit ’s ochtends vroeg of juist laat in de avond te doen. Het weer is met 10 – 20 graden prima en ook valt er in de zomer het minste regen van het hele jaar. Toch is het weer onvoorspelbaar in IJsland, dus je kan ook pech hebben en wel veel regen en kou hebben.

Het landschap is mooi groen in de zomer en je kunt de hele ringroad rond rijden. Ook kun je in juli en augustus het binnenland in. Je kunt de zee op om walvissen te spotten en ook de papegaaiduikers laten zich weer zien.

De zomer wordt door veel mensen gezien als het beste seizoen om IJsland te bezoeken. Maar daardoor zijn het ook de maanden met de meeste toeristen en de hoogste prijzen. Een goede tip voor jouw vakantie naar IJsland in de zomer is, om er in ieder geval voor te zorgen dat je alles (accommodaties, huurauto, excursies) ver van tevoren boekt.

IJsland bezoeken in de lente

In april en mei is het lente in IJsland. Het weer kan alle kanten opgaan, maar de temperatuur is er wat zachter dan in de winter. Je hebt wel wat meer kans op regen, maar hopelijk laat de zon zich ook nog af en toe zien. De papegaaiduikers komen terug naar IJsland en met een heldere nacht heb je de kans om het noorderlicht te zien. Het landschap begint langzaamaan weer wat groener te worden en de lente bloemen komen tevoorschijn. De prijzen zijn lager dan in de zomer en ook zijn er minder toeristen.

IJsland bezoeken in de herfst

Zelf heb ik IJsland in de herfst bezocht, tijdens de eerste twee weken van september. We kozen voor deze periode om zo de zomer toeristen te ontlopen en het wat betaalbaarder te maken. Het weer is vergelijkbaar met het lente weer qua temperatuur. Wij hadden best veel regen en wind, maar ook een paar mooie zonnige dagen.

We hebben twee keer het noorderlicht gezien, de hele ringroad rond kunnen rijden, we kwamen in een sneeuwbui terecht en genoten van de herfstkleuren. In september worden alle schapen en paarden naar beneden gebracht. In de zomer leven ze in de bergen, maar als het kouder wordt, worden ze het dal in gedreven. Dat hebben we op twee verschillende plekken gezien en was een heel spektakel. Ik vond de herfst een prima tijd om IJsland te bezoeken.

schapen IJsland

14. Bellen en internetten met je Nederlandse bundel

Kijk het van tevoren even na, maar wij konden gewoon internetten en bellen voor onze Nederlandse prijzen. IJsland is een land dat bij de meeste providers een uitzondering is, ook al hoort het land niet bij de EU. Een handige tip voor je vakantie in IJsland en handig om te weten, want het hebben van internet en het kunnen bellen is best fijn als je op pad gaat met een huurauto!

15. Duik minstens één keer een hotpool of spring in

In IJsland vind je in elk dorp wel een openbaar verwarmt (buiten) zwembad. Het zijn de plekken waar de locals samen komen om bij te kletsen. Ook bij sommige accommodaties heb je een hotpool. Wat is er fijner om daar in te zitten na een dag vol met prachtige natuur. Daarnaast heb je nog de bekende Blue Lagoon en andere wat minder bekende lagoons die je kunt bezoeken. Of wat dacht je van een verwarmde rivier die je bereikt na een mooie wandeling? Er zijn keuzes zat om van het warme water te genieten in IJsland. Echt een ervaring die je moeten hebben gehad als je naar IJsland toegaat!

hotspring IJsland

Heb jij nog meer goede tips voor een vakantie in IJsland?

Ga je met een baby of dreumes naar IJsland toe? Lees dan mijn blog met de beste tips voor het reizen naar IJsland met een baby of dreumes

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments