werken op superjachten

Michel werkt op een superjacht: interview van deckhand tot officier

Wil je weten hoe het echt is om op een superjacht te werken? Om een avontuurlijk leven te hebben en al varend veel van de wereld te kunnen zien? In dit artikel lees je een inverview met de Nederlandse Michel. Hij begon als deckhand/duikinstructeur op een jacht en inmiddels is hij aan het werk als 2e offcier!

Van deckhand tot officier

In dit artikel lees je een interview met de Nederlandse Michel. Ik ontmoette Michel op het eiland St. Maarten, waar we beide woonde en werkte. We werkten bij hetzelfde bedrijf en hebben zelf een tijdje samen op een catamaran met dagtrippen gewerkt. Inmiddels werkt Michel al weer heel wat jaren op superjachten. Hij begon als deckhand/duikinstructeur en werkt inmiddels als tweede officier. Hoe zijn leven er nu uitziet en wat voor kwaliteiten je moet hebben om op een jacht te werken lees je in dit interview.

Om te beginnen. Vertel eens wat over jezelf. 

Ik ben Michel. Ik kom uit Delden vlakbij Hengelo en ik hou van reizen en sporten.  

deckhand superjacht

Hoe ben je aan je eerste baan op een jacht gekomen? En wat was dat voor baan? 

Ik werkte als duikinstructeur op Sint Maarten. Op de jachten wilden ze graag een lokale duikgids hebben voor de duikstekken rond Sint Maarten, dus toen kwam ik voor het eerst aan boord als tijdelijke kracht. Nadat ik mijn benodigde certificaten had gehaald begon ik als eerste echte baan op een jacht als deckhand/dive instructor.

Had je voor je eerste baan op een superjacht enige ervaring met boten?  

Als duikinstructeur en door het werk bij Aquamania op Sint Maarten had ik wel wat ervaring met boten en varen, maar niet met schepen van jacht kaliber.  

Op wat voor een jacht werk je nu en wat is jouw baan/rol op de boot?   

Ik werk op M/Y Hampshire als 2e officier.  

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?  

Dat is heel erg verschillend. Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid en GMDSS aan boord. Denk hierbij aan alle reddingsmiddelen maar ook brandbestrijding, verschillende communicatie middelen en onderhoudsplanning. Als er gasten aan boord zijn, werk ik met het deckteam om de gasten het naar hun zin te maken. Denk hierbij aan het netjes houden van de decks, het besturen and lanceren van de tenders (de kleine boten), jetski`s en het speelgoed. 

Wat vind je het tofste aan jouw baan?  

De afwisselendheid. Het ene moment ben je druk met gasten en de volgende dag ben je aan het plannen om de Atlantische Oceaan over te steken. Zo ben je met een dikke jas aan het werk in de sneeuw in Groenland en 6 maanden later ben je een BBQ aan het opzetten op een verlaten eiland in de Malediven. Daarnaast is het leuk om met mensen werken en het enige doel is om de gasten een leuke tijd te laten hebben. Kosten wat het kost, tot in de meest krankzinnige betekenis van die woorden.   

Wat zijn de dingen die je wat minder leuk vind aan het werken op een superjacht?  

Het eindeloos moeten wachten op sommige momenten. Het gezegde “Hurry up and wait” komt regelmatig voor in de jacht industrie. Daarnaast ben je veel van huis maar dat is volgens mij een keuze die je maakt.  

Wat is het gekste/tofste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens je werk?  

Het gekste? Ik weet niet waar ik moet beginnen. Op de charter jachten waar ik op gewerkt heb, kon het niet gek genoeg. Van super aardige families die je overal mee naar toe nemen op geweldige trips tot gasten die tot het gaatje gaan met drank, drugs en prostituees. Met deze gasten gaan er deuren open waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.  

Het tofste voor mij is dat ik video`s maak voor de gasten. Als de gasten gaan duiken met tijgerhaaien moet ik wel mee om de video`s te maken. Zo ben ik op heel veel leuke plekken geweest, waar ik nooit verwacht had te komen.  

werken als deckhand

Ben je ooit bang geweest op zee?  

Bang niet maar een diep respect en ontzag voor moeder natuur krijg je wel. Deze jachten kunnen heel veel aan en ik heb vertrouwen in het schip, de kapitein en de crew.  

Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen?  

Ik wil de wereld graag zien en neem iedere kans om nieuwe ervaringen op te doen of nieuwe plekken te zien.  

Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten die iemand moet hebben om op een jacht te werken als deckhand? 

Als je in de jachtwereld wilt werken moet je het niet erg vinden om hard en lang te werken. Soms werk je 15 uur per dag als dat nodig is.  

Je moet het niet erg vinden om altijd mensen om je heen te hebben want je deelt een cabine en de crewmess. De crewmess is de plek waar de crew eet en kan relaxen. De gasten op de boot komen hier niet.

Je moet flexibel zijn. De plannen van jachten veranderen altijd en constant. Ik plan soms mijn dagen vrij niet eens omdat het zo onzeker is waar het zal zijn.  

Daar tegenover staat natuurlijk dat je vrije dagen hebt op de meest geweldige plekken met de meest geweldige collega`s  

deck werk jacht

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die ook graag op een superjacht wilt werken? 

Sinds de serie ‘Below Deck’ zijn er zoveel jongeren die op een jacht willen werken. Het is het ultieme plan voor een ‘gap year’ aan het worden. Hierdoor zijn er veel mensen die dit werk willen doen. Zorg er voor dat je je benodigde certificaten hebt en origineel bent in je benadering naar de jachten toe. Het onderscheid maak je door hard en secuur te werken.  

droombaan

Je moet alles voor je gasten over hebben. Ook op 1 januari

Zie jij jezelf in de toekomst nog op jachten werken?

Ik heb nu een rotationele positie aan boord (waar je een x aantal weken werkt en vervolgens een x aantal weken vrij bent) en ik ben bezig met mijn master diploma, dus ik zal het zeker nog wel een tijd doen. Toch ben ik wel bezig met een back-up plan om terug in Nederland aan de slag te kunnen. Ik zie mijzelf dit niet voltijd doen tot mijn 67ᵉ.

Bedankt voor het interview van deckhand tot officier!

Hier lees je alles wat je verder nog wilt weten over het werken op superjachten!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.