werken-superjacht

Is het werken op een jacht wat voor mij?

Na ruim 6 jaar op jachten gewerkt te hebben, kan ik je zeggen dat ik het leven dat erbij komt kijken nog elke dag mis. Het werken op een jacht is zeker iets voor mij! Toch is het niet voor iedereen. Want net zoals bij elke baan zitten er behalve de leuke kanten zeker ook minder leuke kanten aan het werken op een jacht. Wil jij weten of het werken op een jacht ook iets voor jou is?

werken op superjachten

Een DROOMbaan

Werken op een jacht klinkt voor veel mensen als een droombaan. Je ziet de mooiste plekken ter wereld, werkt samen met een internationale crew die al snel voelt als je familie en je krijgt er nog goed voor betaald ook. Maar een baan op een jacht is meer dan een baan alleen, het is een levensstijl. En die levensstijl moet wel bij je passen. Want het is zeker niet alleen maar een droombaan, het is ook gewoon keihard werken. En een betaalde vakantie, wat nog wel eens gedacht wordt, is het zeker niet.

Is werken op een jacht iets voor mij?

Ik heb ruim zes jaar lang op jachten gewerkt en mis de levensstijl die erbij komt kijken nog elke dag. Maar het werken op een jacht is niet voor iedereen. Om erachter te komen of het werken op een jacht wat voor jou is, is het goed om jezelf de volgende vragen eens te stellen.

Vind ik het erg om lang van huis weg te zijn?

Als je werkt op een jacht, zul je lang en veel van ‘huis’ weg zijn. Je zult maanden achter elkaar weg zijn van huis en belangrijke momenten missen. Zo heb ik de geboorte van mijn neefje en nichtje gemist. Maar de momenten dat ik in Nederland was, haalde ik het gemiste contact wel weer dubbel en dwars in. De contracten op een jacht zijn ofwel voor een seizoen, ongeveer een half jaar, ofwel voor een jaar of langer. Je bouwt in een jaar werken vaak een maand vakantie op. De rest van de tijd ben je aan het werk op het jacht en zul je dus weg zijn van huis/thuis. Als je snel last hebt van heimwee of dit niet ziet zitten, bedenk dan of het werken op een jacht wel echt iets voor jou is.

Kan ik ertegen om weinig privacy te hebben?

Je woont en werkt op een relatief klein oppervlak samen met je collega’s. Je gaat niet zoals in andere banen aan het eind van je werkdag naar huis toe en je deelt je hut met één of meerdere andere crewleden. En die hutten, die zijn niet groot. Er is vaak ruimte voor de bedden en je kunt wat kleding kwijt, maar dat is het ook wel.

deckhand superjacht

Ben ik bereid om hard te werken?

‘Work hard, play hard’ is een uitdrukking die goed bij het werken op jachten past. Je geniet enorm van je vrije tijd, maar het werken op een jacht is ook keihard werken. Dagen waarbij je 15 uur werkt komen vaak voor en het hebben van weinig vrije dagen is ook niet abnormaal in de superjacht industrie. Kun jij je mouwen opstropen en hard werken?

Kan ik omgaan met de duidelijke hiërarchie aan boord?

Aan boord van een jacht heerst een duidelijke hiërarchie. Je moet orders aannemen van je meerderen, ook als je het hier misschien niet mee eens bent. Op sommige jachten is er weinig ruimte voor overleg en word er om jouw mening niet gevraagd. Je moet, met een lach, gewoon doen wat er van je gevraagd wordt. En ja, dit vond ik als Nederlandse best wel eens moeilijk. Maar dit is nou eenmaal hoe het werkt op een jacht. Kan jij hiermee op gaan?

werken-jacht

Hoe reageer ik op vervelende gasten/eigenaren?

Ik heb altijd fijne gasten en eigenaren gehad. Maar het zijn wel allemaal erg rijke mensen en jij bent op de jacht om ze te bedienen, wat je positie dan ook is. Jij bent dus de ondergeschikte. Kan jij ermee omgaan dat je soms misschien als ‘minder’ wordt behandeld? Dat je bizarre verzoeken krijgt (als chef midden in de nacht uit je bed worden getrommeld voor een hamburger bijvoorbeeld)? En misschien ook wel eens gewoon niet fijn wordt behandeld?

Past het werken op een superjacht bij jou?

Lijkt het jou nu ook tof om op een superjacht te gaan werken? Ik snap je helemaal! Maar door alle informatie voel je je nu even flink overweldigd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Ik wil je graag helpen! In mijn nieuwe online cursus (uniek want het is de enige in Nederland en België!) leer je alles wat je moet weten om een baan te scoren op een superjacht en hoe je die baan vervolgens ook gaat rocken!

Vul het vragenformulier in, zodat ik de cursus kan finetunen op jouw behoefte. Je maakt dan kans op een GRATIS yachting kickstart gesprek, waarin je mij alles mag vragen over het werken op superjachten en waarin ik je minstens twee concrete tips geef over hoe jij kunt starten met het werken op een superjacht!

Vragenformulier over het werken op superjachten

Ja! Ik wil op jachten werken!

Meer lezen over het werken op superjachten?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.