Een bezoek aan het Krugerpark kan niet ontbreken als je naar Zuid-Afrika gaat. Het is het bekendste en meest populairste wildpark in Zuid-Afrika. En het zal zeker een hoogtepunt tijdens je reis zijn. Ontzettend leuk is ook dat je zelf in je eigen (huur)auto door het park kan rijden. Het is zo groot dan je onmogelijk het hele park kan ontdekken. Daarom is het handig om van tevoren al te plannen en keuzes te maken. Want er zijn zoveel toffe opties dat het soms lastig kiezen is. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaringen en geef ik je tips om zoveel mogelijk uit je bezoek aan het Krugerpark te halen.
Waarom moet je het Krugerpark bezoeken?
Het Krugerpark is één van de bekendste wildparken ter wereld. Met een beetje geluk spot je er de Big 5, maar ook zonder die alle vijf te zien zal je genoeg wildlife spotten. Het is een enorm park met veel opties. Je kunt er zelf rondrijden, meegaan met een georganiseerde safari, slapen in prachtige safari lodges of simpele verblijven in het park zelf. Het is voor elk soort reiziger dus leuk!
De big five – ga je ze zien?
Natuurlijk heb je wel eens gehoord van de big five, maar welke dieren horen daar eigenlijk bij. De big five bestaat uit de leeuw, het luipaard, de neushoorn, de olifant en de buffel. Je hebt misschien al door dat de term dus niets met de grootte van de dieren te maken heeft. De term is bedacht door jagers die het gemunt hadden op groot wild. De vijf dieren van de big five zijn de vijf moeilijkste dieren in Afrika om te voet op te jagen.
Of je alle dieren van de big five ziet, kan ik je niet beloven, maar dat je veel dieren zult zien dat is zeker! Ik heb geen luipaard in het Krugerpark gezien, maar gelukkig hebben we er later tijdens de reis wel eentje gezien in het nationale park vlakbij St. Lucia.
Wanneer heb ik het Krugerpark bezocht?
De eerste keer dat ik het Krugerpark bezocht, was tijdens een reis met mijn ouders. We reisden met een georganiseerde groepsreis door Malawi, Zambia, Mozambique en Zuid-Afrika. Met de bus reden we door het Krugerpark. Het hoogtepunt van die trip was een jagende leeuwin tijdens een avond safari. De tweede keer dat ik het park bezocht, was tijdens de corona periode, samen met mijn Zuid-Afrikaanse vriend. We hadden de mazzel dat we volop tips hadden gekregen van de vrienden en familie van mijn vriend. Hoe we dat hebben gedaan, ga ik je vertellen in dit artikel.
Hoeveel dagen heb je nodig?
Ik zou je aanraden om minimaal twee dagen uit te trekken voor een bezoek aan het Krugerpark. Maar als je langer de tijd hebt, is het zeker aan te raden om wat langer te gaan. Tijdens het leen van dit artikel kun je zelf bedenken wat je graag wilt zien en doen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.
Greater Krugerpark vs Krugerpark
Het Krugerpark is het oudste en grootste nationale park van Zuid-Afrika en het is in handen van de overheid. Het Greater Krugerpark is een groep privé reservaten die beschermt zijn en om het Krugerpark heen liggen. Er zitten geen hekken tussen de privé reservaten en het Krugerpark zelf. De dieren kunnen dus vrij tussen de verschillende parken bewegen. Natuurlijk is het wel zo dat ieder dier zijn eigen territorium heeft en je op bepaalde plekken meer dieren zult zien.
Als je verblijft in één van de parken van het Greater Krugerpark, kan je zonder beperkingen het Krugerpark bezoeken. Andersom kan dat niet, de privé gameparken zijn alleen voor de gasten die daar ook verblijven. Er zijn nog meer verschillen die ik hieronder laat zien.
Budget
Verblijven in het Greater Krugerpark is veel duurder dan verblijven in het Krugerpark zelf. De lodges zijn erg luxe en je hebt er een intiemere safari ervaring weg van de massa.
Safari’s
Over het algemeen is het zo dat als je in een privé reservaat verblijft, je niet zelf mag rondrijden in het park. Je gaat dus mee met georganiseerde safari’s met een gids. Tijdens de safari’s mogen de gidsen in het Greater Krugerpark van de wegen af rijden. In het Krugerpark moet je op de wegen blijven, offroad rijden is daar niet toegestaan, ook niet voor gidsen. Tijdens de safari’s, zal je altijd veel meer auto’s tegenkomen in het Krugerpark. Als je een dier spot, ben je bijna nooit alleen. Bij het Greater Krugerpark kom je meestal geen andere auto’s tegen op de safari’s.
Geen overnachting
Als je net buiten het Krugerpark verblijft, kun je prima voor een dag het park bezoeken. Je hoeft er dus geen overnachting in het park voor te hebben.
Wat is er beter? Het Greater Krugerpark of het Krugerpark?
Aan de hand van de bovenstaande verschillen, is het lastig aan te geven wat de betere optie is. Ik denk dat het ermee te maken heeft waar je naar op zoek bent en natuurlijk hoeveel budget je hebt. Wat het meest ideaal is, is een combinatie van de twee. Je hebt zo en de luxe ervaring van een privé lodge en het gevoel van vrijheid als je zelf door het Krugerpark rijdt.
Waar kun je overnachten?
Qua overnachten heb je globaal drie opties. In het Greater Krugerpark, in het Krugerpark zelf of net buiten het park in een plaatsje dat er vlakbij ligt. Hieronder laat ik je de opties in meer detail zien:
Overnachten in het Greater Krugerpark
Er zijn zoveel prachtige plekken om te verblijven in het Greater Krugerpark. Het is waarschijnlijk het duurste van je hele vakantie in Zuid-Afrika, maar je hebt er wel echt een ervaring bij die je nooit meer vergeet. Mijn verblijf in Pezulu Tree House Lodge was het hoogtepunt van mijn reis naar Zuid-Afrika. De kamers zijn mooi, het personeel is vriendelijk en het eten is heerlijk! De tweede ochtend ben ik in mijn ochtendjas (die hangen voor je klaar) de giraffes voor ons huisje gaan bekijken. Nadat onze enthousiaste ranger ons meenam voor de bushwalk. Toch een hele andere ervaring, om lopend dieren te spotten. En de prachtige zonsondergang maakte het Afrika gevoel compleet.
Tijdens de gamedrives zagen we veel wilde dieren. Op een luipaard na, zagen we alle dieren van de big 5. Heel veel leeuwen, neushoorns en ander wild. Toen wij er waren, was het paarseizoen voor de leeuwen. Aangezien ze het dan elke 20 minuten doen, hebben we het een paar keer zien gebeuren. Wat ik ook heel tof vond was het rondrijden in de jeep. We reden door de struiken en over de grasvlakten, dit is toch wel een stuk leuker dan het op de weg rijden in het Krugerpark zelf.
Overnachten in het Krugerpark
Als je wilt overnachten in het Krugerpark zelf, kan je dit regelen op de website van Sanparks. Dit is een website van alle nationale parken in Zuid-Afrika samen. Voor het Krugerpark kan je op deze site de accommodaties binnen het park en de betaalde activiteiten zoals gamedrives boeken. Boek dit wel ruim op tijd, want de accommodaties zitten vaak al ver van tevoren vol.
De accommodaties binnen het Krugerpark zijn vaak simpel en niet al te goed onderhouden. Je betaalt er in verhouding ook best een hoop voor. Maar toch nog steeds een stuk minder dan bij een verblijf in het Greater Krugerpark. De kampen waar je in verblijft zijn afgezet met een hek en er kunnen dan ook geen dieren in komen. Toch is het ontzettend leuk om in het Krugerpark zelf te overnachten. Het zien van de dieren net buiten het hek en het feit dat je ’s morgens vroeg al meteen het park in kan gaan is super tof. Ook vind je meestal een braai (Zuid-Afrikaans voor barbecue) bij je verblijf. In de winkeltjes kan je bijzonder wild vlees kopen voor niet al te veel geld. Zodat je ’s avonds lekker kan eten.
Overnachten net buiten het Krugerpark
Twintig minuten rijden vanaf de Phabeni Gate (zuidelijk Krugerpark) vind je het plaatsje Hazyview. Het is geen heel leuk plaatsje, maar je vindt er alles wat je nodig hebt. Restaurantjes, supermarkten en accommodaties in alle prijsklassen. Een prima uitvalsbasis om het Krugerpark te ontdekken.
Een andere leuke plek om te verblijven is het Marloth Park. Je vindt dit gebied op 20 km afstand van de Crocodil Bridge Gate (zuidelijkste puntje van het Krugerpark). Het is een mini wildpark, waar het kleine wild vrij rond loopt. Als je een stukje gaat lopen langs de krokodillenrivier of op de zandwegen in het park, kan je dus zebra’s, giraffes, herten en meer tegenkomen. Aangezien je dicht bij het Krugerpark zit, kan je dat vanaf het Marloth park dan ook prima bezoeken. Er is redelijk wat accommodatie beschikbaar, in allerlei prijsklassen. Ook vind je er restaurantjes en een kleine supermarkt.
Wij sliepen hier in de Serenity du Bois lodge. Een fijn plekje om te verblijven, met mooie kamers en een grote gemeenschappelijke keuken. Je slaapt hier vanaf € 66.
Zelf rijden of meegaan met een georganiseerde safari?
Als je zelf rijdt door het Krugerpark, heb je veel vrijheid. Je kan zelf bepalen waar je naartoe rijdt, hoe lang je erover doet, waar je stopt en hoe lang je stopt. Het is ontzettend leuk om zelf door een wildpark heen te rijden. Maar een georganiseerde safari heeft zeker ook voordelen. Je hoeft niet te rijden en kunt dus lekker relaxt het wild spotten. Daarbij ziet een ranger altijd meer dan dat je zelf zou zien. De verstopte luipaard in de boom bijvoorbeeld.
Zelf rijden door het Krugerpark
Als je met je eigen auto door het Krugerpark wilt rijden, moet je allereerst weten, dat het park groot is. Namelijk 380 km lang en 60 km breed. Daarbij mag je maar 50 km/uur op de verharde weg rijden en 40 km/uur op de onverharde wegen. Tel daarbij op dat je vaak stopt om de dieren beter te bekijken. En je snapt dat je niet te veel van het Krugerpark moet willen zien. Het zuiden van het park is het gedeelte met het meeste water en dus ook de meeste dieren. Helaas is het ook het meest toeristische gedeelte, maar dat is dus niet voor niets. Ook ik heb het zuiden bezocht. Er zijn verschillende ingangen, de zogenaamde ‘gates’ waar je het park binnen kan komen en ook weer kan verlaten. De openings- en sluitingstijden van de gates kan je vinden op de SanPark website.
Het is handig om zodra je het Krugerpark inkomt een gedetailleerde kaart van het park te kopen. Om je nu alvast een idee te geven van de afstanden zal ik je er een paar geven. Dit is de route zoals wij die hebben gereden, al hebben we ook wel wat extra loops gemaakt. De genoemde plekken kan je vinden op het kaartje hierboven. Van de Orpen Gate naar het kamp Satara is het 48 km. Van Satara naar Lower Sabie is het 93 km. En van Lower Sabie naar Crocodil Bridge 34 km.
Ons bezoek aan het Krugerpark
Na het rijden van de Panorama Route sliepen wij in het plaatsje Hoedspruit. Vanuit Hoedspruit reden wij naar het prachtige Pezulu Tree House Lodge, waar wij twee nachten sliepen. Wauw, wat een prachtige plek is dat! Na ons verblijf in de lodge gingen we naar de Open Gate. Daar vandaan reden we over de H7 weg naar het kamp Satara toe, waar wij ook overnachten. Op de H7 zagen wij al een hoop wildlife en de mooiste waterpoel van het park. Onze eerst leeuw en twee leeuwinnen in het Krugerpark zelf zagen we daar ook naast de waterpoel. Het gebied waar het Satara kamp in ligt, staat bekend als ‘big cats country’. De weg H6 staat bekend als de beste weg om leeuwen te zien. Helaas hadden wij op die weg wat minder geluk. Het blijven natuurlijk wilde dieren.
Van tevoren hadden we een avond safari geboekt via de SanPark website. Samen met andere reizigers en een gids gingen we in open safari busje op pad. Helaas zagen we geen luipaarden, maar wel jonge hyena’s vlak naast ons en nog veel andere dieren. In het begin van onze safari was het licht, maar al snel haalde de gids de lampen tevoorschijn. Het is echt een toffe ervaring om in het donker op zoek te gaan naar wilde dieren.
De volgende dag stonden we heel vroeg op, omdat je ’s ochtends vroeg (en tegen het einde van de middag) de meeste kans hebt om dieren te spotten. We reden de H6, maar hier zagen we weinig. Na een ontbijtje bij het Satara kamp gingen we weer op pad, richting het zuiden. Natuurlijk hadden we op het ‘spottersbord’ gekeken, waar iedere bezoeker kan laten zien waar hij een bijzonder dier heeft gezien. Vele olifanten, giraffen, mooie vogels en andere dieren later kwamen we aan in Lower Sabie.
Lower Sabie is een leuke plek om wat te eten of te drinken. Je kan daar ontzettend leuk zitten, met een mooi uitzicht over de Krokodilrivier. Nadat we even lekker hadden gezeten, konden we weer op pad. We besloten de H4-1 een stukje te gaan rijden. Een leuke weg, waarbij er veel mini loops zijn over onverharde wegen. De loops nemen je meestal mee naar de krokodil rivier. Op deze weg hebben we veel leven gezien (ook twee leeuwinnen). Helaas moeten we op een gegeven moment omkeren, zodat we voor sluitingstijd bij de gate kunnen zijn.
Die nacht slapen we in het Marloth Park. Een mini wildpark, waar kleine dieren rondlopen. Erg leuk om even een stukje te gaan lopen en opeens oog in oog te staan met een zebra of een ‘pumba’.
Wij sliepen hier in de Serenity du Bois lodge. Een fijne plek om te verblijven, met mooie kamers en een grote gemeenschappelijke keuken. Voor de eigenaresse is niets te veel. Je slaapt hier vanaf € 66.
Eten en toiletten in het Krugerpark
Er zijn genoeg plekken in het park waar je naar het toilet kunt gaan en wat kunt eten en drinken. Meestal zijn dit de kampen waar je ook kunt overnachten. Je vindt hier toiletten, een winkeltje met snacks, souvenirs en drinken en soms ook een restaurant. Zorg er wel altijd voor dat je water en wat snack meeneemt in de auto. Het kan soms best even duren voordat je weer wat tegen komt.
De onderstaande foto is gemaakt bij het restaurant ‘Mugg & Bean’ in het kamp Lower Sabie. Lower Sabie vind je in het uiterste zuiden van het park. Dit is misschien wel de leukste plek in het park om betaalbaar te lunchen of een drankje te drinken.
Tips voor je bezoek aan het Krugerpark
- Een bezoek aan het Krugerpark kost voor niet Afrikanen € 24,- p.p. per dag.
- Je mag de auto alleen maar verlaten op plaatsen waar dit is toegestaan.
- De maximum snelheid is 50 km op verharde wegen en 40 km op onverharde wegen.
- In het Krugerpark moet je op de wegen blijven.
- Het is niet toegestaan om uit het raam te gaan hangen.
- Rij niet over poep heen, hier kunnen de zogenaamde Dung Beetles in zitten. Deze zijn heel belangrijk voor het ecosysteem in het park.
- Het Krugerpark is Malaria gebied. Neem dus voor een bezoek contact op met een specialist, zoals de GGD in Nederland.
Meer lezen over Zuid-Afrika?
Lees dan ook:
Ik ben dol op wild spotten in Nederland. Maar grote wilde dieren in hun leefruimte zien lijkt me fantastisch, ik zou wel zelf willen rijden.
Zelf rijden vind ik ook het tofst! Heerlijk die vrijheid en lekker zelf wilde dieren spotten.
Leuk dat je het Krugerpark beschrijft, dat het verblijf goedkoper is, de gevaren zoals (een malaria gebied) en de kosten!
Dankjewel! Ik heb inderdaad geprobeerd een zo volledig beeld te schetsen van alles wat er bij een bezoek aan het Krugerpark bij komt kijken.
Alleen al jouw foto’s zijn geweldig. Ooit wil ik jullie kant op komen. Lijkt mij erg heerlijk. Die natuur, de dieren, de omgeving. Maar ik heb helaas een man die het tegenhoudt. Ooit krijg ik hem vast zover.
Dat vogeltje in die boom. Hoe gaaf is dat?
Leuk hè dat vogeltje! Niet alleen de grote dieren zijn het spotten waard. Ik ga voor je duimen dat je je man ooit zo ver krijgt.
Wat een mooi uitgebreide blog, ik heb hem opgeslagen want naar het Krugerpark staat bij mijn zoon op de wenslijst.
Wat leuk! Het is er prachtig, dus ik snap helemaal waarom het Krugerpark op zijn wensenlijstje staat.
Prachtig! Ik ben wel al in Kenia en Tanzania geweest maar Zuid-Afrika / Krugerpark staat nog op de bucketlist.
Kenia en Tanzania lijkt mij ook super tof! Van wat ik heb gehoord is het wild spotten daar wel wat beter, maar Zuid-Afrika heeft vooral ook qua afwisseling heel veel te bieden.
Dit is een plek op de wereld die ik echt eens een keer wil gaan bezoeken! Als je dit een keer mee maakt en gezien hebt in een woord WAUW!
Zeker doen! Zuid-Afrika is een heel veelzijdig land en om zoveel dieren in het wild te zien is echt een belevenis.
De entree van €24 per dag vind ik meevallen. Ik had het veel duurder verwacht
Wat een prachtig park is dat! Het lijkt me een heel bijzondere ervaring om daar rond te struinen.
Voor zo’n bekend park valt het inderdaad wel mee! En voor de lokale bevolking is het nog goedkoper.
Ik ben nog nooit in Zuid-Afrika geweest, vooral omdat ik liever geen al te verre reizen maak. Maar als ik dit zo zie, krijg ik spontaan zin om in het vliegtuig te stappen 😉
Wat een leuke reactie! Gelukkig valt er dichtbij ook genoeg te beleven.
Zalig, wat een mooie foto’s! En wat heerlijk dat je ons laat meegenieten😘🍀
Ik hou van wilde dieren spotten, en dit zijn grote wilde dieren. Graag zou ik er een keer naar toe gaan.
[…] Krugerpark: de beste tips en alles wat je moet weten […]
[…] oosten van het land. Als kijker werden we toen onder andere meegenomen naar Johannesburg, Soweto, het Krugerpark en de Panorama Route. We zagen hoe Kees Tol aan het mollen was, hoe een aantal kandidaten een […]
[…] je liever zelf rijden op safari? Ook dat kan in onder andere het Krugerpark in […]