thaise-gerechten

De 10 lekkerste gerechten van Thailand

Inmiddels ben ik al zo’n zeven keer naar Thailand toegeweest. Om te reizen, maar ook om mijn divemaster te halen en Muay Thai te trainen. Eén van de redenen waarom ik zo gek ben op het land Thailand, is het eten. Op iedere hoek van de straat kun je voor een paar euro’s de meest heerlijke gerechten vinden. Lekkers vers en door het hele land smaken de Thaise gerechten weer net wat anders. Tijdens je reis zijn er een paar gerechten die je echt niet mag missen. Dit zijn mijn favorieten, de 10 lekkerste gerechten van Thailand!

1. Pad Thai – het bekendste Thaise gerecht

Pad Thai is misschien wel het bekendste gerecht van Thailand. Het is niet pittig, je kunt het overal vinden en voor één tot twee euro heb je een bord vol. Overal op straat zie je stalletjes met hete wokpannen waar ze de rijstnoedels met knapperige taugé, garnalen, pindaatjes, ei, lente-ui, tofu en vissaus bereiden.

2. Som Tam – papaja salade

Som Tam is een lekkere en lichte salade. Het is gezond en ideaal als lunch- of bijgerecht. Ik bestel dit lekkere Thaise gerecht vaak als lunch als ik het idee heb dat ik wel wat extra groenten kan gebruiken. De salade bestaat onder andere uit jonge onrijpe papaja, sperziebonen, tomaat en pinda’s. De smaak is lekker fris en een combinatie van zoet en zuur. Let wel op, want Som Tam kan best pittig zijn. Onder aan deze blog lees je hoe je in het Thais kan vragen om ‘niet zo pittig’.

papaya-salad

3. Tom Yam

Als je van zure, pittige soep houdt, moet je zeker een keer Tom Yam proberen. Er zit altijd citroengras, koriander, limoensap en Thaise basilicum in. Wat er verder in zit verschilt. De meest voorkomende variaties zijn die met garnalen, kip of champignons. Mijn favoriet is zeker Tom Yam met garnalen.

4. Penang curry

Eigenlijk ben ik gek op alle Thaise curry’s. Maar de Penang curry is mijn absolute favoriet! Het is een lekker romige curry, die wordt gemaakt van rode curry en geroosterde pinda’s. Hij is wat milder dan een rode of groene curry, maar heeft nog wel een lekkere kick! Traditioneel wordt de curry gemaakt met eendenborst, maar ook met een ander stukje vlees, vis of tofu is het heerlijk.

panang-curry

5. Massaman curry

De Massaman curry is een gele curry met aardappels, pinda’s en rundvlees (of kip). Voor veel reizigers is deze curry het favoriete Thaise gerecht. Het is een milde, romige curry die wat Indisch aandoet. De naam Massaman komt van het woord ‘moslim’, omdat de gedroogde specerijen vroeger werden ingevoerd door Islamitische handelaren. Een multiculturele curry dus!

6. Pad Kra Prow Gai – kip met basilicum

Pad Kra Prow Gai is een populair wokgerecht in Thailand dat je overal kunt vinden. Het is een simpel, maar heerlijk gerecht. Geroerbakte kip met ui, knoflook, chili’s, een subtiel sausje en de Thais Holy Basil. De Thaise basilicum is wat dit gerecht zo lekker maakt! In Nederland kun je dit gerecht trouwens ook prima maken, want Thaise basilicum is goed te vinden in de toko’s. Mocht je de basilicum niet vinden, dan kun je mint gebruiken, om een zelfde soort smaak te krijgen. Tijdens mijn laatste reis door Thailand was dit het Thaise gerecht dat ik het meeste at.

7. Kip met cashewnoten

Kip, cashewnoten en groenten, wat een heerlijke en gezonde combinatie vind ik dat! Overal in Thailand smaakt dit gerecht weer net wat anders, maar over het algemeen is het een mild gerecht. Ook is het een echte proteïnen boost, dus perfect als je lekker actief bent geweest.

thais-eten

8. Khao Soi

Khao Soi is een soep die uit het noorden komt. In de rest van het land kom je het niet vaak tegen. Grijp dus je kans als je in het noorden bent, vooral Chiang Mai staat erom bekend. Het is een licht pittige gele currysoep met noedels op basis van kokosmelk. Als vulling kun je vaak kiezen tussen kip, varken of rund. Het leukste aan deze soep vind ik dat je er gefrituurde, knapperige noedels bovenop krijgt. Dat zorgt ervoor dat het soepje er ook nog eens bijzonder uit ziet!

soep-thailand

9. Mango Sticky Rice

Als ik in Thailand ben dan moet ik mezelf inhouden om niet elke dag mango met sticky rice te eten. Een vriendin van mij vertelde er al over voordat ik zelf in Thailand was geweest. Dat moest ik proberen, volgens haar. Daar had ze helemaal gelijk in. Het is een Thais toetje, maar ook als tussendoortje smaakt het prima! Dit heerlijke toetje wordt gemaakt van witte kleefrijst die gekookt wordt in kokosmelk en suiker. Het wordt geserveerd met de lekkerste Thaise mango en knapperige mungbonen. Heerlijk!

mango-sticky-rice

10. Banana pancake/roti

Vooral in de toeristen gebieden vind je deze lekkere streetsnack. Een soort vierkanten pannenkoek, gevuld met banaan. Daaroverheen kan je onder andere kiezen voor gecondenseerde melk of chocolade saus. Ze maken het ter plekke in een paar minuten voor je klaar. Echt super lekker!

Thailand-eten

Verse sapjes

Ook al is dit geen Thais gerecht, toch kan ik het niet laten om verse sapjes in dit lijstje te zetten. Als ik in Thailand ben drink ik er elke dag minstens één! Je vindt overal wel stalletjes waar je de lekkerste sapjes kan bestellen. Verse mango, een bananen shake, mangosteen en een sapje van passievrucht zijn mijn favorieten. Bij de sapjes voegen ze altijd suikersiroop toe. Als je dat niet wilt, is ‘no sugar’ meestal genoeg om puur sap te krijgen.

verse-sap-thailand

Hoe zeg je ‘pittig’ in het Thais?

Als afsluiter heb ik een tip voor je. Sommige Thaise gerechten kunnen erg pittig zijn. Vaak houden ze al wel rekening met het feit dat toeristen dat niet gewend zijn. Toch kunnen ze dat niet altijd even goed inschatten. De volgende zinnetjes kunnen dan ook zeker van pas komen: “Mai Phet” betekent “niet pittig” en “Phet Nit Noi” betekent “een klein beetje pittig”. Dat waren mijn 10 lekkerste gerechten van Thailand. Eet smakelijk! Oftewel “Kin ahaan arroy kab” in het Thais.

Wil je graag zelf Thaise gerechten koken?

Veel Thaise gerechten van het bovenstaande lijstje heb ik zelf al een keer geprobeerd om te maken. In Nederland kun je best veel Thaise ingrediënten kopen in de toko’s of zelfs in de supermarkt. Helaas kan het in het buitenland wat lastiger zijn om de juiste ingrediënten te vinden. Maar als ik me ga settelen, dan komen de volgende Thaise kookboeken in ieder geval bij mij zelf ook in de keuken te staan:

Meer lezen over Thailand?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments