weer IJsland

De leukste weetjes over IJsland

Als je naar IJsland toe gaat, kom je met maar een paar uur vliegen in een compleet andere wereld terecht. Het is een land met prachtige en indrukwekkende natuur. Je kunt er goed rondreizen met je eigen huurauto en het is er ook nog eens heel veilig. Een echte bucketlist bestemming voor veel mensen. En ik snap wel waarom, want wauw, wat is het er mooi! In deze blog lees je de leukste 10 weetjes over IJsland, het land van vuur en ijs. Van dingen die mij op vielen tot grappige feitjes.

10 grappige en interessante weetjes over IJsland

1. De schapen leven in de zomer in de bergen

Ik bezocht IJsland in september en zag een jaarlijkse traditie, Réttir genoemd. In de zomer worden de schapen in IJsland vrijgelaten in de bergen en de hooglanden. Maar in de winter wordt het er te koud voor ze. Vandaar dat elk jaar in september de schapen weer teruggehaald worden. De boeren zoeken de schapen op, te paard, te voet en met honden. De schapen worden bij elkaar gedreven en naar de verzamelplaats toe geleid. Daar worden ze gesorteerd en geteld om naar de boerderij gebracht te worden. Als alle schapen weer veilig thuis zijn, vieren de boeren een feestje.

Dit was echt een prachtig gezicht. De boeren en paarden lopen echt door de bergen, om al joelend de eigenwijze schapen naar het lager gelegen verzamelpunt te brengen.

schapen IJsland

2. IJsland is dun bevolkt

Het viel mij op dat we tijdens onze reis maar weinig locals zagen en met ze in gesprek kwamen. Dat is andere reizen vaak wel anders. Natuurlijk had dat er mee te maken dat we met een huurauto rond reisden, maar ook dat er maar weinig steden en grotere plaatsen zijn. Je gaat echt voor de natuur naar IJsland toe en dan kom je natuurlijk maar weinig met andere mensen in gesprek.

Het heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat IJsland het dunst bevolkte land van heel Europa is! In 2023 woonden er ongeveer 377.000 inwoners in IJsland. Zo’n twee derde daarvan woont in de hoofdstad Reykjavik of in de omliggende gemeenten. Het aantal inwoners is ongeveer gelijk aan het aantal inwoners van de stad Utrecht. Alleen is IJsland wel bijna drie keer zo groot als Nederland. Dus tja, dat je weinig lokale mensen tegenkomt is niet raar.

Er zijn trouwens meer schapen dan inwoners, er lopen er zo’n 500.000 rond! En wist je dat er elk jaar zo’n 2 miljoen toeristen naar het land toekomen? Toeristen zul je er dus zeker wel zien.

3. IJsland is veilig

IJsland is een enorm veilig land, waar bijna geen criminaliteit voorkomt. Het is zelfs zo dat de politie er ongewapend is. Het land staat dan ook al jaren bovenaan in de lijst van de veiligste landen ter wereld. Ook in 2023 stond IJsland weer op nummer 1.

4. Elke dag natuur, maar elke dag anders

Voordat ik naar IJsland toe ging dacht ik dat twee weken misschien wel te lang zou zijn. Zou elke dag natuur niet wat saai worden? Nou, alles behalve saai! IJsland is inderdaad vooral natuur. Maar elke dag is weer anders. Van geysers, vulkanen, indrukwekkende watervallen, gletsjers tot lagoons vol met ijsbergen. Echt prachtig en ik heb mij geen moment verveelt.

weetjes IJsland

5. Op zoek naar avontuur? Ontdek het binnenland.

De zogenaamde ringroad is een goede weg die rondom het eiland gaat. Wij hebben de hele ringroad gereden in een gewone auto in zo’n twee weken en een geweldige tijd gehad. In de winter kan hij wat minder begaanbaar zijn, omdat er dan wel eens sneeuw valt. Het is wel zo, dat als je de ringroad rijdt, je niet de enigste toerist zult zijn.

Het binnenland daarentegen kun je alleen maar ontdekken met een 4×4. Er zijn zogenaamde F-wegen, die je niet kunt berijden met een gewone auto. Vanaf Reykjavik kun je een dag excursie boeken het binnenland in, maar je kunt ook zelf een 4×4 huren. Je komt dan de prachtigste landschappen tegen, die je niet hoeft te delen met veel anderen toeristen. Over het algemeen zijn de wegen in het binnenland toegankelijk vanaf eind juni tot begin september, wanneer de meeste onverharde wegen open zijn en de rivieren minder gevaarlijk zijn om over te steken.

rijden in ijsland

6. Weetje over IJsland: bier

Vroeger dronken de Vikingen veel bier, vooral om snel dronken te worden en zo ‘beter’ te vechten. Maar vanaf 1915 werd bier verboden en dit verbod werd pas op 1 maart 1989 opgeheven. Tegenwoordig is het elk jaar op 1 maart bierdag. Een feestelijke dag waarop er natuurlijk veel dier gedronken wordt.

7. Er zijn veel vulkanen

In IJsland zijn er maar liefst 140 vulkanen, waarvan er zo’n 30 actief zijn. Er zijn er een aantal erg actief, want IJsland is de laaste paar jaren best vaak in het nieuws geweest vanwege een uitbarsting. In 2010 werd het vliegverkeer in Europa flink verstoord, vanwege een aswolk door een vulkaanuitbarsting. Maar ook in 2023 en 2024 waren er uitbarstingen. Ook toen wij gingen was het nog even spannend, maar uiteindelijk barstte de vulkaan veel eerder uit dan dat wij op reis gingen.

8. Gefermenteerde haai

Mijn favoriete eten in IJsland was absoluut Skyr, het zuivelproduct dat ook bij ons in de supermarkt staat. Het smaakt daar nog lekkerder dan hier en ze hebben er allerlei heerlijke smaken. De gedroogde vis die ik proefde op een vlooienmarkt in Reykjavik vond ik dan weer niet zo’n succes. Ik was ook verbaasd dat je er gefermenteerde en gedroogde haai kon eten. Dat heb ik uit principe niet gedaan omdat het om haaienvlees gaat, maar in IJsland is dat echt een delicatesse. De Groenlandse haai wordt onder de grond gestopt om vervolgens na 6 weken tot 4 maanden weer uitgegraven te worden. Daarna droogt de haai nog enkele maanden in een droogschuur en kun jij het vervolgens eten. Dat klinkt heerlijk toch?!

9. Zwembaden zijn de bars van IJsland

De meeste dorpen in IJsland hebben een openbaar zwembad. Dit zijn meestal buitenbaden met heerlijk warm water. Het water waarmee de baden zijn gevuld komt uit bronnen uit de omgeving en het wordt verwarmd met behulp van geothermische energie. Je vindt er meestal een aantal baden bij elkaar, die allemaal een andere temperatuur hebben. Zwembaden in IJsland worden gezien als een ontmoetingsplaats voor de locals, waar ze de laatste nieuwtjes met elkaar doorspreken. Eigenlijk een beetje zoals een bar bij ons.

10. De arctische vos is het enige oorspronkelijke landzoogdier van IJsland

IJsland was een lastig te bereiken (ei)land voor de meeste landzoogdieren. Het enige zoogdier dat het lukte was de actische vos, oftewel de poolvos. De andere landzoogdieren die er leven zijn: de nerts, de rat, de muis en het rendier. De nerts werd ingevoerd vanwege zijn vacht, maar ontsnapte en ze komen nu veel in het wild voor. Het is het enige landzoogdier die wij hebben gezien tijdens onze reis. De rat en de muis kwamen mee met schepen en het rendier werd in 1800 ingevoerd door de Noren, omdat de Noren graag rendiervlees wilde eten.

Heb jij nog een tof weetje over IJsland?

weetjes IJsland

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.