weetjes-duiken

Mijn top vijf mooiste duikplekken

Sinds ik mijn eerste duik maakte op mijn dertiende, wist ik meteen dat er nog veel meer zouden volgen. Je voor even onderdompelen in een andere wereld, terwijl je niets anders hoort dan je eigen bubbels. Sinds mijn eerste duik heb ik al veel mooie duiken gemaakt. Het was dan ook best lastig om de mooiste duikplekken te kiezen. Want ik kan van elke duik genieten. En mijn mooiste duiken zijn soms zelfs op andere plekken dan de plaatsen in dit artikel. Maar toch is het mij gelukt! Dit zijn mijn top 5 mooiste duikplekken die ik bezocht heb. Ook sluit ik af met mijn bucketlist bestemmingen.

mooiste-duikplekken

Egypte, de Rode Zee

Egypte is een bestemming die op maar 4,5 uur vliegen van Nederland ligt. Een compleet ander land en je vindt er een prachtige onderwaterwereld. Twee keer heb ik er een duikliveaboard gemaakt. Met een duik liveaboard maak je drie tot vier duiken per dag en verder relax en eet je. Je komt daarmee op de mooiste duikplekken van de Rode Zee in Egypte. Maar je kunt ook mooi duiken vanaf de kustplaatsen, zoals Hurghada, Sharm el Sheik en Marsa Alam.

Hoogtepunten van het duiken in de Rode Zee

 • Elphinstone met kans op hamerhaaien in de winter en oceanische witpunthaaien in de herfst.
 • Het 125 meter lange wrak uit de 2e wereldoorlog, de SS Thistlegorm
 • Wat Egypte nog meer tot een mooie duikplek maakt zijn de prachtige zachte koralen, het heldere water en de mooie kleuren.
 • Dolfijnen bij Dolphin reef. Al zie je de dolfijnen beter met snorkelen.

Minpunten

 • Het kan op sommige plekken best druk zijn met duikers.
 • Als je via de kustplaatsen wilt duiken, komen er vaak nog redelijk wat extra kosten bij. Check dit goed van tevoren.

Sipadan in Maleisië

Sipadan is een klein beschermd eilandje voor de kust van Maleisisch Borneo. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen per dag (momenteel 120) duiken met een vergunning, om de onderwaterwereld te beschermen. Je kunt dan ook niet op Sipadan verblijven, maar je verblijft op het eiland Mabul of Kapalai, dat ernaast ligt.

Toen ik jaren geleden voor het eerst het eiland Sipadan bezocht, kon je er nog wel op verblijven. Wat een top duik vakantie was dat! Maar ik vind het goed dat de onderwaterwereld nu meer beschermt wordt. De laatste keer dat ik Sipadan bezocht, verbleven we op het eilandje Mabul. Ook een fijn eiland om te verblijven en ook daar kun je mooi duiken. Kapalai en Mabul staan vooral bekend om zijn macroleven (kleine onderwater beestjes).

Hoogtepunten van het duiken bij Sipadan

 • Tientallen witpunthaaien en schildpadden.
 • De school barracuda’s bij barracuda point.
 • Scholen met bultkop papagaaivissen.
 • Een mooi eiland om op te verblijven.

Minpunten van het duiken bij Sipadan

 • Je kunt niet elke dag bij het eiland Sipadan duiken. En als je er kunt duiken, duik je er vaak maar één dag.
 • Echt last minute besluiten dat je hier heen wilt is niet handig, met de vergunningen.
 • Je hebt een Advanced Open Water certificaat nodig om minimaal 20 duiken.
duiken-sipadan

Galapagos Islands

De Galapagos eilanden horen voor een deel ook thuis bij mijn duik bucketlist. Want ook al heb ik er gedoken, de echte duikeilanden Darwin en Wolf (alleen bereikbaar met een duik liveaboard) heb ik nog niet bezocht. De scholen hamerhaaien heb ik dus niet gezien. Maar ook het duiken bij de andere eilanden is de moeite waard. Mijn favoriete duiken waren die bij Kicker Rock op San Cristobal Island en Gordon Rocks vanaf het eiland Santa Cruz. Daar zag ik een hamerhaai die heel dichtbij kwam, Galapagos haaien, witpunthaaien, een grote school barracuda’s, zeeleeuwen en nog veel meer. Er was veel stroming, dus je hoefde weinig te doen terwijl al het onderwaterleven aan je voorbij trok. Het snorkelen bij de Galapagos eilanden is trouwens ook geweldig. Ik heb gesnorkeld met pinguïns, zeeleguanen, zeeleeuwen, manta’s en meer.

Voordelen van het duiken bij de Galapagos eilanden

 • Veel grote spul onderwater. Galapagos haaien (soort vossenhaaien), hamerhaaien, manta’s en zeeleeuwen.
 • Lekker met de stroming mee genieten van het onderwaterleven.
 • Behalve duiken, is het snorkelen in de Galapagos eilanden ook heel bijzonder.

Nadelen van het duiken bij de Galapagos eilanden

 • Het zicht is niet altijd even goed.
 • Het water kan best koud zijn.
 • Ook als je geen liveaboard maakt, is het duiken nog steeds niet goedkoop.
 • Voor een aantal duikplekken is het nodig om wat meer ervaren te zijn, maar niet overal.

Coron in de Filipijnen

Eigenlijk vond ik wrakken nooit zo interessant. Totdat ik bij Coron in de Filipijnen ging duiken, waar je Japanse wrakken uit de 2e wereldoorlog vindt. Heel speciaal om met je zaklamp de wrakken in te gaan en te bedenken hoe de mensen vroeger op de schepen leefden.

Hoogtepunten van het duiken bij Coron

 • De wrakken!
 • Het relaxte duiken vanaf de boten, met een lekkere lunch tussen de duiken door.
 • Het duiken is niet duur.

Nadelen van het duiken bij Coron

 • Behalve de wrakken is er qua duiken niet veel anders te zien, maar gelukkig kent de Filipijnen nog veel meer mooie duikplekken.
duiken-coron

De Komodo eilanden in Indonesie

Bij de Komodo eilanden voor het eiland Flores in Indonesië kun je goed duiken. Ik heb er een liveaboard gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een dagje te gaan duiken. Je vindt er prachtige wanden met koraal en leven van pygmeezeepaardjes tot manta’s.

Hoogtepunten van het duiken bij de Komodo eilanden

 • Er is veel leven onderwater en mooi koraal.
 • Leuk macroleven, maar ook veel witpunthaaien en manta’s.

Tofu Island Mozambique

Walvishaaien en manta’s zijn de belangrijkste reden om hier te duiken. Je kunt ze het hele jaar door spotten. Wel moet je een beetje mazzel hebben met het weer. Zo konden wij maar één duikje maken in twee dagen tijd. Maar onderwater zagen we wel een walvishaai en twee manta’s.

Hoogtepunten van het duiken bij Tofu Island

 • Met walvishaaien en manta’s duiken.
 • Tofu is goed te combineren met een bezoek aan het Krugerpark, als je vliegt op Johannesburg.

Nadelen van het duiken bij Tofu Beach

 • Het is een strandstart. Met de rib (de duikboot) moet je door de branding, voordat je naar je duikplek toe kunt. Dit kan voor sommige natuurlijk ook een voordeel zijn, want avontuurlijk is het wel.
 • Wij hadden een flinke ‘bumpy tocht’ naar de duikstek.

Mijn verlanglijstje

Ik heb zeker ook nog duikplekken op mijn bucketlist staan. De meeste blijven daar waarschijnlijk ook nog wel even staan, omdat het niet allemaal goedkope duikbestemmingen zijn. Maar er moet altijd wat te wensen blijven toch?

Malpelo

Een duikplek, die je alleen maar kunt bereiken met een (dure) liveaboard. Maar je kunt er wel met scholen hamerhaaien en zijdehaaien duiken. Ook walvishaaien, adelaarsroggen, tonijnen, zeilvissen en zelfs walvissen kun je hier in het juiste seizoen zien.

Raja Ampat

Onaangetaste riffen met prachtige koraal. Dat is hoe Raja Ampat bekend staat. Zo vind je er maar liefst 75% van alle koraalsoorten die in de wereld voorkomen en meer dan 1300 soorten vis! Het lijkt mij een prachtige plek om te duiken.

Lembeh Strait, Sulawasi, Indonesië

Ik vind muck duiken bijzonder en leuk. Op de Filipijnen maakte ik een paar mooie muck duiken, maar Lembeh Street is de bekendste en beste plek daarvoor. In het zand of in de modder op zoek gaan naar de vreemdste kleine beestjes, die er vaak buitenaards uitzien.

Onderstaande foto is een foto die mijn vader heeft gemaakt in Lembeh Street, van een blauwgeringde octopus. Een hele kleine, moeilijk te spotten en giftige octopus.

mooiste-duiken

Rangiroa

Rangiroa is een eilandje in Frans-Polonesië waar je haaien en dolfijnen onderwater ziet. En het stomme is, ik ben er geweest. Om te werken… Maar helaas kon ik er geen duik maken. En daar baal ik dus stiekem nog steeds wel van.

De Bahama’s

Mijn ouders hebben met tijgerhaaien en hamerhaaien gedoken in de Bahama’s. De ultieme haaienduiken dus. Geweldig lijkt me dat! Hieronder heb ik twee foto’s van mijn vader toegevoegd die hij in de Bahamas heeft gemaakt. Ik snap dat dit niet iedereen even leuk lijkt, maar ik ben behoorlijk jaloers!

duiken-bahamas
duiken-bahamas

Andere mooie plekken waar ik heb gedoken

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments

Twimbo