weetjes-duiken

Mooiste duikplekken – mijn top vijf

Sinds ik mijn eerste duik maakte op mijn dertiende, wist ik meteen dat er nog veel meer zouden volgen. Je voor even onderdompelen in een andere wereld, terwijl je niets anders hoort dan je eigen bubbels. Sinds mijn eerste duik heb ik al veel mooie duiken gemaakt. Het was dan ook best lastig om de mooiste duikplekken te kiezen. Want ik kan van elke duik genieten. En mijn mooiste duiken zijn soms zelfs op andere plekken dan de plaatsen in dit artikel. Maar toch is het mij gelukt! Dit zijn mijn top 5 mooiste duikplekken die ik bezocht heb en ik sluit af met mijn bucketlist bestemmingen waar ik ooit nog eens hoop te duiken.

mooiste-duikplekken

Mijn top 5 mooiste duikplekken

Ook al was het lastig kiezen, dit is mijn persoonlijke top 5 van mooiste duikplekken waar ik ben geweest.

Egypte, de Rode Zee

Egypte is een bestemming die op maar 4,5 uur vliegen van Nederland ligt. Maar je bent wel in een compleet ander land en je vindt er een prachtige onderwaterwereld. Twee keer heb ik er een duik liveaboard gemaakt op een vakantie naar Egypte. Met een duik liveaboard verblijf je op een boot en maak je drie tot vier duiken per dag en verder relax en eet je. Je komt daarmee op de mooiste duikplekken van de Rode Zee in Egypte. Er zijn verschillende routes die je kunt kiezen, afhankelijk van je budget en waar je interesses liggen. Mocht je liever niet de hele week op een boot zitten, dan kun je ook kiezen om tijdens je duikvakantie in Egypte in één van de kustplaatsen door te brengen. Bekende plaatsen hiervoor zijn Hurghada, Sharm el Sheik en Marsa Alam.

Hoogtepunten van het duiken in de Rode Zee

 • Elphinstone met kans op hamerhaaien in de winter en oceanische witpunthaaien in de herfst.
 • Het 125 meter lange wrak uit de 2e wereldoorlog, de SS Thistlegorm
 • Wat Egypte nog meer tot een mooie duikplek maakt zijn de prachtige zachte koralen, het heldere water en de mooie kleuren.
 • Dolfijnen bij Dolphin reef. Al zie je de dolfijnen beter met snorkelen.

Minpunten

 • Het kan op sommige plekken best druk zijn met duikers.
 • Als je via de kustplaatsen wilt duiken, komen er vaak nog redelijk wat extra kosten bij. Check dit goed van tevoren.

Sipadan in Maleisië

Sipadan is een klein beschermd eilandje voor de kust van Maleisisch Borneo, waar ik een paar van mijn mooiste duiken heb gemaakt. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen per dag (momenteel 120) duiken met een vergunning, om de onderwaterwereld te beschermen. Je kunt dan ook niet op Sipadan verblijven, maar je verblijft op het eiland Mabul of Kapalai, dat ernaast ligt.

Toen ik jaren geleden voor het eerst het eiland Sipadan bezocht, kon je er nog wel op verblijven. Wat een top duik vakantie was dat! Maar ik vind het goed dat de onderwaterwereld nu meer beschermt wordt. De laatste keer dat ik Sipadan bezocht, verbleven we op het eilandje Mabul. Ook een fijn eiland om te verblijven en ook daar kun je mooi duiken. Kapalai en Mabul staan vooral bekend om zijn macroleven (kleine onderwater beestjes).

Hoogtepunten van het duiken bij Sipadan

 • Tientallen witpunthaaien en schildpadden.
 • De school barracuda’s bij barracuda point.
 • Scholen met bultkop papagaaivissen.
 • Een mooi eiland om op te verblijven.

Minpunten van het duiken bij Sipadan

 • Je kunt niet elke dag bij het eiland Sipadan duiken. En als je er kunt duiken, duik je er vaak maar één dag.
 • Echt last minute besluiten dat je hier heen wilt is niet handig, met de vergunningen.
 • Je hebt een Advanced Open Water certificaat nodig en minimaal 20 duiken.
duiken-sipadan

Galapagos Islands

Eén van de mooiste duikplekken waar ik ben geweest is zonder twijfel de Galapagos eilanden. Die trouwens ook voor een deel thuis horen op mijn duik bucketlist. Want ook al heb ik er gedoken, de echte duikeilanden Darwin en Wolf (alleen bereikbaar met een duik liveaboard) heb ik nog niet bezocht. De scholen hamerhaaien heb ik dus niet gezien. Maar ook het duiken bij de andere eilanden is de moeite waard. Mijn mooiste duiken waren die bij Kicker Rock op San Cristobal Island en Gordon Rocks vanaf het eiland Santa Cruz. Daar zag ik een hamerhaai die heel dichtbij kwam, galapagos haaien, witpunthaaien, een grote school barracuda’s, zeeleeuwen en nog veel meer. Er was veel stroming, dus je hoefde weinig te doen terwijl al het onderwaterleven aan je voorbij trok. Het snorkelen bij de Galapagos eilanden is trouwens ook geweldig. Ik heb gesnorkeld met pinguïns, zeeleguanen, zeeleeuwen, manta’s en meer.

Voordelen van het duiken bij de Galapagos eilanden

 • Veel grote spul onderwater. Galapagos haaien (soort vossenhaaien), hamerhaaien, manta’s en zeeleeuwen.
 • Lekker met de stroming mee genieten van het onderwaterleven.
 • Behalve duiken, is het snorkelen in de Galapagos eilanden ook heel bijzonder.

Nadelen van het duiken bij de Galapagos eilanden

 • Het zicht is niet altijd even goed.
 • Het water kan best koud zijn.
 • Ook als je geen liveaboard maakt, is het duiken nog steeds niet goedkoop.
 • Voor een aantal duikplekken is het nodig om wat meer ervaren te zijn, maar niet overal.

Coron in de Filipijnen

Eigenlijk vond ik wrakken nooit zo interessant tijdens mijn duiken. Totdat ik bij Coron in de Filipijnen ging duiken. Bij Coron vind je maar liefst 11 Japanse wrakken uit de 2e wereldoorlog. Sommige zijn met lengtes van 147 en 135 meter behoorlijk groot. Hoe speciaal is het om deze wrakken al duikend te ontdekken? Met je zaklamp de wrakken in te gaan en te bedenken hoe de mensen vroeger werkten en leefden op het schip. Ik vond de duiken in ieder geval geweldig!

Hoogtepunten van het duiken bij Coron

 • De wrakken!
 • Het relaxte duiken vanaf de boten, met een lekkere lunch tussen de duiken door.
 • Het duiken is niet duur.

Nadelen van het duiken bij Coron

 • Behalve de wrakken is er qua duiken niet veel anders te zien, maar gelukkig kent de Filipijnen nog veel meer mooie duikplekken.
duiken-coron

De Komodo eilanden in Indonesië

Bij de Komodo eilanden voor het eiland Flores in Indonesië kun je goed duiken. Ik heb er een liveaboard gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een dagje te gaan duiken. Je vindt er prachtige wanden met koraal en leven van pygmeezeepaardjes tot manta’s.

Hoogtepunten van het duiken bij de Komodo eilanden

 • Er is veel leven onderwater en mooi koraal.
 • Leuk macroleven, maar ook veel witpunthaaien en manta’s.

Tofu Island Mozambique

Walvishaaien en manta’s zijn de belangrijkste reden om hier te duiken. Je kunt ze het hele jaar door spotten. Wel moet je een beetje mazzel hebben met het weer. Zo konden wij maar één duikje maken in twee dagen tijd. Maar onderwater zagen we wel een walvishaai en twee manta’s. Dat ene duikje was dan ook zeker één van mijn mooiste duiken tot nu toe.

Hoogtepunten van het duiken bij Tofu Island

 • Met walvishaaien en manta’s duiken.
 • Tofu is goed te combineren met een bezoek aan het Krugerpark, als je vliegt op Johannesburg.

Nadelen van het duiken bij Tofu Beach

 • Het is een strandstart. Met de rib (de duikboot) moet je door de branding, voordat je naar je duikplek toe kunt. Dit kan voor sommige natuurlijk ook een voordeel zijn, want avontuurlijk is het wel.
 • Wij hadden een flinke ‘bumpy tocht’ naar de duikstek.
ReizenReizen

Mijn verlanglijstje van mooiste duikplekken

Ik heb nog een aantal duikplekken op mijn bucketlist staan. De meeste blijven daar waarschijnlijk ook nog wel even staan, omdat het niet allemaal goedkope duikbestemmingen zijn. Maar er moet altijd wat te wensen blijven toch? De onderstaande duikplekken horen zeker bij de mooiste duikplekken ter wereld en zou ik graag ooit nog een keer bezoeken.

Malpelo

Op 500 kilometer afstand van het vaste land van Colombia vind je het eiland Malpelo. Het eiland ziet eruit als een kale grote rots in het midden van de Stille Oceaan, niet zo speciaal dus. Maar onderwater is waar je moet zijn. Het is dé plek om met grote scholen hamerhaaien te duiken, wat echt een droom is van mij. Maar dat is nog niet alles. Ook walvishaaien, scholen zijdehaaien, adelaarsroggen, tonijnen, zeilvissen en zelfs walvissen kun je hier in het juiste seizoen zien. Deze duikplek kun je alleen bereiken met een (dure) liveaboard. Ik droom nog even verder…

Raja Ampat

De Raja Ampat eilanden zijn een eilandengroep die bij het Indonesische West-Papoea hoort. Het bestaat uit meer dan 1000 eilanden, die er prachtig uitzien. Groene begroeide eilanden, witte stranden en helder turquoze water maken dat het een echte droombestemming is. Maar de meeste mensen gaan die kant op omdat Raja Ampat bekend staat om zijn onaangetaste riffen met prachtig koraal. Zo vind je er maar liefst 75% van alle koraalsoorten die in de wereld voorkomen en meer dan 1300 soorten vis! Het lijkt mij een prachtige duikplek.

Lembeh Strait, Sulawasi, Indonesië

Ik vind muck duiken bijzonder en leuk. Op de Filipijnen maakte ik een paar mooie muck duiken, maar Lembeh Street is de bekendste en beste plek daarvoor. In het zand of in de modder op zoek gaan naar de vreemdste kleine beestjes, die er vaak buitenaards uitzien.

Onderstaande foto is een foto die mijn vader heeft gemaakt in Lembeh Street, van een blauwgeringde octopus. Een hele kleine, moeilijk te spotten en giftige octopus.

mooiste-duiken

Rangiroa

Rangiroa is een eilandje in Frans-Polonesië waar je haaien en dolfijnen onderwater zie. En het stomme is, ik ben bij deze mooie duikplek geweest. Om er te werken op een boot… Maar helaas kon ik er geen duik maken. En daar baal ik dus stiekem nog steeds wel van.

De Bahama’s

Mijn ouders hebben met tijgerhaaien en hamerhaaien gedoken in de Bahama’s. De ultieme haaienduiken dus en de plek waar ze één van de mooiste duiken van hun leven hebben gemaakt. Geweldig lijkt me dat! Hieronder heb ik twee foto’s van mijn vader toegevoegd die hij in de Bahamas heeft gemaakt. Ik snap dat dit niet iedereen even leuk lijkt, maar ik ben behoorlijk jaloers!

duiken-bahamas
duiken-bahamas

Andere mooie duikplekken waar ik ben geweest

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments